Wie lopen er risico op een burnout? Wanneer ben je vatbaar en kwetsbaar voor een burnout?
Wie lopen er risico op een burnout? Wanneer ben je vatbaar voor een burnout?

Wie lopen er risico op een burnout? Wanneer ben je vatbaar en kwetsbaar voor een burnout?

Wie komt er in aanmerking tot het krijgen van een burnout?

Het zijn die personen die in aanmerking komen tot een mogelijke burn-out die heel veel van zichzelf eisen. Burnout doet zich vooral voor bij degene die:

  • Hard werken (zowel thuis en/of zakelijk),
  • De beste zijn, nee herstel, de allerbeste (moeten) zijn, (ze hebben het gevoel dat ze de beste moeten zijn, van zowel van zichzelf als van hun (narcistische) omgeving, in de hoop dat ze goedkeuring ontvangen vanuit hun (narcistische) omgeving!)
  • Het meest betrokken zijn en
  • Die succesvol zijn.

Patronen en valkuilen

Maar het zijn ook die degene die een burnout kunnen krijgen die te maken hebben met verborgen patronen, of valkuilen. Het zijn patronen die in hun gedachten, waarnemingen en in hun gevoel zit gebakken en meestal in hun jeugd zijn ontstaan.

Patronen uit de jeugd

Bijvoorbeeld die kinderen die voor hun ouders of voor hun jongere broers en zussen moesten zorgen. Nu ze volwassenen zijn weten ze niet beter dan hun eigen verlangens en behoeften opzij te schuiven en te zorgen voor anderen. Ze hebben nooit geleerd aandacht te vragen voor zichzelf, op te komen voor zichzelf of meer ruimte te vragen voor zichzelf. Hun eigen behoefte aan veiligheid, geborgenheid en verzorging komt hierdoor natuurlijk in het gedrang.

Ze hebben wel geleerd conflicten te bedekken, want door alle zorgtaken als kind konden ze conflicten binnen de familie missen als kiespijn. Ze offeren zichzelf liever op en cijferen zichzelf compleet weg: alles doen ze om de vrede te bewaren!

Hulpverlenend beroep

Als je dan als volwassene in een hulpverlenend beroep terecht komt en je krijgt eigenlijk niets anders dan stank voor dank, dan kan je hele systeem in opstand komen. Immers: je drijfveer is iets wat je aangeleerd hebt toen je jong was, maar dat betekent niet dat een hulpverlenend beroep je droombaan is! Je hebt nooit geleerd te kiezen voor jezelf! En als dan de langdurige stress maar lang genoeg aanhoudt, kan jij een burnout krijgen.

Als je bovendien opgegroeid bent binnen de dynamiek van een narcistisch gezin, waarin je onzichtbaar bent, waardoor je jezelf bent kwijtgeraakt en nooit geleerd hebt je eigen (emotionele) grenzen te bewaken, is een chronische stress

Verantwoordelijk!

Maar ook die personen die een enorm groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben, of veel bemiddelen tijdens conflicten, of zeer hulpvaardig zijn, kunnen in aanmerking komen voor een burnout als de stress maar lang genoeg duurt. Hoe fijn het ook is om anderen te helpen, je stelt iedere keer iemand anders in het middelpunt i.p.v. jezelf. En ja lieve dames en heren, narcisten maken hier graag misbruik van!

Keuzestress! Wat doet keuzestress met je?

Hoe raar het misschien ook klinkt, maar het zijn vooral jonge mensen, twintigers nog maar, die in aanmerking komen voor een burnout. Alleen al van de keuzestress waar ze mee te maken hebben is enorm en onoverzichtelijk. Deze jonge mensen zijn ambitieus, stellen (te) hoge eisen aan zichzelf, sommigen zijn echt perfectionistisch, kunnen geen grenzen aangeven, vinden het moeilijk om nee te zeggen, willen zich kost wat het kost zichzelf bewijzen, willen heel graag voldoen aan de torenhoge verwachting die hun omgeving van ze hebben en overbelasten zichzelf vervolgens enorm.

Hoge prestatiedruk en weinig sociale steun

Deze jonge twintigers willen zich graag groothouden voor hun omgeving, hebben te maken met een enorm hoge prestatiedruk, hebben te weinig sociale steun en overschatten zichzelf. Doordat ze jong zijn willen ze graag succesvol zijn en zijn daarin echt grenzeloos. Welke twintiger denkt niet: ”Ik ben zo jong en sta in de kracht van mijn leven! Langdurige stressklachten en daarna een burnout? Dat overkomt mij niet!” En laten we eerlijk zijn, menig leidinggevende vond het wel best dat de jonge generatie keihard werkte en vele overuren maakten en zelfs in het weekend kwamen om deadlines te halen!

De cijfers liegen er niet om: ongeveer 1 op de 8 twintigers krijgen met een burnout te maken!

Verplichtingen versus zekerheid

Ook de veertigers beleven maar weinig plezier, ze gaan gebukt onder hoge hypotheeklasten en onder wat moet en alle andere oplegde verplichtingen. Ze ervaren dat ze te weinig keuzes kunnen maken omdat ze ook bang zijn zekerheden kwijt te raken.

Kunnen narcisten een burnout krijgen?

Ook narcisten, narcistische persoonlijkheden of die vrouwen die heel veel narcistische trekjes vormen zijn erg gevoelig op het krijgen van een burnout. Het is een ingewikkeld onderwerp, maar je zou kunnen stellen dat narcisten als het ware geen eigen identiteit ervaren, geen contact hebben met hun gevoel en henzelf, anderen en de wereld om hen heen niet op een realistische manier kunnen waarnemen.

Hun eigen gevoelen, of het nu gaat om gevoelens van woede, boosheid, teleurstellingen of van frustraties, een narcist kan deze gevoelens niet als “eigen” ervaren, maar geeft in plaats daarvan anderen de schuld voor haar tegenslag, ellende en narigheid. De gevoelens van een narcist worden veroorzaakt door de boze buitenwereld. Oplossingen moeten dus altijd – gezien vanuit het oogpunt van een narcist – van buitenaf komen. Dan ben je een zeer makkelijke prooi om in aanmerking te komen tot het krijgen van een burnout.

Zorg jij niet goed voor jezelf?

Ook die personen die niet goed voor zichzelf zorgen kunnen in aanmerking komen van een burnout als hun stress maar langdurig aanhoudt. Die personen bijvoorbeeld die absoluut geen idee hebben hoe ze zichzelf kunnen ontspannen, simpelweg omdat ze dat nooit geleerd hebben. Of omdat hun zelfbeeld zo negatief is en alles uit de kast willen halen om maar enige erkenning te krijgen, dat ze zichzelf compleet voorbijlopen.

Ook personen die gedreven perfectionistisch zijn, kunnen in de problemen terechtkomen omdat ze zichzelf een onmenselijke druk opleggen. Het zijn ook die mensen die zichzelf geen minuutje rust of een klein pleziertje gunnen en maar blijven rennen, draven en galopperen zonder ook maar een ogenblik aan zichzelf te denken, kunnen in aanmerking komen tot een burnout.

Beklemmende situatie

De personen die te maken hebben met verborgen patronen, valkuilen, hebben allemaal gemeen dat ze in een beklemmende situatie zitten waar ze niet uit komen. En hebben geen idee hoe ze hun eigen wensen en verlangens kunnen invullen, als ze al in staat zijn om te voelen wat ze zo graag zouden willen. Ze zijn het contact met hun eigen wensen en verlangens compleet krijtgeraakt. Voor hen is het raadzaam om psychotherapeutische hulp te gaan zoeken om de jarenlange overbelasting niet te laten doorslaan tot een burnout.

Verborgen emotioneel misbruik

Een goed voorbeeld van een “beklemmende situatie” is als je met narcisme te maken hebt (privé en/of op het werk) Heb je namelijk met narcisme te maken, dan heb je te maken met stress. Hoe langer je met narcisme te maken hebt, hoe langer de stress duurt en chronisch dreigt te worden. Bovendien, te maken hebben met narcisme is een uitputtingsslag en velen beseffen nog steeds niet hoe ontiegelijk schadelijk verborgen emotioneel misbruik is.

Als je bovendien HSP bent, ben je de sigaar: je gevoelige gestel kan domweg niet en alle stress aan, al het narcisme aan en je worsteling met je gevoeligheid aan. Op een gegeven moment barst de bom: je hebt (veel) te veel weggegeven en je bent te lang over al je grenzen heen gegaan.

Lees ook: Chronische stress door narcisme?

Wat werkt tegen een burnout? Wat kan je doen om een burnout te voorkomen?

Ik hoop van harte dat je tijdig op de rem trapt en een levensstijl gaat aannemen dat daadwerkelijk past bij je gevoeligheid en bij stress en bij beklemmende situaties: een HSP-levensstijl.

Iedere HSP die worstelt met narcisme, met stress en met het gevoel jezelf te zijn kwijt geraakt wil ik echt heel erg graag op het hart drukken: neem een HSP-Levensstijl aan! Het zal je sterker maken waardoor je veel beter bestand bent tegen zowel het narcisme als de stress!

Om je een tip te kmgen meegeven wat een HSP-levensstijl inhoudt: hoe simpeler je leven, hoe beter. Versimpel je leven en je bent veel beter bestand tegen langdurige stress, prikkelbaarheid en tegen narcisme! Bovendien: door het allemaal simpel te houden, ben je veel beter in staat om ook nog eens af en toe daadwerkelijk te genieten van het leven.

Op zoek naar spanning? Tornado jagen of zwemmen in een oceaan vol haaien?

Enfin, ik begrijp heel goed dat er veel jonge HSP-lezers zijn die juist opzoek zijn naar spanning en wat meer actie in hun leven en niet op zoek zijn naar een “saaie” simpele levensstijl. Maar als jouw hart sneller klopt door het najagen van Tornado´s of door te zwemmen in een oceaan vol haaien, dan moet je dat vooral doen! Maar dat betekent niet dat je daarnaast een levensstijl aanhoudt dat daadwerkelijk past bij je gevoeligheid! Dat je je voeding aanpast aan je gevoeligheid. Dat je langer en dieper slaapt zodat je gevoeligheid is opgeladen en er weer een dag tegenaan kan. Toch?

Wat moet je vooral niet doen?

Wat je vooral niet moet doen is meelopen met de rest: vooral als de rest NIET-HSP zijn! Dat nekt je! En dan heb je maar bar weinig nodig om een burnout te krijgen als je behalve je gevoeligheid, worstelt met narcisme en met langdurige stress waardoor je niet langer in staat bent om goed voor jezelf te zorgen.

Voordeel ebook bundel: HSP-Levensstijl

Tijdens onzekere economische tijden, zijn supervoordelige bundels met diverse ebooks een zegen voor je portemonnee. Zo ook het voordelige ebook bundel: HSP-Levensstijl waar je drie verschillende ebooks in aantreft die je samen het HSP-levensstijl geven waar je zo naar snakt!

Deze drie ebooks die jou je het HSP-Levensstijl geven zijn:

Voeding! Voor een langdurige en vitale energie! (Helemaal geweldig voor iedere HSP die uitgeput is!)

Stress! De anti Stress formule voor HSP! en:

Maak jezelf sterk en krachtig, speciaal voor HSP. Kom op adem en ga in je eigen unieke kracht staan zodat je bestand bent tegen narcisme.

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Wie lopen er risico op een burnout? Wanneer ben je vatbaar en kwetsbaar voor een burnout?