Zelfvertrouwen vergroten voor HSP na misbruik, welke stappen zijn nodig?

Zelfvertrouwen vergroten voor HSP na misbruik, welke stappen zijn nodig?

Na misbruik verdwijnt je zelfvertrouwen. Door misbruik verdwijnt je zelfvertrouwen. Afhankelijk van de duur van het misbruik, hoe groter het gebrek aan zelfvertrouwen bij een HSP.

Iedere HSP heeft een gevoelig zenuwstelsel en daar ligt ook de sleutel om het zelfvertrouwen te verbeteren. Ik ga je het uitleggen hoe dat zit:

Heb ik een overbelast zenuwstelsel door misbruik? Door misbruik raakt je gevoelige zenuwstelsel overbelast!

Door het misbruik raakt ons zenuwstelsel overbelast. We hebben nl niet alleen met misbruik te maken, maar ook met stress dat veroorzaakt wordt door het misbruik. Behalve het misbruik, hebben we ook nog met onze gevoeligheid te maken: we raken snel overprikkeld en kunnen zelfs overweldigd raken door stress of door het misbruik.

Door onze gevoeligheid voelen HSP zich snel “anders” dan anderen

Omdat we gevoelig zijn, voelen we ons snel “anders” dan alle anderen. We proberen die “anderen” bij te benen. En dat is te danken aan de hersenstam: het overlevingsinstinct dat ons waarschuwt dat we niet in staat zijn om te overleven als we er alleen voor komen te staan. Buitengesloten, voelt daarom ook zo angstig en roept een oerangst bij ons op als we genegeerd worden. Ondanks dat we in 2023 leven en dat iedereen – ook HSP – prima voor zichzelf kan zorgen, juist ook in diens eentje, realiseert ons hersenstam dat niet.

Wil jij als HSP je zelfvertrouwen verbeteren?

Wil jij je zelfvertrouwen verbeteren? Dan is dit een belangrijke stap: jezelf als HSP realiseren dat het NIET nodig is om anderen – die geen HSP zijn – bij te benen. Je hersenstam is in conflict met een ander deel van je: je innerlijke stem. Je innerlijke stem – of je intuïtie – fluistert je dat je jezelf mag zijn, in je eigen ritme en op je eigen tempo. Dat je anderen niet bij hoeft te benen. Je hersenstam zeurt echter iets anders: “Je moet die anderen blijven bijbenen, want je overleeft het niet zonder anderen!” Je hersenstam praat in de taal toen sabeltijgers en mammoeten nog bestonden en de mens een zwervend bestaan leidde. Je innerlijke stem – je intuïtie – praat in de taal van NU tegen je: jij als HSP mag in je eigen tempo leven en een levensstijl aannemen dat past en geschikt is om je gevoeligheid te eren.

Wat heeft je levensstijl te maken met je zelfvertrouwen? Zelfvertrouwen vergroten? Neem een HSP levensstijl aan!

HSP levensstijl

Je levensstijl als HSP is een belangrijk gegeven over het onderwerp: zelfvertrouwen. Het zal je zelfvertrouwen enorm goed doen als jij een levensstijl aanneemt dat past bij je gevoeligheid.

De westerse wereld, of de westerse maatschappij, is niet afgestemd op HSP of op andere gevoelsmensen. Als HSP ga je er aan onderdoor als je je eigen gevoeligheid niet in ere houdt en een leven kiest dat je op de been houdt i.p.v. dat je iedere keer opnieuw overweldigt en overprikkelt raakt, met alle nare gevolgen van dien.

De eisen van de westerse wereld en de eisen van de westerse maatschappij is eigenlijk in de grond van de zaak ook misbruik voor iedereen die HSP is of een gevoelsmens is. Het is een enorme trigger voor ons toch al overgevoelige zenuwstelsel en de stress om een niet HSP leven bij te benen is chronisch en langdurig. Hoe veel lopen niet uitgeblust in de rondte? Met een burn-out of met PTSS-klachten na misbruik?

Wat heeft je zenuwstelsel te maken met je zelfvertrouwen? De staat van je zenuwstelsel bepaald of jij barst van het zelfvertrouwen!

Gevoelig zenuwstelsel: wat heeft je zenuwstelsel te maken met je zelfvertrouwen?

Als je als HSP lekker en goed in je vel zit, heb je het gevoel dat je de hele wereld aan kan. Je zelfvertrouwen staat hoog, je bent in staat om de signalen van je intuïtie op te vangen en je hebt de mogelijkheid om je in een prikkelarme omgeving op te laden. Om dat te bereiken heeft een HSP heel veel rust en ruimte nodig, veel meer dan de gemiddelde niet HSP zich realiseert.

Waarom is misbruik zo indringend voor HSP en andere gevoelsmensen?

Misbruik is daarom fataal voor HSP en voor andere gevoelsmensen. Stress is daarom fataal voor HSP en andere gevoelsmensen. Voedsel dat uit de fabriek komt is ook fataal: het voedt ons gevoeligheid niet, erger: het versterkt ons gevoeligheid met alle nare en nadelige effecten van dien.

Stimulerende stoffen, zoals fabrieksvoedsel, maar ook suiker, cafeïne, alcohol, kleurstoffen en andere chemische toevoegingen in zowel ons voedsel als in schoonmaakmiddelen of schoonheidsmiddelen, triggeren ons zenuwstelsel. Een zenuwstelsel dat al gevoelig is, zoals de onze, zal al deze extra triggers kunnen missen als kiespijn. Wat denk je dat het met ons zelfvertrouwen doet als we getriggerd raken door al die stimulerende stoffen? Juist ja, we raken overbelast en willen ons terugtrekken. In plaats van te stralen van levensgeluk, trekken we ons terug omdat we overprikkeld raken door al die chemische toevoegingen waar ons lichaam en geest zich geen raad mee weten.

Zelfvertrouwen vergroten voor HSP, welke stappen zijn nodig?

Zelfvertrouwen vergroten voor HSP, is mogelijk als je goed voor jezelf zorgt. Juist jij als HSP moet de kunst gaan leren om goed voor jezelf te gaan zorgen.

Maar ja, daar wringt de schoen: hoeveel van ons HSP zijn opgegroeid in een omgeving vol misbruik? Onzichtbare misbruik? Opgegroeid door moeders die de titel: “Moeder,” (laat staan: “liefdevolle moeder,”) absoluut niet verdienen? Of opgegroeid zijn in een omgeving vol verslaving? Wat komt er van zo´n kindje terecht? Dat zo gevoelig is en opgegroeid is in een misbruik omgeving?

Zelfvertrouwen vergroten terwijl je jezelf wegcijfert, altijd aan anderen denkt en nooit aan jezelf

Zelfvertrouwen vergroten als je jezelf wegcijfert, altijd aan anderen denkt en nooit aan jezelf

Ja: zij cijferen zichzelf weg, ze offeren zichzelf op, ze denken altijd eerst aan anderen ten koste van zichzelf en nu schrijf ik: dat ze goed voor zichzelf moeten gaan zorgen! Hoe dan? Hoe doe je dat dan?

Hoe bouw je zelfvertrouwen op als HSP, codependent en als een “people pleaser”?

Hoe bouw je zelfvertrouwen op als HSP en je bent een codependent en een “people pleaser”?

Herinner je nog wat ik schreef hierboven over je botsende delen? Het deel van je hersenstam versus je innerlijke (intuïtie) stem? Dit is een heel belangrijk onderwerp als jij als HSP, codependent, gevoelsmens of als een “people pleaser” je zelfvertrouwen wil vergroten! Want wat belangrijk is, is dat jij leert:

Afstemmen op je innerlijke stem en op je intuïtie!

Afstemmen op je innerlijke (intuïtie) stem dat is je eerste stap om zelfvertrouwen te vergroten voor HSP na misbruik.

Ga maar eens beginnen dagelijks aantekeningen te maken wie (je hersenstam of je innerlijke (intuïtie) stem) tegen je sprak. Door dit dagelijks op te schrijven ga je inzien dat luisteren naar je innerlijke (intuïtie) stem je meer oplevert en beter voor je is: het heeft immers het beste met je voor!

En de volgende stap is ook een belangrijke stap als je je zelfvertrouwen wil vergroten:

Zelfvertrouwen is goed voor jezelf zorgen! Hoe doe je dat: goed voor jezelf zorgen?

Goed voor jezelf zorgen is de tweede stap om zelfvertrouwen te vergroten voor HSP na misbruik. Goed voor jezelf zorgen voor beginners, hoe doe je dat: goed voor jezelf zorgen?

Misbruik is ongezond en toxisch. Velen van ons hebben jaren en jaren in een misbruik relatie gezeten, of zitten er nog in. Velen van ons hebben toxische ouders, kinderen of broers en zussen. Velen van ons zitten in een hoog conflict scheiding die jaren en jaren duren. Velen van ons hebben een toxische ex, waar we op de 1 of andere manier maar niet van verlost worden.

Kortom: je leeft in een toxische en ongezonde omgeving.

Hoe is je levensstijl? Toxisch of gezond omdat het een levensstijl is dat aangepast is aan je gevoeligheid?

Hoe is je dagelijkse voeding? Toxisch of gezond omdat het voeding is dat je overbelaste zenuwstelsel voedt en geeft wat het nodig is om goed te functioneren?

Hoe is je nachtrust? Houdt je rekening dat jij als HSP meer uren slaap nodig hebt dan iemand die niet HSP is?

Wat drink je dagelijks? Wist je dat je het gevoel aan dorst altijd moet zien te voorkomen en dat uitsluitend kan lessen met….water?

Hoe is het gesteld met je energie en met je energiehuishouding? Bescherm jij je energie – ook tegen wifi en G5 netwerken – of laat je je volkomen uitzuigen door energie vampiers?

Hoe is het gesteld met je dagelijkse contact met de Aarde? Of zweef jij dagelijks een beetje in de rondte, zonder geaard te zijn? Wist je dat HSP en andere gevoelsmensen dagelijks geaard MOETEN zijn?

Zo begin je dus goed voor jezelf te zorgen: je neemt 1 aspect uit je levensstijl, je neemt 1 aspect uit je dagelijkse voeding, je neemt 1 aspect uit je nachtrust, je neemt 1 aspect wat je dagelijks drinkt, je neemt 1 aspect hoe jij je energie beschermt en je aard jezelf iedere dag. Dit is: goed voor jezelf zorgen voor HSP. En dit is niet moeilijk dames en heren: dit kan iedereen, ook jij!

Wil je meer weten over hoe jij je zelfvertrouwen vergroot na misbruik?

Wil je meer weten over hoe jij je zelfvertrouwen vergroot na misbruik? Neem dan eens een kijkje bij andere blogartikelen over zelfvertrouwen of bekijk het e-book in pdf: “Het Helingsproces, in 10 stappen helen en herstellen van narcisme.

Wil je meer weten over hoe je dat doet: goed voor jezelf zorgen?

Wil jij meer weten over: Goed voor jezelf zorgen? Neem dan eens een kijkje bij andere blogartikelen over: “Gezondheid en welzijn van een HSP” of bij: “Relatieverslaving,” of bij het e-book in pdf: “HSP? Maak jezelf sterk en krachtig! Kom op adem na misbruik en stap in je eigen unieke kracht!” of bij het e-book in pdf: “Voeding voor langdurige en vitale energie!

Zelfvertrouwen leren opbouwen na narcisme?

Narcisme experts uit Amerika benadrukken al jaren: versterk je zelfvertrouwen om met narcisme om te gaan! Door je eigenwaarde te vergroten, ga je ook positiever tegen jezelf praten! Wil je kennismaken met de oefening om je positieve zelfbeeld te verbeteren? Wil je ontdekken welke normen en waarden je nodig hebt om je zelfvertrouwen te versterken? Of ben je geïnteresseerd in het stappenplan om je eigenwaarde te laten groeien? Wil je leren hoe je zelf je eigenwaarde kunt ontwikkelen en verbeteren? En wat betekent zinvol werk voor jou en voor je zelfvertrouwen? Zou je graag willen weten hoe je zinvol werk kunt vinden? Het is essentieel om goed om te kunnen gaan met opgekropte emoties zoals woede, boosheid en frustraties, wat alles te maken heeft met het verbeteren van je zelfvertrouwen. En ja, door het narcistische trauma ben je jezelf kwijtgeraakt. Het is erg nuttig om jezelf terug te vinden als je je zelfvertrouwen wilt herstellen na narcisme. Dit en nog veel meer leer je in het vierde hoofdstuk: “Vergroot je zelfvertrouwen voor HSP en gevoelsmensen na narcisme” van het e-book in pdf: “Maak jezelf sterk en krachtig, speciaal ontwikkeld voor HSP en gevoelsmensen na narcisme.

Narcisme experts in Amerika benadrukken ook, dat ieder kind (jong en oud) van een narcistische ouder hun zelfvertrouwen moeten verbeteren!

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay 

Copyright © 2023 Fleur Irene. De blogs en artikelen op deze site zijn auteursrechtelijk beschermd. Citeren van en linken naar de blogs en artikelen is enkel toegestaan met een link naar deze site en met de juiste bronvermelding.
Copyright © 2023 Fleur Irene. De blogs en artikelen op deze site zijn auteursrechtelijk beschermd. Citeren van en linken naar de blogs en artikelen is enkel toegestaan met een link naar deze site en met de juiste bronvermelding.

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij of zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSP’ers slachtoffer van een narciste!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Zelfvertrouwen vergroten voor HSP na misbruik, welke stappen zijn nodig?
Zelfvertrouwen vergroten voor HSP na misbruik