Wat je moet weten over scheiden van een narcist, 7 belangrijke overwegingen.
Wat je moet weten over scheiden van een narcist, 7 belangrijke overwegingen

Wat je moet weten over scheiden van een narcist, 7 belangrijke overwegingen.

Ben je van plan om te gaan scheiden van een narcist?

Hier zijn enkele overwegingen die nuttig en noodzakelijk kunnen zijn voor mensen die overwegen te scheiden van een partner met narcistische eigenschappen:

  1. Veiligheid: De veiligheid van jou en eventuele kinderen moet de hoogste prioriteit hebben. Als er sprake is van fysiek of emotioneel misbruik, is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen en eventueel professionele hulp in te schakelen. Overweeg ook om een veiligheidsplan op te stellen. Houd er rekening mee dat professionele hulp inschakelen niet automatisch betekent dat deze kennis bezitten over het narcisme. Erger: professionele hulp kunnen zelf narcistisch zijn! Bij wie kan je terecht en waar kan je naartoe vluchten? Is er een Blijf van mijn Lijf huis bij jou in de provincie waar je met de kinderen (ook voor mannen!) naartoe kan gaan? (Blijf van mijn Lijf huizen worden sinds 2010/2011 ook wel: Oranje Huizen genoemd. Het zijn opvanghuizen waar mannelijke of vrouwelijke slachtoffers met hun kinderen een veilig heenkomen hebben als het thuis niet meer veilig is. Behalve veiligheid wordt er ook geholpen bij praktische zaken. Lees meer over deze Blijf van mijn lijf huizen via de Wikipedia link.)
  2. Documentatie: Verzamel zo veel mogelijk documentatie over je relatie en eventuele misbruikincidenten, zoals gebeurtenissen, datums en getuigenverklaringen. Feiten dus. Deze documentatie kan nuttig zijn tijdens de echtscheidingsprocedure, vooral als je kinderen hebt samen met de narcist. Rechters kunnen gevoelig zijn als blijkt dat kinderen benadeeld worden door de narcistische ouder. (In het e-book in pdf-formaat van Fleur Irene: Scheiden van een narcist, hoe doe ik dat? gaan we dieper in op dit onderwerp!)
  3. Financiën: Maak een overzicht van de financiële situatie, inclusief gezamenlijke bankrekeningen, schulden, eigendommen en inkomsten. Houd rekening met het feit dat narcistische partners financiële manipulatie toepassen, zoals het verbergen van activa of het proberen de toegang tot geld te beperken. Financiële wandaden van narcisten tegenover hun partner en kinderen komt vaker voor dan je denkt. Inzicht hebben hoe jullie er financieel voor staan is belangrijk om kennis te nemen over onaangename verrassingen. En dan met name inzicht hebben over hoe jullie er financieel voor staan over al die financiële zaken die de narcist verborgen hield en het niet waard vond om je te informeren.
  4. Ondersteuning: Zorg voor een sterk ondersteunend netwerk, zoals vertrouwde vrienden en familieleden, om je tijdens het scheidingsproces bij te staan. Overweeg tevens professionele steun, zoals therapeutische begeleiding. Houd in gedachten dat het niet de bedoeling is dat narcisten afweten over deze professionele steun, aangezien ze hier misbruik van maken en je gaan afschilderen alsof jij degene bent die gek is en steun nodig heeft. Zelf ben ik er een groot voorstander van dat je je scheidingsplannen geheim houdt, zodat niemand de narcist kan inlichten. Je weet namelijk nooit wie gemanipuleerd wordt door de narcist. Zelfs vertrouwde vrienden en familieleden kunnen onder invloed van de narcist staan, dankzij de narcistische manipulatietechnieken en hersenspoeltechnieken. Bovendien kunnen velen van hen een “flying monkey” worden met als doel dat ze informatie van jou naar de narcist toespelen waardoor de narcist je altijd een stap voor is.
  5. Advocaten: Zoek naar een ervaren advocaat bij jou in de buurt, die gespecialiseerd is in familierecht en bekend is met narcistische persoonlijkheidsstoornissen. Zij kunnen je helpen met juridisch advies, het beschermen van je rechten en het begeleiden door het scheidingsproces. Via zoekmachines kan je tegenwoordig al veel advocaten ontdekken die ervaring hebben met het narcisme van een narcist. Niet iedere advocatenkantoor geeft te kennen verstand van zaken te hebben, vaak ook omdat het niet “professioneel” overkomt om aan te geven dat ze ervaringsdeskundige zijn. Neem in geen geval een advocaat samen met de narcist: jij hebt het recht op je eigen advocaat en een eigen advocaat heb je nodig om je belangen te behartigen! (In het e-book in pdf-formaat van Fleur Irene: Scheiden van een narcist, hoe doe je dat? ga ik dieper in op de kosten van de advocaat en de scheiding.)
  6. Kinderen: Denk goed na over de mogelijke impact op kinderen en zorg voor hun welzijn. Overweeg om een mediator in te schakelen of maak een ouderschapsplan om de belangen van de kinderen te behartigen. (Onthoud dat afspraken maken met een narcist onmogelijk is. Je kan geen afspraken maken met iemand die een stoornis heeft. Vaak ervaart de narcist de gang naar een mediator als vernederend: “Wie denkt ze dat ze verdomme is om mij te vertellen wat ik wel of niet moet doen.” Niet alleen jij hebt rechten, ook de kinderen hebben rechten, iets wat narcisten graag ontkennen! Via zoekmachines kom je tips tegen voor het opstellen van een ouderschapsplan, zoals tijdens verjaardagen, Kerst, ziekte en enz.)
  7. Geheimhouding. Vertel de narcist niets over je plannen! Op deze manier kun je jezelf stilletjes goed gaan voorbereiden op de scheiding. Zolang de narcist denkt dat je nog keurig in het gareel loot, krijg je veel meer voor elkaar. Maak daar gebruik van! Zolang de narcist denkt dat je nog keurig in het gareel loopt, kan je een handtekening bij hem of haar lospeuteren, iets wat je never nooit gaat lukken zodra de narcist door heeft waar je mee bezig bent! Zoek snel die dingen uit waar je de medewerking van de narcist nodig hebt en regel dat VOORDAT je de narcist vertelt dat je wil gaan scheiden! Vertel ook vrienden en familie nog niets, je weet niet wie de narcist in diens macht heeft en wie wel of niet gemanipuleerd wordt. Juist mensen van wie je dacht te kunnen vertrouwen, zijn in de ban geraakt van de magie van de narcist.

Narcistische manipulatie

Het kan soms moeilijk zijn om te achterhalen wie er allemaal betrokken zijn bij de manipulatie van een narcist en wie er wel of niet gemanipuleerd wordt. Narcisten zijn meesters in het manipuleren en kunnen anderen gemakkelijk beïnvloeden om hun doelen te bereiken. Ze kunnen verschillende tactieken gebruiken, zoals gaslighting, om anderen in verwarring te brengen en te controleren. Hierdoor kan het moeilijk zijn om te zien wie er daadwerkelijk gemanipuleerd wordt en wie er de macht over de narcist heeft. Het is belangrijk om alert te zijn op de tekenen van manipulatie en om goed naar je intuïtie te luisteren.

Nogmaals, het is essentieel om de juiste juridische expertise in te schakelen om je te begeleiden door het scheidingsproces, vooral in gevallen waarin sprake is van narcistisch misbruik.

Hulpmiddelen voor HSP en gevoelsmensen

Als HSP is het fijn en noodzakelijk om jezelf dagelijks (meerdere keren) te aarden en te gronden. Hierdoor verliest de narcist en diens narcisme zuigkracht op je. Goed voor jezelf zorgen door jezelf sterk en krachtig te maken op mentaal, emotioneel en lichamelijk gebied is een absolute aanrader voor iedere HSP die van plan is om te gaan scheiden van een narcist! Meditatie, ademhalingsoefeningen en wandelen in de natuur zijn hulpmiddelen die iedere HSP nodig heeft rondom de scheiding.

Hulp nodig bij Scheiden van een narcist? Lees dan het volgende: Noodzakelijk stappenplan: Scheiden van een narcist, hoe doe ik dat?

Afbeelding van Enrique Meseguer via Pixabay

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Uitgeput? Moe? Kapot en een groot gebrek aan energie na narcisme? Kom op adem en ga in je eigen unieke kracht staan, door op mentaal, lichamelijk, emotioneel en spiritueel vlak jezelf sterker en krachtiger te maken. Speciaal voor HSP na narcisme.

Heb je te maken met narcistisch emotioneel misbruik? Met verborgen oorlogsvoering achter gesloten deuren? En wil je meer weten over emotioneel misbruik, narcistische mishandelingen en psychisch geweld? Neem dan nu een kijkje bij de volgende zelfhulp E-book: “Emotioneel misbruik, narcistische mishandelingen en psychisch geweld, de naakte waarheid over verborgen misbruik achter gesloten deuren!” Speciaal voor HSP na narcisme.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de nieuwe 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Wat je moet weten over scheiden van een narcist, 7 belangrijke overwegingen.