Waarom is een hoogsensitief persoon de perfecte prooi voor een narcist?
Hoogsensitief persoon de perfecte prooi voor een narcist
Hoogsensitief persoon de perfecte prooi voor een narcist

De perfecte prooi, wat maakt jou tot de perfecte prooi van een narcist?

Een rasechte narcist (m/v) is uitsluitend bezig om zijn eigen leegte op te vullen met de aandacht en met de energie van anderen. De narcist leeft in angst. Angst dat hij ontmaskert wordt. Angst dat hij onvoldoende aandacht van anderen krijgt. Angst dat zijn “voorraadkasten” leeg zijn.

Het maakt de verborgen narcist niet uit of het nu gaat om zijn of haar eigen vrouw, kind, familieleden, vrienden, werknemers of collega´s, het gaat de narcist om de aandacht. Je dient als “voeding,” niets meer en niets minder. Hoe sensitiever jij (m/v) bent, hoe meer “voeding” je geeft aan je narcist. Daarom dat zoveel slachtoffers van het narcisme hoogsensitief zijn.

Volwassen kind van een narcistische ouder

Een volwassen kind van een narcistische ouder, die opgegroeid is binnen de dynamiek van een narcistisch gezin, is uitermate geschikt als prooi voor een narcist. Waarom? Omdat je innerlijke kind toen patronen heeft ontwikkeld om te kunnen overleven. Nu zijn deze patronen aan je buitengewoon aantrekkelijk voor narcisten en andere destructieve personen.

Bovendien, je bent opgegroeid te midden van alle gekte, drama´s en conflicten die gepaard gaan met het gekmakende gedrag van je narcistische ouder. Je weet niet eens wat “normaal” gedrag is. Het enige is dat als je een narcist tegenkomt als je volwassen bent, dat jij je “thuis” voelt. Onbewust herken je het gedrag van de narcist als toen je klein was. En wat je kent voelt veilig aan, gek genoeg. Ook, omdat je kennis over het narcisme tekort schiet, aangezien narcisme niet herkent wordt in Nederland of in België en dus ook geen voorlichting over het narcisme van de narcist is.

Lees ook: Kind van een narcist.

De relatieverslaving van een codependent

Een volwassen kind die opgegroeid is binnen een gezin waar verslaving in voorkwam, is uitermate geschikt als prooi voor een narcist. Waarom? Omdat je innerlijke kind patronen heeft ontwikkeld om te kunnen overleven. Nu zijn deze patronen aan je buitengewoon aantrekkelijk voor narcisten en andere destructieve personen.

Lees ook: De relatieverslaving van een codependent, doorbreek de patronen aan je die zo aantrekkelijk zijn voor narcisten.


Een hoogsensitief persoon (m/v): is vooral gericht op anderen.

Een hoogsensitief persoon (m/v) is empathisch, een narcist (m/v) absoluut niet. Je leeft een leven in liefde. Een hoogsensitief persoon voelt de ander aan en wil graag helpen. Een narcist is totaal niet met een ander bezig en begrijpt de noodzaak ook niet om een ander te helpen. Het invoelend vermogen ontbreekt bij een narcist.

Een hoogsensitief persoon neemt altijd de verantwoordelijkheid over alles en iedereen, een narcist absoluut niet.

Een hoogsensitief persoon is afgestemd op anderen, een narcist juist helemaal niet. (Behalve de kwetsbare Florence Nighingale narcist: die is juist afgestemd op anderen!)

Een hoogsensitief persoon heeft vooral behoefte aan rust, regelmaat en harmonie, een narcist juist niet, die wil drama´s!

Een hoogsensitief persoon is zo gericht op anderen, dat hun eigen grenzen, behoeftes en hun eigen wil eigenlijk onbekend voor hun zijn. Ze cijferen zichzelf met liefde weg! Een verborgen narcist maakt daar graag misbruik van en gaat kilometers over je grenzen heen, negeert iedere behoefte van je en breekt je eigen wil alsof het een dun takje is.

Lees ook: Open vs verborgen narcist, wat is het verschil?

Een hoogsensitief persoon heeft een goede en een slechte kant waarvan de goede kant sterk over ontwikkeld is. Een narcist heeft een goede en een slechte kant waarvan de slechte kant sterk over ontwikkeld is.

Alles waar een narcist een tekort aan heeft, heeft een hoogsensitief in ruime mate in bezit. Met andere woorden: een narcist kan veel halen bij een hoogsensitief persoon en dan bedoel ik: energie, liefde en aandacht. Een hoogsensitief persoon is niets anders dan “voedsel” voor de narcist. Het perfecte voedsel! Het perfecte slachtoffer! De narcist zal je graag in verwarring brengen om nog meer voedsel uit je te kunnen krijgen in de vorm van je energie en van je aandacht. De narcist zal je graag angst aanjagen om nog meer voedsel uit je te krijgen.

Lees ook: Verward gemaakt door een narcist? Kenmerk narcisme: grote verwarring veroorzaken onder de slachtoffers.

Lees ook: Verborgen narcisme, de kwetsbare Florence Nighingale narcist.

De narcist maakt misbruik van het sterk ontwikkeld inlevend vermogen van een hoogsensitief persoon.

Daar komt nog iets bij:

Doordat een hoogsensitief persoon zo gericht is op anderen, zullen ze niet weten wat hun overkomt als een narcist hun overlaad met aandacht en met complimenten! Alsof eindelijk iemand hen ziet staan, echt ziet staan! Iedere hoogsensitief persoon verlangt naar diep contact met een ander, en het lijkt erop dat de narcist in staat is die verbinding met de ziel te bevestigen.

Lees ook: Waarom gedragen narcisten zich zoals ze zich gedragen? Verklaring narcistisch gedrag.

Iedere verborgen narcist luistert in het begin van jullie relatie aandachtig naar je en zal je spiegelen. De narcist zuigt alle informatie die je geeft over jezelf en je persoonlijke leven in zich op. Het lijkt wel alsof de narcist je volledige aandacht geeft. Het lijkt wel of de narcist net als jezelf zo veel om anderen geeft en een liefdevol persoon is. Door de spiegel die de narcist je voorhoud, lijkt de narcist de perfecte partner. Het enige wat de narcist doet is je spiegelen.

Lees ook: De drie fases van het narcisme

Wat je nog niet weet is dat de narcist alle informatie die je de narcist gegeven hebt in de beginperiode van jullie relatie, uiteindelijk als manipulatiemiddel tegen je gaat gebruiken.

Het spiegelen kost de narcist heel veel energie en de narcist zal ineens boos op je reageren. De narcist begint zich onvoorspelbaar te gedragen. De narcist begint je te vernederen en te overladen met kritiek. Het begin van het einde.

Aantrekkelijk als prooi voor een narcist

Behalve hoogsensitieve personen zijn personen die codependent zijn ook erg aantrekkelijk als prooi voor een narcist. Het gaat om je patronen: die zijn zo aantrekkelijk voor narcisten! Verander je patronen en je bent niet langer aantrekkelijk voor narcisten en voor andere destructieve personen.

Wat maakt jou tot een ideale en geschikte prooi voor een narcist of ander destructief persoon?

Als je:

 • Hoogsensitief, HSP of HSE bent,
 • Codependent en relatieverslaafde bent,
 • Opgegroeid bent binnen de dynamiek van een narcistisch gezin,
 • Het moeilijk vindt om voor jezelf op te komen,
 • Het moeilijk vindt om je eigen grenzen aan te geven,
 • Het moeilijk vindt om iemand iets te weigeren en “nee” te zeggen tegen een verzoek omdat je je schuldig voelt,
 • (Vroeger) Te maken hebt gehad met (emotioneel) misbruik,
 • (Vroeger) Te maken hebt gehad met jeugdtrauma´s en trauma´s,
 • Te maken hebt met oude, niet geheelde (emotionele en/of innerlijke) wonden,
 • Kind van een narcist bent,
 • Het moeilijk vindt om te ontvangen van anderen aangezien jij altijd uitsluitend geeft,
 • Tegen alle verwachtingen in altijd maar weer met oplossingen op de proppen komt,
 • Een hoge mate van integriteit bezit en het dus ontzettend naar vindt als andere mensen slecht over je denken en dat wil je kost wat het kost zien te vermijden,
 • Het moeilijk vindt om te accepteren dat je liefde, respect en waardering waard bent als je gewoon lekker jezelf bent.

Narcist in je leven?

Ook kan het heel goed zijn om jezelf eens af te vragen hoe het komt dat je de narcist in je leven hebt aangetrokken, welke energie jij naar anderen toe uitstraalt en of je te maken hebt met oude, niet geheelde wonden waardoor je een aantrekkelijke prooi bent voor narcisten en andere destructieve personen.

De narcist haalt iedere keer deze wonden bij je open! Heel je eigen wonden om de wonden van je narcist te helen.

Foto: Afbeelding van suju via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSP’ers slachtoffer van een narciste!

Please follow and like us:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je bekijkt nu Waarom is een hoogsensitief persoon de perfecte prooi voor een narcist?
Hoogsensitief persoon de perfecte prooi voor een narcist