Wat zijn de manipulatietechnieken van een manipulerende narcistische ouder?
Wat zijn de manipulatietechnieken van een manipulerende narcistische ouder?

Wat zijn de manipulatietechnieken van een manipulerende narcistische ouder?

Ben je als kind vroeger vaak in verwarring gebracht? Twijfelde je veel? Voelde je een buitenbeetje en paste je nergens bij? Dacht je vroeger dat je geadopteerd was? Voelde je heel eenzaam? Dat je regelmatig: “waar gaat dit in vredesnaam over?”

Op groeien binnen de dynamiek van een narcistisch gezin, betekend dat je als jong kind al te maken had met manipulatie. Zelfs met meerdere verschillende manipulatietechnieken van de narcistische ouder.

De gevolgen van deze manipulatietechnieken zijn traumatisch zijn voor het jonge kind en voor de onvolgroeide hersenen van het kind.

Opgroeien met een narcistische ouder, is traumatisch! Vooral als blijkt dat het jonge kind het zwarte schaap is binnen het narcistisch gezin en alle ellende van de narcistische ouder op het arme jonge kind geprojecteerd wordt.

Wat zijn de manipulatietechnieken van een manipulerende narcist?

Manipulatietechnieken van een manipulerende ouder zijn o.a.:

 • Groter maken (de grandioze narcist: ik ben de beste van alles en iedereen!)
 • Kleiner maken (de zielige narcist: zieliger dan alle anderen en alle anderen samen!)
 • Liegen,
 • Meest gebruikte manipulatietechniek van narcisten,
 • Gaslighting,
 • Triangulatie,
 • Vleien en ophemelen,
 • Kinderen binnen hetzelfde narcistische gezin schuldgevoelens bezorgen,
 • Kinderen binnen hetzelfde narcistische gezin tegen elkaar uitspelen,
 • Positieve stemming combineren met harde en onnodige kritiek,
 • Plotselinge boosheid en buitensporige woede-uitbarstingen,
 • Plotselinge agressiviteit,
 • Passief agressief, ( veel narcistische moeders gedragen zich passief agressief.)
 • Suggereren en voorwenden,
 • Samenspannen,
 • Saboteren,
 • Isoleren,
 • Grenzen van de kinderen negeren en overtreden,
 • Kinderen onder druk zetten,
 • “Aardig zijn”
 • Angst aanjagen en het kind daarna uitlachen,
 • Slijmen,
 • Overtuigingskracht,
 • Overdrijven (als narcisten zichzelf groter (ik ben de beste! De beste van allemaal!) of kleiner maken (ik ben zo zielig! Zieliger dan alle anderen!) dan overdrijven narcisten. Als je de narcistische ouder goed kent is overdrijven hun specialiteit, maar een jong kind is onkundig om dat in te zien, net als alle andere oppervlakkige relaties van de narcist.)

Kinderen, vooral gevoelige kinderen zoals HSP en empaten, “voelen” aan dat er iets niet in de haak is met de narcistische ouder, zonder te weten of te beseffen waar ze mee te maken hebben. Wel weten ze dat ze hun narcistische ouder niet kunnen vertrouwen, dat ze regelmatig met angst rondlopen en erger nog: dat ze zich niet veilig voelen in hun eigen huis en dat ze nergens naartoe kunnen met hun verhaal.

Dynamiek van een narcistisch gezin

Veel kinderen die opgroeien binnen de dynamiek van een narcistisch gezin gaan de “verborgen oorlogsvoering achter gesloten deuren” als normaal ervaren; ze weten nl niet beter. Ze zien wel dat het er bij vriendjes en vriendinnetjes thuis er anders aan toe gaat: ontspannen in een geborgen sfeer waar vertrouwelijkheid en samenhang heerst waar niemand de liefde van hun ouder moet “winnen,” om essentiële aandacht te krijgen. Er heerst daar geen angst of spanning, maar vrijheid en vrolijkheid. Een groter contrast bestaat niet dan thuis bij een narcist.

Wapens van manipulerende narcistische ouders zijn:

De kinderen opzadelen met schaamte en met schuldgevoelens (uit onderzoek blijkt dat kinderen van narcistische moeders al met 6 maanden met schaamte worstelen!)

Roddelen over de kinderen terwijl de narcistische ouder de kinderen afkeurend bekijkt. Dit roddelen gebeurt op een niet smaakvolle manier: de narcistische ouder zorgt ervoor dat het kind weet dat er over hem of haar geroddeld wordt! Het veroorzaakt enorme achterdocht en wantrouwen bij het jonge slachtoffertje dat zich meer en meer “niet goed genoeg” gaat voelen.

De narcistische ouder accepteert geen “nee” of andere afwijzing van de kinderen en blijft net zo lang drammen totdat het kind bezwijkt en toestemt in iets wat het absoluut niet wil doen of domweg niet kan doen.

Iedere probleem waar het jonge kind mee aankomt bij de narcistische ouder wordt afgedaan als: “Er zijn veel ergere problemen in de wereld, kijk maar naar de hongersnood in Afrika,” Ook als het kind volwassen is geworden en over diens problemen wil praten met de narcistische ouder, wordt het probleem afgedaan alsof het om iets onzinnigs gaat omdat er veel ergere problemen zijn. Het probleem van het eigen kind wordt nooit serieus genomen door een narcistische ouder, behalve als de narcist er zelf beter van wordt om er aandacht aan te besteden.

Hoe weet je dat je als kind gemanipuleerd wordt?

Door het schuldgevoel dat je eigen manipulerende ouder je bezorgt. Iedere narcist manipuleert, ongeacht of het nu om een narcistische ouder, narcistische baas, narcistische moeder of (bijvoorbeeld) narcistische oma gaat: kinderen die je achterlaat bij een narcist worden vroeg of laat stelselmatig gemanipuleerd.

De ouder die manipuleert houdt geen rekening met je leeftijd, met je levenservaring, met je ontwikkeling, met je grenzen of met je normen en waarden. Het kind van een narcist dient er om de narcist te dienen en de narcist te voorzien van voeding. Het kind kan niet uitleggen wat er precies gebeurt, maar voelt wel dat deze iedere keer iets moet doen dan of zeer tegen de wil van het kind is of een brug te ver is. De grens van het kind worden iedere keer opnieuw ver overschreden.

Doordat het kind constant diens voelsprieten op de narcistische ouder heeft gericht: wat zegt deze ouder? Wat doet deze ouder? Hoe gedraagt deze ouder? In welke stemming verkeerd deze ouder? Het kind weet al aan het geluid van de voetstappen van de narcistische ouder, in welke bui de narcist is zodat het direct weet of er weken van ellende aan gaan komen of mogelijk een goed kort moment.

De spanning en de angst veroorzaakt bij deze kinderen die opgroeien onder hoogspanning vaak buikpijn (of vergelijkbaar) en andere psychosomatische klachten. Dat je eigen ouder je niet wil of je gebruikt om andere familieleden tegen elkaar uit te spelen, is onvoorstelbaar, maar voor een jong ding onbegrijpelijk. Geen kind met gezond verstand kan bevatten wat er aan de hand is en legt de schuld bij zichzelf neer: “Ik zal het wel fout doen,” of: “Het ligt aan mij,” aangezien kinderen te jong en onervaren zijn om zich te realiseren dat er ouders bestaan die niet van hun bloedeigen kinderen houden en zich gewetenloos gedragen naar hun gezin toe. Overigens, het zijn niet alleen de jonge onervaren kinderen die dat denken, ook volwassenen beseffen niet dat er ouders bestaan die niets om hun kinderen geven en niet beseffen dat er ouders zijn die een verborgen persoonlijkheidsstoornis hebben. Het is dan ook onvoorstelbaar en een onderwerp waar je met je gezonde verstand niet bij kunt.

Meer weten over manipulatie, manipuleren de narcisten en over manipulatietechnieken die narcistische manipulators gebruiken? Neem dan eens een kijkje bij het ebook: Kind van een narcistische ouder, waar een compleet hoofdstuk over verschillende manipulatietechnieken gaat die manipulerende ouders inzetten tegen hun bloedeigen kinderen. Alle bovenstaande en genoemde manipulatietechnieken in dit artikel worden in het ebook besproken.

Afbeelding van Shlomaster via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Wat zijn de manipulatietechnieken van een manipulerende narcistische ouder?