Waarom het zo belangrijk is dat je uit je giftige relatie met je narcist stapt

giftige relatie met je narcist
giftige relatie met je narcist

Waarom is het zo belangrijk is dat je uit je giftige relatie met je narcist stapt.

Giftige relatie narcistische partner (m/v)

Wat is een giftige relatie?

Een giftige relatie is een relatie dat niet goed voelt. Een giftige relatie is een relatie waar je iedere keer opnieuw over je eigen grenzen heen gaat, tegen je wil in. Een giftige relatie is een relatie waar je jezelf mee kwijt raakt. Een giftige relatie is een relatie waar jij uiteindelijk niet bestaat of belangrijk bent. Een giftige relatie is een relatie dat veelbelovend begint en een vliegende start heeft: het gaat allemaal veel en veel te snel. Een giftige relatie is een relatie met een destructief persoon.

Leven met een destructief persoon is leven in angst. Terwijl we allemaal niets liever dan willen leven in liefde. We zijn gemaakt om te leven in liefde.

Het gaat om een stoornis

Als je te maken hebt met iemand die een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft, dan heb je echt met iemand te maken die een stoornis heeft. Hem of haar een pilletje geven in de hoop dat hij of zij verandert helpt niet. Hem of haar al je liefde die je in je hebt geven en nog veel meer, helpt niet (hoe goed en hoe lief bedoelt ook!) het gaat namelijk om een stoornis. Een stoornis waar jij geen antwoord op hebt. Een stoornis die altijd tussen jou en de narcist in zal staan en altijd voor stressvolle situaties zal zorgen. Het is door deze stoornis dat je met een giftige relatie te maken hebt. Een giftige relatie waar jij, uiteindelijk, een te hoge prijs voor moet betalen als je samen wil blijven bij iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Een rasechte narcist is uitsluitend bezig om zijn eigen leegte op te vullen met de aandacht en met de energie van anderen. Het maakt de narcist niet uit of het nu gaat om zijn eigen vrouw, kind, familieleden, vrienden, werknemers of collega´s, het gaat de narcist om de aandacht. Je dient als “voeding,” niets meer en niets minder.

Je bent geen individu voor een narcist, maar een verlengde van diens verlangens en eisen.

Je narcistische partner ziet je niet als een individu. Je narcistische partner toont nooit mededogen en geeft je nooit de aandacht die je verdiend. Je narcistische partner wil nooit inzien dat hij/zij je pijn doet en je krijgt overal de schuld van. Als dat nog geen reden genoeg is om je partner te verlaten, mishandelt hij je emotioneel en manipuleert hij/zij jou en de kinderen naar hartenlust!

De narcist is emotioneel onbereikbaar, reageert passief agressief als hij of zij zich aangevallen voelt, veroorzaakt triangulatie binnen het gezin, binnen de familie, tussen collega´s en werknemers (triangulatie is een narcistische manipulatietechniek.) En het veroorzaakt bovendien heel veel schuldgevoelens bij jou omdat de narcist al je kwetsbare punten tegen je misbruikt. Je leeft in angst, i.p.v. in liefde.

Lees ook: Weggaan bij een narcist, waarom dat zo moeilijk is.

Je narcistische partner is een destructieve partner. Je bent in een ongezonde en giftige relatie beland.

Waarom is het zo belangrijk dat je uit je giftige relatie met je narcistische partner stapt?
Ben je gelukkig? Ben je blij met je narcistische partner? Maakt hij of zij je iedere dag zielsgelukkig en draagt je partner je iedere dag opnieuw op handen en behandelt je menselijk?

Of ziet jouw situatie er zo uit:

Je verkeert in een voortdurende staat van stress, je staat onder hoogspanning en je lichaam schiet iedere keer in de vecht of vlucht modus zodra je met je narcistische partner te maken hebt. Het veroorzaakt langdurige stress en stress schaadt je gezondheid enorm. Het tast je DNA aan en het maakt je zowel lichamelijk als mentaal ziek en zwak. Vage lichamelijke klachten openbaren zich, je bloeddruk stijgt en zowel lichamelijk als mentaal voel je je uitgeput.

Je giftige relatie is traumatisch!

Je giftige relatie met je narcistische partner veroorzaakt maar al te vaak een of ander trauma bij het slachtoffer van het narcisme. Hoogsensitieve personen, HSP, HSE en gevoelsmensen zijn daar zelfs gevoeliger voor. Je narcistische partner wil je compleet afhankelijk maken van hem, zodat hij op alle fronten de controle heeft over jou en je leven. Emotioneel maakt je narcistische partner je kapot en zowel je eigenwaarde als je zelfvertrouwen is lager dan laag. Je bent hard op weg jezelf kwijt te raken. En je vraagt jezelf regelmatig af of je bezig bent gek te worden.

Je giftige relatie met je narcistische partner brengt je in een voortdurende negatieve staat. Je twijfelt aan jezelf, je bent bang voor de toekomst en je narcistische partner leert je te denken dat je gek bent. Je narcistische partner vertelt je leugens en brengt je graag in verwarring door spullen van je te verstoppen en te beweren dat hij gister A zei, terwijl je diep van binnen heel zeker weet dat hij/zij B zei. Als je ooit je narcistische partner verteld hebt over een nare ervaring uit je jeugd, zal hij dat te pas en te onpas tegen je gebruiken als manipulatiemiddel, gewoon om je totaal uit balans te krijgen totdat je de wanhoop nabij bent.

Je giftige relatie met je narcistische partner heeft er toe geleid dat je moet denken zoals de narcist wil dat je denkt en dat je moet voelen zoals de narcist wil dat jij je voelt. Je eigen mening geven is verboden en kritiek op de narcist uiten is spelen met je leven. Dit zijn emotionele mishandelingen die door middel van manipulatieve technieken door een narcist altijd op het slachtoffer van het narcisme botgevierd worden.

Je giftige relatie met je narcistische partner heeft er toe geleid dat jij je regelmatig down en soms zelfs depressief voelt, dat je behoorlijk aan jezelf bent gaan twijfelen, dat je je regelmatig afvraagt of je inderdaad gek bent geworden, je hebt last van enorme stemmingswisselingen en regelmatig overspoelen emoties als machteloosheid en hopeloosheid je.

Je giftige relatie met je narcistische partner heeft er ook toe geleid dat jullie kinderen te maken hebben gekregen met emotionele mishandelingen, verschillende manipulatie technieken die de narcist op jullie toepast en andere narcistische mishandelingen. Als je echt een heel belangrijke reden wil hebben om direct uit je giftige relatie met je narcistische partner te stappen dan is het wel voor je kinderen!

Emotionele mishandelingen

Soms zijn de emotionele mishandelingen binnen je giftige relatie met je narcistische partner zo ernstig dat slachtoffers van het narcisme zelfmoord overwegen. Deze slachtoffers van het narcisme zijn tot de conclusie gekomen dat de situatie zo hopeloos lijkt waar ze geen enkele uitweg meer in zien, dat uit het leven stappen de enige oplossing lijkt te zijn om te kunnen ontsnappen uit de giftige relatie met hun narcistische partner.

Je narcistische partner kan naar hartenlust vreemdgaan en ondertussen allerlei seksuele overdraagbare ziektes oplopen. Als je narcistische partner jou vervolgens dwingt onveilige seks met hem of haar te hebben, loop je allerlei (gevaarlijke!) gezondheidsrisico´s!

Je narcistische partner is op 1 ding uit en dat is jou altijd schuldgevoelens aanpraten, je altijd verplicht doen voelen om alles te doen en te geven wat je narcist van je eist en je altijd angst aanjagen. Alles wat je narcistische partner tegen je zegt, zegt hij/zij om je schuldgevoelens, angst en gevoelens van verplichting te bezorgen. Heb jij te maken met Schuldgevoel, Verplichting en Angst binnen je relatie…?

Verteld je narcistische partner je regelmatig dat hij/zij nooit meer een relatie wil met iemand die zo gestoord is als jij…? Dat zijn, of haar, ex, duizend keer beter was dan jij? Besef je dat je in een giftige relatie zit en dat je narcist dit uitsluitend tegen je zegt om je onder de duim te houden? Besef je dat je narcistische partner dit uitsluitend tegen je zegt om je te doen geloven dat je gestoord bent? Besef je dat niet jij, maar hij/zij degene is die gestoord is? Besef je dat al je gevoelens van machteloosheid en hopeloosheid van de afgelopen jaren, dat je die gevoelens hebt geleerd te voelen dankzij emotionele mishandelingen en andere manipulatietechnieken van je narcistische partner?

Kan de narcist veranderen? Voor jou? Om jullie relatie te redden?

Kan de narcist veranderen? Voor jou? Om jullie relatie te redden? De narcist zal toch wel inzien dat als hij of zij nu niet snel gaat veranderen, dat jullie relatie voorbij is?

Je kan de narcist niet veranderen, maar jij kan wel veranderen en besluiten dat het nu genoeg is geweest! Stop nu direct met te geloven wat je narcistische partner tegen je zegt. Besef dat alles wat uit de mond komt van je narcistische partner een grote leugen is en uitsluitend dient om je onder de duim te houden. Geloof in je eigen waarheid en geloof er geen woord van wat je narcist je allemaal probeert wijs wil maken!

De eerste stap voor hoogsensitieve personen die een band of relatie hebben met een narcist is: wees er bewust van dat je narcist je mishandelt op emotioneel, mentaal en ook op financieel gebied: het gaat om pure manipulatie en alle narcisten manipuleren en houden er verschillende manipulatietechnieken op na om jou en iedereen om je heen in de tang te houden.

Er wordt bijna nooit door niemand over gepraat, maar narcistische mishandelingen en emotioneel misbruik, komen vaker voor dan we ooit zullen vermoeden! Het gaat namelijk vrijwel altijd om onzichtbare mishandeling: de buitenwereld zien de mishandelingen niet of merken het niet eens op! Terwijl emotioneel misbruik schadelijk is, heel schadelijk!

Lees ook: Narcistisch misbruik, hoe schadelijk is het gedrag van een narcist voor jou en de kinderen?

Vervolgens is het belangrijk dat je goed voor jezelf gaat zorgen, dat jij jezelf weer op de eerste plaats zet en dat je je sterker en krachtiger gaat maken.

Lees ook meer over het e-book: Maak jezelf sterk en krachtig, speciaal voor hoogsensitieve personen.

Wat kan je doen als je te maken hebt met een giftige relatie?

De narcist verlaten en jezelf alles leren over het narcisme is niet hetzelfde als jezelf genezen van alle vormen van narcistische mishandelingen die je de laatste jaren in stilte hebt moeten ondergaan.

Lees meer over het helingsproces: Het Helingsproces, helen van narcistische, destructieve, ongezonde en van toxische relaties en heel je gewonde en getraumatiseerde zelf, nu beschikbaar met een unieke bonus: toegang tot de geheime en besloten facebookgroep Het Helingsproces!

Beseffen dat je met een narcist te maken hebt (gehad) en dat je geleden hebt onder vele verschillende vormen van narcistische mishandelingen is echter wel een eerste belangrijke stap op weg naar genezing!

De volgende stap die je nu moet gaan zetten is: actie ondernemen!

Lees ook: ONvoorbereid scheiden van je narcist, waarom je dat nooit moet doen!

Foto: Afbeelding van Arek Socha via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en (mentale) gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke Hsp’ers slachtoffer van een narciste!


Please follow and like us:

Dit bericht heeft één reactie

  1. Daniëlla

    Ja ,ik herken mezelf en zeker mijn Ex -partner ,die ik enkel als Extreme NARCIST kan beschrijven, in BED of mijn Sexleven was helaas compleet omgekeerde…
    DE ZACHTSTE en Allerliefste minnaar ooit…gekend, en ook al besef ik dat DIT Ook gewoon zijn TACTIEK was om mij, in zijn FANTASIEWERELD gevangen te houden….Sinds gisteren vernomen dat mijn juridische strijd, van 8maand, hem in gevangenis te krijgen tot hem veroordeeld ,te zien , 4 de keer, door politie gearresteerd en NU zouden onderzoeksrechter en de raadkamer hem eindelijk ALS LEVENS GEVAARLIJK zien, INTERNERING voor jaren…was hun besluit, ook al wordt het eerst 30 dagen waarin HIJ NOG IN BEROEP Kan gaan….dus nog 1maand gevangenis en dan opname in gesloten instelling….DIT ZOU Voor mij , OVERLEEFD en OVERWINNING , een soort vreugde gevoel moeten geven….helaas , PTSS en zijn MISBRUIK als NARCIST, laat mij te gekwetst en gevoelloos achter….

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je bekijkt nu Waarom het zo belangrijk is dat je uit je giftige relatie met je narcist stapt
giftige relatie met je narcist