Wat is het meest gebruikte manipulatietechniek van narcisten?
Wat is het meest gebruikte manipulatietechniek van narcisten?

Wat is het meest gebruikte manipulatietechniek van narcisten?

Er is iets dat we allemaal moeten weten als we te maken hebben met narcisten. De werkwijze van iedere narcist is diens manipulatieve gedrag. Als we ons maar regelmatig laten manipuleren, dan “wennen” we eraan.

In eerste instantie zullen we een woede aanval vreselijk vinden. Maar gebeurt het iedere dag, dan wennen we eraan.  Vooral als het slachtoffer een emotionele band heeft met de narcist. Een emotionele liefdesband, of een emotionele bloedband als het om een familielid gaat.

Gaat de narcist diens woedeaanval verergeren door meer kritiek te uiten of door langer te schelden, dan zullen we daar in eerste instantie van schrikken, maar we wennen er wel aan. Vooral als het regelmatig gebeurt.

Het opzoeken, aftasten en verschuiven van de grenzen van het slachtoffer.

De grenzen worden iedere keer verschoven en een beetje opgerekt. Iedere keer opnieuw zoekt de narcist de grens op van het slachtoffer door er net tegenaan te gaan zitten. Op een manier zodat je het nog net toelaat. Stapje voor stapje. In het begin als de narcist tegen je grens aanzit, zal deze berouw tonen, of grooming toepassen.

Gaat de narcist een stapje verder, dan gaat de narcist met jouw spullen gooien. Nog verder: je spullen worden kapot gemaakt. Vervolgens: ontvang je de eerste klap. Daarna: je ontvangt rake klappen. En nog erger is de volgende stap: je wordt in elkaar geslagen. En zo gaat het geleidelijk aan van kwaad tot erger.

Veel mensen beseffen niet dat ze gemanipuleerd worden!

Veel mensen realiseren zich niet dat ze überhaupt gemanipuleerd worden. Ze merken het (vaak) niet! Zo geleidelijk gaat het! Zodra het slachtoffer namelijk reageert op het gedrag van de narcist, past de narcist zich aan. Ook zal de narcist mogelijk grooming gebruiken. Om vervolgens na een paar dagen weer opnieuw tegen de grenzen aan te gaan zitten.

Door de geleidelijke werkwijze, accepteren de slachtoffers de manipulatieve werkwijze van narcisten. Omdat er sprake is van geleidelijke gewenning. Omdat het slachtoffer langzaam went om over de eigen grenzen heen te gaan.

Waarom blijft het slachtoffer bij de narcist en gaat niet weg?

Als iemand je had verteld dat je binnen enkele maanden geslagen zou worden en afhankelijk zijn gemaakt, dan hadden de meeste partners van narcisten direct de benen genomen. Door het langzame wennen aan de werkwijze van de narcist, veel slachtoffers van het narcisme langer in hun nare situatie blijven zitten. Te lang. Door de geleidelijke gewenning blijven ze en gaan de meeste niet of veel te laat weg.

Bovendien hebben slachtoffers met meerdere en verschillende manipulatietechnieken van de narcist te maken. Hierdoor neemt hun zelfvertrouwen af en twijfelen ze aan zichzelf.

En dat geldt ook voor kinderen van een narcistische ouder. De grenzen worden iedere keer geleidelijk opgezocht op een manier waardoor het kind het accepteert en blijft. (Kinderen kunnen geen kant op!) Vooral het zwarte schaap van een narcistisch gezin heeft regelmatig met deze manipulatietechniek te maken.

Hoe krachtig en werkzaam is deze manipulatietechniek?

Je kunt je haast niet voorstellen dat:

  • Een vrouw bij haar man blijft nadat duidelijk is dat hij haar slaat.
  • Een man bij zijn vrouw blijft nadat duidelijk is dat ze hem slaat.
  • Je eigen kind bij diens narcistische ouder blijft nadat duidelijk is geworden dat de narcist het kind (emotioneel of lichamelijk) mishandelt heeft.

Zo krachtig en werkzaam is de techniek van het geleidelijk aan opzoeken van de grenzen van de slachtoffers. Te laat beseffen slachtoffers dat de situatie veel erger is dan gedacht. Dat wat er achter gesloten deuren thuis afspeelt, is niet normaal.

Voor buitenstaanders is dit overigens totaal niet te begrijpen! Ze vragen zich af waarom iemand niet weg gaat. De meeste buitenstaanders geloven bovendien de verhalen van de slachtoffers niet, ook omdat slachtoffers het over “narcisme” hebben i.p.v. het manipulatieve misbruik gedrag.

Ook loverboys gebruiken deze manipulatietechniek!

Loverboys gebruiken deze exact dezelfde manipulatietechniek als narcisten. Geleidelijk aan opbouwen en geleidelijk aan tegen de grenzen van het slachtoffer aan gaan zitten. Eerst moeten ze een (emotionele) band opbouwen met hun slachtoffers. Precies zoals narcisten dat ook doen. Dan beginnen ze het slachtoffer op handen te dragen, te overladen met aandacht en met presentjes. Het slachtoffer is erg onder de indruk.

De loverboy moet heel geleidelijk te werk gaan om (jonge) meisjes zo ver te krijgen ze tot prostitutie te dwingen. Het lukt ze om al die (jonge) meisjes in de prostitutie te krijgen, door zich voor te doen als hun vriend, blijkt maar hoe krachtig zoiets simpels is als: geleidelijk aan opbouwen en geleidelijk aan tegen de grenzen van het slachtoffer aan gaan zitten.

Als de loverboy namelijk in 1 keer had getracht het (jonge) meisje te dwingen tot prostitutie, was het meisje direct naar haar ouders gerend voor hulp en was de politie ingeschakeld. Toch?

Lees ook: Grooming binnen zedenmisbruik.

Ook narcistische ouders gebruiken deze manipulatietechniek!

En dat gebeurt thuis achter gesloten deuren binnen narcistische gezinnen ook. Als de narcistische moeder (of vader) het kind lastig vindt en net doet alsof het kind niet bestaat. Alsof het kind lucht is. Eerst zal het maar kort zijn. Korte momenten. En langzaam wordt dit opgebouwd naar een paar uur en vervolgens naar een paar dagen. Langzaam wordt iedere keer een grens van het angstige kind opgezocht.

Iedere keer dat de narcistische moeder (of vader) het kind negeert, ondergaat het kind een diepe oerangst naast de gewenning.

Er zijn verhalen bekend dat narcistische moeders hun kinderen 6 maanden lang (!) compleet negeren. Als deze narcistische moeders het geleidelijk opbouwen, dan is het kind voor die 6 maanden al 5,5 maanden genegeerd.

Als buitenstaander kan je er met je gezonde verstand niet bij, maar waar moet het kind naartoe? Wie gelooft het kind?

Kind van een narcist? Deze kinderen hebben voorlichting over manipulatie nodig!

Zolang het kind niets afweet over manipulatie, zal het nooit naar een andere volwassen gaan om hulp te zoeken. Kinderen die voorlichting hebben gekregen zijn heel goed in staat om exact uit te leggen wat er aan de hand is. Vanzelfsprekend zal niet iedere volwassen hulp bieden. De kans is groter dat er wel hulp geboden wordt, dankzij de perfecte uitleg van het kind.

Het geleidelijk aan aftasten, opzoeken en verschuiven van de grenzen van het slachtoffer, is het meest gebruikte manipulatietechniek van narcisten.

Afbeelding van icsilviu via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis een ebook! Uitschrijven kan wanneer je maar wenst en je gegevens zijn veilig bij me!

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Wat is het meest gebruikte manipulatietechniek van narcisten?
Wat is het meest gebruikte manipulatietechniek van narcisten?