Wat is de beste verdediging tegen het narcisme als HSPer, zelfs na een schokkende ervaring? Hoe zorg je ervoor dat je geen doelwit van een narcist bent of blijft?
Wat is de beste verdediging tegen het narcisme als HSPer, zelfs na een schokkende ervaring?

Wat is de beste verdediging tegen het narcisme als HSPer, zelfs na een schokkende ervaring? Hoe zorg je ervoor dat je geen doelwit van een narcist bent of blijft?

De beste verdediging tegen het narcisme is je focus op jezelf: op je eigen groei en op je eigen ontwikkeling en op je eigen leven. Het contact met jezelf en met je lichaam ben je kwijt.

Iedereen die ooit met een narcist te maken heeft gehad, vertelt me hetzelfde: al die tijd dat ze samen waren met hun narcist, lag hun focus op de narcist. Al hun aandacht, al hun energie en al hun tijd besteedde ze massaal aan de narcist i.p.v. op henzelf.

Als je op dit moment te maken hebt met een narcist, zorgt deze ervoor dat jij constant met je aandacht op hen gericht bent. Dat is een typische werkwijze van de narcist: jouw pijnplekken uitzoeken en vervolgens op die pijnplekken gaan drukken. Heb je moeite met onafhankelijk zijn? Dan maakt de narcist je afhankelijk. Snak je naar liefde en waardering? Dan geeft de narcist een heel klein beetje liefde en waardering en onthoud je verder van iedere welverdiende liefde en waardering. Hoop je op een redder die je komt redden van oud verdriet? De narcist doet zich kort voor als je redder om het vervolgens af te ketsen. 

Het zijn allemaal typische manipulatietechnieken die iedere narcist inzet om ervoor te zorgen dat jij met je focus en je aandacht op de narcist gericht blijft, i.p.v. je focus en je aandacht op jezelf en op je eigen leven te houden.

Hoe schokkender al die ervaringen waren met de narcist, hoe meer jij jezelf en het contact met je lichaam bent verloren en bent kwijtgeraakt.

De focus moet weer op jezelf komen te liggen en dat is makker gezegd dan gedaan – ik weet het! – maar het is zeker mogelijk!!

Beste verdediging tegen het narcisme

Als we gaan beseffen en ons gaan realiseren dat de narcist in ons leven ons nooit kan geven wat we nodig hebben, is dat de eerste stap voor de beste verdediging tegen het narcisme. Als we vervolgens gaan beseffen en realiseren dat alles wat we nodig hebben al in onszelf verborgen ligt, is dat de tweede stap tot de beste verdediging tegen het narcisme.

Als we daarna gaan beseffen en realiseren dat er veel innerlijk werk verricht moet gaan worden door onszelf, zodat onze patronen die zo aantrekkelijk zijn voor narcisten en andere destructieve personen niet langer aantrekkelijk meer voor ze zijn, is dat de derde zeer belangrijke stap tot de beste verdediging tegen het narcisme.

Helen van oude wonden, helen van oud verdriet, helen van pijnplekken, helen van patronen die je tot een aantrekkelijk doelwit hebben gemaakt en jezelf terugvinden, zodat de focus weer mag komen te liggen op jezelf en op je eigen leven, zorgen er allemaal voor dat je niet langer een doelwit bent voor een narcist.

Lees ook: Het helingsproces, helen van narcistische, destructieve en ongezonde relaties.

Na narcistisch misbruik

Na narcistisch misbruik is het belangrijk dat je de tijd neemt voor jezelf, om te voelen wat je voelt. Om jezelf weer terug te vinden is het belangrijk dat je het contact met je lichaam herstelt voordat je met emoties gaat stoeien. Het opmerken van fysieke gewaarwordingen, zoals warmte, kou, trillingen, spierspanningen, benauwend gevoel in je borst of een naar gevoel in je buik is een eerste belangrijke stap na narcistisch misbruik waar de ervaringen als schokkend werden ervaren. Schrijf deze bevindingen van je fysieke gewaarwordingen op. Ook belangrijk is om je regelmatig te concentreren op je ademhaling. Schrijf op wat je ervaart met je ademhaling, gaat het om een snelle of langzame ademhaling? Zit je ademhaling hoog in je borst of laag in je buik?

Alle opgehoopte spanning in je lichaam moet zich gaan ontladen op een manier dat je zelf prettig vindt. Hardlopen, wandelen, fietsen, boksen, roeien, dansen, zolang het even op een intensieve manier gebeurt waardoor je behoorlijk gaat zweten omdat je even alles wat je in je hebt geeft tijdens de lichamelijke activiteit.

Een goede ondersteuning daarbij is dat je let op je voedingspatroon: het trauma van het narcistisch misbruik zet zich vast in vele en diepe lagen van je lichaam, je organen en in je hersenen. Voeding is in staat om je lichaam te reinigen en te voeden met voedingsstoffen waar het lichaam, maar ook je hersenen, naar snakken en de effecten van het trauma doen verminderen.

Maar daartegenover staat dat voedsel (lees: fabrieksvoedsel en gemaksvoedsel) het trauma, het verdriet en de pijn na narcistisch misbruik, verergeren. Ook als HSPer ben je gebaat bij voeding ipv voedsel, om je overprikkeling te verminderen. Bovendien krijg je van voeding de beschikking over langdurige en vitale energie, iets wat ontzettend bruikbaar is na narcistisch misbruik om te herstellen, maar ook geeft het je de kracht om om te gaan met de narcist als je noodgedwongen omgang hebt met een narcist.

Maar ook is het belangrijk dat je de tijd neemt om mensen echt te leren kennen, zodat je vertrouwen – vertrouwen zowel in jezelf als in de mensheid – weer rustig kan gaan opbouwen. Een knuffel krijgen van anderen werkt kalmerend voor getraumatiseerde mensen na narcistisch misbruik, ondanks dat sommige aanrakingen van anderen niet meer kunnen verdragen.

Door de tijd voor jezelf te nemen komt je contact met je intuïtie weer op gang. We weten allemaal dat we niet goed geluisterd hebben naar onze eigen intuïtie en naar onze innerlijke stem. We wilden allemaal zo graag geloven in het mooie leven dat de narcist ons voorhield. En daar hebben we allemaal een hoge prijs voor moeten betalen.

We zullen opnieuw moeten gaan leren om beter naar onze intuïtie te luisteren en we zullen opnieuw moeten gaan leren hoe we anderen kunnen vertrouwen. Er staat een geweldig goede oefening in het ebook: “Het helingsproces, helen van narcistische relaties” hoe we dat kunnen bereiken. Leren vertrouwen op je eigen innerlijke stem is belangrijk om te voorkomen dat we niet opnieuw iemand toelaten in ons leven die een wolf in schaapskleding blijkt te zijn.

Te luisteren naar je intuïtie en naar je innerlijke stem is 1 ding, het volgende is dat je ernaar moet gaan handelen. Maar als je zwak gemaakt bent door narcistische mishandelingen, is het belangrijk dat je jezelf sterker en krachtiger maakt en dat je de beschikking krijgt over langdurige energie, zodat je in je kracht durft te gaan staan en het lef krijgt om voor jezelf op te komen.

Als je intuïtie en je innerlijke stem je waarschuwt, bezit je nu de kracht om je ertegen te verzetten. Je bezit dan de kracht om de juiste vragen te stellen, om bewijs te gaan zoeken voor je innerlijke waarschuwing en om op zoek te gaan naar geloofwaardigheid. 

Goede mensen zullen je vragen waarderen en hun geloofwaardigheid aan je tonen. Narcisten en andere destructieve personen zullen door de mand vallen.

Maar zonder jezelf sterk en krachtig te maken en zonder de beschikking te hebben over langdurige energie, mis je de kracht om je innerlijke waarschuwing te gaan onderzoeken. Narcisten en destructieve personen zullen boos op je worden en ongeduldig gaan reageren op je vragen. Doordat je jezelf sterker en krachtiger hebt gemaakt gaat het je lukken om jezelf te beseffen dat je niet zit te wachten op personen die boos worden en ongeduldig reageren als je hen vraagt hun geloofwaardigheid aan je te tonen.

Lees ook: Ebook over jezelf sterker en krachtiger te maken, speciaal voor HSPers!

Opnieuw onze eigen grenzen herontdekken, opnieuw onze normen en waarden vastleggen zijn allemaal belangrijk om te voorkomen dat we opnieuw bang zouden moeten zijn voor angst, afwijzing, kritiek en dat men ons verlaat en alleen achter laat. Het is niet langer nodig dat het belangrijk voor je zou moeten zijn dat je altijd maar aardig gevonden moet worden. Wat nu belangrijk is dat je aardig bent voor jezelf. 

Kinderen

Kinderen kopiëren hun ouders. Kinderen kopiëren het gedrag van hun narcistische ouder, maar kinderen kopiëren ook het gedrag van jou: de geestelijk gezonde ouder. Het is o zo belangrijk dat je het goede voorbeeld geeft en bovenstaande uitvoeren heeft grote effecten op de kinderen.

Ook de kinderen ervaren dat je niet langer de zwakke bent van de ouders. Kinderen ervaren direct dat je je niet langer als slachtoffer gedraagt, maar voelen haarscherp aan dat je bezig bent de focus te verleggen van de narcist naar jezelf en naar je eigen leven. Het geeft hun vertrouwen en het geeft hen hoop: jij bent hun houvast en hun steunpilaar! Jij bent hun gezonde voorbeeld!

Want ik krijg o zo vaak meldingen van wanhopige ouders – die gescheiden zijn van hun narcist of nog samenwonen met hun narcist en in de vernietiging fase zitten van hun relatie – dat de narcist de kinderen op een vervelende en akelige manier manipuleren. De narcist zet de kinderen op tegen de geestelijk gezonde ouder. Ongelooflijk maar waar: de narcistische ouder manipuleert het kind.

Lees ook: Narcistische ex manipuleert de kinderen!

Meldingen als: “Als mijn kind bij diens narcistische ouder is geweest noemt het kind mij “een vuil kutwijf,” of de kinderen zeggen: “Je bent een nutteloze hoer,” of de kinderen beweren dat ze niet naar papa hoeven te luisteren van hun mama. (Sorry voor de vloekwoorden, maar dit zijn echt de letterlijke woorden die ik regelmatig ontvang van wanhopige ouders!)

Laat ik het zo zeggen: als mijn zoon het in zijn hersens haalt om mij “vuil kutwijf” of “nutteloze hoer” te noemen, dan is hij niet jarig – ongeacht zijn leeftijd! –  en dan druk ik me heel netjes en beschaafd uit. Nu heb ik het grandioze geluk dat mijn zoon HSP is en drommels goed weet en aanvoelt dat mama geen vuil kutwijf of een nutteloze hoer is. (Goed, ik stop nu met de scheldwoorden, want ik word er zelf beroerd van!) 

Ook kinderen hebben een intuïtie en een innerlijke stem waar ze naar moeten leren luisteren. Ook voor kinderen is het belangrijk dat ze de tijd nemen om naar hun innerlijke stem te luisteren, ook als ze absoluut niet beseffen of nog te jong zijn om te weten wat intuïtie en een innerlijke stem is. Laat ze regelmatig in een gezonde omgeving verkeren. Kinderen omringen met (huis) dieren, een muziekinstrument leren bespelen en in contact laten brengen met de natuur, door regelmatig het bos, de duinen of een natuurgebied met ze in te trekken, helpt hen om in contact te brengen met hun eigen innerlijke stem. 

Lees ook: De natuur is een weldaad voor hoogsensitieve personen! De voordelen!

Ook de kinderen hebben te maken met narcistisch misbruik en missen de kracht om te kunnen handelen naar de waarschuwingen die hun innerlijke stem afgeeft. Ook voor hen is het belangrijk om sterker en krachtiger te worden en de beschikking te krijgen over langdurige energie door gezonde voeding i.p.v. voedsel vol met suiker. Behalve dat, ieder trauma dat we in ons leven oplopen, en dat geldt ook voor kinderen, verergert door het gebruik en inname van suiker! Doordat ze sterker en krachtiger worden, zijn ze veel beter in staat om zowel te gaan luisteren naar hun innerlijke stem als naar de waarschuwingssignalen te handelen.

Lees ook: Het ebook over voeding voor langdurige en vitale energie!

De kinderen leren in hun kracht te gaan staan zoals jij nu ook doet. En vraag ze daarna eens wat ze bedoelen met de scheldwoorden die ze opgepikt hebben van hun narcistische ouder. Informeer eens bij ze welke betekenis deze eerder gebruikte scheldwoorden voor ze hebben. (Laat ze praten en luister naar ze!) Vraag vervolgens eens of jij voldoet aan deze scheldwoorden. (Laat ze praten en luister naar ze!) Meestal komen ze zelf tot de conclusie dat jij niet voldoet aan de scheldwoorden, in de verste verte niet! Help de kinderen zich dat te realiseren! 

De mooiste gesprekken met kinderen komen op gang door samen activiteiten te ondernemen die de kinderen leuk vinden om te doen, potje voetbal in de tuin, samen pizza of koekjes bakken, door de duinen of de bossen fietsen, samen de hond uitlaten, samen een spelletje spelen en wat ze maar leuk vinden.

Wil je meer weten over kinderen die een narcistische ouder hebben? Hoe je de kinderen goed leert omgaan met het narcisme zonder de narcistische ouder een narcist te noemen? Neem dan eens een kijkje bij het ebook: Kind van een narcist. of lees de artikelen over Kind van een narcist.

Holistisch is het middel voor HSPers na narcistisch misbruik en emotioneel trauma.

Ik heb het regelmatig over “holistisch” en dat ik graag werk met een “holistische” werkwijze om te kunnen genezen en helen na narcisme of na andere destructieve relaties. Juist voor HSPers geloof ik heilig dat een holistische aanpak het enige is dat daadwerkelijk helpt om jezelf van alle (nare) effecten van het narcisme op jou en in je leven, zowel lichamelijk, mentaal, geestelijk, emotioneel en op spiritueel gebied, te ontdoen, zodat je weer in staat bent om te kunnen groeien en bloeien.

Maar…wat is holistisch?

Vaak wordt het woord holistisch verkeerd begrepen en soms zelfs verkeerd geïnterpreteerd. Het woord holisme komt van het Griekse woord holos wat het geheel betekent. 

Holistisch betekent allesomvattend, alomvattend. Holistisch is dat alles met elkaar samenhangt. Holistisch is dat we kijken naar het geheel. Iets is holistisch als er gekeken wordt naar het geheel en niet naar de verschillende onderdelen van dat iets.

Holistisch betekent dat we (hier) naar het totaalbeeld van onszelf kijken, i.p.v. naar verschillende onderdelen of naar 1 specifiek onderdeel.

Ik ben HSP en ik geloof dat alles en iedereen energie is en alles met elkaar verbonden is, op een holistische manier. Alles hangt met elkaar samen en vormt samen een groot geheel. Alles hangt samen en dat geldt vanzelfsprekend ook voor je (geestelijke en lichamelijke) gezondheid, je welzijn en voor je geluk. 

Mijn persoonlijke visie is dat de holistische visie niet alleen je lichaam, je energetische lichaam, geest en ziel onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, maar ook je emoties, je gedachten, je bewustzijn, je intuïtie, je verwachtingen, je elektromagnetisch veld, je binnenwereld maar ook je buitenwereld. 

Als 1 dominosteentje omvalt, vallen er meerdere om. Als je te maken hebt (gehad) met een narcist, zijn de effecten van de narcist voelbaar en zichtbaar in meerdere gebieden van je. Lichamelijk, geestelijk, emotioneel maar ook je energetisch lichaam, je gedachten, je bewustzijn, je intuitie, je verwachtingen en enz. zijn uit balans.

Om te zorgen dat jij, en je kinderen, niet langer doelwit zijn van een narcist, is het naar mijns inziens zaak om je op een holistische wijze te genezen en te helen. Alles aanpakken, alles sterker en krachtiger maken en alles helen. Het totaalbeeld van jou als mens moet weer in balans komen, dus niet alleen die plekken waar het emotioneel trauma zich vastzet, maar het geheel van jou als mens, zodat je niet nog een keer doelwit hoeft te zijn van een narcist of destructief persoon.

Zodra je beseft dat de holistische werkwijze de aanpak is om jezelf te beschermen tegen het narcisme, ligt automatisch de focus op jezelf en niet langer op de narcist.

Heb je (mogelijk) te maken met PTSS na schokkende ervaringen met je narcist? Twijfel je of je te maken hebt met PTSS? Twijfel je of je PTSS hebt veroorzaakt door misbruik en geweld binnen je relatie met een narcist of ander destructief persoon? Twijfel je of je de kenmerken en symptomen van PTSS vertoont? Lees dan het artikel: Narcistisch trauma, jeugdtrauma en PTSS veroorzaakt door narcistische en (emotioneel) misbruik.

Afbeelding van klimkin via Pixabay 

Nieuw hier en weet je niet waar te beginnen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis een ebook! Uitschrijven kan wanneer je maar wenst en je gegevens zijn absoluut veilig bij me!

Je bekijkt nu Wat is de beste verdediging tegen het narcisme als HSPer, zelfs na een schokkende ervaring? Hoe zorg je ervoor dat je geen doelwit van een narcist bent of blijft?
Wat is de beste verdiging tegen het narcisme als HSPer, zelfs na een schokkende ervaring?