Verpesten narcisten feestdagen, verjaardagen en vakanties expres?
Verpesten narcisten feestdagen, verjaardagen en vakanties expres?
Verpesten narcisten feestdagen, verjaardagen en vakanties expres?

Verpesten narcisten feestdagen, verjaardagen en vakanties expres?

Kerst met een narcist? Sint? Pasen? Verjaardag? Valentijnsdag? Vakantie? Weekend? Narcisten HATEN feestdagen en speciale aangelegenheden, waarom verpesten narcisten die dagen toch altijd?

Narcisten doen er alles aan om je verjaardag te verzieken, of de kerstdagen, of de vakantie. Iedere narcist misdraagt zich bij je familie tijdens bijzondere dagen. Vaak gaat een narcist niet meer mee naar je familie, maar jij moet wel komen opdraven bij zijn familie. De narcist verknalt alle dagen die voor jou en de kinderen bijzonder zijn. De narcist kan het niet uitstaan dat jij en de kinderen zich verheugen op een feestdag. Al die feestdagen en gezelligheden doen hem herinneren aan zijn feestdagen tijdens zijn jeugd en dat waren stuk voor stuk geen fijne herinneringen.

Narcisten zijn meesters in het verknallen van alle feestdagen, verjaardagen en vakanties. De feeststemming is voorbij zodra de narcist gaat bokken en mokken. Narcisten maken ruzie met je vrienden en met je familie. Narcisten noemen alles tot in den treure op wat er allemaal fout is aan de kerstversiering en/of aan het feestmaal. Niets is naar zijn zin tijdens vakanties, vooral als het vakanties zijn die jij uitgezocht, geboekt en betaald hebt. Narcisten negeren je volkomen met je verjaardag.

Lees ook: Verborgen narcisme: de kwetsbare Florence Nightingale narcist.

Vakantie? Weekend? De narcist kan het niet uitstaan dat jij geniet van je vrije tijd!

“Vakanties waren verschrikkelijk! Hoe meer ik mijn best deed om zijn stemming positief te veranderen, hoe erger zijn gedrag! Niets was goed! Overal had hij kritiek op en kraakte al het bedienend personeel af. Hij was constant boos en negeerde me. Ik liep op eieren! Ontspannen en genieten was er echt niet bij! Ik was bij thuiskomst een wrak en was toe aan vakantie!”

“Ik ga nooit meer op vakantie met een narcist! We hadden een huisje gehuurd op een prachtig eiland. Het huisje lag erg afgelegen en behalve een paar geiten, was er niemand in de buurt. Hij werd uit het niets kwaad en heeft me geslagen. Een enorme ruzie ontstond! Ik probeerde weg te rennen en hij heeft me geprobeerd te wurgen. Doodsangsten heb ik uitgestaan! Ik begrijp nog steeds niet wat er aan de hand was of wat ik misdaan heb. Hij bleef maar tegen me schreeuwen dat het allemaal mijn schuld was en dat ik het niet verdiende te leven. Uren heb ik buiten in het donker mezelf verborgen gehouden. Gelukkig kan ik het navertellen!”

Lees ook: Waarom gedragen narcisten zich zoals narcisten zich gedragen? Verklaring narcistisch gedrag en gedrag van een narcist uitgelegd.

“Weekend? Mijnheer lag altijd in bed te slapen! Soms gingen we uit in het weekend, hoogstens een paar keer per jaar. Dan deden we uitsluitend dingen die mijnheer leuk vond. Als we hadden afgesproken dat we op een zaterdagmorgen vroeg naar de dierentuin gingen met de kinderen, “versliep” mijn narcist zich zogenaamd. De teleurstelling op de gezichtjes van de kinderen zal ik nooit vergeten! Ik kan me niet herinneren dat we ooit iets deden dat ik leuk vond. Als mijnheer dan eindelijk om een uurtje of twee a drie s middags uit bed kwam, wilde hij eten. Daarna ging hij in zijn stoel zitten en viel weer in slaap…”

Sinterklaas of Kerst met een narcist? De narcist haat feestdagen!

“Mijn narcist kwam altijd een uur of 2 te laat. Groots entree en groots drama waardoor alle aandacht naar de narcist uitging i.p.v. naar de kinderen die al uren zaten te wachten op het moment dat het sinterklaasfeest eindelijk kon gaan beginnen!”

Verjaardagen? Wat een rampzalige dagen waren dat zeg!

“Iedere verjaardag was ik in tranen. Hij was altijd boos op me omdat ik iets verkeerds zei (wat dan?) Wat een vreselijke eenzame periode was dat en wat een ellende iedere keer!”

“Op de een of andere manier mag ik niet blij zijn op mijn verjaardag. Ik heb nog nooit een verjaardagstaart gekregen of een verjaardagsfeest met mijn vrienden mogen houden. Op de een of andere manier mag hij wel zijn verjaardag vieren.”

Lees ook: Ben jij jezelf kwijt geraakt binnen je relatie met een narcist? De drie fases van het narcisme.

De narcist als kind

Toen de narcist klein was, heeft iemand in zijn directe omgeving, meestal een ouder, exact hetzelfde gedaan bij de narcist als de narcist nu bij jou doet: alle feestdagen verknallen.

Verpesten narcisten feestdagen, verjaardagen en vakanties expres?

Narcisten verpesten en verknallen feestdagen, verjaardagen en  vakanties expres. Ze doen dit met opzet en iedere narcist doet dit doelbewust! Narcisten kunnen het niet uitstaan dat hun prooien, jij en de kinderen, het naar hun zin hebben tijdens feestdagen, verjaardagen of vakanties. Jullie mogen niet genieten, niet gelukkig zijn en al helemaal niet tevreden zijn. De narcist reageert zeer afgunstig op dit soort gevoelens.

Behalve dat, jij bent er om de narcist te dienen. Jij bent er uitsluitend om de narcist het naar zijn zin te maken. Om aan alle wensen en grillen te voldoen van de narcist. Jij bent er om de narcist van energie te voldoen. Hoe kan jij de narcist dienen als je in een feeststemming verkeerd?

Ook willen de narcisten de controle houden over al zijn prooien. Iedere narcist jaagt zijn prooi angst aan. Angst aanjagen is een geweldig middel om de prooi in het gareel te houden, zodat de prooi doet wat de narcist eist, verlangt en wenst: hem dienen. 

Ook kunnen narcisten het niet uitstaan dat jij vrolijke emoties bezit. Ergens diep binnen in de narcist borrelt jaloezie. De narcist weet maar al te goed dat hij enorm tekort schiet in vrolijke emoties. En de narcist weet ook heel goed dat zodra hij je vrolijke emoties vernietigd, hij behalve je aandacht ook alle energie van je heeft.

Narcisten zijn niet in staat om feestdagen te vieren. Iedere gelegenheid die narcisten krijgen om feestdagen voor jou en de kinderen te verpesten, zullen ze aangrijpen.

Lees ook: Overprikkeld en uit balans door de feestdagen en door je narcist?

Het beste advies? Vier geen feestdagen samen met de narcist! Feest is pas feest als er geen narcist aanwezig is. Vakantie is pas vakantie als er geen narcist aanwezig is. Weekend is pas weekend als er geen narcist aanwezig is! Kerst is pas Kerst als er geen narcist aanwezig is!

Ontkom je er niet aan en is de narcist aanwezig tijdens feestdagen, verjaardagen en vakanties? Houd het klein, ingetogen, toon je enthousiasme niet aan de narcist en nodig vooral geen gasten uit waar de narcist niet mee overweg kan. Gaat het om verjaardagen van de kinderen? Probeer het buitenshuis te vieren: schatzoeken in de bossen en daarna een pannenkoek eten (bijvoorbeeld). Hoe vermoeiend ook, maar je zal zowel je kinderen als het kleinste kind (de narcist) tevreden moeten zien te houden.

Verborgen en open narcisten gedragen zich allemaal hetzelfde tijdens feestdagen: ze misdragen zich doelbewust om de feeststemming te verpesten.

Lees ook: wat is het verschil tussen open en verborgen narcisten?

Giftige, ongezonde en destructieve relatie

Het lijkt allemaal zo tegenstrijdig. Heb je een relatie met iemand, dan wil je graag samen de feestdagen vieren, toch? Maar je hebt een relatie met een kwaadaardig en/of zeer egoïstisch persoon. Je hebt geen normale of gezonde relatie, maar je hebt een giftige, ongezonde en destructieve relatie met een giftig, ongezond en destructief persoon. Je relatie is een illusie. Je narcist als partner is een illusie. De narcist als ouder is een illusie. 

Verwacht niets van je narcistische partner rond feestdagen, vakanties en verjaardagen. Gedraag je tijdens feestdagen alsof het om normale dagen gaat, dan is de kans groot dat de narcist je met rust laat. Dan heerst er vrede en is er geen sprake van spanningen in huis. Wil je de kinderen een fijne dag bezorgen? Dan zal je het alleen moeten doen. Nogmaals: verwacht niets van een narcist rond feestdagen, dan kan het alleen maar meevallen.

Lees ook: Verborgen narcisme, de kwetsbare Florence Nighingale narcist.

Verdrietig en eenzaam

Besef dat heel veel mensen tijdens de Kerstdagen zich buitengewoon verdrietig en eenzaam voelen. Sommige mensen zijn er inmiddels achter dat ze te maken hebben met narcisme, maar veel van deze mensen hebben nog geen idee. 

Lees ook: HSP en huisdieren

Mijn hart gaat uit naar al die mensen en kinderen die nu nog hopen op een mooie Kerst, maar wiens narcistische partner en/of narcistische ouder de feestdagen gaat verpesten.

Feestvieren

Als je eenmaal voor jezelf vastgesteld hebt dat feestvieren met een narcist uitloopt op een ramp, heeft het geen enkele zin meer om de nadruk te gaan leggen op het “gezellig samen zijn” of het “gezellig feestvieren met z’n allen.” De effecten van deze verwachtingen werken op de narcist als een rode lap op een stier. Vooral als jij het voorstelt.

Feest heeft niets te maken met de hoeveelheid cadeaus, maar met de tevredenheid die je met jezelf voelt. Dankbaar zijn voor die dingen die wel goed gaan ( dat de zon iedere dag opkomt – ook al zien we haar dan niet door de wolken! – dat ons hart trouw iedere dag opnieuw blijft kloppen, dat dikke boek dat op ons ligt te wachten om gelezen te worden, de goede gezondheid van de kinderen, het zonnetje dat (eindelijk!) schijnt, en enz.) geeft je al heel snel een tevreden gevoel. Zinvol bezig zijn en dankbaarheid vanuit het hart, zijn twee prima middelen om de feestdagen een feestelijk tintje te geven.

Lees ook: De natuur is een weldaad voor hoogsensitieve personen!

Afbeelding van Niek Verlaan via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en (mentale) gezondheid.

 

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSP’ers slachtoffer van een narciste!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Verpesten narcisten feestdagen, verjaardagen en vakanties expres?
Verpesten narcisten feestdagen, verjaardagen en vakanties expres?