Verborgen emotioneel misbruik: wat is emotioneel misbruik, narcistische mishandelingen en psychisch geweld?
Verborgen emotioneel misbruik: wat is emotioneel misbruik, narcistische mishandelingen en psychisch geweld?

Verborgen emotioneel misbruik: wat is emotioneel misbruik, narcistische mishandelingen en psychisch geweld?

Iedereen die met narcisten te maken heeft, heeft te maken met emotioneel misbruik, met narcistisch misbruik en met geestelijk of psychisch geweld.

Maar wat is emotioneel misbruik eigenlijk?

En wat maakt het zo moeilijk om aan anderen duidelijk te maken wat emotioneel en narcistisch misbruik is?

Emotioneel en narcistisch misbruik is:

Je eigen emoties worden door de misbruiker – de narcist in ons geval – ontkent. Je mag niet blij zijn, je mag niet verdrietig zijn en je mag (bijvoorbeeld) niet rouwen als een dierbare overlijdt.

Emoties hebben een belangrijke boodschap voor je. Zodra iemand – die beweerd vreselijk veel van je te houden – je dwingt dat je geen emoties mag tonen, word je een kruitvat. Je staat op ontploffen omdat je al die tijd geen emoties mocht tonen. Dus ga je alles inslikken en stop je al je emoties weg.

Narcisten vragen je in het begin van jullie relatie alles over jezelf te vertellen. Ze zijn bijzonder geïnteresseerd naar je pijnlijke verleden, naar je verdriet en naar al je innerlijke wonden. Ze luisteren aandachtig naar je. Jij verwart deze aandacht met dat de narcist oprecht in je is geïnteresseerd. Nee, de narcist is uitsluitend bezig informatie uit je te halen, zodat dit tegen je gebruikt wordt. Als een wapen. Als een trigger.

Zodra jij geleerd hebt dat je geen emoties mag tonen, gaat de narcist je triggeren: hij, of zij, drukt op al je pijnplekken! Op al je verdriet en al je oude angsten komen naar boven: je staat op ontploffen!

De narcist is bezig om van je emoties ongezonde emoties te maken! Zodra jij niet langer in staat bent om je emoties onder controle te houden, gaat de narcist verder met diens manipulatie en andere hersenspelletjes. Deze werkwijze is iets typisch van narcisten: ze doen het allemaal, overal ter wereld.

De narcist trekt je aan, om vervolgens hard af te stoten. Tijdens momenten waar je de narcist heel hard nodig hebt, zoals bijvoorbeeld de dood van een geliefde of naaste familie, laat de narcist je barsten. Zelf gaat de narcist een feestje bouwen door naar vrienden te gaan, uit te slapen, kortom, diens eigen weg te gaan zonder rekening te houden met jou, met je gevoelens en met je wanhoop of verdriet. Erger nog, de narcist doet er een schepje bovenop: hij, of zij, negeert je! Alsof je niet bestaat! Alsof je onzichtbaar bent!

Dit roept een ongelooflijke angst, een oerangst, bij je op. Je overlevingsmodus komt in opstand tegen dit onrecht: zonder anderen overleef je niet! Deze oerangst zit in de hersenstam ingebakken.

Ondertussen spreekt de narcist kwaad over je tegenover anderen. Achter je rug om. Dat je een zielig vogeltje bent. Dat je niet zo goed spoort. Dat je wat gek bent. Maar ja, je bent zo zielig en wie wil je nou? Daarom blijft de narcist maar bij je, omdat niemand anders zo´n gek wil!

Anderen staan vol bewondering naar de narcist te kijken en denken: “O wow! Zo´n partner wil ik ook wel!”

Behalve deze voortdurende lastercampagnes, speelt de narcist je ook tegen alle anderen uit. Triangulatie. Op deze manier word je – waar je ook komt – totaal geïsoleerd. Waardoor je in je eentje komt te staan. Narcisten doen dit expres: zodat jij op emotioneel gebied geen enkele steun meer krijgt. Behalve dat, niemand gelooft je meer omdat de narcist al vanaf dag 1 heeft aangekondigd dat jij “gek” bent.

Codewoorden: woorden die de narcist gebruikt om het slachtoffer te triggeren

Hebben jullie wel eens van “codewoorden” gehoord? Dat zijn woorden waarmee de narcist diens slachtoffer op de kast weet te jagen. Een voorbeeldje is:

“Je lijkt wel op een walvis!” zegt een narcist tegen zijn zwangere vrouw “Ik knap zo op je af met dat dikke lijf van je! Je begrijpt zelf toch ook wel dat ik je walgelijk vind?” Het lichaam, het figuur en de houding van het slachtoffer belachelijk maken is geestelijk en psychisch geweld. De narcist gaat er totaal aan voorbij dat het slachtoffer zwanger is van diens bloedeigen kind. En ja, narcisten zeggen dit op plekken waar het slachtoffer omringt is door bekenden van de narcist. Bekenden die allemaal de verhalen gehoord hebben dat het slachtoffer “niet spoort.”

Codewoorden hebben betrekking op oude angsten, oud verdriet, oude innerlijke wonden en oude pijnen van vroeger. Heeft het slachtoffer ooit de narcist in vertrouwen genomen en vertelt dat het vroeger gepest werd omdat het vroeger te dik was? Codewoorden roepen angst bij het slachtoffer op, waardoor het radeloos en soms zelfs in paniek raakt. Codewoorden werken als een trigger op het slachtoffer.

Codewoorden kunnen overigens doodnormale woorden zijn. Zo gewoon dat buitenstaanders geen idee hebben wat voor een vreselijk drama afspeelt bij het slachtoffer zodra de narcist deze codewoorden noemt.

Stel jezelf nu even het volgende tafereel voor: het slachtoffer staat op ontploffen na al die tijd geen enkele emotie te mogen tonen. De narcist die tegen alles en iedereen heeft verteld dat het slachtoffer “gek” en “instabiel” is. En de narcist die het slachtoffer tegen alles en iedereen heeft uitgespeeld, zodat het slachtoffer helemaal alleen en geïsoleerd komt te staan. Nu is de narcist uitgenodigd voor een feestje en neemt voor de verandering het slachtoffer mee. De hele avond laat de narcist zich van diens beste kant zien: flirt, is charmant en hartelijk tegen iedereen. Iedereen? Nee, niet tegen het slachtoffer! Deze wordt genegeerd. Het slachtoffer staat zich ondertussen op te vreten! En dan komt de narcist naar het slachtoffer toe en gebruikt een “codewoord!”

BOEM!

Het slachtoffer kan zich niet langer inhouden en alle opgekropte emoties en alle ellende en narigheid komt er in 1 klap uit! Het slachtoffer ontploft! Razend is het slachtoffer! Woest! Schreeuwend! Hysterisch! Huilend!

Alle feestgangers staan naar het slachtoffer te staren. Wat is er met haar, of met hem, aan de hand? Dan herinneren zij zich de valse woorden van de narcist: “gek” en “instabiel.” Ze hebben het massaal enorm te doen met de narcist. “Arme man, of vrouw, dat deze nou zo´n gek als partner heeft!” Geen van de feestgangers bekommert zich om het slachtoffer.

En geen van allen zien het valse lachje dat om de mond van de narcist speelt. De narcist heeft diens doel bereikt: iedereen denkt dat het slachtoffer gek is en door de emotionele uitbarsting heeft de narcist voeding gekregen.

Thuisgekomen dreigt de narcist met het feit dat hij zijn zwangere vrouw wil verlaten. Dit soort dreigingen is niets anders dan geestelijk en psychisch geweld. Emotioneel wordt het slachtoffer gek gemaakt: het is te overweldigend!

Waarom zien anderen het emotioneel misbruik niet? Wat maakt het nou zo moeilijk om aan anderen uit te leggen wat verborgen emotioneel misbruik is? Waarom zien anderen emotioneel en narcistisch misbruik niet?

Omdat het verborgen is. Omdat het langzaam wordt opgebouwd. Omdat mensen niet in staat zijn om hun mening over iemand aan te passen: zodra ze iemand “aardig” of “charmant” vinden, is het heel moeilijk om die mening aan te passen naar: “deze vent, of dame, spoort echt niet!”

En dat is een worsteling waar iedereen mee worstelt die in aanraking komt met een narcist. Niet alleen thuis achter gesloten deuren, maar ook op het werk en ook op – bijvoorbeeld – de sportwereld.

Meer weten over emotioneel misbruik, narcistische mishandelingen en psychisch geweld? En heb je behoefte aan het lezen van ervaringsverhalen? Verhalen van andere slachtoffers en lotgenoten? Neem dan nu een kijkje bij het nieuwste ebook van Fleur Irene: “Emotioneel misbruik, narcistische mishandelingen en psychisch geweld, de naakte waarheid over verborgen misbruik achter gesloten deuren!”

Afbeelding van LIAN30 via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Je bekijkt nu Verborgen emotioneel misbruik: wat is emotioneel misbruik, narcistische mishandelingen en psychisch geweld?
Verborgen emotioneel misbruik, wat is emotioneel misbruik, narcistische mishandelingen en psychisch geweld?