Wat is het verschil tussen een empaat (HSE) en een hoogsensitief persoon (HSP)?
Wat is het verschil tussen een empaat (HSE) en een hoogsensitief persoon (HSP)?

Wat is het verschil tussen een empaat (HSE) en een hoogsensitief persoon (HSP)?

Zowel hoogsensitieve personen (HSP) als hoogsensitieve empaten (HSE) zijn empathische personen.

Er bestaan drie verschillende empaten (HSE)

 1. De weter: Als empaat “weet” je wat anderen voelen, maar je voelt hen niet.
 2. De voeler: Als empaat “voel” je de emoties aan van anderen, alsof het om je eigen emoties gaan.
 3. De belichamer: Als empaat “pik” je gedachten, emoties en lichaamspijnen van anderen op, alsof ze van jou zijn.

Een empaat

Een empaat is iemand die zeer gevoelig is voor de energie van een ander. Een empaat is altijd op energetisch gebied heel hard aan het werk. Een empaat voelt de energie van een ander heel diep aan en als het om negatieve energie gaat, zal de empaat die negatieve energie onbewust absorberen. Empaten kunnen uitgeput raken van anderen in hun omgeving die op emotioneel gebied misbruik van ze maken.

Een empaat is zeer empathisch. Een empaat heeft vaak een sterk en goed ontwikkelde intuïtie en bezit intuïtieve vaardigheden. Empaten kunnen direct aanvoelen of iemand echt authentiek is, of niet. Empaten bezitten een zesde zintuig en zijn helderziend, helder wetend of helder voelend. Maar al te vaak wordt het leven van een empaat mede bepaald door de invloed van anderen, omdat empaten een “weter,” een “voeler” of een “belichamer” zijn. Als empaat kan je jezelf regelmatig afvragen: “Wat is van mij en wat niet?” Een empaat ontgaat niets, ze scannen anderen en de omgeving af en zijn uitstekende luisteraars.

Als empaat is het belangrijk dat je je energie leert te beheersen en te controleren. Kennis over het menselijke energetische systeem en kennis over je aura en over de invloed van elkaars aura´s, geeft behalve inzicht en kennis om je te wapenen tegen negatieve energie van anderen, ook de kans om de zelfhelende effecten van de menselijk energiesystemen en aura´s te benutten voor jezelf, waardoor je unieke kracht en talenten tot ontplooiing komen.

Voeding is belangrijk voor je, belangrijker dan je mogelijk gedacht had. Je gedijt op pure, echte voeding zoals moeder aarde het voor je gemaakt heeft. Het zal je zenuwstelsel kalmeren als je koffie, alcohol, suiker en fabriekstoevoegingen die je stimuleren en overweldigen zoveel mogelijk laat staan. Water drinken is belangrijk om in staat te zijn afvalproducten via je huid, je nieren en je lever te ontdoen. Opgehoopte gifstoffen in je lichaam doen niemand goed, maar jij gevoelig wezen kan er echt heel slecht tegen. Af en toe detoxen en bewuster omgaan met plantaardige voeding, zal je ontzettend goed doen.

Hoe minder stress hoe beter. Chronische stress en stresshormonen overprikkelen je overbelaste zenuwstelsel. Beter leren omgaan met stress is een vereiste om prikkelbaarheid en overweldiging zo veel mogelijk te voorkomen.

Er bestaan drie verschillende type hoogsensitieve personen (HSP):

 • Een HSP is introvert,
 • Een HSP is extravert of
 • Een HSP is een HSS: een high sensational seeking.

HSS: een High Sensational Seeking

Deze persoon kan overvallen worden door een diep gevoel van verveeldheid tijdens een gesprek met een ander. Een HSS zal niet snel een goed boek voor de tweede keer lezen of voor de tweede keer dezelfde film zien. Deze HSS, in tegenstelling tot een HSP, zal liever naar een onbekende plek gaan, dan naar een plek dat deze al kent, en dat geldt vooral voor het kiezen van een vakantiebestemming. Het liefst gaat deze op ontdekkingsreis naar verre en onbekende bestemmingen. Deze HSS kan enorm rusteloos worden als deze de hele dag thuis moet blijven. Een HSS zal zich vervelen als deze constant met dezelfde mensen om zou moeten gaan. Een HSS houdt niet van een dagelijkse routine en is dol op koffie, alcohol of een ander substantie dat stimuleert.

Als Hsp’er is het belangrijk dat je dagelijks geaard en gegrond bent. De voordelen om dagelijks als geaard persoon door het leven te gaan zijn ontelbaar. Om enkele te benoemen: je bent beter bestand tegen narcisme, tegen een overweldigende buitenwereld, je overbelaste zenuwstelsel kan beter tot rust en kalmte komen, je kunt beter je stress kwijt, je kunt beter jezelf helen van emotioneel en narcistisch misbruik, je kunt beter helen van narcisme, je bent beter in staat jezelf terug te vinden en je komt veel beter in balans waardoor je in staat bent om op adem te komen, in je eigen unieke kracht te gaan staan waardoor je veel sterker en krachtiger zal zijn.

Wat is het verschil tussen een empaat en een hoogsensitief persoon?

 • Een hoogsensitief persoon (HSP) is gevoelig voor bepaalde mensen, voor bepaalde sferen, voedingsmiddelen en voedingsstoffen, voor bepaalde situaties en bepaalde materialen.
 • Een empaat voelt zo veel meer en dieper, dat deze de energie van anderen personen kan absorberen, alsof hem om diens eigen energie, gedachten, emoties en/of lichaamspijnen gaan.
 • Een Hsp’er die zeer empathisch is ingesteld, kan dezelfde waarnemingen ervaren als een empaat.
 • Zowel een empaat als een Hsp’er die zeer empathisch is ingesteld, kunnen de grootste moeite hebben om duidelijkheid te ervaren waar de energie van een ander begint en waar diens eigen energie eindigt. Dit kan voor grote verwarring en overweldiging zorgen.
 • Om het mogelijk nog verwarrender te maken: iedere empaat is hoogsensitief, maar niet iedere Hsp’er is een empaat.
 • Hsp’ers zijn vaker introvert (ongeveer 70% van alle Hsp’ers zijn introvert), terwijl empaten vaker ook extravert kunnen zijn. Zowel HSP kunnen ook extravert zijn (maar komt minder vaak voor) en ook empaten kunnen introvert zijn.  
 • Empaten kunnen diepe spirituele en/of paranormale ervaringen hebben met dieren, in de natuur, met engelen of met hun gidsen.

Wat zijn de overeenkomsten tussen een HSP en een empaat?

 • Zowel hooggevoelige personen als empaten ervaren en beleven trauma´s intenser.
 • Binnen een relatie kunnen zowel Hsp’ers als empaten zichzelf verliezen.
 • Binnen een relatie kunnen zowel Hsp’ers als empaten veel te veel van zichzelf weggeven.
 • Heftige nieuwsberichten of zielige foto´s van gewonde dieren en/of kinderen raken zowel de hoogsensitieve persoon als de empaat heel diep.
 • Zowel de Hsp’er als een empaat voelt een diepe verbondenheid met de aarde, met de natuur en met dieren.

Wat is het verschil tussen een HSP en een HSE?

 • Een HSP is een hoogsensitief persoon
 • Een HSE is een hoogsensitief empaat.

De natuur is een weldaad voor een HSP, omdat de Hsp’er er tot rust komt, kalmeert, zich kan ontladen en opladen. Bovendien zal de weldaad van de natuur het overbelaste zenuwstelsel van iedere HSP kalmeren.

Ook een empaat zal veel voordelen kennen als deze in de natuur is: in de natuur heeft een empaat te maken met het rustgevende en helende energiesysteem van alle bomen, struiken, bloemen, kruiden, bosdieren en water te maken. Het kan een magische plek zijn voor een empaat die verlangt naar spirituele ervaringen.

Afbeelding van Rondell Melling via Pixabay

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis een ebook! Uitschrijven kan wanneer je maar wenst en je gegevens zijn veilig bij me!

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Wat is het verschil tussen een empaat (HSE) en een hoogsensitief persoon (HSP)?
Wat is het verschil tussen een empaat (HSE) en een hoogsensitief persoon (HSP)?