Verborgen narcisme, de kwetsbare Florence Nightingale narcist.
Verborgen narcisme, de kwetsbare Florence Nightingale narcist.
Verborgen narcisme, de kwetsbare Florence Nightingale narcist.

Verborgen narcisme, de kwetsbare Florence Nightingale narcist. 

Verborgen narcist

De verborgen narcist is een kwetsbaar type narcist. Het gedrag van een verborgen narcist staat niet in verhouding met zijn innerlijk: hij voelt zich minderwaardig, onzeker en bezit een kwetsbaar gevoel van eigenwaarde.

Om hun minderwaardigheid, onzekerheid en kwetsbaar gevoel van eigenwaarde te verbergen, voor zowel zichzelf als voor de buitenwereld, blazen narcisten zich op en doen zich groots voor, waardoor zij zichzelf de moeite waard vinden om vervolgens van anderen te verlangen dat ze hen bewonderen. 

Een verborgen narcist is iemand als een wolf in schaapskleren: hij of zij probeert de grootheidswaanzin verborgen te houden en doet zich in het openbaar charmant voor.

Een laag of sterk wisselend minderwaardigheid, onzekerheid en kwetsbaar gevoel van eigenwaarde vormt de kern van de problemen van de narcist. Veel gedrag van de narcist  is erop gericht om dit niet te hoeven voelen. Waardoor er een gebrek aan wederkerigheid ontstaat binnen relaties met anderen. Het narcisme komt vaak voor in combinatie met andere stoornissen. 

Lees ook: Verborgen narcist versus open narcist, wat is het verschil?

Verborgen narcist gedraagt zich thuis anders dan in het openbaar

Thuis achter gesloten deuren, krijg je te maken met zijn onverklaarbare stemmingswisselingen, harde kritiek, kleineren, geeft je overal de schuld van, negeert je, isoleert je van vrienden en van je familie, maakt je financieel afhankelijk, gedraagt zich jaloers, liegt tegen je en ontkent glashard dat hij tegen je gelogen heeft, beschuldigt je van alles en nog wat, onthoud je van belangrijke informatie, verstopt belangrijke papieren van je, maakt dierbare spullen van je kapot, trekt je aan en stoot je af en het masker van de charmante heer gaat af en daar verschijnt thuis het verborgen narcisme.

Stille narcist en sensitieve narcist

Dit type narcisme is (zeer) moeilijk te herkennen, daarom spreken we van “verborgen narcisme.” Maar ook komen we termen tegen als: “stille narcist” en in de engelse literatuur komen we ook het woord “Sensitieve narcist” tegen. Verschillende termen voor hetzelfde type narcist.

Maar onder het verborgen narcisme valt nog een type narcist. Deze is nog moeilijker te herkennen dan bij het verborgen narcisme al het geval is: de kwetsbare Florence Nightingale narcist.

Wie was Florence Nightingale?

Florence Nightingale was de goedheid zelve. Ze kwam uit een gegoede Britse familie en de toekomst lachte haar toe. Zeer tegen de zin in van haar familie begon Florence Nightingale met het verzorgen van zieken: belangeloos omdat God haar geroepen had. 

Overal ter wereld staat de naam: “Florence Nightingale” gelijk aan het symbool en als grondlegster van het beroep als verpleegkundige, zoals wij dat tegenwoordig kennen. De “dame met de lamp” wordt nog steeds geëerd en gewaardeerd om haar tomeloze inzet en grenzeloze toewijding.

Hoe krijgen we het dan voor elkaar om zo’n bijzonder mooi mens, de goedheid zelve en die al haar werk belangeloos deed, in verband te brengen met het narcisme?

(Voor alle duidelijkheid: de echte en oorspronkelijke Florence Nightingale was geen narcist!)

Narcisten die zich voordoen als Florence Nightingale

Omdat er narcisten zijn die zich voordoen als een Florence Nightingale. Als we al moeite hebben om het verborgen narcisme te ontdekken, dit type narcist, de kwetsbare Florence Nightingale narcist, is nog veel lastiger te herkennen en dit type narcist valt inderdaad onder het “verborgen narcisme.” Daarom vertoont de kwetsbare Florence Nightingale narcist heel veel overeenkomsten met een verborgen narcist.

De kwetsbare Florence Nightingale narcist

De kwetsbare Florence Nightingale narcist heeft dezelfde kwetsbare innerlijk als alle andere narcisten. In tegenstelling tot het verborgen narcisme, die hun kwetsbaarheid verbergen door hun ego op te blazen en zich groots voor te doen, is de kwetsbare Florence Nightingale narcist niet in staat zijn kwetsbaarheid te verbergen achter een schild van opgeblazenheid.

Deze narcist is heel sterk gericht op anderen.

Nu val je misschien van je stoel af van verbazing: een narcist die gericht is op anderen? Ik ga het je uitleggen door je drie voorbeelden te geven: 

De kwetsbare narcist voelt zich bijzonder kwetsbaar als anderen kritiek op hem hebben of vervelend commentaar leveren. De kwetsbare narcist doet er alles aan om kritiek en negatief commentaar te voorkomen. Daarom is deze narcist gericht op anderen en observeert ze. Als er kritiek van anderen dreigt, ontlopen ze de situatie.

De meeste narcisten gebruiken geld als manipulatiemiddel tegen hun slachtoffers en prooien. Ze beheren de financiën thuis en zorgen er op de een of andere manier voor dat hun partners financieel mishandeld worden. Dat hoeft niet het geval te zijn met een kwetsbare narcist. Uit angst om fouten te maken en dus kritiek te ontvangen, kunnen kwetsbare narcisten hun verantwoordelijkheid over de financiën juist bij hun partners neerleggen. Ze zijn groots in het vermijden van eventuele en mogelijke kritiek en op alle terreinen waar ze niet goed in zijn en dus kritiek vrezen, vermijden ze en ontlopen ze.

De kwetsbare Florence Nightingale narcist richt zich op anderen door net te doen alsof ze anderen “belangeloos” verzorgen, goede raad geven, cadeautjes geven, trakteren op lunch, verwennen, adviseren, verplegen, helpen met verhuizen, helpen met feestjes te organiseren, helpen met schoonmaken, helpen met je bedrijf op te zetten, helpen met van alles en nog wat.

Op het oog lijkt deze hulp allemaal belangeloos. Maar de kwetsbare narcist doet dit allemaal met slechts 1 doel: heel veel bewondering, applaus en waardering oogsten. 

Door heel veel bewondering, applaus en waardering te oogsten zou je kunnen zeggen dat dit als een kortstondige genezende zalf werkt voor het kwetsbare innerlijk van de narcist.

Maar o wee als deze bewondering, applaus en waardering uitblijft! Dan barst ook deze narcist in een onredelijke en langdurige woede-uitbarsting!

 Passief agressief

De kwetsbare Florence Nightingale narcist barst in een onredelijke woedeaanval uit als bewondering, applaus en waardering uitblijft na de “belangeloze” hulp. Deze narcist gaat echter veel subtieler te werk tijdens hun woede-uitval als een open of een verborgen narcist dat doen: het gaat op een passief agressieve wijze:

 • Ze geven steken onder water geven,
 • Ze maken verwijten en
 • Kleineren iedereen die onvoldoende waardering heeft getoond.

Andere kenmerken van de kwetsbare Florence Nightingale narcist: 

De kwetsbare Florence Nightingale narcist:

 • Wil kritiek 24/7 voorkomen
 • Kan zich verlegen voordoen vooral op onbekend terrein,
 • Voelt zich heel snel gekwetst,
 • Heeft grote moeite met zelfwaardering (dat heeft deze narcist gemeen met alle andere narcisten),
 • Probeert uit alle macht situaties te vermijden, waarvan hij vermoedt dat ze kwetsend zijn,
 • Observeert voortdurend hoe anderen zich gedragen en is op zichzelf gericht.

Overeenkomsten met het verborgen narcisme

Zijn grote onzekerheid wil iedere narcist per se verbergen. Onzekerheid, afhankelijkheid, minderwaardigheid, schaamte en kwetsbaarheid zijn gevoelens die een narcist haat en graag projecteert op anderen: ‘Deze keer heb je het redelijk gedaan.’ Het zijn die halve gemeende complimenten waar je een bittere nasmaak aan overhoudt. Het zijn die idiote en onredelijke opmerkingen van een narcist die je hevig aan jezelf doen twijfelen.

Het is zijn manier om zijn eigen onzekerheid op jou te projecteren. Hij is dan zijn onzekerheid kwijt en jij voelt je minder vaardig, slim, tevreden, gelukkig en zeker.

Vooral de kwetsbare narcist wil zijn onzekerheid en minderwaardigheid kost wat het kost verbergen voor anderen.

Een leven vol met conflicten. Alle narcisten lijken op te bloeien als er conflicten zijn en ze zijn niet beroerd om een conflict aan te wakkeren.

Depressieve gevoelens en somberheid kunnen naar boven komen als de narcist zich in een stressvolle situatie bevindt, erg veel conflicten heeft, verslaafd raakt en als zijn energieniveau vermindert.

De drie verschillende fases van hoe een narcist zich gedraagt als je een relatie met hem krijgt, is ook op toepassing van deze kwetsbare Florence Nightingale narcist.

Verklaring van het gedrag van een narcist, waarom gedraagt een narcist zich zoals hij zich gedraagt komt ook overeen met andere narcisten.

Verschillende gradaties binnen het narcisme: licht, matig of ernstig

Er bestaan verschillende gradaties binnen het narcisme: licht, matig of ernstig. Ook kunnen er combinaties van bovenstaande vormen voorkomen en zelfs kan iemand narcistisch lijken, maar een andere stoornis hebben.

Of iemand heeft een andere stoornis, maar bezit narcistische trekjes. Of het is een narcist maar bezit psychopathische trekjes. Of de persoon bezit zelfs meerdere persoonlijkheidsstoornissen. Iedere narcist schijnt een andere persoonlijkheidsstoornis te bezitten naast het narcisme. 

De term ‘narcist’ wordt gebruikt voor een grote diversiteit aan verschijnselen en gedragingen, die voor anderen lastig zijn en die met elkaar overeenkomen.

Dit maakt het nog lastiger om een verborgen narcist te herkennen. In het e-book: Herken de narcist gaan we hier dieper op in.

Afbeelding van lauwahyuen via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

 

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en (mentale) gezondheid.

 

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSP’ers slachtoffer van een narciste!

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Narcist
Je bekijkt nu Verborgen narcisme, de kwetsbare Florence Nightingale narcist.
Verborgen narcisme, de kwetsbare Florence Nightingale narcist.