Verschillende hersenspelletjes van de narcist dmv manipulatie, een overzicht.
Verschillende hersenspelletjes van de narcist dmv manipulatie, een overzicht.

Verschillende hersenspelletjes van de narcist dmv manipulatie, een overzicht.

Tijdens iedere relatie met een narcist krijg je vroeg of laat te maken met hersenspelletjes. Hersenspelletjes zijn niets anders dan misleiding om iedereen die met een narcist te maken krijgt om de tuin te leiden. Narcisten gaan in je hoofd zitten. Iedere narcist doet dat, je narcistische baas, je narcistische familielid, je narcistische partner maar ook de narcistische ouder tegenover diens eigen kind.

Zodra je te maken krijgt met hersenspelletjes, ga je twijfelen aan jezelf. Immers, narcisten laten je geloven dat je kijk op zaken verkeerd is en vertellen je fijntjes waarom je het fout hebt.

Heb je lange tijd met een narcist te maken, dan twijfel je aan alles en aan iedereen. Wie moet je geloven, wie kan je nog vertrouwen, of je gek bent geworden, je vertrouwt je eigen intuïtie niet meer en je twijfelt vooral aan jezelf. 

Uiteindelijk ga je je verward voelen. Je voelt de dreiging van constante angst en paniek. Het voelt behalve ongemakkelijk ook zeer overweldigend aan.

Als je nog niet weet dat je met een narcist te maken hebt, heb je geen besef dat er met je gespeeld wordt. Dat je ondermijnd wordt bij alles wat je doet of zegt. Je wordt uit balans gehaald. 

Lees ook: Verward gemaakt door een narcist? Kenmerk narcisme: grote verwarring veroorzaken onder de slachtoffers.

Een overzicht van de hersenspelletjes die iedere narcist gebruikt:

Je overweldigen met liefde en aandacht

Als je pas net te maken krijgt met een narcist, zal de narcist er alles aan doen om je een heel bijzonder en speciaal gevoel over jezelf te bezorgen. Hij, of zij, overweldigt je met liefde en aandacht. Hij, of zij, draagt je op handen, eert je en bewondert je. Hij, of zij, prijst je de hemel in en alles wat je doet of zegt vindt de narcist buitengewoon interessant en indrukwekkend. 

Alles wat je wil horen, vertelt de narcist je. Alles waar je naar op zoek bent in je leven spiegelt de narcist voor je. Door je vertrouwen te winnen spiegelt de narcist diens lichaamstaal aan die van jou.

Alles wat je de narcist vertelt, gaat de narcist gebruiken. Vertel je de narcist dat je vroeger bedrogen bent? De narcist gaat je vertellen dat hij, of zij, je nooit zal bedriegen omdat hij, of zij, gelooft in ware liefde. Vertel je de narcist dat je vroeger nooit aandacht hebt gekregen? De narcist gaat je helemaal inpakken met aandacht. Vertel je de narcist dat je nooit complimentjes kreeg? De narcist gaat je overladen met complimenten! Vertel je de narcist dat je nog nooit promotie hebt gehad? De narcist gaat je voorhouden dat je in diens bedrijf promotie gaat maken omdat je een geweldige werknemer/werkneemster bent! De beste die hij, of zij, ooit gehad heeft!

De periode van je overweldigen met liefde en met aandacht duurt net zo lang totdat de narcist ervan overtuigt is dat je binnengehaald bent. Ik heb al meerdere keren begrepen van slachtoffers van narcisme dat deze fase meerdere jaren in beslag kan nemen. Ik heb ook gehoord van iemand dat deze fase 8 jaar duurde eer het masker van de narcist af ging. Over het algemeen duurt deze verbindingsfase korter, meestal totdat je jezelf hebt vastgelegd met de narcist, het zij door middel van trouwen, samen een huis kopen, kind op komst, handtekening onder een contract gezet e.d.

Lees ook: Hoe herken je de werkwijze van een narcist? Hoe gaat een narcist te werk? Herken de werkwijze van narcisten in 8 stappen.

Gaslighting

Het volgende hersenspelletje dat de narcist met iedere slachtoffer speelt is gaslighting. En ja, ook hier geldt weer: ook de narcistische ouder past gaslighting toe op diens eigen kind.

Gaslighting heeft als doel de slachtoffers van narcisme te laten twijfelen aan hun eigen gezonde verstand, door de werkelijkheid te ontkennen zonder zelf een spier te vertrekken.

De werkelijkheid wordt zo overtuigend verdraaid of ontkent, dat het slachtoffer van narcisme aan zichzelf gaat twijfelen op een dusdanige manier dat ze zich vertwijfeld afvragen of ze bezig zijn gek te worden. De slachtoffers van narcisme gaan twijfelen aan hun eigen herinneringen en het maakt dat ze hun eigen verstand niet meer vertrouwen. Hun zelfvertrouwen wordt op deze manier geknakt.

Er bestaan verschillende vormen van gaslighting die beschreven staan in het artikel over gaslighting. Slachtoffers van gaslighting zijn niet gek, ze zijn gek gemaakt. De perceptie, de waarneming, van het slachtoffer van gaslighting wordt vervormd en opnieuw geprogrammeerd.

Narcisten beloven je van alles, maar houden nooit woord. Het kan zeer pijnlijk zijn om te ontdekken dat je narcist je de hemel op aarde beloofd, maar zich nooit aan zijn/haar woord houdt. Iedere belofte van een narcist is niets waard, wat je moet doen is altijd kijken naar hun acties.

Narcisten slopen je langzaam. Een leugentje hier, een leugentje daar, hier en daar wat stevige kritiek gemengd met een pijnlijke opmerking en het slachtoffer wordt langzaam kapot gemaakt.

Heb je maken met gaslighting? Lees het artikel over gaslighting hoe en op welke manier je het best kan omgaan met gaslighting.

Lees ook: Gaslighting is narcistisch misbruik

Maakt de narcist een fout? Dan is het jouw schuld.

Het derde hersenspelletje dat iedere narcist met diens slachtoffers speelt is het verschuiven van schuld. Iedere keer als de narcist zelf degene is die zich schuldig maakt aan iets, verschuift de narcist de schuld door te beweren dat jij degene bent die fout zat en dus schuldig is. Iedere keer beschuldigt de narcist dat jij de schuldige bent. Iedere keer verlaagt de narcist je.

Het klinkt absurd voor woorden en iedere buitenstaander die nog nooit met narcisme te maken heeft gehad, zal bedenkelijk achter diens oor krabben en denken: “Maar als je niet de schuldige bent, wat is dan het probleem?” 

Het probleem van dit hersenspelletje is, dat de narcist vervolgens aan het slachtoffer fijntjes meedeelt dat je niet langer te vertrouwen bent, dat je harteloos bent, dat je liefdeloos bent en dat je een verachtelijk persoon bent omdat je werkelijk er alles aan doet om aandacht te krijgen.

Alsof dat nog niet voldoende is, gaat de narcist vrolijk verder door je in te wrijven dat jij degene bent die liegt en dat jij degene bent die onzeker en vals is. 

We zijn er nog niet, want de narcist – overtuigd van zijn, of haar, gelijk – gaat deze onzin over je ook vertellen aan iedereen die je dierbaar is en aan degene die naast je staan, zoals je vrienden, je familie en aan je collega´s. Walgelijke lastercampagnes en misleidingen, die gebaseerd zijn op pure leugens, maar omdat de narcist zo joviaal overkomt zullen heel veel vrienden, familie en collega´s de narcist blindelings geloven.

De narcist benadrukt aan al die anderen dat jij degene bent die niet in orde is. Dat je labiel bent. Dat je gestoord bent. (Je wil misschien niet eens weten wat de narcist allemaal over je vertelt, want het is ronduit schokkend!!) 

Maar het ergste is dat de narcist er zo’n zielig verhaal van maakt door er heldhaftig bij toe te voegen: “Ik blijf bij haar of hem hoor, ik zal hem of haar nooit aan diens lot overlaten, hoe gek hij of zij ook wezen mag.” Dit zielige verhaal wekt heel veel sympathie op bij al je vrienden, familie en je collega´s…terwijl ze niet beseffen dat er net keihard tegen hen is gelogen.

Je wordt geïsoleerd en je komt er alleen voor te staan. Je (sociale) netwerk, die je hard nodig hebt ten tijde van nood, brokkelt af door toedoen van de lastercampagnes van de narcist. (Er zijn narcisten die al vanaf dag 1 van jullie relatie je al in diskrediet brengt tegenover anderen!)

Vanzelfsprekend ga je jezelf verdedigen tegen deze leugens! Weet je hoe het komt dat vrijwel niemand je nog gelooft? Omdat je al getraumatiseerd bent door het narcistisch misbruik. Je klinkt niet alleen hysterisch, zo gedraag je je ook. Had de narcist niet in diens lastercampagnes vertelt dat je de laatste tijd zo hysterisch bent? 

Je klinkt niet alleen als een emotioneel wrak, maar zo gedraag je je ook. Had de narcist niet in diens lastercampagnes vertelt dat je de laatste tijd een emotioneel wrak bent?

Zonder dat je er erg in hebt, kom je heel schuldig over op alle anderen tegenover wie jij je verdedigt tegen alle lastercampagnes van de narcist. 

Iedere vorm van ondersteuning, die je juist nu heel hard nodig hebt, word je door de narcist ontnomen.

Heb je met lastercampagnes te maken? Lees dan vooral ook het volgende artikel: Hoe ga je om met de lastercampagnes, leugens en misleidingen van de narcist als HSPer?

Triangulatie of de driehoeksverhouding

Dit hersenspelletje dat de narcist met je speelt is ervoor bedoeld om jou en anderen uit elkaar te houden. Tegen elkaar uitspeelt zonder te beseffen dat de narcist degene is die het veroorzaakt. Het gebeurt heel stiekem. De narcist creëert drama en conflicten in je leven door jou uit te spelen tegenover (dierbare) anderen.

Met andere woorden: dat je bepaalde personen nooit gaat ontmoeten of dat er dankzij narcistische manipulatie conflicten ontstaan met anderen. Het wekt jaloezie en onzekerheid op maar het wekt ook de illusie op dat de narcist buiten diens relatie een graag gezien persoon is in sociale kringen. Zodra de narcist dit hersenspelletje met je speelt, voel je je behoorlijk achterdochtig en regelmatig jaloers.

Lees ook: Narcistisch trauma, jeugd trauma en PTSS na narcistisch misbruik.

Bijvoorbeeld: op het werk gebruikt de narcist deze techniek vaak toe: hij, of zij, speelt collega´s onderling tegen elkaar uit, zodat de narcist degene is die er met de promotie vandoor gaat. 

Of: je gaat een liefdesrelatie met een narcist aan en de narcist zal zo kwaad spreken over diens ex dat je nooit de behoefte zal voelen om contact met de ex op te nemen. 

Of: de narcistische ouder zet het kind op tegen de andere ouder, zodat de narcist en het kind een verbond sluiten tegen de andere ouder.

Of: de narcist gaat vreemd en beweert tegen diens minnaar of minnares dat de echtgeno(o)t(e) thuis een ramp is en dat de narcist er genoeg van heeft. Vaak zal de narcist thuis exact hetzelfde tegen zijn vrouw of tegen haar man zeggen dat de minnaar of de minnares niet spoort. De narcist zal dit thuis juist zeggen als de echtgenoot en de minnaar elkaar kennen, alles om maar te voorkomen dat die twee contact met elkaar gaan opzoeken en het geheim van de narcist uit komt. 

Of: emotionele ontrouw, exact hetzelfde als hierboven beschreven met fysieke ontrouw.

Of: de narcist flirt openlijk met anderen, waar de partner van de narcist bij staat (dit is een manier van de narcist om meer voeding uit meerdere personen tegelijkertijd te krijgen: voeding van degene waarmee de narcist flirt en voeding van de partner van de narcist die een emotionele reactie geeft.) 

Of: De partner van de narcist vergelijken met de ex van de narcist op een manier waarop tot uitdrukking komt dat de ex veel beter was in eigenlijk alles dan de huidige partner. Het zet de huidige partner enorm onder druk die het gevoel krijgt nooit goed genoeg te zijn waardoor het ver over diens eigen grenzen heen gaat. Een typische zin die de narcist in deze gebruikt is: “Ik heb dit probleem nooit gehad met mijn ex.” Reken maar dat de narcist wel degelijk dit probleem heeft gehad met diens ex en dat de narcist er alles aan zal doen om jullie uit elkaar te houden. Want zodra jullie in contact komen met elkaar, zullen de leugens van de narcist ontmaskerd worden!

Of: De nieuwe partner van je kind is narcistisch en doet er alles aan om de band tussen jou en je kind te vernietigen, op een zeer geniepig, stiekeme en gemene wijze.

Of: Je hebt een liefdesrelatie met een narcist en de narcist introduceert een voor een andere potentiële vervangers van jou binnen de relatie. Door bijvoorbeeld veelvuldig over exen te praten, over die fijne collega op het werk, of die lieverd van de sportschool. Dat niet alleen, zodra je samen met je narcist die ex, die fijne collega of die lieverd van de sportschool ontmoet, zal er driftig mee geflirt worden door de narcist.

Tegenwoordig gebruiken veel narcisten triangulatie om je te controleren en het gevoel van macht over je te hebben door middel van diens…telefoon. Er zijn meerdere nummers zonder dat jij er weet van hebt. Er zijn meerdere telefoons, zonder dat jij er weet van hebt. Als je in de buurt bent, werkt de telefoon  niet of is er geen bereik. Alles om jou het gevoel te geven dat de narcist er een complete harem op na houdt in diens telefoon. 

Als je op een gegeven moment een opmerking maakt over die telefoon, dan krijg je van de narcist iets te horen in de trant van: “Zie je wel, je vertrouwt me niet. Zelfs de lieverd van de sportschool wist dat jij niet te vertrouwen bent!” Wat impliceert dat de narcist samen met de lieverd van de sportschool over jou gesproken heeft. Dat voelt behoorlijk ongemakkelijk aan, maar besef dat de narcist dit expres doet om je uit balans te halen. Immers hoe meer emotionele reacties je geeft, hoe meer voeding je de narcist geeft. Iedere narcist kan niet bestaan of overleven zonder je emotionele reactie. De narcist heeft je voeding nodig om te kunnen overleven.

Lees ook: Kwaadaardige narcisten herkennen en overwinnen, tips. 

Je zelfvertrouwen en je eigenwaarde verminderen

Het volgende hersenspelletje dat iedere narcist graag met diens slachtoffer speelt, is om het zelfvertrouwen en de eigenwaarde van het slachtoffer af te breken en te verlagen naar lager dan laag. De narcist zal je overtuigen dat je altijd ongelijk hebt, dat je niet in staat bent om alleen te zijn, dat je niet in staat bent voor jezelf te denken, dat je niet in staat bent om beslissingen te nemen en dat je zonder de narcist niets waard bent en niets voorstelt. Hierdoor voel je je ontzettend machteloos en hulpeloos. Bovendien ontstaat het afgrijselijke gevoel dat je niet zonder de narcist kunt, omdat de narcist als uitsmijter eraan toevoegt: “Niemand houdt zoveel van je als ik dat doe.”

Dit hersenspelletje van de narcist heeft tot doel om je afhankelijk te maken van de narcist. Afhankelijk op elk gebied. Net zo lang totdat je gaat geloven dat je zonder de narcist niets voorstelt. Doordat je emotioneel en mentaal afhankelijk bent gemaakt van de narcist, ontneemt de narcist je kracht en wilskracht om de narcist te verlaten. Door te blijven bij de narcist, kan de narcist de controle over je blijven nemen en dat geeft iedere narcist een gevoel van macht.

Lees ook: Kind van een narcist.

Je pijn en oud verdriet uit het verleden tegen je gebruiken

Dit is ook weer een hersenspelletje die narcisten graag misbruiken en tegen je gebruiken: je pijn en je verdriet uit het verleden tegen je inzetten. Alles wat je ooit verteld hebt tegen de narcist, zal tegen je gebruikt worden.

Als jullie een discussie hebben en de narcist voelt dat hij, of zij, de discussie gaat verliezen, dan kan de narcist uithalen naar je verleden door dingen te zeggen als: “Gedraag je nu nou zo beroerd omdat je vroeger misbruikt bent?” of:” Heb je nu problemen met mij omdat je problemen had in je jeugd?” of: “Reageer je nu zo paranoïde omdat je eerdere relatie is uitgegaan?”

Het maakt je verward en omdat de narcist regelmatig pijn en oud verdriet van vroeger erbij haalt, komt er een kwade dag dat je gaat denken: “Stel dat de narcist gelijk heeft en dat het inderdaad allemaal aan mij ligt?” Precies waar de narcist jou het liefst wil: dat jij twijfelt over jezelf en dat je zelfvertrouwen en je eigenwaarde met de dag verminderen.

Lees ook: De narcistische therapeut of hulpverlener.

De narcist dringt aan op relatietherapie zodat de narcist de therapeut tegen je op kan zetten

Niet alle narcisten gebruiken dit, maar de narcisten die dit hersenspelletje met je spelen zijn er dol op. De narcist kan namelijk niet wachten totdat een deskundige, de therapeut, zich tegen jou zal keren door toedoen van de narcist! 

Kan je het je voorstellen? De narcist zal zich uitgelaten voordoen tegenover anderen als hij, of zij, verteld dat jullie dan eindelijk echt gaan werken aan jullie relatieproblemen, immers, de narcist doet zich voor alsof hij, of zij, enorm bezorgd is over je.

Tijdens binnenkomst bij de relatietherapeut zal de narcist zich voordoen als liefhebbende en zorgzame partner die zich verschrikkelijk veel zorgen maakt over je. Ze zullen de therapeut overtuigen dat ze heel goede personen zijn en dat ze hier met goede bedoelingen aanwezig zijn omdat ze zo vreselijk graag willen dat hun relatie slaagt. Ze zullen flirten met de therapeut, ze zullen zich uiterst charmant gedragen tegenover de therapeut en ze zullen de therapeut op handen dragen. 

De therapeut heeft geen idee dat er op dat moment een hersenspelletje gespeeld wordt en dat de therapeut gemanipuleerd wordt.  

Zodra de therapeut is overtuigd dat de narcist een goed en fijn persoon is die het beste met diens partner voor heeft, begint het drama. De narcist hangt direct een zielig en hartverscheurend verhaal op dat jij het probleem bent. Al die problemen uit je jeugd, al dat onverwerkte verdriet en al die oude pijnen die maar tussen jullie in blijven hangen…je voelt je kleiner en kleiner worden en je krijgt het spaans benauwd. Alle redenen waarom de relatie tussen jullie niet werkt is jouw schuld. Stilletjes geniet de narcist zich een ongeluk van dit moment, want de narcist voelt al aan dat hij, of zij, een nieuwe bondgenoot heeft om jou kapot te krijgen en om jou te vernietigen.

Lees ook: HSP en narcisme: Hoe leer je een kind met een narcistische ouder omgaan met het narcisme?

Lees ook: Het helingsproces, hoe je kunt helen van narcistische en destructieve relaties.

Herken de narcist!

Wil je meer weten hoe je een narcist, het narcisme en het kwaadaardige gedrag van een narcist kunt herkennen? Wil je meer weten hoe schadelijk het gedrag van een narcist is voor jou en voor de kinderen? Neem dan eens een kijkje bij het volgende: Herken de narcist en het narcisme, hoe schadelijk is het gedrag van een narcist voor jou en voor de kinderen?

Dat je in de ban raakt en blijft van een narcist heeft er meestal alles mee te maken dat je vroeger met traumatische ervaringen te maken hebt gehad, of binnen relaties met narcistisch misbruik. Je bent getraumatiseerd en daardoor bezit je patronen die buitengewoon aantrekkelijk zijn voor narcisten. Dat is een reden waarom je narcisten maar blijft aantrekken en ze iedere keer op je levenspad tegenkomt. Naar binnen keren, actief innerlijk werk gaan doen en starten met het helen van jezelf, zoals in het Helingsproces beschreven, zorgen ervoor dat je niet langer aantrekkelijk bent voor narcisten en dat je niet langer in de ban raakt van een narcist.

Afbeelding van Marie Sjödin via Pixabay

 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke Hsp’ers slachtoffer van een narciste!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Verschillende hersenspelletjes van de narcist dmv manipulatie, een overzicht.
Hersenspelletjes van de narcist dmv manipulatie. Een overzicht.