Waarom herken je een narcist niet? Waarom zien anderen het narcisme van de narcist niet?
Waarom herken je een narcist niet? Waarom zien anderen het narcisme van de narcist niet?

Waarom herken je een narcist niet? Waarom zien anderen het narcisme van de narcist niet?

Veel slachtoffers hebben er jaren en jaren over gedaan, eer ze ontdekten dat hun (huwelijks) partner een narcist is. Jaren van doffe ellende, pijn en verdriet. Maar vooral ook: onbegrip vanuit de omgeving. Veel slachtoffers gaan met angst naar hun werk of naar de sportvelden. Veel slachtoffers staan stijf van de spanning als ze weer naar hun familie moeten. Zonder voorlichting over de narcist en diens narcisme, weten slachtoffers, overlevers en lotgenoten niet waar ze mee te maken hebben. Hebben jullie je nooit afgevraagd waarom er geen voorlichting is over de narcist en het narcisme in Nederland? Zou er MET voorlichting niet veel minder slachtoffers zijn? Omdat MET voorlichting er veel meer slachtoffer zijn die de narcist en diens narcisme WEL herkennen?

Waarom herken je de narcist niet?

Een narcist herkennen is moeilijk omdat de narcist zijn stoornis verborgen houdt. Narcisme van de narcist is een verborgen probleem.

Ik heb het wel eens vaker benoemd: narcisme is complex en een narcist herkennen is bijzonder lastig, maar niet onmogelijk!

Als je een relatie met een narcist hebt (gehad), dan weet je uit ervaring hoe lastig het is om het verborgen narcisme te herkennen. Veel slachtoffers hebben er jaren over gedaan eer ze doorkregen dat hun partner een narcist is! Veel slachtoffers, overlevers en lotgenoten hadden wel een vermoeden dat er iets aan de hand was. Zonder voorlichting over het narcisme, wisten veel slachtoffers niet waar ze mee te maken hebben.

Bovendien, als het om je eigen partner of om een familielid gaat, wil je ze liever niet associëren met een persoonlijkheidsstoornis. Maar ook omdat je te dichtbij staat, te veel betrokken met ze bent, denk je niet direct aan “narcisme” als je te maken hebt met hun gekmakende gedrag. Bovendien, ze gedragen zich ook ogenschijnlijk als “normaal,” en ze hebben hun goede momenten als ze hun charmante masker opzetten.

Waarom zien anderen het narcisme van de narcist niet?

Omdat het verborgen is. Omdat het langzaam wordt opgebouwd. Omdat mensen niet in staat zijn om hun mening over iemand aan te passen: zodra ze iemand “aardig” of “charmant” vinden, is het heel moeilijk om die mening aan te passen naar: “deze vent, of dame, spoort echt niet!”

En dat is een worsteling waar iedereen mee worstelt die in aanraking komt met een narcist.

Waarom zien hulpverleners het narcisme van de narcist niet?

 • Omdat hulpverleners onvoldoende kennis over het narcisme van een narcist bezitten,
 • Omdat narcisme complex is om te herkennen ook voor ervaren hulpverleners en ook voor hulpverleners met verstand van het narcisme,
 • Omdat ze zelf narcistisch zijn,
 • Omdat ze betoverd zijn door de charmante en charismatische narcist,
 • Omdat ze gehersenspoeld zijn door de narcist,
 • Omdat ze niet aan waarheidsbevinding doen omdat ze de charmante narcist geloven.

In het nieuwe herschreven e-book: “Herken de narcist! Herken het narcisme! Herken narcistisch misbruik! Herken NPS! Herken de persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis” is een heel hoofdstuk gewijd aan dit onderwerp: Waarom herkennen we een narcist niet? Waarom herkennen anderen het narcisme van een narcist niet?

Zodra je het gaat zien

Dat we de narcist niet herkennen als iemand met een stoornis is best schokkend. Zodra je doorkrijgt hoe narcisme werkt, wat de werkwijze zijn van alle narcisten wereldwijd en zodra je de kenmerken van narcisten gaat herkennen, ga je het “zien.” En zodra je het “ziet,” begrijp je waarom het belangrijk is dat er veel meer kennis over de narcist en het narcisme moet komen: de wereld zit er vol mee en de narcisten zitten overal, juist ook op plekken waar je ze totaal niet verwacht, zoals in de hulpverlening.

Het herschreven en vernieuwde e-book: “Herken de narcist” bevat nu 8 hoofdstukken:

 1. Wat is een narcist en wat is narcisme? Gaat het echt om iemand met een stoornis?
 2. Hoe herken je een narcist?
 3. Hoe komt het dat de narcist afhankelijk is van jou? Heeft de narcist ooit van me gehouden?
 4. Hoe gaat een narcist te werk? Wat is de werkwijze van alle narcisten wereldwijd?
 5. Waarom herken je de narcist niet? Waarom zien anderen het narcisme van de narcist niet?
 6. Hoe herken je aan jezelf dat je te maken hebt met narcisme? Wat zijn de kenmerken?
 7. Waarom is het zo moeilijk om een narcist te verlaten en weg te gaan? Zelfs als de narcist je zo rot behandelt?
 8. Hoe doe je dat? Loskomen en verlost worden van de narcist? Ontdek waar narcisten absoluut niet tegen kunnen!

En met een bijlage dat bestaat uit:

 • 223 bladzijden aan informatie over het narcisme en hoe de narcist te werk gaat,
 • Checklist: Twijfel je of je met een narcist te maken hebt? De 17 typische kenmerken van een narcist.
 • Checklist: De 9 typische (egoïsme) kenmerken van iedere narcist, een geweldige lijst om narcisten te herkennen!
 • Test: Ontdek of je te maken hebt met emotioneel narcistisch misbruik.
 • Nawoord van Fleur Irene.

Wil je weten waarom er geen voorlichting is over het narcisme en over personen met een narcistische persoonlijkheid? Het antwoord is terug te lezen in het vernieuwde e-book: Herken de narcist.

Afbeelding van OpenClipart-Vectors via Pixabay

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Waarom herken je een narcist niet? Waarom zien anderen het narcisme van de narcist niet?