Worstel je met schaamte? HSP versus narcisme, kenmerk van trauma: Schaamte.
Worstel je met schaamte? HSP versus narcisme, kenmerk van trauma: schaamte.

Worstel je met schaamte? HSP versus narcisme, kenmerk van trauma: schaamte.

Schaamte is een kenmerk van trauma.

Een kenmerk van trauma is, is het schaamtegevoel dat veel slachtoffers van narcisme bij zich dragen.

Schaamte en narcisme, schaamte is een kenmerk van narcisme.

Schaamte en narcisme. Een kenmerk van narcisme is: de loskoppeling van het schaamtegevoel. Met andere woorden: een narcist voelt geen schaamte en ook geen spijt en gaat daarom schaamteloos te werk.

Trauma geeft je een schaamtegevoel over jeZELF. Terwijl je schamen over jeZELF eigen gekkenwerk is: je ZELF is namelijk perfect!

Schaamte en spijt voelen is heel gezond, heel normaal en bovendien: erg menselijk.

Hoe ontstaat schaamte?

Schaamte voelen over jeZELF is niets naders dan: trauma. Het achterliggende probleem van schaamte is je trauma. Deze schaamte ontstond in je vroegste kinderjaren, toen je klein en hulpeloos was, toen je leed onder de verschrikkingen en kwellingen.

Niet alleen jij leed enorm onder de verschrikkingen uit je kinderjaren, ook de narcist heeft een enorm groot trauma opgelopen. Het verschil met jou en een narcist is, dat de narcist rond diens 4de a 5de levensjaar zo dusdanig overweldigt is geraakt door de vreselijke kwellingen dat het besluit: “Enkel en alleen nog maar van zichzelf te houden.” En pats boem alles wat menselijk is, zoals schaamte en spijt maar ook zelfreflectie, voorgoed uitschakelt.

Jij hebt dat niet gedaan en dat maakt jou menselijk. En menselijk zijn is gezond en normaal: er is echt niets mis met je.

De schaamte die bij jou ontstond, kwam er om jou te beschermen. Schaamte kwam als een buffer om jou te beschermen tegen mishandeling. Mishandeling door een narcistische ouder of mishandeling door een onwetende maar met de beste bedoelingen ouder.

Baby laten huilen?

Tegen hoeveel ouders wordt er al niet jarenlang beweerd dat het heel gezond is als je een baby laat huilen? Een baby´s eerste (over)levensbehoefte is: hechting. Zonder hechting kan de baby niet overleven. Hechting zit voorgeprogrammeerd in de hersenstam van iedere baby. Als de baby huilt en er wordt niet voldaan aan diens behoefte, verkeerd de baby in pure angst en in woede. Laten de ouders nu de baby lekker liggen, al huilend en laten de baby in diens sop gaarkoken? Dan verkeerd de baby in doodsangst en heb je een waar recept voor trauma gecreëerd voor het hulpeloze schepsel dat niets liever wil dan hechten. Veilig hechten aan de ouder of veilig hechten aan de verzorger. Door de huilende baby op te pakken en ermee te knuffelen. Door het te troosten en door lieve woordjes te fluisteren. Door het te kalmeren en door het te wiegen. Door te zeggen dat alles goed komt en dat de kleine veilig is.

Schaamte ontstond om het levensgrote dilemma van het kleine kind te verlichten. Immers, als kind heb je maar 2 mogelijkheden als je met mishandeling te maken hebt:

  1. De ouder of verzorger die je mishandelt de schuld geven, of:

2. Jezelf de schuld geven.

Als klein kind kan je het allemaal nog niet beredeneren. Beidden opties zijn namelijk niet waar. Daarom neemt de beschermingsmechanisme van het kleine kind de boel over door een beschermingsschild te plaatsen. Je zou kunnen stellen dat het een middenweg is, zodat het kleine kind in staat was om (vroeger) te overleven: schaamte.

Schaamte is niets anders dan je trauma van vroeger. Schaamte is niets anders dan dat het je beschermde tegen de pijnlijke en overweldigende kwellingen van vroeger. Als klein kind koos je ervoor om liever schaamte te voelen dan de ondraaglijke pijn en kwellingen.

Het positieve aan schaamte is:

Dankzij deze schaamte ben je niet narcistisch geworden.

Maar aan deze schaamte hangt wel een prijskaartje:

Door het ontstaan van deze schaamte, ben jij losgekoppeld geraakt aan jeZELF, zodat je de pijn, de open wond en het trauma niet hoefde te voelen.

Schaamte aanpakken is je trauma aanpakken.

In het ebook: Het Helingsproces staat een bijzonder mooie oefening over schaamte die heel veel HSP aanspreken. Bovendien, je trauma kan je niet herstellen zonder dat je met compassie naar jezelf gaat kijken, met compassie met jezelf gaat praten en met compassie jezelf gaat behandelen. In Het Helingsproces staan meerdere oefeningen om compassie beter bij jezelf te ontwikkelen, maar ook hoe je jeZELF actief terug kan vinden door contact te maken met jeZELF.

Ben je 25, dan heb je al 25 jaar lang een trauma. 25 jaar lang heb jij je geschaamd over jezelf. Besef alsjeblieft dat als je aan de slag gaat met het helingsproces, dat speciaal voor HSP en HSE is ontwikkeld om te helen van het narcisme, dat je je schaamte NIET oplost door een ebook te lezen. De vele oefeningen die het ebook rijk is, staan er niets voor niets: het is de bedoeling dat je ACTIEF aan de slag gaat met jeZELF. En dat is het mooiste cadeau dat je jezelf kunt gaan geven nadat je onveilig gehecht bent: herontdek jeZELF!

Schaamte en narcisme: narcistisch emotioneel misbruik

Het verband tussen schaamte en narcisme is, is dat schaamte ontstaat na herhaaldelijk narcistisch emotioneel misbruik. Als je meer wil weten over schaamte, in het volgende boek van Fleur Irene lees je veel meer over de onderwerpen: schaamte, narcisme en emotioneel misbruik: De verborgen wonden van emotioneel narcistisch misbruik, het onthullen van de impact en het vinden van heling en herstel.

Photo by Katherine Evans from FreeImages

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Worstel je met schaamte? HSP versus narcisme, kenmerk van trauma: Schaamte.
Worstel je met schaamte? HSP versus narcisme, kenmerk van trauma: schaamte.