Zit de narcist in je hoofd? Zit het narcisme in je gedachten? Hoe krijg je de narcist uit je hoofd?
Zit de narcist in je hoofd? Zit het narcisme in je gedachten? Hoe krijg je de narcist uit je hoofd?

Zit de narcist in je hoofd? Zit het narcisme in je gedachten? Hoe krijg je de narcist uit je hoofd?

Als je met een narcist te maken hebt (gehad) dan weet je hoe het voelt als je zowel geestelijk als lichamelijk in angst en in chronische stress geleefd hebt. Of je narcist nu een ouder was, een geliefde of zelfs mogelijk je baas, macht en controle vierde hoogtij en het was slopend! Op de een of andere manier heeft de narcist het gevoel het recht te hebben om zijn, of haar, slachtoffers te devalueren, te bekritiseren en te vervolgen.

Alles wat je vroeger in vertrouwen tegen je narcist vertelde, gebruikt de narcist tegen je. Had je vroeger een ex die vreemdging? En vermoed je dat je narcist vreemdgaat? Dan kan je deze zinnen horen uit de mond van je narcist:

  • “Je ex ging vreemd, weet je nog wel? Niet ik!”
  • “Je bent veel te gevoelig geworden door wat er vroeger met je ex is gebeurd. Ik ken haar niet, nooit ontmoet ook!”
  • “Ik heb mijn handen vol gehad aan je dankzij je ex die vreemdging. Ga je nu mij ook beschuldigen dat ik vreemdga? Wanneer ga je eens normaal doen?”
  • “Als je liever was, zou je niet zo jaloers zijn.”

Het zijn dit soort zinnen die de narcist tegen je gebruikt, waardoor je enorm aan jezelf gaat twijfelen en aan je eigen waarneming. Je wordt door de narcist gek gemaakt. Gaslighting. Je vertrouwt jezelf niet meer omdat de narcist alles, maar dan ook werkelijk alles, verdraaid!

Dan is het de hoogste tijd dat je je eigen intuïtie veel beter leert ontwikkelen en er beter naar leert te luisteren. Je wantrouwt nu iedereen en alles, terwijl het eigenlijk jezelf is aan wie je twijfelt en wantrouwt. Je intuïtie beter ontwikkelen en ernaar luisteren, zal je helpen om de narcist beter uit je hoofd te krijgen, jezelf durft te vertrouwen en anderen durft te vertrouwen.

Want als simpele dingen in je leven je al doen twijfelen, wanneer kleine beslissingen nemen je al grote moeite kost, dan weet je dat de narcist daarachter zit. Die heeft je expres afhankelijk gemaakt, doordat je totaal bent afgesneden van jezelf en van je eigen intuïtie. Zolang jij namelijk over alles en iedereen twijfelt, ben jij het perfecte slachtoffer voor de narcist en is het voor narcisten een makkie om je te controleren en in hun macht te houden.

In de ban van een narcist

Dat je in de ban raakt en blijft van een narcist heeft er meestal alles mee te maken dat je vroeger met traumatische ervaringen te maken hebt gehad, opgegroeid bent in de dynamiek van een narcistisch gezin of binnen (eerdere) relaties met narcistisch misbruik. Je bent getraumatiseerd en je bent een gewonde ziel. Daardoor bezit je patronen die buitengewoon aantrekkelijk zijn voor narcisten. Dat is een reden waarom je narcisten maar blijft aantrekken en ze iedere keer op je levenspad tegenkomt. Naar binnen keren, actief innerlijk werk gaan doen en starten met het helen van jezelf, zoals in het Helingsproces beschreven, zorgen ervoor dat je niet langer aantrekkelijk bent voor narcisten en dat je niet langer in de ban raakt van een narcist. Je ontwikkelt nieuwe patronen die je krachtig en sterk maken waardoor je in contact staat met jezelf en met je ziel en die je zelfbeeld en zelfvertrouwen doen groeien.

Ben je opgegroeid binnen de dynamiek van een narcistisch gezin en had je een narcistische ouder, dan heb je een traumatische jeugd gehad, is je Innerlijke Kind gewond en ben je een gewonde ziel., Doordat je patronen bezit die buitengewoon aantrekkelijk zijn voor narcisten, ben je een magneet voor narcisten en voor ander destructieve personen. Actief aan het werk gaan, oude wonden helen en je Innerlijke Kind beschermen en in veiligheid brengen door middel van enkele schrijfoefeningen, zoals in het e-book: Kind van een narcist beschreven, helpen je de eerste stappen te maken die o zo belangrijk zijn voor je heling, waardoor het voor je een stuk makkelijker gaat worden om de narcist uit je hoofd te krijgen, het narcisme uit je gedachten en niet langer in de ban raken van een narcist.

Van wetenschapper naar niets, dankzij je narcistische partner!

Narcisten kunnen je in 1 klap devalueren tot niets, terwijl je – bijvoorbeeld – een specialist bent op een bepaald gebied, topsporter bent of wetenschapper. Mensen kunnen uit alle hoeken van de wereld naar je toe komen om advies en raad. Maar de narcist maakt je in 1 klap heel klein door te zeggen: “Ik begrijp werkelijk niet waarom ze naar hem, of haar, toegaan: zo goed is hij, of zij, nu ook weer niet!”

Degene die je zou moeten steunen en heel erg trots op je zou moeten zijn – je partner – is degene die je iedere keer opnieuw onderuithaalt!

Juist voor HSP is het o zo belangrijk hoe anderen over ons denken. Als dan je eigen partner zulke opmerkingen kan maken, ga je echt heel erg aan jezelf en aan je eigen kwaliteiten twijfelen. En dat doet de narcist…expres!

Iedere HSP heeft een gevoelig zenuwstelsel. Een zenuwstelsel dat in verbinding staat met het immuunsysteem. HSP zijn er gebaat bij als we in een rustige en kalme omgeving in harmonie kunnen leven. Tenminste, dat geldt voor de introverte HSP.

Vanwege het narcisme is er allesbehalve rust, kalmte en harmonie in ons leven. We voelen ons onder druk gezet, we worden gesaboteerd en als je denkt dat mogelijk de rust is teruggekeerd, barst de narcist plotseling in woede uit. We voelen ons constant opgejaagd en leven in angst.

In welke stemming is de narcist vandaag?

De narcist in ons leven heeft ons geleerd om al onze aandacht op de narcist te houden:

  • In welke stemming zou hij, of zij, vandaag zijn?
  • Gaat de narcist me negeren?
  • Gaat de narcist me bespotten of kleineren?
  • Gaat de narcist me ergens van beschuldigen van iets wat ik niet gedaan heb?
  • Is de narcist vandaag boos op mij maar niet op anderen?
  • Of krijgen we mogelijk een “goede” dag vandaag?

Vanaf het allereerste begin, werd je getraind en afgericht om je aandacht en je focus op de narcist en diens gedrag te richten.

De narcist moet in je hoofd gaan zitten, zodat je “geïnfecteerd” raakt. Het gaat om een verbinding, een lijm, om je gebonden te houden aan de narcist. Narcisten zijn niet in staat om te overleven zonder jou. Jij bent en jij geeft de voeding die narcisten nodig hebben om te kunnen overleven. En die voeding wil de narcist niet kwijt.

Als je bovendien uit balans bent en uit balans bent gehaald, hoe meer de narcist je kan triggeren en dus hoe meer voeding je aan de narcist geeft.

De narcist is zo zielig: hij, of zij, is het slachtoffer, niet jij!

Narcisten zijn meesters om net te doen alsof zij het slachtoffer zijn. Heeft de narcist iets gedaan dat niet door de beugel kon? En zei jij er wat van? Dan kruipt de narcist in de slachtofferrol en reageert alsof hij, of zij, door een wesp is gestoken! Hoogst verontwaardigd! Alsof je nog niet verbaasd genoeg was over deze vreemde reactie van de narcist, krijg je bovendien de schuld. “Als jij nu geld naar me had overgemaakt, dan had ik de huur kunnen betalen!” Je komt er met je gezonde verstand niet bij: hoezo had ik geld moeten overmaken, zodat jij je eigen huur had kunnen betalen?

Het probleem van narcisten is, dat ze niet aan zelfreflectie doen. Ze denken echt – en daar zijn ze oprecht van overtuigd – dat zij helemaal voor de volle 100% oké zijn en dat alle anderen gek zijn of tenminste misbruik maken van hun goedheid. Ja werkelijk, dat denken ze echt! Sommigen denken zelfs dat ze God zijn! Het gaat echt om een stoornis!

Opgegroeid binnen de dynamiek van een narcistisch gezin

Zijn we opgegroeid binnen de dynamiek van een narcistisch gezin en was vader en/of moeder narcistisch, dan hebben we ons hele jeugd besteed om alles uit de kast te halen om de narcistische ouder tevreden te stellen en mogelijk een kort moment van ons te houden. Kinderen willen nu eenmaal niets liever dan van hun ouders houden, dat is iets natuurlijks en zit bij ieder kind ingeprent. Maar in plaats van liefde, waardering en veiligheid te krijgen, leefden we als kind voortdurend in angst en in spanning.

(Ik kan me levendig al die buikkrampen van mezelf vroeger als klein meisje nog herinneren. De huisarts stond voor een raadsel! Nu besef ik maar al te goed dat al die angst en spanningen, waar ik in op groeide, zich is gaan vastzetten in mijn buik. Als klein meisje had ik natuurlijk geen weerwoord tegen het narcisme en al die energie is in mijn buik gaan zitten. Voor de HSP met HSP-kinderen die dit herkennen: ik heb veel baat gehad aan natuurlijke Melissa druppels (citroenmelisse). Buik masseren en ik heb jaren, maar dan ook jaren, als kind aan yoga gedaan. En heel veel buitenspelen en lekker ravotten buiten in de modder met de buurtkinderen, heerlijk! Dat het mij veel heeft geholpen, wil niet zeggen dat het jou of je HSP-kind helpt, maar mogelijk heb je iets aan de tip!)

Opgroeien in een narcistisch gezin betekent voor heel veel HSP dat we denken dat wat er vroeger allemaal gebeurd is achter gesloten deuren, dat dat “normaal” was. (We wisten niet beter. Nu mogelijk weten we wel beter, maar toen (nog) niet.) Met als resultaat dat we in onze liefdes en intieme relaties op zoek gingen naar partners die dezelfde energie had die vergelijkbaar was aan die van onze narcistische ouder. Want dat voelde als “thuiskomen”, het was een energie dat ons vertrouwd deed voelen.

Ook de narcistische ouder bezorgt je heel veel schuldgevoelens. Onterechte schuldgevoelens. Ook de narcistische ouder creëert heel veel angst in je hoofd. Maar het allerergste is: je gaat twijfelen aan jezelf. En je vraagt je na de zoveelste valse beschuldiging en onterechte terechtwijzing af: “Stel dat hij, of zij, nu eens gelijk heeft?”

Behalve dat we in ons volwassen leven meer over onszelf en over onze unieke kwaliteiten begonnen ontdekken (ik ontdekte pas rond mijn dertigste – geloof ik – dat ik HSP was!) en meer empathie, medeleven, zorgzaamheid, welzijn, balans, harmonie, begrip, vrede, liefde werden en wensten in ons leven, was daar die grote donkere wolk als een enorme tegenstrijdigheid van ons leven in licht. Tenminste, we snakken naar leven in licht en onze behoefte aan meer luchtig leven en ons terugtrekken in de natuur begint sterker te worden. (Als je nog een jonge HSP bent, voel je dat mogelijk (nog) niet zo sterk, maar ik ga er zonder meer uit dat ook jij de binding met de natuur voelt en de roep naar harmonie omarmt.)

Verwarring is een typisch kenmerk van narcisme!

Juist onze behoefte naar meer empathie, balans en harmonie in ons leven, maakt het allemaal zo verwarrend als we met narcisme te maken hebben. Het is ZO tegenstrijdig! Maar dat ontdekken we veel later pas, is het niet dames en heren? We raken behoorlijk onder de indruk van het charmante masker die de narcist ons in het begin voorhoudt. De narcist spiegelde ons, waardoor het leek of de narcist exact dezelfde normen en waarden had als wij. En tja, wij snakten naar diepgaande gesprekken en naar een diepe verbondenheid met anderen, want dat is wat ons leven zinvol maakt.

Maar verdraaid! In plaats van “echte liefde” of onze “tweelingziel” gevonden te hebben, werden we langzaam een leven vol angst en spanning in getrokken. Ons gevoelige zenuwstelsel werd weer chronisch belast door langdurige stress. Met andere woorden: we zijn weer bij het punt waar we begonnen waren: we voelen ons opgejaagd door de controlerende macht van de narcist die het recht denkt te hebben ons te devalueren en te veroordelen. Het aantrekken en het afstoten maakt dat we totaal afhankelijk gemaakt worden door de gekte van de narcist. We blijven, omdat het zo “vertrouwd” aanvoelt.

Ik dacht dat het Louise Hay was die in een van haar boeken schreef: “We zoeken onze ouders uit.” Ik weet nog toen ik jaren en jaren geleden een van haar boeken las, dat die zin heel veel indruk op mij maakte. Toen wist ik nog niet dat ik een narcistische ouder had, mij werd door deze narcistische ouder dat het mijn vader was die niet spoorde. Ik las die zin met in mijn gedachten dat het mijn vader het was die een stoornis zou hebben. Dat liet mijn narcistische moeder mij geloven en dat geloof werd door de jaren heen een overtuiging.

Nu weet ik dat mijn vader geen enkele stoornis heeft, maar HSP is. Nu weet ik dat mijn moeder een verborgen narcist is, een Florence Nightingale narcist. Nu interpreteer ik de zin van Louise Hay heel anders: we hebben allemaal een zielsmissie. Onze ziel heeft een missie, daarom zijn wij op aarde. Net zo lang totdat we geleerd hebben, de les geleerd hebben, die onze ziel moet leren.

De meeste HSP hoef ik niet uit te leggen wat “zielsmissie” is en wat het betekent. HSP en empaten “voelen” aan dat daar zeker weten een kern van waarheid in ligt verborgen. Het zou namelijk een hoop, echt een hele hoop, verklaren!

Om de narcist uit je hoofd te krijgen en het narcisme uit je gedachten, kan de gedachte aan je eigen zielsmissie troost maar ook houvast bieden. Alsof het narcisme en alle ellende rondom het narcisme in je leven “verzacht.” Alsof het gif minder sterk wordt.

Vanzelfsprekend is dat een begin, want er is veel meer nodig om de narcist uit je hoofd te krijgen en het narcisme uit je gedachten. Afkicken van drugs is makkelijker dan afkicken van de narcist. De narcist werkt verslavend en dankzij diens werkwijze om je in te palmen word je verslaafd gemaakt. Het constante aantrekken en afstoten werkt o zo verslavend! Ga maar eens voor jezelf na hoe lang en hoeveel jaren jij met narcisme te maken hebt gehad. Voor mij is dat bijna 50 jaar. 50 jaar lang ben ik verslaafd gemaakt aan de gekte van het narcisme door alle narcisten in mijn leven. Geen wonder dat de narcist in je hoofd zit en het narcisme in je gedachten.

Narcisme? Chronische stress!

Aangezien ons gevoelige zenuwstelsel in verbinding staat met ons immuunsysteem, zijn we door de langdurige spanning, stress en angst steeds vaker “ziek,” en lopen heel veel HSP met allerlei nare en vage klachten rond. Die klachten hebben eigenlijk nog niet eens zo heel veel te maken met “het ouder worden” maar eerder met het narcisme en dus met chronische stress te maken. Een halve eeuw narcisme is niets anders dan een halve eeuw onder druk en spanning staan, met een chronisch overbelast zenuwstelsel rondlopen en met een verzwakt immuunsysteem. Probeer dan maar eens de narcist uit je hoofd te krijgen!

Er was geen probleem in je leven totdat je met stress te maken kreeg.

Je gedachten over de narcist en over de gevolgen van het ongewenste gedrag van de narcist, moeten veranderen. Je verandert een narcist niet. Ook niet als je dreigt de narcist te verlaten of wanhopig uit te roepen dat je wil gaan scheiden. Dat maakt geen enkele indruk, zeker niet als je na je dreigement blijft. De narcist lacht je alleen maar meer uit.

Welk effect heeft rommel op je als je HSP bent? Reken af met angst!

Het is de angst die je weerhoudt om actie te ondernemen, om echt contact met jezelf, met je eigen gevoelens en emoties te komen. Ik kan je alleen maar zeggen: als je hollend door het leven ging, dan ga je nu doelbewust rustiger leven in een veel langzamer tempo en alles bewust in je opnemen. Wat hierbij ontzettend goed werkt, is: ruim rommel op en gooi troep weg! Jij als HSP bent een heel gevoelig wezen, als je in een rommelige omgeving woont en werkt, dan heeft dat effect op je gestel en op je gemoedsrust. Het is waanzin om de narcist uit je hoofd te krijgen, terwijl het om je heen een zooitje is. De omgeving waar je verkeerd heeft heel veel invloed op je. Vergelijk jezelf maar eens rustig wandelend in de natuur, of in je rommelige woonkamer. De narcist vindt het prima dat je in een rommelige omgeving woont en werkt: hoe meer jij uit balans bent, hoe meer voeding je de narcist geeft.

Het effect voor jou als HSP om te switchen van een rommelige omgeving naar een keurig opgeruimde “Feng Shui” omgeving, zal een verademing voor je zijn! Je batterij opladen na een drukke dag zal in deze nieuwe prikkelvrije omgeving geen probleem meer zijn. Ruim alles om je heen op. Organiseer alles om je heen, zodat je van binnen ook opgeruimd en georganiseerd voelt en bent.

En de volgende stap

Dan is de volgende stap al een heel stuk makkelijker te nemen: het maakt niet uit wat de narcist zegt, wat uitmaakt en wat belangrijk is, is: wat zeg jij? Het maakt niet uit wat de narcist doet, wat belangrijk is, is wat jij doet! Het is echt niet belangrijk wat de narcist wil, wat belangrijk is, is wat jij wil!

Breng licht in je leven!

De herfst staat op de stoep en de dagen beginnen korter te worden en de donkere nachten langer. Wat doe je als de nacht invalt en dus de donkerte? Juist! Je steekt een lichtje aan! Steek maar eens een lichtje of een kaarsje voor jezelf aan. Dat licht, dat ben jij. Bedenk dan, dat je in je hoofd een lichtje aandoet. Mogelijk moet je na 5 minuten weer een lichtje in je hoofd aandoen, doe dat dan vooral! Mogelijk moet je de eerste paar dagen constant en regelmatig een lichtje aandoen in je hoofd en in je gedachten. Geef er maar gehoor aan! Hoe meer licht, hoe minder duisternis!

Langzaamaan begint het tijd te worden – mits je er zelf aan toe bent – om de navelstreng tussen jou en de narcist door te knippen. Praat de narcist kwaad over je achter je rug om tegen anderen? En wil je niets liever dan direct naar die ander rennen om uit te leggen dat het om leugens gaan dat wat de narcist vertelt? Zie je, dat je als een jong klein verdwaald katje achter de feiten aanholt in een uiterste poging om alles recht te breien wat krom is? En dat je dat ongelooflijk veel energie kost? En dat wat je ook doet of zegt tegen anderen, dat ze je toch niet helemaal geloven?

Verander je gedachten!

Verander je gedachten! Waarom aandacht geven aan personen die je niet geloven? Ga liever op zoek naar een ware vriend i.p.v. valse vrienden te vriend houden die schijnbaar niet n je goedheid geloven. Ga liever op zoek naar een andere HSP met wie je wel diepgaande en zinvolle gesprekken kunt voeren en die je daadwerkelijk een goed gevoel bezorgen. Stop met het verspillen van al je tijd, aandacht en energie aan de narcist en aan diens ongewenste gedrag. Verhoog je energie door al je tijd, aandacht en energie aan jezelf te besteden en aan je eigen leven.

Narcisten houden niet van je. Maar er zijn mensen die wel van je houden! Richt je aandacht op die mensen die van je houden i.p.v. al je tijd te verspillen aan iemand met een stoornis die nog nooit begrepen heeft wat liefde is en wat liefde betekend.

Ga alsjeblieft over op: Nooit meer contact met een narcist, ga over op onder de radar vlieg methode en wat er ook nog mag gebeuren tussen jou en de narcist: reageer NIET op het gedrag van de narcist!

Voorwaarde narcist uit je hoofd krijgen is

Als je het narcisme uit je gedachten wil krijgen, dan moet je echt aan jezelf gaan werken: je moet de stress verminderen in je leven! Er waren geen problemen in je leven totdat je met stress te maken kreeg. En narcisme lieve dames en heren, dat is stress. Als stresscounselor weet ik maar al te goed hoe gevaarlijk langdurige en onbehandelde stress kan zijn: hartaanvallen onder slachtoffers van narcisme komt vaker voor dan je mogelijk had bedacht. Bovendien balanceren veel slachtoffers van narcisme tegen het randje aan van een heuse Burn-out en/of hebben te maken met een bijnieruitputting. Stress verminderen is voor alle HSP noodzakelijk als ze te maken hebben met narcisme in hun leven! Daarom heb ik speciaal voor HSP een e-book geschreven over stress. Als je (noodgedwongen) contact hebt met een narcist, moet je een manier vinden om je stress aan te pakken.

Innerlijke Kind helpen en je overbelaste zenuwstelsel kalmeren

Als je bovendien bent opgegroeid in een narcistisch gezin, wil je je innerlijke kind helpen en je overbelaste zenuwstelsel verminderen en kalmeren. Je innerlijke Kind is het trauma van de onveilige hechting met de narcistische ouder niet vergeten en heeft hulp nodig. Zolang jij je innerlijke Kind niet kunt helpen, worstel je nu als volwassene met een hoop ellende waar je niet om gevraagd hebt, zoals de worsteling om de narcist uit je hoofd te krijgen. Hoe je dat doet staat allemaal in het e-book: Kind van een narcist. Bovendien is het voor jou als HSP om eindelijk na al die jaren met narcisme om je heen, op adem komen echt geen overbodige luxe! Daarom heb ik, speciaal voor jou als HSP, een e-book geschreven: “Maak jezelf Sterk en krachtig! Kom op adem en ga in je eigen unieke kracht staan!” Op meerde niveaus, spiritueel, mentaal, emotioneel maar ook lichamelijk, word je “sterk” gemaakt, zodat je kan gaan groeien en bloeien als persoon. Doordat je op adem komt, kom je tot heel veel inzichten omdat er ruimte ontstaat tot helder denken. Je begint te herstellen van narcisme en het trauma en al die traumatische ervaringen beginnen te vervagen. Bovendien, doordat je eindelijk de focus en de aandacht op jezelf begint te richten, besteed je minder aandacht aan de narcist. En dat is precies wat we willen: dat de narcist minder in ons hoofd aanwezig is.

Sinds 31 mei 2024 is de webshop opgeheven en zijn alle gratis en betaalde ebooks niet langer verkrijgbaar op deze site. Enkele ebooks zijn getransformeerd tot boeken (paperback) en verkrijgbaar via Amazon. De rest volgt in de loop van dit jaar. Via de pagina: boeken Fleur Irene is te zien welke boeken al uitgegeven zijn via Amazon. Bovenstaand artikel wordt verwezen naar een ebook dat inmiddels een boek is geworden:

Boek: “Kind van een narcist, volwassen kind van een narcistische ouder” van Fleur Irene is nu verkrijgbaar via Amazon. Gratis verzending!

Boek: “De verborgen wonden van narcistisch emotioneel misbruik” van Fleur Irene is nu verkrijgbaar via Amazon. Gratis verzending!

Boek: “Maak jezelf sterk en krachtig na uitputting door narcisme” van Fleur Irene is nu verkrijgbaar via Amazon. Gratis verzending!

Boek: “Herken de narcist! Herken de werkwijze van het narcisme van een narcist” van Fleur Irene is nu verkrijgbaar via Amazon. Gratis verzending!

Heb je PTSS door narcisme en narcistische trauma? Ben je op zoek naar een online heling en herstelprogramma dat geschikt is voor HSP? Met cognitieve en somatische technieken zoals EMDR en positieve psychologie, kun je je narcistisch trauma op zenuwstelsel niveau helen en een leven vol liefde en vreugde krijgen.

Trauma coach worden met specialisatie: narcistisch misbruik zodat je slachtoffers van narcisme met trauma kunt gaan helpen? Met wereldwijde erkende CMI kwalificatie en certificering, uniek in de wereld!

Afbeelding van FotoRieth via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Zit de narcist in je hoofd? Zit het narcisme in je gedachten? Hoe krijg je de narcist uit je hoofd?
Zit de narcist in je hoofd? Zit het narcisme in je gedachten? Hoe krijg je de narcist uit je hoofd?