Wat moet je doen als je vermoed met narcisten te maken te hebben?
Wat moet je doen als je vermoed met narcisten te maken te hebben?

Wat moet je doen als je vermoed met narcisten te maken te hebben?

Narcisten komen overal voor, in alle lagen van de bevolking, zelfs onder hulpverleners. Dat je vroeg of laat met een narcist te maken krijgt is eerder regel dan uitzondering. Zolang er nog schokkend weinig bekend is over het narcisme, kunnen deze personen met hun stoornis hun Goddelijke gang gaan. Ook als het om hulpeloze en kwetsbare kinderen gaat.

Ook binnen mijn eigen besloten facebookgroep: ”Contact met lotgenoten en gelijkgestemden, speciaal voor HSP” kom ik regelmatig opmerkingen tegen die getuigen van een schokkend gebrek aan kennis over het narcisme.

Vermoed je dat je te maken hebt met een narcist? Wat moet je doen? Wat moet je als eerste doen?

Zorg dat je kennis over narcisme verbetert! Ik heb het op deze site niet over de narcist gebruikt als scheldwoord, maar uitsluitend over iemand met een heus persoonlijkheidsstoornis. Met andere woorden (hoe triest en hoe naar het ook klinken mag!) je hebt te maken met een gek! Het is wetenschappelijk bewezen dat er enkele draadjes loszitten bij narcisten. Daarom: zorg dat je kennis over het narcisme verbetert! Voor je eigen bestwil en die van iedereen om je heen.

Herken de narcist! Verbeter je kennis over narcisme!

Verbeter je kennis over narcisme!

Alle narcisten zijn destructief, gebruiken manipulatie en manipulatietechnieken om hun prooien binnen te halen, hersenspoelen iedereen om het nieuwe slachtoffer heen en gebruiken exact dezelfde werkwijze.

Er bestaan open versus verborgen narcisten. Kwetsbare narcisten zoals de Florence Nightingale narcist, maar ook spirituele narcisten, de zielige narcist (zieliger dan alle anderen zelfs als jullie allemaal exact hetzelfde hebben meegemaakt!) de narcist die graag de held uithangt, maar er bestaan ook ronduit gevaarlijke narcisten omdat ze psychopathische trekken vertonen. Hoe je het ook went of keert, alle narcisten zijn kwaadaardig. En daar kom je vanzelf wel achter als je met een narcist te maken krijgt en jullie tweeën zijn in de vernietigingsfase beland.

Luister naar je buikgevoel. Voel jij je uitgeput nadat je in contact bent geweest met iemand van wie je vermoed dat het wel eens om een narcist zou kunnen gaan? Heb je na dat contact het gevoel dat er iets niet klopt? Dat er iets mis is? Maar kan je niet precies je vinger op de zere plek leggen? Heb je wel het gevoel dat je iedere keer opnieuw over je eigen grenzen heen gaat?

Herken de narcist! Verbeter je kennis over het narcisme!

Gaat het om een narcist? Wat moet je doen?

Nooit gaan roepen dat het om een narcist gaat. Nogmaals: de onwetendheid over het narcisme is ronduit schokkend. Zodra je het woord: “Narcist,” (of narcisme of Narcistische persoonlijkheidsstoornis) in je mond neemt zijn er akelig veel hulpverleners die reageren alsof ze door een wesp gestoken zijn! Hulpverleners! Daar zitten ook huisartsen bij, en ja, om het nog beroerder te maken: ook psychologen! Omdat ze niets afweten over het narcisme of, nog erger, omdat ze zelf narcistisch zijn. (Narcisten zijn altijd aanwezig op plekken daar waar kwetsbare personen op zoek zijn naar hulp!)

Wat je wel moet doen is uitleggen hoe het manipulatieve gedrag van deze persoon, het leven van jou en van de eventuele kinderen ernstig belemmerd. Alle narcisten manipuleren. Op deze manier kan je het gedrag van de narcist omschrijven zonder deze een narcist te noemen.

Vertel nooit aan degene van wie je vermoed dat het om een mogelijke narcist gaat, over je geheimen, over je oude pijnen of over je verdriet. Nooit! Vertrouw deze mensen nooit! Ieder slachtoffer van narcisme kan je namelijk vertellen dat alles wat ze ooit in vertrouwen tegen hun narcist hebben verteld, dat door de narcist tegen ze is gebruikt.

Vertel ook nooit wat je dromen, wensen of verlangens zijn. Het is een narcist een waar genoegen om je dromen, wensen of verlangens te blokkeren, zodat je emotioneel reageert. Jouw reactie is voeding voor de narcist. Alles zullen ze uit de kast trekken om een reactie uit je te krijgen: een reactie op het onmogelijke gedrag van de narcist. Zodat de narcist je energie opzuigt.

Betrek narcisten NIET in je leven.

Betrek ze niet in je leven. Neem niets van ze aan: luister niet naar hun valse woorden en neem geen geld van ze aan. Narcisten gebruiken geld altijd als manipulatiemiddel. Zodra je de narcist toelaat in je leven, is dat het begin van het einde. Ze doen zich in eerste instantie voor als charmante lieden, maar ze zijn niet charmant: ze zijn walgelijk! Ze genieten ervan om de zwakken te zien lijden, ook de kinderen en ook de dieren. Ze laten je aan jezelf twijfelen en narcistische moeders geven al hun kinderen het gevoel dat ze niet goed genoeg zijn, zodat al deze kinderen gevangen blijven zitten in een toxische schaamte waar ze de rest van hun leven mee moeten zien te dealen. Zo ontstaan disfunctionele gezinnen en als je als volwassen kind een narcistische ouder hebt, wil je je mogelijk verdiepen wat het voor jou betekend om een narcistische ouder te hebben in: Kind van een narcist. Narcistische ouders beschikken over enkele manipulatietechnieken die ze inzetten tegen hun bloedeigen kinderen waar velen geen weet van hebben.

Vertel ze ook niets over je interesses, over je hobby’s of over je studies en/of cursussen. Narcisten mag je nooit informatie geven over je eigen leven, omdat alles wat je een narcist ooit verteld tegen je gebruikt gaat worden.

Waar moet je verder rekening mee houden?

Narcistische personen hebben een stoornis! Je moet gaan beseffen en realiseren dat narcisten een stoornis hebben. Ondanks dat er schokkend weinig bekend is over het narcisme: hoe je het ook went of keert: deze personen hebben een stoornis! Ze gedragen zich niet zoals wij: zij kennen geen schaamte, geen inlevingsvermogen en geen empathie. Ze zijn anders. Verwacht dan ook alsjeblieft niet dat zij zich gedragen zoals wij dat doen: dat bespaart je een hoop teleurstelling!

En er is nog iets waar je rekening mee moet houden: narcisten veranderen niet, ook niet voor jou en ook niet door jou. Hoeveel liefde je ook denkt te gaan geven: het verdwijnt in een gat. Ik weet dat veel lezers dit niet willen lezen omdat ze stiekem hopen dat ze met hun liefde hun vermoedelijke narcist wel kunnen helpen en/of genezen. Een liefdevolle gedachte, maar als je relatieverslaafd bent en/of codependent, is het niets anders dan een valkuil: de narcist zal je altijd blijven triggeren op je zwakke punten.

Waarom lopen er zoveel narcistische personen zonder een diagnose buiten los rond?

Je hoeft echt geen Einstein te zijn om in de loop der tijd te ontdekken dat er akelig veel narcistische persoonlijkheden buiten vrij rondlopen, zonder dat ze een diagnose hebben. Dat is een enorm groot probleem: al die kwaadaardige figuren zonder een diagnose. Dat heeft vijf oorzaken:

Omdat narcisten er overtuigd van zijn dat zij ok zijn en de rest van de wereld niet. Dus…waarom zouden zij een vernederende therapiesessie moeten ondergaan om een diagnose vast te stellen? Al die anderen zijn gek! (Dit is overigens ook een reden waarom er zoveel narcisten niet veranderen: ze gaan niet naar therapieën, dat willen ze niet omdat het behalve een enorme krenking is voor hun ego, ook een kwestie is dat ze er echt en oprecht van overtuigd zijn dat ZIJ ok zijn en de rest van de wereld niet ok.)

En het tweede: onder de hulpverlening zitten behalve zeer goede en vakkundige mensen ook akelig veel narcisten. Ook hiervoor hoef je echt geen Einstein te zijn om te beseffen dat er onder professionele hulpverlening vreselijk veel narcisten rondlopen. Op zoek naar kwetsbare zieltjes om het laatste restje levensenergie uit hen te knijpen. Zij – de narcistische professionele hulpverlening – zullen alles in hun macht doen om ervoor te zorgen dat narcisten geen diagnose krijgen: stel je voor dat deze professionele hulpverlener of hulpverleenster een diagnose krijgt dat deze narcistisch is?

En ten derde: de op grote schaal de onwetendheid over narcisme. Niet alleen tijdens opleidingen voor a.s. hulpverlening, ook onder onszelf als lotgenoten: hoe kunnen we onze kinderen onderwijzen over het narcisme als onze eigen kennis zo verschrikkelijk hapert? Als we de wereld willen verbeteren door de massale onwetendheid over narcisme te verbreken, moeten we echt eerst bij onszelf beginnen. Deze kennis zal waardevol zijn voor de rest van je leven!

Maar ook binnen de hulpverlening is het kommer en kwel: op de Klinische Psycholoog na, weet vrijwel niemand binnen de professionele hulpverlening af over het narcisme. Behalve degene die op persoonlijk vlak met narcisten te maken hadden: zij zijn de enige die je begrijpen en weten hoe de vork in de steel zit. Maar de rest? Het is om te huilen en volgens mij ook een enorm grote schande. We leven niet in een Bananen Republiek, of wel?

En ten vierde: men vindt het wel best zo en kijkt liever de andere kant op. Het kan ze niet veel schelen dat er zoveel verborgen emotioneel misbruik plaatsvindt achter gesloten deuren, ook omdat ze zelf worstelen met (jeugd)trauma´s. Of ze beseffen niet hoe schadelijk emotioneel misbruik is.

En ten vijfde: als er echte veranderingen doorgevoerd moeten worden, zou dat moeten beginnen met de politiek. En om de politiek in te gaan moet je wel behoorlijk narcistisch zijn. Of niet soms? Tenminste…veel HSP of HSE kom ik niet tegen in de politiek: dat zouden ze geen dag overleven omringt zijn door zoveel schaamteloos gedrag, zo´n groot gebrek aan inlevingsvermogen en aan empathie.

Kunnen narcisten een band aangaan met iemand?

Narcisten zijn niet in staat om een band aan te gaan met iemand. Met niemand. Ook niet met hun eigen kinderen! Narcisten hebben exact dezelfde emotionele band met jou als met een afwasborstel.

Samen met de narcist in therapie gaan, is dat een goed idee?

Narcisten kunnen zeker met elkaar een band aangaan: samenspannen om zieltjes te vernietigen. Ga daarom ook nooit samen met een narcist in therapie: de kans dat de therapeut zelf narcistisch is en gaat samenspannen met je narcist om je kapot te maken, is namelijk akelig groot aanwezig! Als ik alle briefschrijvers van de afgelopen 16 jaar mag geloven, komt dit vaker voor dan je vermoed!

Als je niet tot nauwelijks afweet over narcisten en het narcisme en je vermoed dat je te maken hebt met een narcist: verbeter je kennis zodat je jezelf en je omgeving een hoop ellende, pijn, verdriet en leed bespaart! Verbeter je kennis over manipulatie en manipulatietechnieken. Verbeter je kennis over gaslighting, triangulatie, hoovering en grooming.

Heb je als HSP of HSE noodgedwongen contact met een vermoedelijke narcist?

Mogelijk heb je wel eens over de Grey Rock gehoord of gelezen. Een methode om met narcisten om te gaan. Als je HSP of HSE bent, heeft je gevoeligheid behoefte aan iets anders dan aan deze Grey Rock methode, lees dan eens meer over de: Vlieg Onder de Radar methode.

Ben je jezelf kwijt?

Ben je het contact met jezelf kwijt na narcisme en wil je het contact met jezelf herstellen maar weet je niet hoe of waarmee te beginnen?

Ben je uitgeput, moe en aan het eind van je Latijn na verborgen emotioneel misbruik?

Trauma, traumatische ervaringen, narcisme en verborgen emotioneel misbruik overleven zonder…veerkracht. Kan dat?

Waar worstel jij mee?

De worsteling en vragen van slachtoffers na verborgen emotioneel misbruik, na misbruikrelaties en na narcisme.

Twijfel je of je met narcisme te maken hebt?

Doe de gratis online narcisme test en ontdek of je met narcisme te maken hebt!

Ben je wel of niet bestand tegen het narcisme?

Heb je last van stress? Heel veel stress? Chronische en langdurige stress? Angst en paniek? Door het narcisme in je leven? Dan heb je mogelijk ook te maken met enorme tekorten! Stress is namelijk een enorme vitamine en mineralen vreter waardoor er makkelijk tekorten ontstaan. Als HSP met je gevoelige systeem wil je geen tekorten: dat maakt dat je niet bestand bent tegen het narcisme! Vul de tekorten aan en zorg dat je bestand bent en blijft tegen het narcisme!

Afbeelding van Sammy-Sander via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Wat moet je doen als je vermoed met narcisten te maken te hebben?