Trauma, traumatische ervaring, narcisme en verborgen emotioneel misbruik overleven of verwerken zonder veerkracht?
Trauma, traumatische ervaringen, narcisme en verborgen emotioneel misbruik overleven of verwerken zonder veerkracht?

Trauma, traumatische ervaring, narcisme en verborgen emotioneel misbruik overleven of verwerken zonder veerkracht?

Ben jij je ZELF kwijtgeraakt? Heb je een laag ZELFvertrouwen? Heb je het gevoel dat je niet opgewassen bent tegen bepaalde dingen in het leven? Is er sprake van narcisme in je leven? Heb je te maken met traumatische ervaringen? Heb je te maken met verborgen emotioneel misbruik? Maar heb je geen puf meer, ben je kapot en is je energie lager dan laag?

De impact van traumatische ervaringen op iemand is enorm:

  • Je raakt je ZELF kwijt en
  • Je raakt je ZELFvertrouwen kwijt.

Bovendien: We krijgen het gevoel niet opgewassen te zijn tegen bepaalde dingen in het leven.

Hoe komt het dat de ene persoon na een schokkende ervaring een trauma ontwikkelt en een ander niet?

Het hangt van een aantal factoren af, waaronder:

  • Hoe de opvang was na de ervaring,
  • Of je vrijuit kon praten met anderen over de ervaring,
  • Realiseren dat de bijbehorende nachtmerries erbij horen en weten deze dromen direct te plaatsen,
  • Laten na een tijdje de ervaring los, mede dankzij veerkracht en
  • De schokkende ervaring heeft een plek gekregen.

Als slachtoffers van narcisme zien we direct dat we van enkele van bovenstaande punten niet kunnen voldoen als we dagelijks met narcisme te maken hebben. Opvang is er niet en vrijuit praten is onmogelijk met een narcist. Bovendien: continue terugkerende nachtmerries is een teken dat je te maken hebt met P.T.S.S.

Wij mensen zijn niet “schokproef,” en zoals Boeddha al zei: “Leven is lijden,” maar…we zijn wel veerkrachtig! Dankzij onze veerkracht zijn we in staat om:

  • Nare ervaringen los te laten waardoor we
  • In staat zijn ons leven redelijk voort te zetten.

Wie heeft er veerkracht na narcisme?

We hebben echter allemaal ervaren dat onze veerkracht zwaar op de proef werd gesteld, vanwege onze omgang met narcisten. Wie is niet totaal uitgeput, mentaal, emotioneel, spiritueel en lichamelijk, door toedoen van een narcist? Wie heeft er niet een enorm groot gebrek aan energie en puf door toedoen van het narcisme in diens leven? Laat staan dat je de beschikking hebt over daadkracht of over vitaliteit!

Het is dus belangrijk om je veerkracht in ere te houden door jezelf sterk en krachtig te maken: juist als we gevoelig en introvert zijn! Zodat we onze gevoeligheid kunnen afschermen tegen het narcisme, omdat we de kracht en energie hebben om ons te realiseren dat we beter niet tegen narcisten vertellen dat we gevoelige personen zijn…

Waarom is onze veerkracht zo belangrijk als we te maken hebben met traumatische ervaringen, met trauma, met narcisme en met verborgen emotioneel misbruik?

Een van de dingen die kan voorkomen dat ene traumatische ervaring uitmondt in een trauma is: opvang. Hoe was de opvang na jouw traumatische ervaring? Was er iemand die je troostte? Die naar je luisterde? Die je verhaal geloofde? Iemand die begrip, medeleven en empathie toonde? Of had jij met een narcist te maken die koel, koud, harteloos en afwijzend reageerde op je traumatische ervaring?

De reactie van een narcist na jouw traumatische ervaring is…traumatisch! Daar overleef je het narcisme dus niet mee.

Een ander ding die kan voorkomen dat een traumatische ervaring uitmondt in een trauma is: of je vrij uit kan praten over de ervaring. Was er iemand die naar je luisterde? Iemand die oprecht naar je verhaal luisterde? Die je geloofde en die er voor je was? Iemand die naar je luisterde zonder je belachelijk te maken en je verhaal te onderbreken?

Narcisten willen in het middelpunt van de belangstelling staan. Dat jij je verhaal vertelt, is voor de narcist: dat jij in het middelpunt van de belangstelling staat. En daar kunnen narcisten niet tegen! Dus onderbreken ze je. Of maken je belachelijk. Narcisten doen iets zodat je stopt te vertellen wat er met je is gebeurd. Het kan de narcist echt niet schelen dat je het over een zeer schokkende en traumatische ervaring had.

De reactie van een narcist, als je je verhaal wil doen over je traumatische ervaring, is…traumatisch!

Begrijp je nu waarom het zo belangrijk is dat je veerkracht up-to-date moet zijn?

Om op de vraag: “Kan je trauma, traumatische ervaringen, narcisme en van verborgen emotioneel misbruik overleven of verwerken als je geen veerkracht bezit?” antwoord te geven: nee, dat kan niet, niet als je te maken hebt met een narcist. Niet als de meest belangrijke persoon in je leven een narcist is.

Hoe doe je dat, veerkracht opbouwen als je te maken hebt met narcisme, trauma, traumatische ervaringen of met verborgen emotioneel misbruik?

Maak jezelf sterk en krachtig, speciaal voor HSP en

HSP-levensstijl.

Afbeelding van Abbat1 via Pixabay 

Afbeelding van Jill Wellington via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Trauma, traumatische ervaring, narcisme en verborgen emotioneel misbruik overleven of verwerken zonder veerkracht?