Wat is het verschil tussen HSP en codependentie?
Wat is het verschil tussen HSP en codependentie

Wat is het verschil tussen HSP en codependentie?

Voordat ik het verschil duidelijk ga maken, is het belangrijk dat we eerst weten hoe codependentie ontstaat.

Hoe ontstaat codependentie?

Meestal is de codependent opgegroeid binnen een gezin waar verslaving een grote rol speelde: vader of moeder was verslaafd. Of nog erger: de ene ouder was verslaafd en de andere was (emotioneel) afwezig. Ook kan het voorkomen dat allebei de ouders (of verzorgers) een verslavingsprobleem hadden. De een aan alcohol en de ander (bijvoorbeeld) aan drugs.

Met als resultaat: Het kind voelde zich onveilig en/of moest volwassen taken verrichten binnen het huishouden waar het nog lang niet aan toe was, bijvoorbeeld de zorg op zich nemen van jongere broertjes en zusjes terwijl het kind zelf pas (bijvoorbeeld) net 7 was en mogelijk zelfs nog jonger was! Taken verrichten aangezien de volwassenen afwezig waren. Volwassen taken verrichten terwijl het kind eigenlijk kind hoort te zijn. Kinderen die lekker vrijuit zou moeten kunnen spelen en zichzelf gaan ontwikkelen.

Om te overleven ontwikkelt dit kind een empathisch vermogen. Om te overleven stelt het zich dienstbaar op tegenover anderen. En cijfert het kind zichzelf weg. Het kind leert dat het diens eigen ontwikkeling en behoeftes opzij moet zetten om te kunnen overleven.

Codependentie is eigenlijk niets anders dan te empathisch zijn, te zorgzaam en te inlevend en te invoelend zijn. Altijd ten koste van zichzelf. En altijd in naam van een ander. Je weet niet beter. Als codependent geef je anderen waar je zelf – als kind – behoefte aan had. In de hoop dat wat je geeft de ander aan jou teruggeeft.

Waarom maken destructieve personen misbruik van een codependent?

Destructieve personen maken graag misbruik van een codependent omdat hij, of zij, te goed is voor de wereld. Codependenten willen graag geven. Ze geven in hun kinderlijke onschuld te veel, waardoor ze ver over hun eigen grenzen heen gaan. Hierdoor voelen ze zich uitgeput, omdat ze geen oog hebben voor hun eigen behoeften en wensen. Hierdoor zijn ze zeer makkelijke prooien voor manipulatie en voor manipulerende personen zoals narcisten.

Codependenten weten niet wie ze zijn, waar ze voor staan en wat ze willen. Omdat ze dat in hun jeugd nooit geleerd hebben en ook nooit de kans hebben gekregen om dat te leren. Doordat de codependent zich richt op de ander, hoopt het diens eigen leegte op te vullen. Een leegte die nooit door anderen opgevuld kan worden door anderen. Deze leegte is het Innerlijke Kind wond en deze wond kan uitsluitend door jezelf geheeld worden.

Ben ik HSP of een codependent?

Omdat veel lezers van de HSP en de NARCIST.nl website kenmerken bezitten die overeenkomsten hebben met een HSP, denken veel codependenten dat ze HSP zijn. Terwijl ze in werkelijkheid codependent zijn. Vandaar dat ik me verdiept hebt in het onderwerp codependentie. En tijdens de zomermaanden van 2020 een internationale cursus heb gevolgd. Met als resultaat enkele blogartikelen over codependentie en een ebook over de relatieverslaving van een codependent.

Het verschil tussen HSP en codependentie

Meestal is een HSP opgegroeid binnen de dynamiek van een narcistisch gezin. In dat gezin is vader of moeder is narcistisch, terwijl de andere ouder of HSP is of ook narcistisch.

Het HSP-kind stemt zich af op de energie van de ouder en/of verzorger en ging zich aanpassen aan deze ouder. Het HSP-kind voelt haarscherp aan waar de ouder behoefte aan heeft. Het kind past zich aan door stiller te zijn als de ouder behoefte had aan stilte. Het HSP-kind is gaan geloven, dat de stemming van de ouder, te maken heeft met het gedrag van het kind. Hierdoor transformeerde het kind zich in een ware meester in het aanpassen.

Als je opgegroeid bent binnen een narcistisch gezin, voelt het HSP-kind haarscherp aan dat het altijd om de narcist gaat. Nooit om het kind zelf. Nooit! Het HSP-kind gaat ver over diens eigen grenzen heen, om toch maar een beetje aandacht te krijgen van de ouder. In de jeugdjaren van deze HSP ging het er altijd om hoe de narcistische ouder zich voelde. Het HSP-kind cijfert zichzelf weg en loopt op de tenen rond de narcistische ouder heen. Allemaal in de hoop dat het kind gezien en/of gehoord gaat worden door de eigen ouder.

Als HSP-kind ontwikkel je een originele Innerlijk Kind wond in je vroegste jeugdjaren. Deze wond zal altijd een trigger voor je zijn in je volwassen leven als je er niet aan gaat werken. Zolang iemand je weet te triggeren, zal je altijd bepaalde patronen tonen. Patronen die vooral tot uiting komen binnen (liefdes) relaties met anderen.

Ben jij een kind van een narcistische ouder en ben je HSP?

En wil je meer over het onderwerp lezen of weten? Via deze link kom je terecht bij het onderwerp: “Kind van een narcist.”

Typische HSP kenmerken:

  • Empathisch,
  • Zorgzaam,
  • Inlevend en invoelend,

Twijfel je of je HSP bent? Doe de gratis check!

Typische codependentie kenmerken:

  • Te empathisch,
  • Te zorgzaam en
  • Te inlevend en invoelend.

Wil je meer lezen over codependentie?

Codependentie en codependent, wat is dat?

Relatieverslaving, wat zijn de kenmerken van iemand die relatieverslaafd is?

Codependent: relatieverslaafd en afhankelijk versus een gezonde relatie.

Weggaan bij een narcist, waarom dat zo moeilijk is.

Wil je meer weten over codependentie en ben je codependent?

Verdiep je dan eens in het volgende ebook, grote kans dat dit ebook precies is waar je naar op zoek bent: De relatieverslaving van een codependent: doorbreek de patronen die zo aantrekkelijk zijn voor narcisten en andere destructieve personen!

Foto door Kampus Production via Pexels

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Wat is het verschil tussen HSP en codependentie?
Wat is het verschil tussen HSP en codependentie