Waarom je nooit moet reageren op het lastige, onmogelijke, kinderachtige en gekmakende gedrag van een narcist.
Waarom je nooit moet reageren op het gekmakende gedrag van een narcist.

Waarom je nooit moet reageren op het lastige, onmogelijke, kinderachtige en gekmakende gedrag van een narcist.

Niet reageren? Mogelijk roept de titel enorme weerstand bij je op. Mogelijk krijg je het gevoel dat je je moet verdedigen na het gekmakende gedrag van de narcist. Of mogelijk vind je het oneerlijk hoe de narcist je behandelt. Mogelijk ben je moe en uitgeput en heb je al gereageerd op het oneerlijke gedrag van de narcist, eer je er erg in hebt. Mogelijk ben je zo kwaad gemaakt dat je jezelf niet meer in de hand hebt, of raak je zo van streek door al het onrecht, dat je al gereageerd hebt eer je er erg in hebt. Of mogelijk raakte je zo gefrustreerd door het moeilijke en kinderachtige gedrag, dat je in een vlaag van woede de narcist een klap verkocht…

“De narcist noemt jou de misbruiker, omdat je gereageerd hebt op het misbruik van de narcist.”

“Narcisten wijzen jou als de schuldige aan, als het probleem, domweg omdat jij gereageerd hebt op het misbruik van de narcist. Het gaat niet langer om het probleem: het emotionele misbruik van de narcist. Het gaat plotseling om jou! Hoe jij gereageerd hebt! Schandalig hoe jij gereageerd hebt! Het is jouw schuld! Het is jouw fout!”

Narcisten verdraaien alles en verleggen de schuld

Narcisten zijn hier heel handig in: de schuld verleggen. Niet de narcist is het probleem, welnee: jij bent plotseling het probleem!

Waarom verdraaien narcisten altijd alles wat je zegt of doet? Narcisten doen dit om:

  • De aandacht weg te halen van diens eigen problematische gedrag,
  • De aandacht van het probleem te verleggen naar jou,
  • Je te laten twijfelen aan jezelf, aan je eigen waarneming en je te laten twijfelen over je eigen gezonde verstand.

Misbruikers nemen nooit de verantwoordelijkheid voor hun gedrag. Hoe problematisch hun gedrag ook is: het is altijd jouw schuld en fout. Zodra zij een fout maken, dan krijg jij daar de schuld van. Erger nog. De narcist eist dat jij je excuses gaat maken!

Narcistische persoonlijkheidsstoornis

Dat klinkt heel krom, maar omgaan met iemand die een stoornis heeft is ook krom: het is onnavolgbaar. Probeer het narcisme ook niet te begrijpen.

Het is zo ontzettend moeilijk, maar reageer niet op een narcist en op het gekmakende gedrag van de narcist: daar krijg je uitsluitend ellende van! Bovendien vergroot het je schuldgevoelens en raak je nog verder van jezelf verwijdert.

Een narcist heeft een stoornis: daar valt niet mee te communiceren en al helemaal niet als jij geschokt of emotioneel bent door het problematische gedrag van de narcist.

Grenzen aangeven

Velen beweren dat je juist dan je grenzen aan moet geven. Wat ze er vergeten bij te vermelden is: je moet je grenzen aangeven bij JEZELF! Een grens is: niet reageren op het gedrag van de narcist. De narcist is er juist op uit dat je reageert. De narcist verdraait vervolgens alles, jij gaat twijfelen aan jezelf en je raakt in de stress en mogelijk zelfs ook over je toeren: dat is waar de narcist op uit is: jouw aandacht en jouw voeding. (Ik heb het specifiek over het typische narcistische misbruik: verborgen emotioneel misbruik. Als je te maken hebt met fysiek geweld is een melding maken bij de politie het absolute minimum wat je moet doen!)

Blijf onder de radar!

Om je te vernederen eist de narcist vervolgens ook nog eens je excuses. Doe het jezelf alsjeblieft niet aan en reageer niet. Hoe moeilijk ook, maar bijt je tong af! Grey Rock is wat velen je aanraden, maar mogelijk voel je als HSP de behoefte om een methode uit te proberen die de gevoeligheid van de Hsp’er wel in acht neemt: de vlieg onder de radar methode.

Woede om het onrecht en frustraties vanwege het gekmakende gedrag!

Zorg dat je iets gaat vinden waarbij je woede van al het onrecht en je frustraties over het gekmakende gedrag van de narcist een gezonde uitlaatklep hebben. Lichamelijk jezelf uitleven werkt fantastisch! Denk bijvoorbeeld aan: houthakken, roeien, boksen, hardlopen of een oud schuurtje slopen.

Verlies daarbij je gezonde verstand niet en vertrouw op je instinct! Dagelijks eten van donkergroene groente, dagelijks een verse salade eten zonder saus uit de fles, (wal)noten, gezonde vetten zoals kokosolie, olijfolie, olijven en avocado, water drinken en dagelijks bewegen en in beweging blijven zorgen dat je hersenen in topconditie blijven. Je hersenen af en toe stimuleren d.m.v. het maken van een uitdagende puzzel of moeilijke (wiskunde) som en regelmatig dagelijks frisse lucht inademen maken het geheel af. Het gekmakende gedrag maakt waanzinnig en je zal niet de eerste zijn die zich na een tijdje bezorgt afvraagt: “Ben ik nou gek?”

Wat doet narcistisch trauma met je?

Trauma lieve dames en heren heeft een zeer zuigende werking waardoor je juist het trauma ingetrokken wordt. Omgang hebben met een narcist, ongeacht of deze narcist nu je baas, je huwelijkspartner, je ouder, je kind of je sportcoach is, is traumatisch. De schokkende ervaringen, het aanjagen van angst, de (verborgen) oorlogsvoering achter gesloten deuren, het emotioneel misbruik…het is allemaal traumatisch!

Door je jeugdtrauma ben je sneller geëmotioneerd en gefrustreerd, maar ben je ook gestrest. Veel slachtoffers van narcisme hebben behalve met chronische stress, burn-out, bijnieruitputting mogelijk ook met PTSS-klachten te maken. Niet alleen oorlogsveteranen hebben te maken met PTSS, ook degene die met misbruik en met verborgen oorlogsvoering te maken hebben.   

Door het trauma is je aandacht gericht op de misbruiker, op de narcist. Om je uit het trauma te worstelen, is de aandacht gaan verleggen van de narcist naar jezelf heel moeilijk, maar wel een vereiste! Afleiding is wat je nu nodig hebt: wat vond je leuk om te doen als kind?

Wat moet je doen als je uitgeput bent? Moe en kapot?

Als je in een uitgeputte staat verkeert na de (jarenlange) omgang met een narcist: verhoog dan eerst je energieniveau d.m.v. voeding, dagelijks ruim voldoende slapen, door stress te verminderen en d.m.v. het afstoten van negatieve situaties en mensen. Stoot alles af dat je energie kost en omring jezelf met mensen en/of situaties die je energie geven.

Een HSP-levensstijl aannemen, een levensstijl dat past bij je gevoeligheid, bij je talenten en bij je introverte karakter, zul je een fundament geven waardoor je veel beter in staat bent om met narcisten en met andere negatieve mensen en toxische situaties om te gaan.

Therapeutisch schrijven: Lucht je hart!

Omgaan met een narcist

Omgaan met een narcist en dagelijkse omgang hebben met narcisten, doet wat met je integriteit, je eigenwaarde en je zelfvertrouwen. Door het hersenspoelen gaat de narcist in je hoofd zitten en in je gedachten en na een tijdje klinken je overtuigingen als de stem van de narcist. Narcisten beschuldigen je door te roepen dat je iets beledigend hebt gezegd. Nu is dat niet zo moeilijk, want als je dacht dat jij gevoelig bent…de narcist is 1000 × meer gevoeliger dan jij en binnen een fractie van een seconde op zijn of haar teentjes getrapt. Want echt, alles wat je zegt of doet verdraaien narcisten waardoor het lijkt alsof jij iets beledigend hebt gezegd.

Wat kan je doen?

Haal eens diep adem en als je gekalmeerd en tot rust gekomen bent, vraag je dan eens in alle eerlijkheid af: “Heb ik iets beledigend gezegd? Of heeft de narcist alles wat ik zei verdraaid? Op een manier waardoor nu drama´s en conflicten zijn ontstaan, ik me uit balans voel en de narcist zich zielig voordoet alsof deze het onschuldig slachtoffer is?”

Als je als HSP een HSP waardig levensstijl hebt aangenomen, zul je je ongetwijfeld dagelijks goed aarden en gronden. Dat heb je als HSP nodig, zodat je een stevige fundering onder je voeten hebt. Heb je met narcisten te maken, dan is meerdere keren dagelijks aarden gewoonweg een vereiste voor jou om überhaupt om te kunnen gaan met al dat gekonkel en gekmakende gedrag van de narcist. Als je goed geaard bent, “weet” en “voel” je direct aan of je iets beledigend hebt gezegd tegen de narcist, of dat deze probeert je in de val te lokken door energie uit je te zuigen. Als je goed geaard bent weet je instinctief matig dat je niets verkeerds gezegd of gedaan hebt. Je voelt aan dat de narcist je manipuleert d.m.v. gaslighting.

Wat staat je te wachten als je uit je slof schieten tegen een narcist?

Ben je echter uit je slof geschoten tegen de narcist (wat overigens heel menselijk is!) ? Omdat je er genoeg van hebt? Dan weet je dat de narcist 1000 × gevoeliger is dan jij! De narcist zal er net zo lang over door blijven zeuren totdat je het opgeeft en je excuses aanbiedt om van het gelazer af te zijn. Maar dan begint de ellende pas echt goed! Nu heeft de narcist je in de tang en zegt: “Stond je al die tijd tegen me te liegen of zo? Je geeft dus toe dat je me beledigd hebt?” En je kan l*ll*n wat je wil, maar de narcist geeft niet op en blijft doorgaan! Daarom dus: reageer niet!

Ook kan de narcist je zo dusdanig triggeren – dat is wat trauma met je doet: je bent snel triggerbaar! – dat je uit je slof schiet en de controle verliest. Als er omstanders zijn, zullen zij je met afschuw bekijken en de narcist gelijk geven! “Zie je wel! Dat is exact wat ik al die tijd zei: hij, of zij, spoort niet en is hartstikke gek!” Je voelt je moederziel alleen, verloren en geïsoleerd want je weet dat niemand je verhaal ooit nog gaat geloven. Deze valse trucjes passen narcist vooral toe als je samen met de narcist in de vernietigingsfase zit. Zit je in de vernietigingsfase met een narcist? Kijk dan alsjeblieft uit!

Bovendien, als je uit je slof geschoten bent, kan de narcist ook de politie bellen. De narcist kan zich dan voordoen als het onschuldige slachtoffer en jou neerzetten als de gek i.p.v. andersom. Narcisten komen hier mee weg vanwege het gespeelde charmante voorkomen. Jij bent in shock en emotioneel. De narcist is rustig en kalm en legt de politie met een onschuldige trek op het gezicht uit wat er net gebeurd is.

Stiekem fluistert de narcist in het oor van de politieman of vrouw: – van wie de narcist weet dat deze makkelijk beïnvloedbaar is –  “Het is een zielig vogeltje. Ik heb zoveel voor hem of haar gedaan, maar het is echt een hopeloos geval. Hij, of zij, spoort niet echt en ik heb jarenlang alles gedaan wat ik mijn macht lag om de boel te redden, maar helaas, het is echt hopeloos en ik moest jullie wel bellen, want anders had hij, of zij, me vermoord. Ik vrees dat hij, of zij, iemand nog eens iets aandoet.”

Worden hulpverleners gemanipuleerd door de narcist?

Grote kans dat niemand je gelooft en dat ze allemaal massaal de kant van de narcist kiezen. Narcisten beïnvloeden niet alleen hun slachtoffers, ook iedereen om het slachtoffer heen wordt beïnvloed en gehersenspoeld door de narcist. Hierdoor is de waarheid ver te zoeken!

Realiseer je dat niemand heeft gezien hoe kwalijk de narcist jou behandeld heeft. Ga verborgen emotioneel misbruik en de oorlogsvoering achter gesloten deuren maar eens bewijzen! Grote kans dat je juridisch geen poot hebt om op te staan! Maar ondertussen heeft de narcist wel bewijs dat jij agressief bent…

Twijfel je of je met emotioneel misbruik te maken hebt? Doe de gratis test en je weet het!

Nee, het is niet eerlijk! Het onrecht dat je is aangedaan stapelt zich uitsluitend op, uitsluitend omdat je reageerde op het onmogelijke en gekmakende gedrag van de narcist!

Maar wat als je inderdaad iets kwetsend hebt gezegd of gedaan tegen een narcist?

Heb je mogelijk iets kwetsend gezegd of gedaan tegen de narcist? Nogmaals, de narcist is 1000 × gevoeliger dan dat jij bent! Als door een bij gestoken zal de narcist je beschuldigen en hoogst verontwaardigd reageren! Narcisten reageren en handelen dan echt als een klein kind: buitensporig en kinderachtig. Maar als je weet dat de narcist over diens toeren raakt bij het minste geringste en zich ronduit aanstelt, waarom zou je dan nog reageren op de narcist? Juist, je krijgt er namelijk uitsluitend gelazer mee!

Onthoud: zodra je gaat reageren op het gekmakende gedrag van een narcist, word jij neergezet als de schuldige. Zelfs als je niets gedaan hebt! Verlaag je daarom nooit tot het niveau van de narcistische emotionele misbruiker. Word niet zoals zij. Ga niet mee met de gekte! Behoud de controle over je eigen leven, zodat je een overlever gaat worden i.p.v. een slachtoffer.

Wat kan je doen om niet te reageren op het gedrag van de narcist?

Wat kan je nog meer doen om niet te reageren op het gedrag van de narcist? De beste manier is om nooit meer contact te hebben met een narcist. Dat dat geen makkelijke opgave is en zelfs moeilijk is als jij en de narcist samen kinderen hebben, begrijp ik. Lees daarom de artikelen over: Geen contact met de narcist, zodat je jezelf ook mentaal kan gaan voorbereiden.

Wat kan je nog meer doen als je noodgedwongen contact moet hebben/houden met een narcist? Ga nooit meer in discussie met een narcist, want echt, dat is zinloos en je verspilt al je energie. Als je afhankelijk gemaakt bent en je bent verslaafd geraakt bent aan de narcist, lees dan alsjeblieft ook de volgende artikelen: Codependenten en relatieverslaafde.

Behoefte Om Je Hart Te Luchten?

NIEUW! Therapeutisch Schrijven: “Lucht je hart,” en kom los van de narcist, een cursus via de mail, volgens de Fleur Irene Methode, speciaal voor HSP. Met 6 weken kom je los van het narcisme, ervaar je enorme opluchting en gaat je herstel beginnen! 

Therapeutisch schrijven: Lucht je hart!

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSP’ers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Waarom je nooit moet reageren op het lastige, onmogelijke, kinderachtige en gekmakende gedrag van een narcist.
waarom je nooit moet reageren op het gekmakende gedrag van een narcist