Voeding, HSP en narcisme: emotie eten en troostvoedsel, eten uit onvervulde verlangens.
Voeding voor langdurige vitale energie!
Voeding voor langdurige vitale energie!

Voeding, HSP en narcisme: emotie eten en troostvoedsel, eten uit onvervulde verlangens.

Wij mensen zijn natuurwezens. Wij horen thuis in de natuur. De natuur en moeder Aarde is ons thuis. En dat geldt ook voor onze voeding. Voeding afkomstig uit de natuur en uit de aarde doet ons weer opleven en herstelt het eeuwenoude contact dat we van oorsprong hebben met de natuur.

Hongergevoel

Zodra we meer en meer onze voeding uit de natuur halen en uit de aarde, regelt onze brein, onze hersenen, ons hongergevoel automatisch. Ons lichaam, onze ziel en onze geest zijn in harmonie en in balans: we voelen ons thuis in de natuur.

Piekeren, emoties en onvervulde verlangens

Doordat we het contact met de natuur en met de aarde verbeteren, verbeteren we automatisch onze emotionele staat.

Hoe minder gegrond we zijn, hoe minder “geaard” we zijn, hoe minder we ons omringen met de natuur en met het natuurlijke, hoe minder we ons voeden met wat de natuur en moeder Aarde ons te bieden heeft, hoe meer we in onze hoofd gaan zitten, hoe meer we piekeren, hoe meer nare emoties we ervaren en hoe meer we onvervulde verlangens ervaren.

Emotionele staat neemt het hongergevoel over

Hoe meer we in ons hoofd gaan zitten, hoe meer nare emoties we lijken te ervaren in ons leven. Het is juist die emotionele staat van ons dat ons hongergevoel over gaat nemen. Het is de emotionele staat die onze honger onderdrukt of juist stimuleert.  We herkennen het doordat we niet in staat zijn om een hap door onze keel te krijgen of doordat we ons overeten.

Waar is de jaloersmakende energie van vroeger gebleven?

Zoals jullie vermoedelijk inmiddels wel weten woon ik op de Canarische eilanden. Vanwege een historische gebeurtenis was er enkele jaren geleden een heel mooi en indrukwekkend boek in de omloop hier over het dagelijkse leven van de Canariers 100 jaar geleden. Indrukwekkende oude foto´s van toen sierde het boek. Zonder uitzondering stonden alle Canariers lachend te werken op het land. Alles wat ze nodig hadden haalde ze uit de grond en uit de natuur. Vruchten, groente, peulvruchten, granen en ze hadden geiten en viste vis uit de Atlantische oceaan. Samen gingen ze aan het werk op het land om te zaaien of te oogsten, samen gingen ze op jacht, samen gingen ze vissen, samen gingen ze water halen, samen gingen ze koken en samen gingen ze eten.

Hun geluk straalde van de oude foto´s af! Ondanks dat ze met gebogen ruggen en met hun handen in de aarde wroeten, waren ze gelukkig!

En…ze waren allemaal slank! Ze hadden allemaal een sterk, krachtig, gespierd en een elastisch soepel werkend lichaam! Ze bezaten allemaal een jaloersmakende energie die van de oude foto´s spatte! Zonder uitzondering!

Ze hadden contact met de natuur en met moeder Aarde en aten wat de aarde hen te bieden gaf. 

En nu? Er zijn nog maar heel weinig Canaries die een eigen stukje grond hebben die ze gebruiken om hun groente en fruit te kweken en te telen. De meeste halen hun neus op voor het zware werk en werken in hotels of zijn naar het vaste land vertrokken. Echt gelukkig zijn ze al lang niet meer, behalve die enkeling die nog wel op zijn, of haar, land verbouwd. In welke (dorps) winkel je tegenwoordig ook komt, je hoort ze al van verre steen en been klagen. 

Ze zijn uit hun natuurlijke staat gestapt (uit hun natuurlijke staat gehaald) en in hun hoofd gaan zitten. Normaliter regelde hun brein hun hongergevoel, nu laten ze zich leiden door hun emotionele staat en dat is heel veel Canaries aan te zien.

En het gebeurd niet alleen op de Canarische eilanden, het gebeurd overal, overal ter wereld. 

Voldaan gevoel en zinvol bezig zijn

Ook in Nederland en in België: we zitten hele dagen achter een computer of een ander beeldscherm, sommigen werken lange dagen in “kantoortuinen” en de meeste van ons zijn meer en meer het contact met de natuur, het natuurlijke en met moeder Aarde aan het verliezen. Vroeger werkte we op het land en maakte lange dagen, maar we konden wel heerlijk genieten van een zonsondergang voor het naar bed gaan. Genieten omdat we ons voldaan voelden. Genieten omdat we zinvol bezig waren geweest. We waren tevreden omdat we ons thuis voelden in de natuur en in onze natuurlijke omgeving.

De vooruitgang heeft ons, vanzelfsprekend, ook een hoop moois gebracht! Het heeft ons leven op heel veel punten vergemakkelijkt, laten we wel wezen! En als 1 schaap over de dam is, volgt de rest.

Maar het heeft ook een keerzijde. We zijn een klein beetje doorgeslagen om ons leven te vergemakkelijken en dan doel ik specifiek op het gebied van onze voeding. Voeding was en is onze laatste echte contact hoe het vroeger was en hoe het nu – voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid – nog steeds zou moeten zijn: contact met de natuur, contact met het natuurlijke en contact met moeder Aarde. Doordat we dat laatste contact steeds meer omzetten naar: junk food, fastfood, kant-en-klare-maaltijden, maaltijden uit de magnetron, afhaaleten, fabrieksvoedsel, bewerkt voedsel en enz. beginnen we het natuurlijke steeds meer te verliezen waardoor we meer en meer in ons hoofd komen te zitten, waardoor we meer en meer gaan piekeren, last krijgen van slaapproblemen en van concentratieproblemen, ons uit balans voelen en ja, die nare emoties die ons soms wel lijken te overspoelen! 

Emotie eten en troostvoedsel

Onze emotionele staat zorgt ervoor dat we gaan eten uit onvervulde verlangens en uit onvervulde behoeften. En vaak zijn we er niet eens echt bewust van wat die onvervulde verlangens en onvervulde behoeften nu precies zijn!

Meestal gaat het om:

  1. Je niet veilig voelen, niet veilig genoeg voelen,
  2. Je niet gevoed voelen, zowel niet gevoed voelen d.m.v. voeding, maar ook omdat we ons niet voldaan voelen,
  3. Je niet geliefd of gewaardeerd voelen, of niet voldoende in tegenstelling tot vroeger waardoor het samenwerken er altijd wel iemand was die je geliefd en gewaardeerd deed voelen.
  4. En het gevoel hebben dat je leven niet relevant en/of zinvol is of in ieder geval niet voldoende.

Eetgedrag door onvervulde verlangens en behoeftes

Deze vier bovenstaande onvervulde verlangens en onvervulde behoeftes herken je door het volgende eetgedrag:

  1. Door te veel te eten, door jezelf te overeten zodat je een versuft gevoel bij jezelf creëert dankzij het voedsel dat je tot jezelf neemt, omdat dat versufte gevoel een soort rust bij je veroorzaakt, een rust dat een tijdje aanhoudt.
  2. Je smaakpapillen verwen je tot het uiterste door heel veel suiker, zout en vetten tot je te nemen, het liefst in combinatie, zodat je jezelf voor een tijdje wel gevoed voelt.
  3. Je geeft jezelf “liefde” en “waardering” door middel van voedsel.
  4. Door het gebruik (misbruik) van voedsel voel je je eigen innerlijke leegte even voor een tijdje niet, je onderdrukt het.

Beseffen dat we met voedsel onverwerkte verlangens trachten te vervullen is een eerste belangrijke stap. 

Stress situaties verergeren de boel uitsluitend en zorgt ervoor dat we het contact met de natuur, het natuurlijke en moeder Aarde steeds meer verliezen.

Overgewicht aanpakken

Overgewicht is overigens niet iets waar je je schuldig over zou moeten voelen, want je hebt met 2 worstelingen te maken: het eerste is het gebrek aan het contact met de natuur zoals hierboven omschreven staat en het tweede is dat voeding uit de fabriek dusdanig verslavend is gemaakt en zo inspeelt op je hersenen dat je niets anders meer kan dan jezelf overeten. Dat zijn twee worstelingen die je in je eentje niet gaat winnen, mits je het volgende gaat doen:

Vervulling zoeken in je leven en meestal is dat niets anders dan het leven gaan leiden dat echt bij je past omdat je hart en ziel hierdoor in harmonie komen,

Voldaanheid zoeken in je leven en meestal is dat niets anders dan het leven gaan leiden dat echt bij je past omdat je hart en ziel er van gaan zingen!

Jezelf gaan gronden en aarden door vaker met je handen in de aarde te wroeten of blootvoets over de aarde lopen. Aarden en gronden doe je ook door: de groente en de vruchten van moeder Aarde en uit de aarde tot je te nemen.

Ook zal je aan het thema “veiligheid” moeten gaan werken: meestal heb je onbewust een muur om je heen gebouwd door jezelf dikker te maken zodat anderen op afstand bleven. Bindingsangst, verlatingsangst of een combinatie van die twee spelen vaak een rol. 

Verhoog je eigenwaarde

Ik begrijp overigens maar al te goed dat bovenstaande makkelijker op te schrijven is dan uit te voeren, maar contact maken met de natuur, het natuurlijke en met moeder Aarde en alle voedingsadviezen opvolgen die je in het ebook: “Voeding voor langdurige vitale energie”, is voor iedereen weggelegd! Door dat je begint met jezelf goed te verzorgen, gaat je eigenwaarde stijgen. Doordat je steeds meer en vaker de natuur opzoekt en de voeding van moeder Aarde tot je gaat nemen, herstel je meer en meer het oorspronkelijke contact met de natuur, waardoor niet je emoties maar je brein je hongergevoel gaat regelen. 

Iedere stap, al is het maar een klein stapje, moet een bevredigende stap voor je zijn want dat is de truc dat je doorzet en volhoudt. Het moet voor jou een bevredigende manier zijn om van A naar B te komen, dat geeft je de reden tot motivatie! En het maakt niet uit of het om kleine stapjes gaat, zolang je maar niet stopt! En af en toe een terugval is niet erg en niets om je hiervoor te straffen of bestraffend toe te spreken: morgen is er weer een nieuwe dag en ga je verder met het contact met het natuurlijke te herstellen en jezelf te gronden en te aarden en op zoek te gaan naar een leven dat je behalve een veilig gevoel ook vervulling en voldaanheid geeft.

Emotie eten en troostvoedsel, wat is de oplossing?

Ondanks dat we natuurwezens zijn, zitten we meer in ons hoofd dan ooit te voren, waardoor onze emotionele staat ons hongergevoel overneemt. Om onvervulde verlangens te bevredigen gaan we emotie eten of gaan we op zoek naar troostvoedsel, terwijl voeding voor langdurige vitale energie de oplossing is.

Wil je meer weten hoe je:

Emotie eten en troostvoedsel op een goede en gezonde manier kunt aanpakken?

Hoe je thuis de stemming van het gezin maar ook van de narcist kunt verbeteren?

Hoe je als hoogsensitief persoon overprikkelingen kunt verminderen?

Hoe je je lichaam, geest en ziel kunt reinigen en zuiveren?

Hoe je aan langdurige vitale energie komt?

Lees dan meer over wat voeding voor jou als HSP kan betekenen in: Voeding voor langdurige vitale energie.

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis een ebook! Uitschrijven kan wanneer je maar wenst en je gegevens zijn absoluut veilig bij me!

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Voeding, HSP en narcisme: emotie eten en troostvoedsel, eten uit onvervulde verlangens.
Voeding voor langdurige vitale energie!