Wat zijn de 18 kenmerken van emotioneel misbruik en manipulatie binnen je relatie of huwelijk?

Wat zijn de 18 kenmerken van emotioneel misbruik en manipulatie binnen je relatie of huwelijk?

Emotioneel misbruik, heb je daar mee te maken? Of iemand in je omgeving?

Als je te maken hebt met emotioneel misbruik en met manipulatie, dan weet je hoe pijnlijk het is. Je voelt je verward, boos, waardeloos en beschamend.

Lees ook: Verborgen emotioneel misbruik: wat is emotioneel misbruik, narcistische mishandelingen en psychisch geweld?

Hoe herken je emotioneel misbruik? Wat zijn de typische kenmerken dat je emotioneel en psychisch misbruikt bent?

De kenmerken van emotioneel en psychisch misbruik zijn:

 • Jaloers en bezitterig gedrag,
 • Harde onnodige kritiek en je kleineren,
 • Je beschuldigen van dingen die niet waar zijn,
 • Je laten schamen over jezelf,
 • Je het gevoel geven dat je overal verantwoordelijk over bent,
 • Controlerend gedrag en manipulatie,
 • Over de meest onzinnige onderwerpen ruzie maken,
 • Tegenwerken, in alles je tegenwerken,
 • Schelden, uitschelden en ander psychisch geweld,
 • Jouw gevoelens en zorgen bagatelliseren,
 • Je onthouden van genegenheid,
 • Stilte behandeling en negeren,
 • Gaslighting,
 • Uitbuiting,
 • Isoleren van anderen,
 • Je voor gek zetten tegenover anderen,
 • Je emoties op de hak nemen en
 • Emotioneel misbruik is verborgen misbruik: de misbruiker gedraagt zich bij jou totaal anders dan bij anderen.

Als je je realiseert dat je emotioneel en psychisch misbruikt bent, weet dan dat je niet alleen bent. Ongeveer 25% van alle vrouwen en 18% van alle mannen zijn binnen hun liefdesrelaties, partnerschappen en huwelijken misbruikt. Let wel, deze cijfers gaan niet over het emotionele en psychische misbruik dat op het werk tussen collega´s, onder familieleden of onder vrienden plaatsvinden!)

Lees ook: De worstelingen en vragen van slachtoffers van verborgen emotioneel misbruik.

Wat zijn de gevolgen van emotioneel misbruik?

Emotioneel misbruik haalt je naar beneden en doet je klein voelen. Als je daarboven op ook met manipulatie te maken hebt, is de verwarring onmenselijk groot.

Bovendien vreet het aan je en veroorzaakt de ongezonde stress. Stress die langdurig aanhoudt is niet goed voor je en veroorzaakt nare lichamelijke klachten. Klachten die kunnen uitgroeien tot nare ziektes. Bovendien kan het je depressief maken, gespannen en voel je je uitgeput.

Lees ook: Hoe ongezond is emotioneel misbruik?

Emotioneel misbruik? Post Traumatische Stress Syndroom klachten!

Een ander naar gevolg van emotioneel misbruik door een narcist is: het ontstaan van Post Traumatische Stress Syndroom klachten. Inderdaad, de veteranenziekte. Als je bovendien opgegroeid bent met narcistische ouders en al je hele leven te maken hebt met deze verborgen ellende, is de kans groot dat de P.T.S.S. uitgebreid is tot een complexe vorm van P.T.S.S.

Veel slachtoffers van emotioneel misbruik, van psychisch misbruik en van narcisme hebben geen idee dat ze met P.T.S.S. klachten rondlopen.

Wat is het gevaar van emotioneel misbruik en van manipulatie?

Het grote gevaar van emotioneel misbruik en van manipulatie is, dat jij jezelf kwijt raakt. Jezelf kwijtraken is traumatisch. Dat je niet meer weet wie je bent en waar je voor staat. Dat je geen idee meer hebt wat je drijft, laat staan dat je weet wat je wilt. Raak jezelf niet kwijt aan iemand die het niet verdient dat jij jezelf kwijt raakt. Blijf die dingen doen waarvan je hart van gaat zingen. Blijf in contact met die mensen die je wel een goed gevoel geven.

Lees ook: Wat is het meest gebruikte manipulatietechniek van narcisten?

Wat hebben HSP nodig?

HSP hebben rust en harmonie nodig, ze moeten in staat zijn om hun gevoelige zintuigen te kalmeren en zichzelf opladen in een prikkelarme omgeving. Heb je te maken met emotioneel misbruik, heb je te maken met manipulatie en heb je te maken met narcisme dan is er geen rust, harmonie of een prikkelarme omgeving. Het is wel: chaos, drama, onrust en heel veel prikkels die je doet overweldigen. Dat is geen liefde en heeft ook niets met liefde te maken.

Pas op! Je gezondheid en mentale welzijn vermindert na narcisme, na verborgen emotioneel misbruik en na manipulatie!

Heb je met emotioneel misbruik en met manipulatie te maken? Wat kan je helpen?

Lees je in over: Post traumatische Stress Syndroom er is veel informatie op deze site te vinden. Lees je in over de gevaren van emotioneel misbruik, veel slachtoffers hebben geen idee hoe schadelijk emotioneel misbruik is voor hun gezondheid en dat van hun kinderen en verdiep jezelf over het onderwerp: manipulatie. Iedere narcist manipuleert, dus hoe meer kennis jij en je kinderen hebben over manipulatie en over hoe manipulatie werkt en hoe je manipulatie herkent, hoe beter jij en de kinderen bestand zijn tegen het narcisme van een narcist.

Scheiden van een narcist doe je nooit ONvoorbereid, Ben je van plan om te gaan scheiden van de misbruiker? Bereid jezelf alsjeblieft goed voor!

Lees ook: Emotioneel misbruik, narcistische mishandelingen, psychisch geweld en verborgen misbruik achter gesloten deuren: “Je hoeft geen blauw oog te hebben om mishandelt te worden!”

Lees ook: Manipulatie herkennen. Voorlichting over manipulatie: leer hoe je om kan gaan met manipulatie.

Copyright © 2023 Fleur Irene. De blogs en artikelen op deze site zijn auteursrechtelijk beschermd. Citeren van en linken naar de blogs en artikelen is enkel toegestaan met een link naar deze site en met de juiste bronvermelding.

Afbeelding van Denise Calvert via Pixabay

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij of zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke Hsp’ers slachtoffer van een narciste!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Wat zijn de 18 kenmerken van emotioneel misbruik en manipulatie binnen je relatie of huwelijk?