Waarom is een hoogsensitief persoon de perfecte prooi voor een narcist?
Hoogsensitief persoon de perfecte prooi voor een narcist
Hoogsensitief persoon de perfecte prooi voor een narcist

De perfecte prooi

Een rasechte narcist (m/v) is uitsluitend bezig om zijn eigen leegte op te vullen met de aandacht en met de energie van anderen. Het maakt de verborgen narcist niet uit of het nu gaat om zijn of haar eigen vrouw, kind, familieleden, vrienden, werknemers of collega´s, het gaat de narcist om de aandacht. Je dient als “voeding,” niets meer en niets minder. Hoe sensitiever jij (m/v) bent, hoe meer “voeding” je geeft aan je narcist. Vandaar dat zoveel slachtoffers van het narcisme hoogsensitief zijn.

Lees ook: ONvoorbereid scheiden van je narcist, waarom je dat nooit moet doen!

Een hoogsensitief persoon (m/v): is vooral gericht op anderen.

Een hoogsensitief persoon (m/v) is empathisch, een narcist (m/v) absoluut niet. Een hoogsensitief persoon voelt de ander aan en wil graag helpen. Een narcist is totaal niet met een ander bezig en begrijpt de noodzaak ook niet om een ander te helpen. Het invoelend vermogen ontbreekt bij een narcist.

Een hoogsensitief persoon neemt altijd de verantwoordelijkheid over alles en iedereen, een narcist absoluut niet.

Een hoogsensitief persoon is afgestemd op anderen, een narcist juist helemaal niet. (Behalve de kwetsbare Florence Nighingale narcist: die is juist afgestemd op anderen!)

Een hoogsensitief persoon heeft vooral behoefte aan rust, regelmaat en harmonie, een narcist juist niet, die wil drama´s!

Een hoogsensitief persoon is dusdanig gericht op anderen, dat hun eigen grenzen, behoeftes en hun eigen wil eigenlijk onbekend voor hun zijn. Ze cijferen zichzelf met liefde weg! Een verborgen narcist maakt daar graag misbruik van en gaat kilometers over je grenzen heen, negeert iedere behoefte van je en breekt je eigen wil alsof het een dun takje is.

Lees ook: Open vs verborgen narcist, wat is het verschil?

Een hoogsensitief persoon heeft een goede en een slechte kant waarvan de goede kant sterk over ontwikkeld is. Een narcist heeft een goede en een slechte kant waarvan de slechte kant sterk over ontwikkeld is.

Alles waar een narcist een tekort aan heeft, heeft een hoogsensitief in ruime mate in bezit. Met andere woorden: een narcist kan veel halen bij een hoogsensitief persoon en dan bedoel ik: energie en aandacht. Een hoogsensitief persoon is niets anders dan “voedsel” voor de narcist. Het perfecte voedsel! Het perfecte slachtoffer! De narcist zal je graag in verwarring brengen om nog meer voedsel uit je te kunnen krijgen in de vorm van je energie en van je aandacht.

Lees ook: Verward gemaakt door een narcist? Kenmerk narcisme: grote verwarring veroorzaken onder de slachtoffers.

Lees ook: Verborgen narcisme, de kwetsbare Florence Nighingale narcist.

De narcist maakt misbruik van het sterk ontwikkeld inlevend vermogen van een hoogsensitief persoon.

Daar komt nog iets bij:

Doordat een hoogsensitief persoon zo gericht is op anderen, zullen ze niet weten wat hun overkomt als een narcist hun overlaad met aandacht en met complimenten! Alsof eindelijk iemand hen ziet staan, echt ziet staan! Iedere hoogsensitief persoon verlangt naar diep contact met een ander, en het lijkt erop dat de narcist in staat is die verbinding met de ziel te bevestigen.

Lees ook: Waarom gedragen narcisten zich zoals ze zich gedragen? Verklaring narcistisch gedrag.

Iedere verborgen narcist luistert in het begin van jullie relatie aandachtig naar je en zal je spiegelen. De narcist zuigt alle informatie die je geeft over jezelf en je persoonlijke leven in zich op. Het lijkt wel alsof de narcist je volledige aandacht geeft. Het lijkt wel of de narcist net als jezelf zo veel om anderen geeft en een liefdevol persoon is. Door de spiegel die de narcist je voorhoud, lijkt de narcist de perfecte partner. Het enige wat de narcist doet is je spiegelen.

Lees ook: De drie fases van het narcisme

Wat je nog niet weet is dat de narcist alle informatie die je de narcist gegeven hebt in de beginperiode van jullie relatie, uiteindelijk als manipulatiemiddel tegen je gaat gebruiken.

Het spiegelen kost de narcist heel veel energie en de narcist zal ineens boos op je reageren. De narcist begint zich onvoorspelbaar te gedragen. De narcist begint je te vernederen en te overladen met kritiek. Het begin van het einde.

Aantrekkelijk als prooi voor een narcist

Behalve hoogsensitieve personen zijn personen die codependent zijn ook erg aantrekkelijk als prooi voor een narcist.

Wat maakt jou tot een ideale en geschikte prooi voor een narcist of ander destructief persoon?

Als je:

Hoogsensitief bent,

Codependent bent,

Het moeilijk vindt om voor jezelf op te komen,

Het moeilijk vindt om je eigen grenzen aan te geven,

Het moeilijk vindt om iemand iets te weigeren en “nee” te zeggen tegen een verzoek omdat je je schuldig voelt,

Te maken hebt gehad met misbruik,

Te maken hebt gehad met trauma´s,

Te maken hebt met oude,  niet geheelde wonden,

Kind van een narcist bent,

Het moeilijk vindt om te ontvangen van anderen aangezien jij altijd uitsluitend geeft,

Tegen alle verwachtingen in altijd maar weer met oplossingen op de proppen komt,

Een hoge mate van integriteit bezit en het dus ontzettend naar vind als andere mensen slecht over je denken en dat wil je koste wat het kost zien te vermijden,

Het moeilijk vindt om te accepteren dat je liefde, respect en waardering waard bent als je gewoon lekker jezelf bent.

Narcist in je leven?

Ook kan het heel goed zijn om jezelf eens af te vragen hoe het komt dat je de narcist in je leven hebt aangetrokken, welke energie jij naar anderen toe uitstraalt en of je te maken hebt met oude, niet geheelde wonden waardoor je een aantrekkelijke prooi bent voor narcisten en andere destructieve personen.

De narcist haalt iedere keer deze wonden bij je open! Heel je eigen wonden om de wonden van je narcist te helen.

Hij/zij verhaal

Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannen slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Nieuw hier? Weet je niet waar of hoe te beginnen?

Ontvang 3 ebooks GRATIS bij je inschrijving!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis:

Het ontsnappingsplan”, als je wil ontsnappen aan je narcist. Ideaal als je het gevoel hebt geen kant op te kunnen, als je alles kwijt bent en niets meer te verliezen hebt,

Meer energie nodig,” als je wil winnen van een narcist moet je over vitale energie beschikken! Ideaal als je energieniveau laag is en jij je uitgeput, moe, overweldigd en overprikkeld bent en je meer energie nodig hebt om de nare situatie in je leven te veranderen,

Stappenplan narcist verlaten,” hoe je in 7 stappen je narcist verlaat! Ideaal als je wil ontdekken hoe jij je narcist kan verlaten en welke stappen daarvoor nodig zijn.

Behalve de 3 gratis ebooks ontvang je ook gratis tips, adviezen over het narcisme, over je hooggevoeligheid en over het helingsproces. Je gegevens zijn veilig bij mij en inschrijven is geheel gratis en uitschrijven kan wanneer je maar wenst! Iedereen (m/v) is van harte welkom!

Met hartelijke groet, Coach Fleur Irene

Foto: Afbeelding van suju via Pixabay 

Copyright © Coach Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Je mag artikelen of delen hieruit elders publiceren, maar alleen met vermelding van het copyright en de naam van de “HSP en de NARCIST” website.

Geef een reactie

Waarom is een hoogsensitief persoon de perfecte prooi voor een narcist?
Hoogsensitief persoon de perfecte prooi voor een narcist
Sluit Menu
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: