
Wat werkt tegen wanhoop, Stress en Post Traumatisch Stress Syndroom veroorzaakt door narcisme en narcistische relaties?
Samenleven met een narcist, wat doet dat met ons?
Samenleven met een narcist is bijzonder stressvol. Veel slachtoffers van het narcisme beseffen niet wat al die stress met hun hersenen doen. Wel weten ze dat ze in angst leven en zichzelf voortdurend wanhopig voelen. Wat werkt tegen wanhoop?
In dit artikel:
- Narcistische relatie, hoe schadelijk is dit voor onze gezondheid?
- Hoe ontdek je of je met wanhoop te maken hebt?
- Ben jij iemand die alle frustraties en ongenoegen onderdrukt?
- Paniekaanvallen en angstaanvallen,
- Post traumatische stress syndroom,
- Hoe kan je de schade beperken van het narcisme binnen je relatie?
- En tenslotte in dit artikel: hoe beperk je de wanhoop? Wat werkt tegen wanhoop?
Stress veroorzaakt door de narcist
Wat gebeurt er in onze hersenen tijdens angst, paniek, zware stress, emotioneel trauma of zelfs posttraumatische stressstoornis? In Jip en Janneke taal leg ik het je uit op een manier dat het voor iedereen begrijpelijk is. Bovendien is het belangrijk om te weten: wat is de oplossing?
Wat gebeurt er in onze hersenen als we stress hebben?
Lees ook: Leer op een gemakkelijke wijze hoe je nooit meer stress hoeft te ervaren in je leven!
Wat gebeurt er in onze hersenen als we stress hebben?
Hersenen, narcisme (is angst!) en stress: als gevolg van zware stress reageert het voorhoofdskwab niet.
Wat stress met ons doet dankzij een ongelukkig huwelijk en door narcistische mishandelingen zal ik proberen zoveel mogelijk in Jip-en-Janneketaal uit te leggen. In de hoop dat deze materie voor iedereen onder de lezers duidelijk en toegankelijk is.
Dankzij onze hersenen kan ons lichaam functioneren
Ons lichaam wordt bestuurd door onze hersenen. Dankzij onze hersenen kan ons lichaam functioneren. Voor het functioneren als mens hebben we 2 verschillende hersenen nodig:
Het cognitieve brein en het
Emotionele brein.
Wat doen deze twee verschillende hersengebieden? En waarom zijn ze zo belangrijk?
Lees ook: Angst en stress veroorzaakt door het coronavirus: thuis vast zitten met een narcist!
Wat is het cognitieve brein?
Het cognitieve brein is ons bewuste brein. Dit brein is naar buiten gericht en regelt ons rationeel denken.
Het cognitieve brein is complexer dan het emotionele brein. Hierdoor heeft het cognitieve brein een groot vermogen om informatie te verwerken. Dankzij dit cognitieve brein helpt het ons onze gedachten te regelen, ons te concentreren, onze impulsen en instincten te beheersen, helpt ons met moreel en sociaal gedrag.
Het voorhoofdskwab – of frontale kwabben – is het meest ontwikkelde stuk hersenen van het cognitieve brein. Dit voorhoofdskwab regelt ons doelgericht handelen, gedrag, en sturing. Dit stukje van het cognitieve brein wordt uitgeschakeld door het emotionele brein. Doelgericht handelen, gedrag en sturing worden uitgeschakeld als er gevaar is en het emotionele brein ingrijpt.
Wat is het emotionele brein?
Het emotionele brein is ons onbewuste brein. Dit brein is naar binnen gericht en is ingesteld om ons te doen overleven. Het is ons “primitieve” brein.
Het emotionele brein heeft een primitieve structuur – wat overeenkomt met dieren – waardoor een snelle reactie op gevaar mogelijk is. Ons emotionele brein helpt ons te overleven tijdens gevaarlijke momenten. Het helpt ons met vluchtreacties en behoed ons voor gevaar. Het emotionele brein regelt ook onze basisfuncties, zoals, eten, slapen of onze voortplanting.
Zodra wij ons in gevaar verkeren, neemt ons emotionele brein het over. Ons lichaam wordt fysiologisch direct in een staat van paraatheid gebracht.
Afhankelijk van de situatie waarin je verkeerd, kunnen deze 2 breinen samenwerken of elkaar juist bestrijden. Als ze elkaar bestrijden, kan 1 van de 2 breinen overheersen en het andere brein onderdrukken of zelfs uitschakelen.
Als de 2 breinen strijden en het andere brein onderdrukken of zelfs uitschakelen, kan je gedrag in het ene uiterste naar het andere uiterste terechtkomen. Je kan bijzonder impulsief handelen, of juist erg rationeel en controlerend gedrag vertonen.
Het limbisch systeem
Het limbisch systeem is het belangrijkste onderdeel van ons brein bij het regelen van onze emoties. Het limbisch systeem is een groep structuren dat tussen onze hersenen in ligt en regelt onze emoties, motivatie en het emotioneel geheugen.
Zonder dit limbisch systeem hebben we geen emoties. Naast het regelen van onze emoties, regelt het limbisch systeem ons reuksysteem, de geheugenwerking en is verantwoordelijk voor alles wat we leren.
Enkele onderdelen van het limbisch systeem zijn:
Angst wordt geregeld door de hippocampus, een onderdeel van het limbisch systeem.
Hypothalamus is betrokken bij de regeling van o.a. ons bloeddruk, hartslag, honger, dorst en ons slaap/waakcyclus.
De amygdala heeft o.a. de rol om emotionele gebeurtenissen te onthouden. Ook zorgt het ervoor dat je emoties van andere mensen kan herkennen.
Het frontale kwab zorgt voor het onderdrukken van emoties.
Het onderzoeksteam van Patricia Goldman Rakic, van de Amerikaanse universiteit Yale, heeft aangetoond dat het emotionele brein (onbewuste brein) het vermogen heeft de voorhoofdskwab, het meest ontwikkelde deel van het cognitieve brein (bewuste brein), uit te schakelen. Het emotionele brein is in staat om het voorhoofdskwab offline te zetten.
Wat gebeurt er in de hersenen als gevolg van stress?
Als gevolg van (zware) stress reageert het voorhoofdskwab niet meer. Je verliest hierdoor het vermogen om je eigen gedrag te sturen. Reflexen en instinctieve handelingen nemen direct de boel over.
Bij zware stress strijden de hersenen: het primitieve brein, het emotionele brein onderwijl het onbewuste brein schakelt het bewuste brein, het cognitieve brein, uit.
Lees ook: Stress is de oorzaak van al onze problemen.
Heftige emoties
Als onze emoties te heftig zijn kan ons emotionele brein ons gedachten gaan overheersen. (Normaliter heerst het cognitieve brein, het bewuste brein, onze gedachten. ) Dan zijn we zelfs niet meer in staat om te bepalen wat goed is voor ons op lange termijn. Dat is wat er met ons gebeurd als we ons geïrriteerd voelen tijdens een tegenslag, of tijdens een depressie of als gevolg van een nog ernstiger emotioneel trauma. Dat verklaart direct ook de reden waarom mensen zo overgevoelig reageren op een verkrachting, fysiek geweld of emotioneel geweld hebben moeten ondergaan:
Ons primitieve brein, het emotionele brein, neemt onze gedachten over na een ernstiger emotioneel trauma.
Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS)
Een goed voorbeeld is het Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS) dat ontstaat na een zeer ernstig trauma. Verkrachting bijvoorbeeld, of na een oorlog, of na narcistische mishandelingen, of na een aardbeving.
PTSS ontstaat ook na traumatische ervaringen zoals narcistische mishandelingen.
Het emotionele brein gaat na deze onverwachte “aanval” van buitenaf voortdurend alarm slaan. Het is alsof het emotionele brein niet meer in staat is zich te overtuigen dat er geen gevaar meer is.
Mensen die de aanslagen van 9/11 hebben overleefd kunnen maanden later nog grote problemen ondervinden als ze een wolkenkrabber naar binnen moesten: hun lichamen raken als verlamd. Het emotionele brein slaat alarm en blijft maar alarm slaan, ondanks dat het gevaar geweken is. Het cognitieve brein is uitgeschakeld door het emotionele brein waardoor de mensen niet meer rationeel kunnen denken.
Wil je meer weten over P.T.S.S. speciaal voor HSP?
Paniekaanvallen en angstaanvallen
Mensen die paniekaanvallen, of angstaanvallen hebben, hebben eigenlijk met hetzelfde probleem te maken. Het limbisch systeem neemt plotseling alle controles over van alle lichaamsfuncties: het hart slaat op hol, de buik lijkt in een knoop te zitten, droge mond, angstzweet breekt overal uit, handen en benen trillen en lijken het lichaamsgewicht niet meer te kunnen dragen en enz. Door een adrenalinestoot worden bij mensen tijdens een angst of paniekaanval de cognitieve functies uitgeschakeld.
Ook al ziet het cognitieve brein geen enkele reden voor gevaar, dankzij de adrenalinestoot kan het brein niet reageren en geen coherente reactie geven op de situatie.
“Mijn hersenen waren leeg, ik kon niet meer reageren! Ik dacht dat ik dood ging!” is een veelgehoorde omschrijving van mensen die een angst of paniekaanval hebben meegemaakt.
Narcistische relatie, hoe schadelijk is dit voor onze gezondheid?
Een relatie hebben met een narcist is schadelijk voor onze gezondheid. Het gaat om een ongezonde relatie en om een giftige relatie.
Maar dat een narcistische relatie zeer gevaarlijk is voor onze gezondheid, weet denk ik nog lang niet iedereen. We vinden altijd wel duizend goede redenen om toch maar te blijven in een huwelijk dat ons ongelukkig maakt. Soms is de reden dat we blijven vanwege de kinderen. Soms zijn we bang voor veranderingen en huiverig wat de toekomst ons brengt. We blijven bij onze narcist en ondergaan iedere dag narcistische mishandelingen.
Lees ook: ONvoorbereid scheiden van je narcist, waarom je dat nooit moet doen!
Narcisme binnen onze relatie: onze wanhoop groeit
Dagelijks gaan we over onze eigen grenzen heen als we te maken hebben met narcisme binnen onze relatie. Onze normen en waarden verwateren. Het is een verborgen wanhoop die groeit en niet verdwijnt, ook al doen we net alsof dat alles goed gaat met ons.
Heb jij met wanhoop te maken? Kenmerken wanhoop:
Ons emotioneel brein laat ons niet voor de gek houden: dit zijn de lichamelijke klachten die een vertaling zijn voor onze wanhoop en ongeluk:
- Hoge bloeddruk,
- Onverklaarbare vermoeidheid,
- Huidklachten,
- Darmproblemen,
- Steeds terugkerende verkoudheid, griep en andere infectieziekten,
- Hartkwalen.
Onderdruk jij je ongenoegen en je frustraties?
En het kan allemaal nog erger: onderzoekers van de Berkeley universiteit maken aannemelijk dat door de onderdrukking van je eigen negatieve emoties door het cognitieve brein, het zwaarst drukken op hart- en bloedvaten. Met andere woorden: je onderdrukt je ongenoegen en je frustraties over je narcistische relatie. Je bent bang om je te uiten, bang dat je “straf” krijgt van de narcist. Dus slik je alles maar in.
Hoe kunnen we de schade beperken?
Vanzelfsprekend kan je de schade beperken door je ongelukkige huwelijk te beëindigen en je narcist te verlaten. Maar nogmaals, er zijn altijd wel duizend redenen te bedenken dat je toch maar blijft. Dat dit ten nadele is van je eigen gezondheid, is je misschien inmiddels wel duidelijk geworden.
Hoe beperken we de schade dat ontstaat door een narcistische relatie?
Lachen!
Pardon? Ja, echt waar, heel veel lachen! Laat je hart lachen, lach zo hard en zo veel dat er tranen over je wangen biggelen. Lachen is het beste medicijn. Met lachen creëer je harmonie. Zodra je lacht, heb je geen stress of te maken met PTSS-klachten. Veel lezers lezen over deze tip heen, maar lachen is echt het beste medicijn als je te maken hebt met narcisme en met alle stress van dien!
En er is nog een manier om de schade zo veel mogelijk te beperken en dat is door in een flow komen.
Weten jullie wat een flow is?
Door het bereiken van een flow vergeet je even alles en iedereen om je heen. Je doet iets wat je het allerliefste doet: en je komt in een flow terecht. En dat is heerlijk! In een flow terecht komen creëer je harmonie.
Wat tegen stress nog meer werkt, is wandelen in de helende natuur. Ook voor je gevoeligheid en je worsteling tegen het narcisme is dagelijks buiten zijn in de natuur en een flinke wandeling maken een fantastisch middel!
Traumaspecialisten en wetenschappers ontdekken dat lichaamsgerichte therapie werkt tegen trauma, P.T.S.S. en alle andere nare gevolgen van het narcisme. Yoga is bijvoorbeeld goed! Zoek maar eens op via Google: Yoga en trauma, en ontdek of er iets bij je in de buurt is! Trauma gaat zich namelijk in ons lichaam, in ons zenuwstelsel vast nestelen. Door je lichaam te gebruiken week je als het ware het trauma los (Sorry, dat laatste was een beetje Jip-en-janneketaal.) Yoga, ademhalingsoefeningen en meditatie zijn bovendien ook prima geschikt voor ons HSP’ers, omdat het ons gevoelige systeem in ere houdt en goed werkt tegen alle nare gevolgen van het narcisme.
Wat werkt tegen wanhoop?
De harmonie die ontstaat dankzij deze flow, is voeding voor de ziel voor hoogsensitieve personen en het beste wapen tegen wanhoop.
Misschien klinkt dit wat zweverig onder enkele van de lezers, maar het werkt wel: lachen en in een flow terechtkomen is het beste middel om in harmonie te komen met de diepe wanhoop in je en met alle onuitgesproken negatieve emoties. Lachen, regelmatig in de natuur zijn en in een flow komen is een middel om de schade enigszins te beperken.
Lees ook: Ebook stress, speciaal voor HSPers met stress die worstelen met hun gevoeligheid en met narcisme.
Het beste medicijn tegen wanhoop en negatieve emoties door een ongelukkig huwelijk en door narcistische mishandelingen is nog altijd: weggaan!
Waarom het zo belangrijk is om uit je giftige relatie te stappen.
Afbeelding van Ulrike Mai via Pixabay
Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.
Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en (mentale) gezondheid.
Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.
Hij/zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSP’ers slachtoffer van een narciste!