Ziek van eigenliefde, de mythe van Narcissus, een levensles voor hoogsensitieve partners van narcisten.
Ziek van eigenliefde, de mythe van Narcissus, een levensles voor hoogsensitieve partners van narcisten.
Ziek van eigenliefde, de mythe van Narcissus, een levensles voor hoogsensitieve partners van narcisten.

Ziek van eigenliefde, de mythe van Narcissus, een levensles voor hoogsensitieve partners van narcisten.

Mensen die zich superieur gedragen, worden moeilijk verdragen.

De mythe van Narcissus

De mythe van narcissus vertelt het verhaal over een zoon van een riviergod en van een nimf. Deze narcissus is bloedmooi, met een goed gevormd en gespierd lijf en met prachtige krullen. Narcissus is een oogverblindende verschijning en heel wat meisjes vallen als een blok voor hem.

Maar er is iets geks aan Narcissus:

Hij is niet in staat liefde terug te geven. Hij is niet in staat genegenheid te tonen. Hij is niet in staat een relatie aan te gaan met iemand.

Hoe heeft het zo ver kunnen komen Narcissus?

De nimf Echo was stapelverliefd op de mooie Narcissus! Deze Echo kan alleen de laatste paar woorden herhalen als iemand iets tegen haar zegt.

Maar…Narcissus ziet deze mooie nimf Echo niet staan!

Echo doet er ondertussen alles aan om indruk te maken op Narcissus en probeert uit alle macht hem te verleiden. Narcissus beledigt Echo en Echo kwijnt weg. Ze wordt dunner en dunner, totdat er niets meer van de nimf Echo overblijft, behalve haar stem.

Eigenliefde

De andere nimfen zijn behoorlijk ontstemd over het gedrag van Narcissus en vragen aan de godin Artemis of Narcissus op een gepaste wijze gestraft kan worden.

Artemis vraagt aan de god Eros om hulp. Eros weet wel iets: “Maak hem ziek van eigenliefde.”

Verliefd op eigen spiegelbeeld

Op een dag wil Narcissus water drinken uit een meertje. Hij buigt zich voorover en ziet zijn eigen spiegelbeeld in het wateroppervlak en wordt op slag verliefd op zichzelf. Hij kan er maar geen genoeg van krijgen! Hij kijkt en hij kijkt! Totdat op een dag hij zijn evenwicht verliest en in het water valt waardoor hij verdrinkt.

Narcist

Een narcist is niet in staat een relatie aan te gaan met een ander. Een narcist is niet in staat liefde te geven. Een narcist is niet in staat liefde te ontvangen.

Narcisme, ziek van eigenliefde

Meer over het narcisme en het gedrag van een narcist:

Lees ook: Waarom gedragen narcisten zich zoals ze zich gedragen? Verklaring narcistisch gedrag.

Lees ook: De drie fases van het narcisme.

Hoogsensitief persoon

Stel, jij als HSP of hoogsensitief persoon hebt een relatie met een narcist. Zeker in het begin van jullie relatie verlangde je intens naar de liefde, warmte en aandacht van je narcistische partner. Je kreeg veel. Maar geen liefde, warmte of aandacht. Wel een hoop ellende. 

Levensles voor HSPers met narcistische partners

Jij als HSP, HSE, gevoelsmens of als hoogsensitief persoon met een narcistische partner, zal je eigen weg moeten gaan, omdat je anders net als de mooie nimf Echo, zal wegkwijnen.

Leef je leven in liefde en niet langer in angst.

Moeite om je eigen weg te vinden?

Lees de volgende onderstaande artikelen voor meer inspiratie of lees het ebook: Hoogsensitief? Maak jezelf sterk en krachtig, zodat je weer in je eigen kracht komt te staan in plaats van in de kracht van je narcist.

Intuïtie, hoogsensitief en het zesde zintuig

Natuur een weldaad voor hoogsensitieve personen, de voordelen.

HSP? Overprikkeling verminderen dankzij gezonde voeding

Aarden en gronden om beter je stress en je spanningen los te kunnen laten

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay 


Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en (mentale) gezondheid.

 

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSP’ers slachtoffer van een narciste!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Ziek van eigenliefde, de mythe van Narcissus, een levensles voor hoogsensitieve partners van narcisten.
Ziek van eigenliefde, de mythe van Narcissus, een levensles voor hoogsensitieve partners van narcisten.