Trauma, narcisme en HSP, de gevolgen van onveilige hechting is leven in angst, woede en frustratie. Of kies jij voor jeZELF?
Trauma, narcisme en HSP, de gevolgen van onveilige hechting is leven in angst, woede en frustratie. Of kies jij voor jeZELF?

Trauma, narcisme en HSP, de gevolgen van onveilige hechting is leven in angst, woede en frustratie. Of kies jij voor jeZELF?

Wat is hechting?

Hechting is een essentieel onderwerp in ieders leven, het is fundamenteel in het menselijk leven. Zonder hechting zou je doodgaan. Als het je niet lukt om veilig gehecht te zijn, dan maar onveilig gehecht.

Hechting zit verbonden met ons zenuwstelsel en zit ingebakken in onze ziel.

Hechting is een overlevingsdrang om dicht bij een ander te zijn, weten dat er over je gewaakt en voor je gezorgd wordt. Weten dat je veilig bent. Als baby en tijdens je kinderjaren met je ouders en/of verzorgers, tijdens je volwassen leven binnen relaties met partners of met anderen die belangrijk voor je zijn.

Hechting is iets wat de rest van je leven bij je blijft.

Authentieke ZELF

Behalve de noodzakelijke behoefte van ieder mens om (veilig) gehecht te zijn, is er nog een essentiële behoefte: je authentieke ZELF zijn.

Wij HSP, met ons gevoelige zenuwstelsel, kunnen uitsluitend authentiek zijn als we in verbinding staan met de natuur.

Vroeger leefde de mensheid in de natuur en kon overleven dankzij hun intuïtie en onderbuikgevoel. De intuïtie en het onderbuikgevoel van de vroege mens waarschuwde tijdig als er gevaar dreigde.

Zodra je begint met herstellen en met helen van het narcisme, zodra de eerste echte grote ontlading (d.m.v. van een enorm grote en lange huilbui bijvoorbeeld) heeft plaatsgevonden, gaan zowel je intuïtie als je onderbuikgevoel zich beter ontwikkelen. Het helpt als je daarbij regelmatig in de natuur bent en dagelijks goed geaard bent.

Onveilig gehecht: angst en woede

Als een baby op gezette en vooraf bepaalde tijden te eten krijgt, i.p.v. tijdens momenten dat de baby honger heeft, voelt de baby angst en woede.

Als een baby blijft huilen en niemand komt kijken om het te troosten en te knuffelen, voelt het pure angst en woede. De baby verkeerd in doodsangst.

Als een kind van twee lelijk valt en geen troost en een knuffel krijgt, voelt het angst en woede. Wat het kind nodig had, kreeg het niet.

Als een kind opgroeit binnen de dynamiek van een narcistisch gezin en een narcistische ouder heeft, voelt het angst en woede. Wat het kind nodig had, kreeg het niet.

Frustratie

Hechting dragen we ons hele leven bij ons. Als we als volwassene binnen een relatie ervaren dat er niet aan onze behoefte wordt voldaan, voelen we frustratie.

Dilemma

Toch kiezen de meeste van ons voor de hechting en de hechting problematiek dan voor ons authentieke Zelf. Dat betekent dat je de rest van je leven met angst, woede en frustratie te maken zal krijgen. Mits je niet voor jeZELF kiest, maar binnen de ongezonde relatie blijft die jouw behoeften niet vervullen.

Het is dan ook een behoorlijk dilemma: als je voor jeZELF kiest, loop je het risico dat de narcist jullie relatie verbreekt. Blijf je 20 jaar bij de narcist, dan leef je 20 jaar in angst, woede en met frustratie.

Trauma

Dit dilemma is een teken van het ware achterliggende probleem: het trauma dat je in je kinderjaren hebt opgelopen. Ieder kind dat is opgegroeid binnen een narcistisch gezin en met een narcistische ouder, heeft dit trauma.

Sinds 31 mei 2024 is de webshop opgeheven en zijn alle gratis en betaalde ebooks niet langer verkrijgbaar op deze site. Enkele ebooks zijn getransformeerd tot boeken (paperback) en verkrijgbaar via Amazon. De rest volgt in de loop van dit jaar. Via de pagina: boeken Fleur Irene is te zien welke boeken al uitgegeven zijn via Amazon. Bovenstaand artikel wordt verwezen naar een ebook dat inmiddels een boek is geworden:

Boek: “Kind van een narcist, volwassen kind van een narcistische ouder” van Fleur Irene is nu verkrijgbaar via Amazon. Gratis verzending!

Boek: “De verborgen wonden van narcistisch emotioneel misbruik” van Fleur Irene is nu verkrijgbaar via Amazon. Gratis verzending!

Boek: “Maak jezelf sterk en krachtig na uitputting door narcisme” van Fleur Irene is nu verkrijgbaar via Amazon. Gratis verzending!

Boek: “Herken de narcist! Herken de werkwijze van het narcisme van een narcist” van Fleur Irene is nu verkrijgbaar via Amazon. Gratis verzending!

Heb je PTSS door narcisme en narcistische trauma? Ben je op zoek naar een online heling en herstelprogramma dat geschikt is voor HSP? Met cognitieve en somatische technieken zoals EMDR en positieve psychologie, kun je je narcistisch trauma op zenuwstelsel niveau helen en een leven vol liefde en vreugde krijgen.

Trauma coach worden met specialisatie: narcistisch misbruik zodat je slachtoffers van narcisme met trauma kunt gaan helpen? Met wereldwijde erkende CMI kwalificatie en certificering, uniek in de wereld!

Photo by Fabio Bertini from FreeImages 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

P.S. Ondanks de vele gratis informatie en voorlichting over het narcisme en over narcistisch misbruik op deze site, (sinds 2008!) ervaar ik het als ronduit schokkend dat lezers denken: “Dat doet mijn narcist niet!” of: “Zo kwaadaardig zal mijn narcist niet zijn,” of: “Mijn narcist is anders!” Iemand die een narcistische persoonlijkheids STOORNIS heeft, denkt en handelt anders dan jij. Narcisten hebben een energiebron nodig, anders kunnen ze niet overleven: daarom blijven ze je al je energie uit je zuigen, ondanks hun beloftes dat ze hun gedrag gaan verbeteren. Ze zuigen je leeg, ze zuigen je net zo lang leeg totdat er niets meer van je over is. Alsjeblieft, verdiep je in het narcisme van een narcist en laat je niet langer in de maling nemen door iemand die gemeen en kwaadaardig is. Zelfs niet als deze narcist goede dagen heeft en af en toe lief, aardig, attent of charmant is. Je bent veel meer waard dan “af en toe” wat liefde en aandacht te krijgen.

Hij of zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Trauma, narcisme en HSP, de gevolgen van onveilige hechting is leven in angst, woede en frustratie. Of kies jij voor jeZELF?
Trauma, narcisme en HSP, de gevolgen van onveilige hechting is leven in angst, woede en frustratie. Of kies jij voor jeZELF?