Zelfvertrouwen opbouwen en vergroten na misbruik voor HSP en codependenten, hoe doe je dat?

Zelfvertrouwen opbouwen en vergroten na misbruik voor HSP en codependenten, hoe doe je dat?

Zelfvertrouwen opbouwen en vergroten, kan voor een HSP of codependent (relatieverslaafde) het hulpmiddel zijn om de patronen van codependentie en anderen te “pleasen” ten koste van jezelf, te doorbreken. Zodat je meer lef krijgt om op te komen voor je eigen wensen, dromen en behoeften.

Voordelen zelfvertrouwen opbouwen en vergroten, wat zijn de voordelen als je meer zelfvertrouwen hebt als HSP of als codependent?

Door je zelfvertrouwen op te bouwen en te vergroten, ontstaan enkele grote voordelen voor je en die zijn o.a.:

  • Je stopt met het voortdurend twijfelen aan jezelf,
  • Je bent beter in staat om je angsten te beheersen,
  • Je hebt het lef om voor jezelf op te komen en ook
  • Je durft dingen te doen die je leven verrijken maar die je eerder niet zo goed durfde te ondernemen.

Zelfvertrouwen kan je trainen!

Net als sporters regelmatig moeten trainen om goede resultaten te behalve, moet jij dat ook doen als je meer zelfvertrouwen wil. Zelfvertrouwen is als het trainen van een spier: om een gespierde spier te krijgen, moet je regelmatig trainen. Hierdoor groeit en ontwikkelt je zelfvertrouwen.

Wat is een gevolg van misbruik? Een gebrek aan zelfvertrouwen!

Veel mensen die met misbruik te maken hebben gehad – misbruik in welke vorm dan ook – reageren daarop door hun gevoelens weg te drukken, hun gevoelens van “nee” weg te stoppen en gaan anderen behagen. Ze worden “pleasers.” Veel HSP, maar vooral juist ook de codependenten onder ons, zullen dit herkennen. Met als gevolg dat ze jaren en jaren “ja” zeiden tegen dingen waarvan je diep van binnen wist dat je ze eigenlijk helemaal niet wilde. Je gaat dingen vermijden, zoals lastige gesprekken, want opkomen voor jezelf voelde verdomd ongemakkelijk aan. Bovendien, door het misbruik is er een gebrek aan zelfvertrouwen ontstaan. Door verborgen emotioneel misbruik is ook een groot gebrek aan zelfvertrouwen ontstaan.

Heb je een gebrek aan zelfvertrouwen? Anderen maken misbruik van je!

En dat maakt het cirkeltje helaas compleet, want vanwege een gebrek aan zelfvertrouwen word je misbruikt. Mensen maken misbruik van personen die niet voor zichzelf opkomen. Vanwege het gebrek aan zelfvertrouwen wil je anderen behagen, in de hoop dat je aandacht kreeg en dat anderen je leuk en aardig vonden.

Met als resultaat?

  • Dat je uitgeput bent en voelt,
  • Dat je iedere keer over je eigen grenzen heen gaat,
  • Dat je constant in aanraking komt met destructieve en ongezonde persoonlijkheden en
  • Dat je regelmatig in toxische relaties beland.

Zelfvertrouwen opbouwen en vergroten, hoe doe je dat?

Zelfvertrouwen opbouwen, hoe doe je dat? Zelfvertrouwen opbouwen voor HSP en codependenten doe je via een stappenplan:

Stap 1: maak eerst een overzichtelijk lijstje voor jezelf van al die dingen die je de afgelopen tijd in je leven tolereert en verdraagt.

Stap 2: Schrijf vervolgens op hoe je deze dingen in je leven kan: verminderen, verwijderen of zo minimaal mogelijk kan maken. Wat wil je minder in je leven?

Stap 3: Schrijf vervolgens ook een lijst van dingen die belangrijk voor je zijn, die je vreugde geven en die je leven zinvol en mooi maken. Waar droom je altijd van? Waar gaat je hart van zingen? Wat schenkt je vreugde en plezier? Waar ben je nieuwsgierig naar? Waar wil je meer van in je leven?

Stap 4: Maak een lijst van 100 dingen die je ooit nog eens graag zou willen gaan doen, bijvoorbeeld: zilversmeden, koper slaan, steen slijpen, boetseren, Italiaanse kookcursus, Fotografie, schilderen, naar Praag gaan, wandelen in Zweden, weekend in Brugge, midweek Ameland, Pieterpad bewandelen of bijvoorbeeld alle rivieren van Nederland of België bevaren. Ga eens beginnen al die leuke dingen in je leven in te voegen en toe te passen!

Stap 5: Breng meer tijd door met mensen die je energie geven en veel minder tijd door met personen die je energie kosten. Mensen die je aanmoedigen en stimuleren zijn van grote waarde in je leven om je zelfvertrouwen te vergroten.

Stap 6: Train jezelf op bewustwording om meer te luisteren naar je eigen innerlijke stem en minder te luisteren naar kritiek van anderen. Jij doet ertoe. Jij en je innerlijke stem. Het is jouw leven, niet die van een ander.

Wil je meer weten hoe je als HSP of als codependent zelfvertrouwen opbouwt na misbruik?

Wil je meer weten hoe je als HSP of als codependent zelfvertrouwen opbouwt na misbruik? Lees de blogartikelen over: “Het Helingsproces voor HSP” of over: “Codependentie en relatieverslaafde”, of informeer jezelf wat het e-book in pdf: “Het helingsproces, helen en herstellen van narcisme voor HSP in 10 stappen,” voor je kan betekenen of informeer jezelf over het e-book in pdf over de “Relatieverslaving van een codependent en hoe je deze gedragspatronen kan veranderen, zodat je niet langer aantrekkelijk bent voor narcisten en voor andere destructieve personen.

Afbeelding van Alexa via Pixabay 

Copyright © 2023 Fleur Irene. De blogs en artikelen op deze site zijn auteursrechtelijk beschermd. Citeren van en linken naar de blogs en artikelen is enkel toegestaan met een link naar deze site en met de juiste bronvermelding.

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Hij of zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke Hsp’ers slachtoffer van een narciste!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Zelfvertrouwen opbouwen en vergroten na misbruik voor HSP en codependenten, hoe doe je dat?
Zelfvertrouwen opbouwen en vergroten na misbruik voor HSP en codependenten, hoe doe je dat?