Voorlichting over narcisme: ook aan kinderen is deze kennis noodzakelijk!
Voorlichting over narcisme: ook aan kinderen is deze kennis noodzakelijk!

Voorlichting over narcisme: ook aan kinderen is deze kennis noodzakelijk!

Voorlichting over narcisme is hard nodig om meer inzicht te geven over de problematiek. Voorlichting over narcisme op scholen, maar ook binnen de hulpverlening is kennis over het narcisme noodzakelijk. Narcisten weten drommels goed dat veel mensen onvoldoende afweten over het narcisme, ook binnen de hulpverlening, en daar maken ze graag misbruik van.

Voorlichting over narcisme aan kinderen met een narcistische ouder is nodig!

Kinderen met een narcistische ouder zouden voorlichting over narcisme moeten krijgen. Hoe doe je dat en waar begin?

Iedere narcist manipuleert. Ook narcistische ouders. En ja, al deze manipulatietechnieken worden ingezet en misbruikt tegen de eigen kinderen.

Het helpt om je kind met een narcistische ouder, alles te vertellen over manipulatie. Kinderen met een narcistische ouder moeten weten wat manipulatie is, hoe manipulatie werkt en hoe ze manipulatie herkennen. En dat kan zonder hun vader of moeder “narcist” te noemen.

Ik heb mijn zoon, toen hij klein was, alles geleerd over manipulatie. Zonder zijn vader een “narcist” of “toxisch persoon” te noemen. Hij herkent alle manipulatietechnieken en doorziet iedereen die manipuleert. Hij is nu 17 en hem maak je niet gek. Hij doorziet alle trucjes van welke narcist dan ook.

Als je het moeilijk vindt om met je kinderen het over narcisme te hebben en over de gevolgen en effecten van deze persoonlijkheidsstoornis, begin dan met ze voorlichting te geven over manipulatie.

Manipulatie herkennen. Voorlichting over manipulatie voor kinderen. Zonder de narcistische ouder een narcist te noemen. Mini ebook.

Onwetende anderen en onwetende hulpverleners hebben geen (of nauwelijks) voorlichting gehad over het narcisme, ook niet tijdens hun studie. Dat is ook een reden waarom zoveel slachtoffers nergens heen kunnen met hun verhaal en niet geloofd worden: door een gebrek aan voorlichting over narcisme.

Maar ook voorlichting over narcisme aan je eigen kinderen is noodzakelijk! 

Voorlichting over narcisme aan kinderen geven, hoe en waar begin je?

Voorlichting over destructieve personen is heel hard nodig, zonder het beestje direct een “narcist” te noemen. Het gaat vooral om inzicht hoe een destructief persoon te werk gaat: het manipuleren. Zodra kinderen door hebben hoe manipulatie werkt, wat manipulatie is en hoe ze manipulatie kunnen herkennen, zijn de kinderen behalve in staat om het narcisme te herkennen, ook veel beter tegen bestand. Kinderen hebben de rest van hun leven baat over hun geleerde kennis van het narcisme. 

Iedere narcist manipuleert. Iedere narcistische ouder manipuleert. Ieder destructief persoon manipuleert. Daarom is het belangrijk dat tijdens het geven van voorlichting over het narcisme de nadruk gelegd wordt op het manipuleren. Leren hoe manipulatie werkt, leren wat manipulatie is en leren hoe je manipulatie kunt herkennen – zoals beschreven in het e-book in pdf: Kind van een narcist – herken je destructieve personen en narcisten tijdig. 

Manipuleren narcistische ouders?

Ook iedere narcistische ouder manipuleert. Als je samen met een narcist kinderen hebt, is het daarom heel belangrijk om je kinderen uit te leggen wat manipulatie is, hoe manipulatie werkt en hoe je manipulatie herkent.

Heb je een relatie met een (vermoedelijke) narcist en mochten jij en de narcist ooit uit elkaar gaan, of jullie zijn al uit elkaar en je wil ouderverstoting voorkomen, en jullie hebben kinderen, dan is het belangrijk dat kinderen weten hoe manipulatie werkt, wat het is en hoe ze het kunnen herkennen. Ook jullie kinderen hebben voorlichting over narcisme nodig, zonder hun vader of moeder een narcist te noemen.

Nee, leren zeggen en dingen vriendelijk leren te weigeren.

Verder is het, denk ik, heel belangrijk dat kinderen op speelse wijze leren “nee” te zeggen tegen zaken waar ze het gevoel van hebben dat het niet klopt, maar ze zijn niet in staat om uit te leggen wat het precies is. Voorlichting over het narcisme op scholen, maar ook voorlichting over het narcisme aan je eigen kind is heel belangrijk om kinderen “nee” te leren zeggen op hun eigen niveau en om hun eigen grenzen leren aan te geven.

Hoe je dat doet staat allemaal te lezen in het e-book in pdf van Fleur Irene: Kind van een narcist.

Hoe komt het toch dat anderen niet het narcisme zien?

Dat is een vraag die ik heel vaak gesteld krijg: hoe komt het toch dat anderen niet zien dat hij, of zij, een narcist is? Hoe komt het dat anderen niet doorhebben dat ze met een narcist te maken hebben?

Verborgen narcisten zijn bijzonder lastig te herkennen. Naar buiten toe kunnen ze joviaal, vriendelijk, hartelijk en charmant overkomen, terwijl zij zich thuis koud en kil opstellen en hun huisgenoten emotioneel mishandelen. Niemand die het ziet of opmerkt, omdat het achter gesloten deuren plaatsvindt. 

Vertel je openhartig je verhaal aan een ander, dan staan ze je regelmatig met grote verbazing aan te gapen: “Die joviale vent van jou een narcist? Volgens mij spoor je zelf niet!” 

Jij hebt jarenlang met een narcist samengeleefd. Je zat met je neus boven op de problematiek, maar zonder kennis heeft het je jaren gekost eer je door begon te krijgen dat er iets helemaal niet klopte aan je partner. Maar wat? Het duurde vervolgens nog enkele jaren eer je op “narcisme” uitkwam en toen pas vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Voorlichting over narcisme kan dit voorkomen.

Dan kun je onmogelijk verwachten dat onwetende anderen doorhebben dat jouw charmante (ex) partner met vlotte babbel een narcist is, toch? Hoe moeten onwetende anderen doorhebben dat jouw charmante (ex) partner, die zich voordoet als de beste ouder van de eeuw, die zich voordoet als een goed persoon, een narcist is? 

Narcisme is: de schijn ophouden dat ze goede personen zijn.

Als anderen niet doorhebben dat narcisten bestaan

Als anderen niet doorhebben dat ze met een narcist te maken hebben, komt dat meestal omdat ze zelf in de ban zijn van de narcist. Juist ja, dankzij de manipulatieve vaardigheden van de narcist, maar ook omdat ze zelf te maken hebben gehad met een traumatische jeugd of al eerder mishandeld werden door narcisten. Zolang ze niet beginnen naar binnen te keren, actief innerlijk werk te doen en starten met het helen van het zelf, zullen ze altijd in de ban raken van een narcist en aantrekkelijk blijven voor narcisten.

Narcisten manipuleren jou en iedereen om je heen. Velen die in de ban zijn van een narcist, zijn gehersenspoeld en gemanipuleerd.

Onvoldoende kennis over narcisme binnen hulpverlening!

Ook binnen de hulpverlening is er over het algemeen onvoldoende kennis over het narcisme aanwezig. Gelukkig is er meer en meer bekend over het narcisme en leert men ook binnen de hulpverlening meer en meer over het narcisme, maar het is nog op kleine schaal. Zodra de hulpverlening wordt ingeschakeld en de hulpverlening krijgen met een narcist te maken, gaat de narcist direct over op: manipuleren.

Narcisten manipuleren de hulpverlening

Narcisten manipuleren de hulpverlening, zetten de hulpverlening naar hun hand door een indrukwekkend toneelspel van onschuldigheid ingepakt met charme en vriendelijkheid om vervolgens de hulpverlening dusdanig te manipuleren door ze de schijn voor te houden dat de narcist een prima persoon is en dat de ander (jij dus) degene is die niet spoort. Veel hulpverleners scharen zich achter de narcist en geven het slachtoffer een schop na.

Ga zelf maar na: zodra je een mening gevormd hebt over iemand, ben je daar heel moeilijk vanaf te brengen. En dat is exact wat er met de hulpverlening gebeurd: de narcist zorgt ervoor dat hij, of zij, als eerste de hulpverlening te spreken krijgt om jou in een kwaad daglicht te stellen. Zodra de hulpverlening zich een mening over jou gevormd hebben, zelfs als ze je nog nooit gezien hebben, houden ze vrijwel vast aan die mening. 

Een professionele therapeut of hulpverlener met een master in de Klinische Psychologie heeft over het algemeen verstand van zaken betreft de materie rond het narcisme.

Om het verhaal nog ingewikkelder te maken: ook binnen de hulpverlening komt narcisme voor!

Meer voorlichting, minder narcisme slachtoffers

Kortom, hoe meer voorlichting over narcisme, hoe minder slachtoffers narcisten kunnen maken en hoe meer hulp en steun de slachtoffers (eindelijk!) ontvangen. En ook jij kunt meehelpen om meer kennis over het narcisme de wereld in te krijgen door aan iedereen die het maar horen wil uit te leggen hoe manipulatie werkt. En begin met je eigen kinderen. 

Waarom nooit de narcist een narcist noemen tijdens het geven van voorlichting?

Iedereen kijkt me altijd vreemd aan als ik ze adviseer de narcist nooit een narcist te noemen in het openbaar. Waarom de narcist niet een narcist noemen tijdens het geven van voorlichting? Omdat het heel moeilijk is te bepalen of een narcist een daadwerkelijke narcist is. Wetenschappers en deskundigen hebben al de grootste moeite om een juiste diagnose te stellen. Maar wat belangrijker is: een narcist is vrijwel nooit uitsluitend een narcist. De narcistische persoonlijkheidsstoornis komt altijd voor in combinatie met een andere persoonlijkheidsstoornis, zoals borderline of psychopaat. 

Als we het over een “narcist” hebben, hebben we het vooral over de verborgen narcist, terwijl er ook andere varianten bestaan zoals de open narcist of de kwetsbare Florence Nightingale narcist. Bovendien, als je aan kinderen gaat uitleggen dat hun vader of moeder een narcist is, is dat voor velen niet te begrijpen of te bevatten (afhankelijk overigens van hun levensjaar, hun levenservaring, maar ook vanwege hun recht om een natuurlijke band te hebben met hun vader of moeder, ondanks dat deze mogelijk een narcist is. Vanzelfsprekend ga ik hier veel dieper op in, in het e-book in pdf van Fleur Irene: Kind van een narcist. )

Narcisme is geen juridische term!

Maar er komt nog iets bij: “narcist” of “narcisme” is geen juridische term. Houd hier rekening mee als je voorlichting gaat geven, om lange discussies te vermijden wie nu wel, of niet, iemand een narcist mag noemen en wie nu wel of niet een narcist is.

Kortom, het zijn destructieve personen waar het bijzonder moeilijk is om aan degene die voorlichting krijgen uit te leggen wat nu precies een narcist is, wat een psychopaat is, wat een borderliner is en enz. Makkelijker is het dus om het bij de gelijke noemer te houden: het manipuleren. Al deze destructieve personen manipuleren.

Wil je meer weten over narcisme en hoe een narcist te werk gaat? Lees dan ook: Herken de narcist. Narcisme en narcistisch misbruik herkennen.

Wil je meer weten hoe je je eigen kinderen beschermt tegen het narcisme en ze voorlichting kunt geven over manipulatie? Lees dan: Kind van een narcist.

Kind van een narcist

Afbeelding van Mabel Amber via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Hij of zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een narciste!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Voorlichting over narcisme: ook aan kinderen is deze kennis noodzakelijk!
Voorlichting over narcisme: ook aan kinderen is deze kennis noodzakelijk!