Verborgen narcist vs open narcist, wat is het verschil?
Verborgen narcist vs open narcist, wat is het verschil?
Verborgen narcist vs open narcist, wat is het verschil?

Verborgen narcist vs open narcist, wat is het verschil?

Verborgen narcist vs open narcist.

Er is een verschil tussen open en verborgen narcisme. Je zou kunnen stellen dat het beestje gemaakt is uit dezelfde homp klei en dat hun motivatie hetzelfde is, maar zij gedragen zich verschillend.

Open narcisten zijn zich absoluut niet bewust en voelen zich niet schuldig hoe hun onmogelijke gedrag anderen beïnvloed. Zij geloven en zijn er ook van overtuigd dat ze superieur zijn en het recht hebben zich zo te gedragen zoals zij zich gedragen. Zij geloven en zijn er heilig van overtuigd dat zij het recht hebben op alle aandacht en zij gedragen zich dan ook alsof ze alle aandacht van anderen verdienen. Mochten deze narcisten ooit ervaren dat ze met mislukkingen te maken krijgen, dan is dat altijd de schuld van anderen. Zij geloven namelijk dat ze altijd onschuldig zijn.

Verborgen narcisten zitten anders in elkaar dan open narcisten en gedragen zich dus ook anders. Deze narcisten kunnen wat angstig en wat onzeker overkomen, een beetje timide en wat verloren zelfs. 

Dit in grote tegenstelling tot een open narcist die zichzelf opblaast en een behoorlijk groot ego blijkt te bezitten. Open narcisten stappen direct op hun doel of prooi af, zijn doortastend en staan altijd in het middelpunt van de belangstelling, terwijl een verborgen narcist terughoudender is, alsof hij een innerlijk conflict heeft dat hem weerhoudt om direct in het middelpunt van de belangstelling te staan. Alsof de verborgen narcist eerst de situatie moet bestuderen, als een schaakspel, voordat hij een zet maakt. Wel heeft de verborgen narcist grootse dromen en de wildste fantasieën hoe hij het kan bereiken om voor altijd in het middelpunt van de belangstelling te staan.

Uitsluitend degene die echt dicht bij een verborgen narcist staan of leven, kunnen een glimp van deze twijfel, dit minderwaarheidsgevoel, deze rem, opvangen.

Open narcist is iemand waarbij het egoïsme en het grootheidswaanzin voortdurend overheersen. Ze scheppen graag op en zijn erg overdreven in hun manier van doen.

Een verborgen narcist is iemand als een wolf in schaapskleren: hij of zij probeert de grootheidswaanzin verborgen te houden en doet zich charmant voor.

Dit artikel is online verwijdert omdat het is verwerkt in het e-book: Herken de narcist. Het volledige artikel is terug te lezen in het vernieuwde en herschreven e-book: Herken de narcist, herken het narcisme, herken het narcistisch misbruik, herken NPS en herken de persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Een narcist is niet in staat zichzelf, anderen en de wereld op een realistische manier te zien. 

Narcistische persoonlijkheidsstoornis: NPS

Open narcist

Herkennen open narcist

Een open narcist herkennen is een stuk makkelijker dan het herkennen van een verborgen narcist. Een open narcist wordt veel eerder herkent als een onmogelijk en grensoverschrijdend persoon dan een verborgen narcist.

Gedrag open narcist

Herkennen verborgen narcist

Verborgen narcist

Kenmerken verborgen narcist

Kenmerken van een verborgen narcist:

De moeilijkheid om een verborgen narcist te herkennen

Gedrag verborgen narcist

Als jij en ik er al jaren over doen eer we in de gaten kregen dat we mogelijk met een verborgen narcist te maken hebben (gehad) als levenspartner, terwijl we 24/7 samen waren, hoe lang denk je dat de gemiddelde persoon er over doet om een verborgen narcist te herkennen? Een gemiddeld persoon kan je beste vriend zijn, je collega, je buurvrouw, de hulpverlener, de schooljuf van de kinderen, de advocaat, de rechter en enzovoort.

Hoogsensitief en heb je een narcistische partner?

Veel HSP’ers en hoogsensitieve personen hebben een verborgen narcist als partner en voelen zich alleen en onbegrepen. 

Deze site, de HSP en de NARCIST.nl site, richt zich dan ook op hoogsensitieve personen (m/v) met een verborgen narcist (m/v) als partner. En deze HSP’ers willen graag helen van het narcisme.

Dit artikel is online verwijdert omdat het is verwerkt in het e-book: Herken de narcist. Het volledige artikel is terug te lezen in het vernieuwde en herschreven e-book: Herken de narcist, herken het narcisme, herken het narcistisch misbruik, herken NPS en herken de persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Afbeelding van ThePixelman via Pixabay

Afbeelding van baerbelborn via Pixabay


Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSP’ers slachtoffer van een narciste!

Please follow and like us:
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Narcist
Je bekijkt nu Verborgen narcist vs open narcist, wat is het verschil?
Verborgen narcist vs open narcist, wat is het verschil?