Uitleg narcisme en narcistisch misbruik, wat is het en wat doet het met de slachtoffers?
Uitleg narcisme en narcistisch misbruik, wat is het en wat doet het met de slachtoffers?

Uitleg narcisme en narcistisch misbruik, wat is het en wat doet het met de slachtoffers?

Een narcist heeft 2 Zelven: de ware of echte Zelf en een valse Zelf.

Lees ook: Hoe ontstaat narcistisch gedrag.

Narcisme is: het vormen van een valse Zelf.

Het vormen van de valse Zelf is uiteindelijk de creatie van het ontstaan van een narcist. Doordat de valse Zelf in staat was zich te ontwikkelen, ging dat ten koste van het ware Zelf. Het ware Zelf van de narcist groeit en ontwikkelt zich niet meer, het valse Zelf neemt nu alles over en de ware Zelf speelt niet langer een rol van enige betekenis in het leven van een narcist.

Het ware Zelf is er nog wel, maar heel zwakjes en echt te zwak om het op te kunnen nemen tegen het valse Zelf. Het valse Zelf kan zich daardoor steeds meer transformeren naar een dominante en overheersende Zelf.

Waarom ontstaat er een valse Zelf bij een narcist?

Het valse Zelf is ontstaan om het ware Zelf te beschermen tegen alle pijn, leed en verdriet. Het valse Zelf neemt het kleine kind (deze transformatie van het ware Zelf naar het valse Zelf gebeurt ongeveer rond de leeftijd van 5 jaar) in bescherming tegen alle ellende waar het kleine kind mee te kampen heeft. Vaak gaat het om een narcistische moeder, een narcistisch gezin, mogelijk in combinatie met erfelijkheid, misbruik en andere redenen waarom iemand op jonge leeftijd besluit: alleen nog maar van zichzelf te houden als niemand anders dat doet. Het was allemaal zo erg dat het ware Zelf van het jonge kind alle ellende niet aankon, zodat het valse Zelf werd gecreëerd om het ware Zelf te beschermen.

Welke taken heeft het valse Zelf van een narcist?

Het valse Zelf heeft 2 grote hoofdrollen te vervullen in het leven van de narcist:

De eerste is: voor de narcist is het valse Zelf het ware Zelf. Voor iedere narcist is het valse Zelf wie ze echt zijn en het ware Zelf is voor hen niet echt. Het valse Zelf is gecreëerd om de narcist een betere en unieke versie van zichzelf te zijn, zoals de narcist zich dat voor ogen heeft. Het is door deze hoofdrol waarom de narcist van iedereen om hem, of haar, eist en verwacht een betere behandeling dan alle anderen te krijgen. De narcist is ervan overtuigd dat hij, of zij, het recht heeft op een betere behandeling.

Het tweede is: het valse Zelf opereert als een beschermschild voor het zwakke ware Zelf van de narcist. Het valse Zelf is ontstaan om alle pijn, leed, verdriet, negatieve energie en andere emoties te absorberen waar de narcist aan bloot staat. Het ware Zelf is namelijk zeer zwak en meer misbruik kan het domweg niet aan.

Verschillende type en soorten narcisten binnen het narcisme.

Er bestaan vele verschillende type en soorten narcisten binnen het narcisme en het valse Zelf is in al die verschillende type en soorten narcisten aanwezig. De ernst of hoe sterk het valse Zelf van een narcist is, is geheel afhankelijk van de ernst of de kracht van iemands narcistische persoonlijkheid stoornis.

Kunnen narcisten hun stoornis verslaan?

Sommige narcisten, die niet ernstig narcistisch maar een redelijke narcist zijn, kan het gebeuren dat de ware Zelf het overneemt van het valse Zelf: dit zijn de narcisten die een kans hebben om de stoornis te verslaan. Om de hoop een beetje te temperen: het zijn er maar weinig. Als je dicht bij een narcist staat, een narcist die niet ernstig narcistisch is maar een redelijke narcist waar redelijk mee te leven valt, kan het gebeuren dat je heel af en toe een glimp van diens ware Zelf oppikt. (Lees ook: Ik ben een narcist en ik zoek hulp: onderaan het artikel: Verklaring narcistisch gedrag en narcistisch gedrag uitgelegd.)

De volwaardige en volledige narcist: narcistische persoonlijkheid stoornis.

Maar o wee als je te maken hebt met een volwaardig narcist die het volledige narcistische persoonlijkheid stoornis bezit. Een volwaardige of volledige narcist is depressief en bezit gedachten over het plegen van zelfmoord. Dat er heel weinig narcisten zijn die daadwerkelijk zelfmoord plegen komt doordat de ware Zelf eigenlijk al afgestorven is bij dit type narcist. Het valse Zelf kan hierdoor niet anders dan emoties, gedrag en reacties van anderen te kopiëren en verbuigt of vertaalt dat naar eigen gebruik.

De narcist vertaalt die emoties, gedrag en reacties van anderen op een wijze dat bruikbaar is voor een narcist, op een manier dat het acceptabel is voor een narcist. Want ze interpreteren “schuld” als mededogen, en “angst” als vernedering. Je ziet dat de vertaling niet klopt, maar het maakt voor de narcist met diens Valse zelf het wel een heel stuk makkelijker om “normaal” te kunnen functioneren in sociale omstandigheden en in de buurt van andere mensen. Het is dankzij deze manier dat de narcist in staat is diens eigen fantasiewereld te voeden.

Omdat het ware Zelf van deze narcist niet langer bestaat, moet het valse Zelf ingrijpen en de emoties nabootsen die het ware Zelf gewoonlijk zou voelen. Hierdoor bezit de narcist een griezelig vermogen om emoties en empathie te faken. Het lijkt alsof narcisten normaal zijn en normale emoties bezitten zoals jij en ik omdat de narcist in staat is om griezelig accuraat gedragingen en emoties van anderen te kopiëren. En ze doen het echt ongelooflijk goed! In welke situatie de narcist verkeerd en welk gedrag of emotie ze nodig hebben, het valse Zelf levert direct het benodigde gedrag of emotie aan. Het is alsof je op een paar knoppen drukt en de harde schijf toont het gewenste of benodigde gedrag.

Door de jaren heen is het valse Zelf van iemand met een narcistisch persoonlijkheid stoornis dusdanig ontwikkeld dat als deze narcist bij een therapeut terechtkomt, er niets anders gedaan kan worden om te proberen een nieuwe ware Zelf op te bouwen, aangezien de originele ware Zelf zo goed als verdwenen en onbereikbaar geworden is. Een nieuwe ware Zelf opbouwen die hopelijk sterk en krachtig genoeg is om het valse Zelf te verslaan.

Dit dames en heren is narcisme en hoe een echte narcist met een echte stoornis in elkaar zit.

Wat is narcistisch misbruik?

Weten wat narcisme is, is 1 ding, maar weten hoe narcistisch misbruik in elkaar zit is een ander.

Heel veel mensen die met narcistisch misbruik te maken hebben, hebben niet eens in de gaten dat ze überhaupt met misbruik te maken hebben! Er kan werkelijk jaren en jaren overheen gaan, eer ze ontdekken dat ze in een misbruik relatie vastzitten. Het enige wat de kop op steekt tijdens deze jaren, zijn de signalen van misbruik. Maar als je als slachtoffer van narcistisch misbruik niet weet welke signalen dat zijn, en niet beseft hoe groot de schade eigenlijk wel niets is, kan het slachtoffer opgegeven en uiteindelijk zelfmoord plegen, zonder ooit in de gaten hebben gehad dat er iemand aan de touwtjes trok en het slachtoffer gecontroleerd deed afglijden naar zelfmoord.

Narcistisch misbruik varieert in omvang. Er zijn narcisten die niet gewelddadig zijn, maar uitsluitend verbaal een ander misbruiken. Maar er zijn ook narcisten die zowel agressief, gewelddadig als verbaal het slachtoffer misbruiken.

Wat is het doel van narcistisch misbruik?

Narcistisch misbruik heeft altijd een gemeenschappelijk doel: de hersenen, de geest, het brein, de emoties en het lichaam van het slachtoffer te ondermijnen. De narcistische misbruiker brengt psychische, mentale en emotionele pijn toe aan hun slachtoffers. Het effect van narcistisch misbruik reikt ver, heel erg ver en komt in alle lagen van de hersenen, de emoties en in het lichaam van het slachtoffer te zitten. Het slachtoffer van narcisme lijdt aan Narcistisch Misbruik Syndroom, aan Post Traumatische Stress Stoornis, aan angststoornissen en andere mentale problemen die van grote invloed zijn op het leven van het slachtoffer.

Iedereen die met narcistisch misbruik te maken heeft (gehad) heeft de groots mogelijke moeite om nog “normaal” te kunnen functioneren. De schade is enorm, groot en zit heel diep. Bovendien is de ernst van de schade ook bepalend hoe lang het slachtoffer te maken heeft gehad met het misbruik.

Waarom narcistisch misbruik zo´n groot effect heeft op de slachtoffers.

De reden waarom narcistisch misbruik zo´n grote impact heeft op de slachtoffers is door het martelen. Sommigen slachtoffers werden als gijzelaars gehouden door de narcist, sommigen zelfs voor tientallen jaren. Als iemand zo lang onder invloed staat van een narcist, dan brokkelt je perceptie van het leven volledig af. Slachtoffers verliezen het vertrouwen in de mensheid volkomen en zijn nauwelijks nog in staat om anderen te durven te vertrouwen. Sommige verliezen hun geloof in God, of in Allah (of welf geloof dan ook) of hun vertrouwen in hun eigen religie. Gaat het martelen onophoudelijk door, dan stappen velen liever uit het leven door zelfmoord te plegen.

Narcistisch misbruik begrijpen en begrijpen hoe het werkt kan levens redden!

Narcistisch misbruik begrijpen en begrijpen hoe het werkt kan zeker hulpzaam zijn om slachtoffers van narcisme te wijzen op de rode vlaggen binnen hun relatie. Want sommige narcistische misbruik acties kunnen onschuldig lijken, maar dat zijn ze niet. Niet voor het slachtoffer. Want als narcistisch misbruik maar lang genoeg duurt en herhaaldelijk voorkomt, schiet het wortel bij het slachtoffer en is het kwaad geschiet. Alle normen en waarden van het slachtoffer worden afgebroken en het slachtoffer voelt zich waardeloos en verliest het geloof in zichzelf. Verbaal narcistisch misbruik lijkt onschuldig, maar het slachtoffer begint alle leugens van de narcist te geloven, ook de leugens dat ze niets waard zijn en niets voorstellen. Het zelfvertrouwen en de eigenwaarde van het slachtoffer brokkelt af totdat er niets meer over is.

Hoe erg is het verborgen narcistisch misbruik voor het slachtoffer van narcisme?

Zodra de woorden van de narcist doel treffen in de gedachten van het slachtoffer, wil het slachtoffer nog maar 1 ding: er een eind aan maken. Zelfmoord plegen. Alles waar ze ooit voor geleefd hebben, alles waar ze ooit over droomde of wenste voor zichzelf is in 1 klap verwoest en kapot gemaakt. Ze willen niet meer. Ze kunnen niet meer. Ze zijn gebroken. Ze kunnen niets anders dan akkoord gaan dat de narcist beter en superieur is.

Narcisme en narcistisch misbruik ontdekken

Narcistisch misbruik ontdekken is makkelijker als je weet hoe de narcist te werk gaat en hoe narcisme functioneert. De narcist is erop gericht zichzelf te verheerlijken en dat anderen hem, of haar, aanbidden, terwijl achter gesloten deuren de narcist het slachtoffer vernedert. Narcisten gebruiken speciale woorden (codewoorden voor het slachtoffer) dat het slachtoffer direct diens zelfvertrouwen doet afnemen. Door bovendien suggesties te wekken, kan de narcist het slachtoffer ten overstaande van anderen vernederen. De anderen lachen zich rot, want ze hebben geen idee wat voor een smerig trucje de narcist net uitgehaald heeft met het slachtoffer. De narcist geniet van de aandacht van de anderen en geniet in stilte van het leed van het slachtoffer.

Voor de anderen, voor de buitenwereld, komt iedere narcist over als een goed persoon. Sociaal, hartelijk, soms vriendelijk, vaak charmant en op het oog komt de narcist over alsof hij, of zij, zijn of haar zaakjes goed op orde heeft. De narcist komt spontaan over, tenminste zo lijkt het. Wat men niet weet is dat de narcist keihard moet werken om zijn voorkomen en zijn verschijning hoog te houden door anderen volop te manipuleren, chanteren, driegen, martelen en liegen. Immers, de narcist moet diens ware aard verborgen houden voor alle anderen. Daarom zetten veel narcisten een masker op om hun narcisme en hun stoornis verborgen te houden voor de buitenwereld. We hebben het dan over: verborgen narcisme. Als we het over een narcist hebben, spreken we altijd over een verborgen narcist.

Lees ook: Wat is het verschil tussen open en verborgen narcisme?

Kenmerk narcisme, hoe herken je een narcist?

Een kenmerk van het narcisme is dat alle narcisten manipuleren. Allemaal. Zonder uitzondering. Ook iedereen die om het slachtoffer van narcisme staat, diens vrienden en familie, zijn allemaal gemanipuleerd door de narcist. De narcist zorgt er wel voor dat het slachtoffer er alleen voor komt te staan en geheel geïsoleerd is van anderen. Opdat de narcist diens goddelijke gang kan gaan met het slachtoffer zonder dat ooit iemand zich echt bekommerd om het slachtoffer.

Een ander typisch kenmerk van het narcisme is, is dat narcisten niet in staat zijn om oprecht mee te leven met een ander. Ze kunnen niet oprecht empathie tonen. Het is allemaal gespeeld. Het is allemaal gekopieerd door het valse Zelf.

Ook een kenmerk van narcisme is dat ze geen spijt tonen na het slachtoffer misbruikt te hebben. Niet echt en ook niet oprecht. Ze zijn wel in staat om spijt te getuigen, maar dat doen ze uitsluitend om het slachtoffer dieper de donkerte in te trekken of het slachtoffer zo ver te krijgen dingen te doen die het slachtoffer niet wil doen. Maar het gaat altijd om gespeelde spijt. Het is schone schijn.

Er is nog een kenmerk van een rasechte narcist met een narcistische persoonlijkheid stoornis: ze genieten van de pijn, het leed en het verdriet dat ze hun slachtoffers aandoen. Als je narcisten heel goed gaat observeren zie je een flauw glimlachje en ogen die glanzen van ingehouden pret: ze genieten van het leed van een ander. Als het slachtoffer smeekt om genade geniet de narcist optimaal, hij, of zij, voelt zich grandioos en voelt zich de overwinnaar. Op dat moment tonen ze geen enkel medeleven voor hun slachtoffers. Erger nog: ze zijn in staat om het slachtoffer net over het randje te duwen.

Daarom: herken narcisme en herken narcistisch misbruik, begrijp narcisme en begrijp hoe narcistisch misbruik werkt en je kan levens redden!! Ik en alle andere miljoenen en miljoenen slachtoffers van narcisme over de hele wereld zijn je intens dankbaar als je dit artikel wil delen zodat we allemaal meer kennis krijgen over wat narcisme is en wat het doet bij de slachtoffers van narcisme.

Verschillende type en soorten narcistisch misbruik

Verbaal misbruik: schelden en kleineren

Schelden is de meest gebruikelijke en meest voorkomende type van misbruik onder narcisten. De meeste narcisten beginnen met schelden. De meeste narcisten gebruiken die woorden die het slachtoffer emotioneel en mentaal het hardst treffen. Maar narcisten gebruiken ook: kleineren, beschuldigingen, pesten, treiteren, beschamen je, bekritiseren je, gebruiken sarcasme, ondermijnden je, bedreigen je, luisteren niet naar je en onderbreken je voortdurend als je aan het praten bent. Het gaat vooral om de combinatie en de herhalende factor dat het narcistisch maakt, maar ook op de manier hoe het gebracht wordt: ze voelen geen empathie voor hun slachtoffer, genieten zelfs van het leed en als het slachtoffer smeekt te stoppen, gaan ze door. Dat maakt het narcistisch!

Manipulatie

Heel veel slachtoffers van narcisme realiseren zich niet eens dat ze worden gemanipuleerd! Vrijwel iedereen met wie een narcist omgang heeft wordt op de 1 of andere manier gemanipuleerd of gehersenspoeld. Narcisten manipuleren bijzonder goed en zijn daar ware meesters in. Tijdens een eerste ontmoeting manipuleert een narcist en schroeft de mate van manipulatie op naar mate het contact vordert. Langzaam duwt de narcist het slachtoffer de hoek in, net zolang totdat er geen uitweg meer is.

Als men aan manipulatie denkt, denken velen aan agressie of ander openlijk gevaar. Maar manipulatie uitgevoerd door een narcist gaat heel sluw en vrijwel niemand heeft door dat hij, of zij, gemanipuleerd wordt. Ooit van een wolf in schaapskleding gehoord? Je krijgt het schaapje te zien, maar handelt als een wolf: de narcist wil je verscheuren, maar speelt eerst nog even met diens prooi door je angst aan te jagen. Eerst uit goede wil, maar later uit angst doet het slachtoffer precies wat de narcist wenst. In het begin kan het slachtoffer niet precies uitleggen wat er aan de hand is, maar ze voelen aan dat ze dingen doen die ze eigenlijk niet willen doen en zijn er niet blij mee, terwijl ze verblind worden door een breed glimlachende narcist. Het is voor heel veel mensen bijzonder moeilijk om manipulatie te herkennen, juist voor degene die opgegroeid zijn in een omgeving waar manipulatie regelmatig voorkwam zoals dat binnen narcistische gezinnen het geval is.

Emotionele chantage en emotioneel misbruik

Emotioneel misbruik raakt het slachtoffer van narcisme het diepst: het raakt de gevoelens, de emoties en laten littekens achter. Deze emotionele littekens kunnen jaren en jaren in beslag nemen eer het herstelt, sommigen zullen nooit genezen. De narcist gebruikt emotioneel chantage omdat hij, of zij, weet dat het slachtoffer er echt kapot aan gaat. Emotioneel misbruik wordt ingezet om het slachtoffer zich volkomen waardeloos te laten voelen, gaat enorm aan zichzelf twijfelen en het zelfvertrouwen vermindert met de dag.

Kenmerkend voor emotioneel misbruik is: intimidatie, angst aanjagen, waarschuwingen dat er iets ergs gaat gebeuren, dreigingen dat er iets ergs gaat gebeuren met de kinderen, de familie of met de vrienden van het slachtoffer, straffen zoals de stiltebehandeling of het totale negeren.

Iedereen dat met emotioneel misbruik te maken krijgt ervaart angst, maar ook verplichting. Ze hebben de grootste moeite om nog beslissingen te kunnen maken, bang dat ze het fout hebben en ene verkeerde beslissing nemen. Ze zijn als de dood dat de narcist hen ten overstaande van anderen voor gek zet, de spot met ze drijft of ze onderuithaalt. Iemand die met emotioneel misbruik te maken heeft, heeft altijd het gevoel dat de narcist hen in de gaten houdt, wat ze ook doen en waar ze ook heen gaan. Zelfs als het slachtoffer alleen is, zijn ze als de dood om te ontspannen omdat ze geloven dat de narcist overal aanwezig is. Ze geloven echt dat ze geen kant op kunnen en dat er geen nooduitgang voor hen beschikbaar is. Ze gaan op een kwade dag geloven dat blijven hun enige optie is.

Gaslighting

Narcisten genieten met volle teugen als ze iemand volledig kunnen overheersen en de controle over hen hebben. Narcisten gebruiken gaslighting om in de gedachten van het slachtoffer te gaan zitten op een manier waardoor het slachtoffer gaat twijfelen aan diens eigen realiteit en waarnemingsvermogen. Narcisten gebruiken codewoorden om het slachtoffer te doen geloven dat de narcist de volledige controle over hen heeft. Dankzij het gebruik van gaslighting gaan de slachtoffers geloven dat ze bezig zijn gek te worden.

Oneerlijke competitie en valsspelen

Narcisten voelen een enorme drang om hun superioriteit aan de buitenwereld te tonen. En om dat te bereiken zullen ze regelmatig vals moeten spelen. En vals spelen gebeurt in vele lagen van het leven, op het werk, op school, op de sportvelden, op de universiteiten, in de financiële wereld, in de rechtbank en enz. Maar het vals spelen gebeurt ook binnen vriendschappen, binnen families, onder collega´s, onder buren en binnen sportteams. De onderliggende boodschap is duidelijk: de ander het gevoel geven compleet een nul te zijn en zich inferieur ten op zichtte van de narcist te laten zijn.

De negatieve vergelijking met anderen

Narcisten vergelijken hun slachtoffers op een onsportieve manier graag met anderen met als doel om het slachtoffer zich inferieur en niet goed genoeg te laten voelen. Ze vergelijken hun slachtoffers met eerdere exen, of vergelijken vrienden met elkaar. Binnen narcistische gezinnen zijn het de narcistische ouders die hun kinderen op een onsportieve en op een oneerlijke wijze met elkaar vergelijken. De narcisten gebruiken hiermee de zwaktes van het slachtoffer en zetten dat tegenover de talenten van de anderen waarmee vergeleken wordt.

Sabotage

Ook sabotage is iets dat narcisten graag toepassen op hun slachtoffers. Wat narcisten doen is: ze maken hun slachtoffers blij met het vooruitzicht van iets leuks. Iets dat het slachtoffer echt ontzettend leuk vindt om te doen en waar het slachtoffer zich echt enorm op verheugd! Maar op het moment suprême laat de narcist het afweten, met een of ander vreemd, raar en flauw smoesje.

Maar narcisten kunnen ook op andere manieren saboteren. Ze doen alsof ze een academische of wetenschappelijke titel hebben, vervalsen diploma´s of verlengen het werkcontract van hun slachtoffer niet.

Uitbuiting

Iedereen die ene relatie heeft met ene narcist voelt zich op de een of andere manier als een object. Narcisten misbruiken anderen om hun eigen behoeftes te vervullen en dat gaat altijd ten koste van de ander. Soms gaat de uitbuiting heel ver en laat de narcist het slachtoffer onder dwang stelen. Zodra de narcist iemand onder controle heeft, kan de narcist de ander onder grote druk crimineel gedrag laten uitvoeren, zeer tegen de wil in van het slachtoffer die er absoluut niet gelukkig mee is.

Pathologisch liegen

Narcisten zijn ware meester in het liegen en bedriegen. Als je het zelf nooit meegemaakt hebt, heb je er werkelijk geen idee van hoe ver het liegen en bedriegen van de narcist gaat. Liegen is een waar onderdeel van een narcist. Iedere narcist liegt en liegen is een echt kenmerk van het narcisme. Narcisten liegen en bedriegen overal: binnen hun eigen relatie, tegen hun kinderen, binnen hun families, tegen hun vrienden, op de werkvloer, in de financiële wereld, op de universiteit, in de wereld van justitie en noem het maar op. Narcisten liegen ook echt overal over: over hun jeugd, over hun school, over hun vriendjes, over hun diploma´s, over hun zakelijke successen, over hun gedragingen of handelingen, over anderen en over hun werk en hun werkprestaties. Het liegen gaat zo ver en reikt zo diep dat het echt om pathologisch liegen gaat.

Meestal voel je op een gegeven moment aan dat er iemand tegen je liegt omdat het simpelweg niet kan kloppen wat er gezegd of beweerd wordt.

Meer weten over emotioneel misbruik? Neem een kijkje bij het ebook: “Emotioneel misbruik, narcistische mishandelingen en psychisch geweld: de naakte waarheid over verborgen misbruik achter gesloten deuren.”

(Zelfmoordlijn Nederland om te bellen voor hulp: 0800-0113 en Zelfmoordlijn België om te bellen voor hulp: 1813.)

Afbeelding van Sammy-Williams via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je bekijkt nu Uitleg narcisme en narcistisch misbruik, wat is het en wat doet het met de slachtoffers?
Uitleg narcisme en narcistisch misbruik, wat is het en wat doet het met het slachtoffer?