Ziekelijke vorm van het narcisme: pathologisch narcisme binnen je relatie.
Ziekelijke vorm van het narcisme: pathologisch narcisme binnen je relatie.

Pathologisch narcisme binnen je narcistische relatie, maar wat is pathologisch narcisme?

Wat is pathologisch narcisme?

Pathologisch narcisme is een ziekelijke vorm binnen het narcisme en binnen een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Ziekelijke vorm van het narcisme

Deze narcist:

Stekt zichzelf centraal en neemt heel veel ruimte in, ten koste van anderen,

Eist en verwacht bewondering van anderen,

Verdraagt op geen enkele manier kritiek,

Is niet in staat kritisch naar zichzelf te kijken,

Denkt dat hij God is en gedraagt zich superieur,

Legt de schuld altijd bij anderen neer,

Legt zijn eigen verantwoordelijkheid bij anderen neer,

Past manipulatietechnieken en gaslighting toe voor eigen gewin.

Kenmerken pathologisch narcisme

Ziekelijke vorm van het narcisme, kenmerken:

Kenmerken van pathologisch narcisme binnen je relatie:

  • Je partner, de narcist, heeft geen emoties. Er bestaat geen emotionele band tussen jullie: jij wel naar de narcist toe, maar de narcist niet naar jou toe. De narcist heeft dezelfde emotionele verbondenheid met je als met een afwasborstel. Er is geen emotionele verbondenheid tussen jullie,
  • Je partner is niet in staat tot empathie, d.w.z. je partner leeft onvoldoende met je mee als er iets ergs met je gebeurd, en hij kan zelfs ronduit ongevoelig en bot reageren omdat hij zich geen voorstelling kan en wil maken wat voor een impact het gebeuren op jou heeft,
  • Je partner is niet in staat tot oprecht en liefdevol liefhebben, niet van jou en ook niet van de kinderen,
  • Je partner is onvoldoende/niet in staat zich afhankelijk op te stellen binnen intieme relaties,
  • Je partner is onvoldoende/niet in staat om verantwoordelijkheid te nemen…eigenlijk neemt je partner nergens verantwoordelijkheid voor: dat laat hij aan jou over!
  • Je partner ontkent bij hoog en bij laag dat hij enig aandeel heeft binnen jullie problemen, sterker nog: het is allemaal jouw schuld! Als jij je mond niet had open gedaan dan was er niets aan de hand geweest…
  • Je partner ontkent enig aandeel over alle rampen die hij veroorzaakt heeft op het werk en binnen zijn privé leven,
  • Je partner is een meester in het manipuleren van anderen om ze dwingen iets te doen wat ze niet willen doen opdat je partner krijgt wat hij wenst.

Anderen zien wat de verborgen narcist hen weerspiegelt. Ze zien niet dat het masker van de verborgen narcist thuis bij jou het masker is van een monster.

Anderen krijgen uitsluitend het charmante masker te zien van de verborgen narcist. (Open narcisten laten zichzelf “openlijk” zien aan anderen en zijn daardoor beter herkenbaar voor de buitenwereld als “lastige personen.”)

Net zoals jij in het begin van jullie relatie uitsluitend het charmante masker te zien kreeg.

Lees ook: Wat is het verschil tussen open en verborgen narcisme?

Lees ook: Weggaan bij een narcist, waarom dat zo moeilijk is.

Lees ook: Verborgen narcisme: de kwetsbare Florence Nighingale narcist.

Pathologisch liegen door een pathologische leugenaar: hoe herken je ze en wat zijn de aanwijzingen om ze te herkennen?

Iemand die een pathologische leugenaar is, herken je niet als een pathologische leugenaar en daar schuilt ook het gevaar: hij, of zij, lijkt zo normaal! Het kan om iemand gaan die in eerste instantie heel veel aandacht aan je geeft en bruikbare informatie uit je probeert te krijgen door veel vragen te stellen en belangstellend te luisteren naar je antwoorden. Om je een goed gevoel te geven zal hij, of zij, je veel complimenten geven. Het lijkt op warme en oprechte aandacht, maar dat is het niet.

Plotseling, zonder goede reden, kan deze persoon boos worden. Boos worden om niets. Mogelijk wijf je het weg, maar dat is de eerste aanwijzing dat er iets niet klopt. Iemand met wie je het gezellig hebt, is niet zonder duidelijke redenen plotseling enorm boos.

Een andere aanwijzing is dat het moeilijk is om af te spreken met deze persoon: er zijn altijd smoesjes. Na een tijdje ga je ook ontdekken dat deze persoon zich nooit aan diens woorden houdt en opnieuw met allerlei smoesjes aan komt om de boot af te houden. Het is altijd de schuld van een ander dat hij, of zij, niet kan komen: een vervelende ex, een vervelende werknemer, een advocaat die niet meewerkt, de verbouwing van diens huis dat problemen geeft, de aannemer die ziek is en enz.

Als je de pathologische leugenaar op dat punt al leuk vindt, gaan er nauwelijks alarmbellen bij je af. Als HSP, HSE of als gevoelsmens heb je wel een buikgevoel: “Er klopt iets niet,” en dat buikgevoel heeft het helemaal bij het rechte eind! Je lichaam waarschuwt je omdat je lichaam gevaar eerder herkent dan je hersenen! Als je bovendien gewend bent dat anderen weinig tijd voor je hebben, zal het je niet opvallen dat de pathologische leugenaar weinig aanwezig is en regelmatig afbelt.

Bovendien: als jullie samen zijn, is het leuk en gezellig. Ook doet de pathologische leugenaar er alles aan om je te imponeren. Vaak zullen er vele en lange telefoongesprekken zijn en worden er veel berichtjes gestuurd. Naar jou gevoel groeit er intimiteit tussen jullie.

Zo kan het plots gebeuren dat jullie relatie van de ene dag op de andere in een versnelling raakt: eer je er erg in hebt wonen jullie samen. En daardoor merk je dat het humeur van hem of haar, regelmatig razendsnel wisselt. Hij of zij kan enorm boos worden om kleine dingen of om dingen die er absoluut niet toe doen. Bijvoorbeeld: jullie zitten gezellig een film te kijken en de hond moet uitgelaten worden. Hij of zij kan woedend worden dat je opstaat om de hond uit te laten en je gaan uitschelden.

Uit naam der liefde probeer je de ander te begrijpen in plaats van boos te worden dat hij of zij een grens overgaat. Dat je uitschelden omdat de hond uitgelaten moet worden echt een grens is. Vooral als ondertussen de pathologische leugenaar het steeds vaker over geld met je heeft. Dat de verbouwing van diens huis uitloopt en dat hij, of zij geld nodig heeft. Dat diens ex moeilijk doet en zeurt dat deze geld nodig heeft.

De pathologische leugenaar blijft het slachtoffer imponeren door net te doen alsof deze een zeer goedbetaalde baan heeft en dat al het geleende geld binnenkort terugbetaald wordt. De redenen van al het geld lenen worden steeds talrijker: problemen op het werk, auto in de prak, gezondheidskosten, tandartskosten, zieke tante in het buitenland en enz. De pathologische leugenaar deinst er ook niet voor terug om te beweren dat deze zelf een vreselijke ziekte heeft en dat de behandeling veel geld gaat kosten.

En dat is tevens nog een aanwijzing: er is altijd chaos. Er is altijd drama in het leven van een pathologische leugenaar: er is altijd wat! En het wordt steeds gekker: bijvoorbeeld dat hij of zij geen paspoort heeft en daarom niet bij de erfenis van diens oma kan. Of dat de bank een fout gemaakt heeft en hem of haar uit het systeem gehaald heeft. De smoesjes worden gekker en gekker. Iedere keer opnieuw komt de pathologische leugenaar met een (verzonnen) verhaal aanzetten. Dat hij of zij geen bankrekening zou hebben. Dat hij of zij geen zorgverzekering zou hebben. Dat het juridisch onmogelijk is dat hij of zij een nieuw paspoort kan krijgen. Dat zijn ex moeilijk deed en dwars lag. Dat zijn bedrijf op omvallen staat door een crisis.

Het is vaak niet alleen geld dat de pathologische leugenaar controle probeert uit te oefenen op het slachtoffer, ook op andere manieren zoals het slachtoffer wakker houden en niet laten slapen, bepalen welke kleding het slachtoffer aan heeft en met welke mensen het slachtoffer om mag gaan. De auto van het slachtoffer kent de pathologische leugenaar zichzelf toe, net als alle bankpassen en inlogcodes. Bepaalde wat er met de kinderen gebeurde van het slachtoffer en had inzage in de agenda.

Kortom: plotseling wordt je wakker en realiseer je dat je volledig onder invloed van iemand staat. Of je wordt gewaarschuwd door een onbekende. Of je ontvangt een email van een ex. Plotseling vertrouw je het allemaal niet meer en wil je dat het allemaal stopt. Je realiseert je dat je allang niet meer gelukkig bent, maar dat je in een dynamiek bent beland dat op de 1 of andere vreemde wijze verslavend werkte.

Nog een aanwijzing van een pathologische leugenaar: ze zijn verbaal heel erg sterk. Ze verzinnen een nieuw verzonnen verhaal waar je bij staat als ze het gevoel hebben dat je hen hebt betrapt op een leugen. Als je een pathologische leugenaar betrapt op een leugen, rolt daar direct de volgende leugen uit diens mond. En dat gaat vaak gepaard met beschuldigingen aan jouw adres: dat jij gek bent en dat jij de schuldige bent. Het ligt namelijk altijd aan een ander.

Afbeelding van StockSnap via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en (mentale) gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSP’ers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Ziekelijke vorm van het narcisme: pathologisch narcisme binnen je relatie.
Ziekelijke vorm van het narcisme: pathologisch narcisme binnen je relatie.