Verward gemaakt door een narcist? Kenmerk narcisme: grote verwarring veroorzaken bij het slachtoffer.
Verward gemaakt door je narcist? Kenmerk narcisme: grote verwarring veroorzaken bij het slachtoffer

Verward gemaakt door een narcist? Kenmerk narcisme: grote verwarring veroorzaken bij het slachtoffer.

Kenmerken van narcisme zijn talrijk en internet staat er vol mee. Maar er is een kenmerk die we niet zo vaak tegenkomen in lijstjes van kenmerken van het narcisme en dat is: verwarring.

Een kenmerk van het narcisme: verschillende en tegenstrijdige signalen doorgeven.

Een kenmerk van het narcisme is verwarring veroorzaken bij het slachtoffer van het narcisme door verschillende en tegenstrijdige signalen doorgeeft.

Wat bedoelt een narcist?

Doordat de narcist je verschillende signalen doorgeeft, gemixte signalen, raak je verward en je vraagt jezelf af: Wat bedoelt mijn narcist hiermee? Geeft de narcist dan toch om me? Is er nog hoop voor mijn relatie met de narcist?

Wat bedoelt een narcist als deze verschillende en tegenstrijdige signalen aan je doorgeeft?

Doordat je narcist je verschillende signalen doorgeeft, gemixte signalen, blijf je je focus en aandacht houden op je narcist. Je blijft maar bezig met je narcist. Het blijft maar spoken in je hoofd, waardoor je niet je aandacht op jezelf richt, maar je aandacht en je focus op de narcist.

En dat is precies waar iedere narcist op uit is: jouw aandacht. Jouw aandacht exclusief gericht op de narcist zodat de narcist energie bij je kan wegzuigen.

Verward zijn, wat moet je doen?

Verward zijn is een grote bron van frustratie en kost je veel energie. Er ontstaat een beklemmend gevoel dat je de weg begint kwijt te raken en dat maakt je buitengewoon onzeker. Waar doe je goed aan? Wat moet je doen? Want je was vastbesloten om “A” te gaan doen, maar omdat je nu zo verward bent gemaakt, twijfel je aan jezelf en twijfel je of je “A” moet gaan doen of dat het misschien beter is om “B” te gaan doen. 

Doordat je verward bent gemaakt sta je in tweestrijd en het voelt alsof je uit het veld geslagen bent. Je twijfelt enorm hoe je nu verder moet en waar je goed aan doet. Er ontstaan tegenstrijdige gedachten en gevoelens bij je en bij iedere keuze die je moet gaan maken twijfel je.

De narcist is de oorzaak van al je twijfel en van al je verwarring. Je narcist heeft iets tegen je gezegd, of je narcist heeft iets gedaan, dat totaal tegenstrijdig is met het normale gedrag van een narcist. Plotseling lijkt je narcist lief. Plotseling lijkt je narcist menselijk. Plotseling lijkt het alsof je narcist om je geeft. Plotseling lijkt het alsof je narcist je hoop geeft. Plotseling lijkt het alsof de narcist wel in staat is om te veranderen.

Lees ook: Wat alle narcisten zeggen.

Emotionele band met een narcist

Iedereen die een relatie aangaat wil een hechte band scheppen met de ander. Vooral je hersenen snakken naar deze emotionele band. Iedereen die een relatie aangaat met een narcist zal nooit deze emotionele band bereiken, terwijl je hersenen maar blijven snakken naar deze band. Met andere woorden: het is een zwakke plek van je.

Zodra je narcist verwarring bij je veroorzaakt, wordt deze zwakke plek bij je getriggerd.

Doordat je narcist plotseling lief of menselijk lijkt, veroorzaakt dat een enorme impact op je hersenen en je vraagt jezelf af: “Is er dan toch nog hoop voor ons?” Zal er dan eindelijk een mogelijkheid bestaan om toch een emotionele verbinding en band te kunnen krijgen met je narcist?

Waar kan een narcist niet tegen?

Weet je waar een narcist absoluut niet tegen kan? Weet je wat een narcist niet verdragen kan?

Een narcist kan er absoluut niet tegen dat deze niet langer je aandacht krijgt. Een narcist kan er absoluut niet tegen dat jij gelukkig bent. Een narcist kan er absoluut niet tegen dat jij de narcist niet langer nodig hebt. Een narcist kan er absoluut niet tegen dat jij een voorspoedig leven hebt.

Zodra jij tekenen en kenmerken vertoont van zaken waar een narcist niet tegen kan, gaat iedere narcist verwarring bij je zaaien. Jou verward maken met als doel dat je stopt met die dingen waar een narcist niet tegen kan. Jou verward maken met als doel dat je de narcist weer aandacht geeft. Jou verward maken met als doel dat je niet langer gelukkig bent maar twijfelt. Jou verward maken met als doel dat je de narcist wel degelijk nodig hebt. Jou verward maken met als doel dat je leven niet langer voorspoedig verloopt.

Besef dat de narcist je verward maakt met als doel om jou uit balans te halen zodat je met je aandacht weer flink gericht bent op je narcist in plaats van op jezelf. Iedere keer als jij gedragingen vertoont van zaken waarvan een narcist niet tegen kan, zal de narcist verwarring bij je zaaien.

Je zou zelfs kunnen stellen dat zodra je narcist verwarring bij je zaait, jij op de goede weg bent om zelfstandig te leven zonder je narcist.

Je zou zelfs kunnen stellen dat zodra het goed met je gaat, de narcist verwarring gaat scheppen. En dat het goed met je gaat…. Daar kan een narcist absoluut niet tegen!

Verward? Verward gemaakt door een narcist? Hoe groter de verwarring hoe erger de narcist.

Als je bezig bent met zelf helen van emotioneel misbruik of bezig bent met het helingsproces, zal je je gaan realiseren hoe belachelijk het klinkt wat de narcist tegen je zegt: alsof je nog langer de behoefte voelt om opnieuw gevangen te zitten in een destructieve relatie die veel leed en pijn bij je veroorzaakt! 

Maar als je nog lang niet toe bent aan emotioneel helen omdat je nog onder de invloed van de narcist staat of omdat je pas recent ontdekt hebt dat je met een narcistische relatie te maken hebt, is verwarring veroorzaken onder de slachtoffers van het narcisme een typische tactiek van iedere narcist om je afhankelijk te houden van de invloed van de narcist.

Verslaafd zijn aan een narcist

En bovendien de gevoelens van verslaafd zijn aan je narcist blijven aanwakkeren. De narcist wekt het idee bij je op dat je zonder de narcist niet kunt leven of zelfs overleven, erger nog: de narcist wekt een behoefte bij je op dat er nog hoop is terwijl de narcist je uitsluitend in zijn, of haar, macht wil houden.

Lees ook: Ben je relatieverslaafd?

Zodra je klaar bent om te gaan helen ga je ontdekken dat je wel degelijk zonder je narcist kunt en dat het zelfs een zegen voor je is dat je eindelijk bevrijd en verlost bent van het onmogelijke gedrag en van alle emotionele mishandelingen die destructieve relaties met een narcist meebrengen!

Meer weten over de narcist, narcisme en het gedrag van de narcist? Meer weten hoe schadelijk het gedrag van een narcist voor jou en de kinderen kan zijn? Neem dan eens een kijkje bij het ebook: Herken de narcist en narcisme herkennen. Hoe schadelijk is het gedrag van een narcist voor jou en voor de kinderen?

Afbeelding van Alexas_Fotos via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis de 7daagse emailserie: “Minder angst, minder stress en minder narcisme,” speciaal voor HSPers, waarin we gaan ontdekken welke patronen het zijn die je zo aantrekkelijk maken voor narcisten en andere destructieve personen, waar die patronen vandaan komen en hoe we deze patronen veranderen naar gezonde patronen. Uitschrijven kan wanneer je maar wenst en je gegevens zijn absoluut veilig bij me.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Verward gemaakt door een narcist? Kenmerk narcisme: grote verwarring veroorzaken bij het slachtoffer.
Verward gemaakt door je narcist? Kenmerk narcisme: grote verwarring veroorzaken bij het slachtoffer