Wat als een narcist financieel ontrouw, economisch misbruik en financiële wandaden pleegt?
Wat als een narcist financieel ontrouw, economisch misbruik en financiële wandaden pleegt?

Wat als een narcist financieel ontrouw, economisch misbruik en financiële wandaden pleegt?

Financieel ontrouw en narcisme gaan hand in hand. Zolang we onvoldoende afweten over het narcisme, kunnen narcisten hun goddelijke gang blijven gaan en hele gezinnen, families en bedrijven financieel de afgrond in duwen. Narcist en geld: heb jij te maken met financiële ontrouw? Hoe herken je het financiële misbruik van een narcist? (Voor alle duidelijkheid: we hebben het in dit artikel over een narcist, iemand met een stoornis dus, niet over iemand die achter de rug van diens partner om een paar schoenen koopt. Vermoed je dat je met een narcist te maken hebt, maar twijfel je? Doe dan hier de gratis online test!)

Financieel ontrouw, wat is dat?

Als je (business) partner een narcist is en deze gaat vreemd – hij, of zij is je ontrouw – dan mag je er van uit gaan dat de narcist ook op financieel gebied je niet trouw is. “Alles is voor Bassie en er blijft niets over voor jou of voor de kinderen, terwijl je niets afweet over de financiële wandaden die de narcist pleegt tegenover jou en de kinderen.”

Ook de vrienden en familieleden van de narcist kunnen hun borst nat maken als de narcist het niet zo nauw neemt met de vriendschappen of familiebanden. Maar ook binnen de sportwereld bestaat financiële ontrouw: zodra de narcist ontrouw is – lees: de ander als ondergeschikt en minderwaardig ziet – en de narcist krijgt de kans, dan zal er financieel ontrouw plaatsvinden: geld verdwijnt en leningen worden nooit (volledig) terugbetaald.

De narcist ziet jou en alle anderen als een spaarvarken, een spaarvarken met inhoud waar de narcist het recht op heeft. Vooral als je “rijk” bent, of rijker bent dan de narcist, moet je opletten – echt goed opletten – als je vermoed te maken te hebben met een mogelijke narcist! Het is belangrijk om uittevinden of je daadwerkelijk met een narcist te maken hebt, voordat de narcist je financieel voor de rest van je leven invalide maakt.

Financiële wandaden van de narcist

Prof. Sam Vaknin omschrijft wat narcisten met geld doen, binnen het gezin of in een bedrijf, als: financiële wandaden. Maar ook de Amerikaanse Leah Hadley heeft er inmiddels een ware studie van gemaakt hoe narcisten geld als manipulatiemiddel inzetten en verzwijgen en liegen over de actuele financiële situatie binnen het bedrijf of van het gezin. Ze heeft met haar financiële kennis een bedrijf opgericht dat mensen adviseert met de financiën als ze gaan scheiden (van een narcist).

Hun ontdekkingen zijn ronduit schokkend:

Is een narcist (emotioneel) ontrouw en gaat deze vreemd? Dan is de narcist dat ook op financieel en op economisch gebied. Zowel binnen het bedrijf, binnen de familie, binnen de vriendengroep, binnen de sportclub als binnen het gezin van de narcist.

Hoe herken je financieel misbruik van een narcist?

Je herkent financieel misbruik van de narcist aan de hand van het volgende:

 • De narcist verandert van onderwerp zodra het over geld, financiën of over de economische stand van zaken van het bedrijf (of van het gezin) gaat,
 • De narcist weigert te praten over de financiën,
 • De narcist deelt geen enkele informatie over geld met diens partner,
 • Onder druk laat de narcist diens partner, vriend, familielid, of iemand uit het bedrijf papieren tekenen waarvan eigenlijk niet duidelijk is wat er ondertekend wordt,
 • De narcist laat anderen de belastingpapieren ondertekenen,
 • De narcist vervalst je handtekening of vervalst de handtekening van iemand uit het bedrijf,
 • De narcist houdt diens partner weg van belastingzaken, van de hypotheek en van andere geldzaken zoals bv leningen, investeringen of van beleggingen,
 • Regelmatig kom je enveloppen van banken, hypotheekverstrekkers, beursbedrijven en andere financiële instellingen tegen met de naam van de narcist er op, terwijl jullie daar geen rekening hebben lopen (naar jouw weten),
 • Als partner van de narcist krijg je geen inloggegevens of paswoorden van de narcist,
 • Grote bedragen verdwijnen van jullie gezamenlijke rekeningnummer en als je er over begint wordt de narcist woest en dreigt je iets aan te doen of beweert dat je te dom bent om het te snappen,
 • De narcist investeert met jullie geld, maar informeert je niet,
 • De narcist houdt diens partner en diens eigen personeelsleden weg van financiële en economische zaken, waardoor het gevoel bij deze mensen ontstaat dat ze dom zijn. Als ze iets ontdekken of vragen hebben over de financiële en economische zaken, kan ene narcist of liefjes of denigrerend zeggen dat “je het toch niet snapt,” of dat “je daar te dom voor bent.” Dat laatste is gaslighting, maar als je jarenlang te maken hebt met gaslighting geloof je ieder woord van de narcist, omdat je gehersenspoeld bent en te maken hebt gehad met jarenlange manipulatie.

Binnen het bedrijf herkennen de narcisten met psychopathische trekken elkaar en “helpen” elkaar, ook op financieel gebied.

Ga je scheiden van een narcist? Dan ontdek je de financiële ontrouw van de narcist!

Je zal niet de eerste zijn die plotseling met de neus op de feiten wordt gedrukt: je kennis over de financiële situatie van het gezin is onvoldoende en de narcist was achter je rug om financieel ontrouw.

Lees ook: ONvoorbereid gaan scheiden van een narcist, waarom je dat nooit moet doen!

Een ander typisch kenmerk van narcistische financiële ontrouw is:

Dat de narcist nooit wilde dat jij geld uitgaf, terwijl je voor de centen werkte en het recht hebt om geld uit te geven aan noodzakelijke dingen en aan spullen die je wilde hebben. Dit is een kenmerk van financiële ontrouw: zelf liegen over geld en de partner verbieden dat deze diens eigen geld uitgeeft.

Liegen over geld en over de financiële situatie

De impact over het liegen over geld is enorm en het vertrouwen van de partner in de narcist daalt naar een dieptepunt. De kwaliteit van het leven daalt enorm dat als het besef doordringt dat al het gespaarde geld weg is. Dat al het geld verdwenen is, ook het studiegeld voor de kinderen, is schokkend en bijna niet te behapstukken voor de partner van de narcist. Kortetermijnwinst, daar gaat het de narcist om en het kan de narcist eerlijk gezegd niet zoveel schelen als het geld voor de kinderen verdwenen is.

Dit wantrouwen neemt de partner van de narcist mee tijdens de rest van diens leven. Deze partner zal nooit meer in staat zijn om iemand te vertrouwen als het op geld aankomt. Zo diep zit het!

Ook binnen het bedrijf liegt de narcist over de daadwerkelijke financiële situatie of houdt de schijn erop dat er binnenkort een enorme klapper gemaakt wordt.

Kenmerk van financieel ontrouw en misbruik

De narcist heeft grote schulden gemaakt, maar het ergste moet nog komen: de schulden staan vaak op jouw naam! Terwijl je niets over deze enorme schuld afwist! De narcist moet diens “imago” hoog houden, heeft jarenlang op een te grote voet geleefd vanwege mogelijke carrière of carrièrekansen en wil het leven hoog houden. Handtekening vervalsing komt vaker voor dan we ons ooit zullen realiseren.

Maar het kan nog erger: dat de narcist de naam van diens eigen kinderen gebruikt heeft om bijvoorbeeld leningen mee afsluiten of om schulden mee weg te moffelen. Kinderen die volwassen worden en zelf een lening willen afsluiten komen vaak voor onaangename verrassingen te staan!

Kenmerk van financieel ontrouw, misbruik en wandaden is het gebrek aan een geweten en aan schuldgevoelens. Geen gewetensvol mens zal ooit diens eigen partner, kinderen, ouders, vrienden, sportmaatjes, bedrijf en enz. zo uitbuiten dat ze financieel gezien ten gronde gaan.

Een kenmerk van narcisme is het gebrek aan een geweten en aan schuldgevoelens.

Ik weet dat heel veel slachtoffers van het narcisme het afschuwelijk vinden om iedere keer opnieuw geconfronteerd worden met schuldgevoelens en met schaamte. Begrijp me niet verkeerd, het is afschuwelijk om op te groeien met schuldgevoelens als je ouders narcistisch zijn en opgezadeld te zitten met al die schaamte die je eigen (narcistische) partner je doelbewust laat voelen.

Maar! Er zit ook een “mooie” kant aan al die schuldgevoelens en schaamte: juist vanwege die gevoelens zouden wij het niet in ons hoofd halen om ons eigen partner, kinderen, ouders, familieleden, vrienden, bedrijf, medewerkers, vrienden, sportmaatjes en enz. financieel ten gronde richten! Bovendien hebben wij een geweten en dat remt ons direct af.

Prof. Sam Vaknin – zelf een narcist – heeft helemaal gelijk als hij de narcist en diens handelingen rondom geld en andere financiële zaken omschrijft als: financiële wandaden. Het is misdadig hoe een narcist te werk gaat rondom het thema geld.

Narcisten en geld

Narcisten gebruiken geld als manipulatiemiddel, dit is een regel die iedereen moet onthouden als je met een narcist te maken hebt. Vooral als je gaat scheiden van een narcist en jullie hebben samen kinderen, dan zal de narcist je chanteren.

Soms heeft de narcist geluk of een toevalstreffer op de beurs, maar vaak richt de narcist door diens financiële ontrouw grote schade aan. Het gezin, de familie, de vrienden of het bedrijf van de narcist krijgen allemaal ongewild levenslang en moeten het maar uitzoeken hoe ze hun geld terugkrijgen.

Soms is de partner van de narcist goed op de hoogte en doorziet alle geheime plannetjes van de narcist en weet er een stokje voor te steken, maar vaak ook niet!

De schaamte is vaak groot en op zoek gaan naar hulp is te min voor een narcist en voor het slachtoffer (nog) een brug te ver.

Heb je te maken met financiële ontrouw van een narcist? Wat kan je doen?

Welke stappen moet je nemen en/of wat moet je doen als je ontdekt dat je met financiële ontrouw te maken hebt?

 • Verander direct je levensstijl, geen luxe meer maar vanaf vandaag moet alles goedkoop!
 • Weet wat je exacte inkomsten zijn iedere maand,
 • Weet wat je exacte uitgaven zijn iedere maand,
 • Verhoog je kennis over de basis van financiële management, hierdoor voel je je ook zekerder als de narcist je weer om de tuin probeert de leiden en bovendien begrijp je ene stuk beter waar de narcist het over heeft,
 • Zoek professionele hulp. Hoe erg ook, maar stap alsjeblieft over dat stukje schaamte heen: als je met een narcist te maken hebt en deze heeft het echt in de bol, dan is de narcist in staat om zonder wroeging of spijt jou en het hele gezin naar de afgrond te brengen! Daar moet je echt een stokje voor steken!

Deze adviezen komen van de eerder genoemde Amerikaanse Leah Hadley, expert op het gebied van geld.

Krijg je een nieuwe relatie na de schokkende ervaring met de narcist over geld?

Zowel Prof. Sam Vaknin als Leah Hadley adviseren om maandelijks met je nieuwe partner over geld te communiceren, alhoewel veel ex partners van narcisten nooit meer hun geld willen delen met wie dan ook!

Afbeelding van 3D Animation Production Company via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je bekijkt nu Wat als een narcist financieel ontrouw, economisch misbruik en financiële wandaden pleegt?
Wat als een narcist financieel ontrouw, economisch misbruik en financiële wandaden pleegt?