Tijd heelt alle wonden, behalve P.T.S.S. en narcistisch misbruik. Waarom duurt helen en herstellen van narcisme zo lang?
Tijd heelt alle wonden, behalve P.T.S.S. en narcistisch misbruik. Waarom duurt helen en herstellen van narcisme zo lang?

Tijd heelt alle wonden, behalve P.T.S.S. en narcistisch misbruik. Waarom duurt helen en herstellen van narcisme zo lang?

Vraag: Waarom duurt helen en herstellen van narcisme zo lang?

Herhaaldelijk ontvang ik de vraag: Waarom duurt het helen en herstellen zo lang?

Het is een heel begrijpelijke vraag! Als je na jaren samenzijn met je narcist eindelijk begrijpt wat narcisme is en wat het al die jaren met je gedaan heeft, wil je niets liever dan er zo snel mogelijk een eind aan maken. Een eind aan het lijden. Een eind aan het liefdeloze leven. Een eind aan al die manipulaties, sabotage en chantage. Een eind aan al die opgekropte emoties en een eind maken aan de pijn en het verdriet van de afgelopen jaren.

En het liefst zo snel mogelijk!

Redenen en oorzaken waarom helen van narcisme lang kan duren: P.T.S.S.

Er zijn een aantal redenen en oorzaken waarom helen van narcisme lang kan duren. Een van de belangrijkste reden is dat heel veel slachtoffers van narcisme rondlopen met een heuse PTSS, zonder dat ze erg in hebben.

(P.T.S.S: Post Traumatisch Stress Stoornis kan je ontwikkelen na narcistisch misbruik als het trauma te erg voor woorden was. Veel mensen denken dat alleen oorlogsveteranen een PTSS kunnen ontwikkelen, maar als de wreedheden van de narcist te schokkend waren en het slachtoffer van narcisme geen kan op kon, onstaat ook binnen een “relatie” PTSS. En ja dat is helaas ook wetenschappelijk bewezen.)

PTSS behandelen vraagt nu eenmaal om een andere aanpak en om een andere behandelingswijze.

Maar ook narcistisch misbruik: het gaat zo diep in onze hersenen, hart, ziel en lichaam zitten. En dat is nu juist een probleem voor Hsp’ers: dat het narcisme gif in onze ziel is terecht gekomen.

Ze zeggen wel eens: Tijd heel alle wonden. Helaas gaat die vlieger niet op voor narcistisch misbruik en voor PTSS.  

Trauma moet worden aangepakt en tijd alleen is niet voldoende om te helen van een trauma.

Andere factoren waarom helen van narcisme zo lang kan duren.

Maar er spelen ook nog andere factoren mee waarom helen van narcisme zo lang kan duren.

Een van de grootste fouten die we allemaal maken en ja hoor, die fout heb ik zelf ook gemaakt, is door onze hersenen aan het werk te zetten i.p.v. ons bewustzijn. Piekeren i.p.v. naar binnen keren. Gebeurtenissen herbeleven i.p.v. naar binnen keren. Malende gedachten i.p.v. naar binnen keren. TV kijken i.p.v. naar binnen keren. Is herkenbaar, toch, vooral als je heel moe bent zal het zeer herkenbaar zijn!

Degene die mij al wat langer volgen weten het: ik ben dol op studeren en het narcisme te bestuderen. En ja, ik raad jullie inderdaad ook van harte aan om kennis te verzamelen over het narcisme. Weten hoe het beestje in elkaar zit, weten hoe het beestje te werk gaat en weten wat je mogelijk te wachten staat als je met een narcist te maken hebt in je leven, gaat je een hoop onverwachte tegenvallers besparen in je verdere leven! Maar! Behalve je hersenen iedere keer aan het werk te zetten is het juist zo belangrijk om je bewustzijn aan te spreken, mits je wil helen van het narcisme.

Wat bedoel ik met je bewustzijn aanspreken? Dat je naar binnen keert. Dat je naar je eigen Bron gaat, naar je eigen kracht en energiebron, dat diep binnen in je verborgen ligt.

Helen van narcisme doe je met je bewustzijn en niet met je hersenen.

Afleiding!

Iedereen die de narcist verlaten heeft zal het volgende bekend in de oren klinken: je hebt afleiding nodig om niet iedere keer je gedachten te laten afdwalen naar de narcist. Tijdens de omgang met de narcist ben je afgericht om je aandacht, je energie, je tijd en je focus uitsluitend op de narcist te houden. Als de breuk dan eindelijk een feit is, besef je pas goed hoe verslaaft je gemaakt bent. Je moet iets om handen hebben, je gedachten afleiden om niet constant met je gedachten bij de narcist aanwezig te zijn.

De meeste slachtoffers van het narcisme zullen zich realiseren dat ze volkomen geïsoleerd zijn geraakt door de narcist en vrijwel nauwelijks contact meer hebben met hun vroegere vrienden. Terwijl goede en sociale banden met liefdevolle en hartelijke vrienden nu juist zo waardevol zijn voor je herstelproces. Maar als ze er niet meer zijn, weet je dat je op andere manieren afleiding moet zoeken. Met de hond de natuur in trekken bijvoorbeeld. Ik kon werkelijk waar dagen weg zijn met mijn oude trouwe herder, heerlijk op stap met een loyale vriend en genieten van de stilte, de rust en genieten van al het goeds dat moeder Aarde voor ons geschapen heeft. Het laad je werkelijk op, het doet je echt goed, en het is werkelijk een fantastisch hulpmiddel voor iedereen, maar juist ook voor de Hsp’er, om te helen van narcisme buiten in de natuur. De natuur intrekken is een weldaad voor HSPers en als je niet in staat bent de natuur in te trekken: haal de natuur naar binnen!

Hersenen versus het bewustzijn.

Ik deed niets liever dan bij thuiskomst direct de boeken in duiken. Informatie opzoeken, informatie verzamelen, bestuderen en maar lezen en lezen. Ik zette mijn hersenen behoorlijk aan het werk en ja, dat doe ik nog steeds want ik ben ook razend nieuwsgierig hoe narcisten het toch iedere keer weer voor elkaar krijgen om onschuldigen te vangen en voor hun karretje te spannen.

Op dit moment ben ik bijvoorbeeld een boek over manipulatie aan het lezen, het leest als een trein, werkelijk waar! Het had een spannende triller kunnen zijn, want het leest ook als een spannende triller. Maar bij iedere bladzijde dat ik lees, en het is een behoorlijk dikke pil, sta ik paf van al die manipulatietechnieken die er bestaan en die narcisten toepassen. Echt, het is zo bizar! Geen wonder dat er zoveel slachtoffers vallen! Razend interessant en het geeft mij heel veel inzicht hoe een narcist te werk gaat en hoe ik narcisten kan herkennen. Maar…ik ben dan uitsluitend bezig met mijn hersenen. Zit je ook graag met je neus in de boeken, maar wil je ook graag helen van narcisme? Besef dan dat je bezig bent met het verzamelen van kennis dmv je hersenen. Al die kennis toepassen doe je door middel van je bewustzijn door naar binnen te keren.

Als je in aanraking komt met narcisten.

Zodra ik weer in aanraking kom met narcisten (jemig wat zijn er toch veel narcisten! Valt dat jullie ook op? Ze zijn echt overal aanwezig! Gelukkig ontdek ik ook steeds meer juweeltjes van HSPers!) en ik voel dat ik mogelijkerwijs uit balans kan raken, dan weet ik dat het de hoogste tijd is om meer aandacht te besteden aan mijn innerlijk, aan mijn Bron en aan mijn Kern. In dat geval is al dat lezen en al dat studeren een fantastische tactiek om het helen te vermijden of uit te stellen: dan heeft je bewustzijn een onderhoudsbeurt nodig.

Ook toen ik bezig was Het Helingsproces te ontwikkelen, was ik voornamelijk bezig met mijn hersenen. Vanzelfsprekend heb ik alle oefeningen om te helen van het narcisme en van narcistisch misbruik ook op mezelf toegepast en mijn bewustzijn aangesproken. Als ik er niet tevreden over was of het idee had dat het niet werkt dan had ik het vanzelfsprekend nooit toegevoegd. Al die jaren dat ik nu bezig ben om HET middel te vinden dat geschikt is voor Hsp’ers om te helen van narcisme kom je overal hetzelfde tegen: helen doe je met je bewustzijn, niet door kennis te verscharen en door een boek of ebook te lezen. Helen doe je door naar binnen te keren. Daar waar je krachten liggen te wachten om door jezelf ontdekt te worden. Daar waar je genezende energiestromen liggen te wachten om door je ontdekt te worden.

Snakken naar aandacht van anderen.

Vanzelfsprekend zijn er ook nog een aantal andere factoren die het helen belemmeren. Soms ben je er gewoonweg nog niet aan toe om te helen, hoe tegenstrijdig dat misschien ook klinkt. Als je recent je narcist verlaten hebt en je verhaal doet, krijg je mogelijk nu heel veel aandacht van anderen. Aandacht waar je jaren en jaren tevergeefs op hebt zitten wachten. Al die aandacht van anderen doet je nu zo enorm goed, dat al die aandacht als een pure balsem wordt ervaren op je gewonde ziel. En waarom ook niet? Geniet er maar even heerlijk van! Ook jij hebt recht om even in het middelpunt van ieders aandacht te staan! Je voelt zelf wel aan wanneer de tijd is aangekomen dat je er klaar voor bent om te gaan beginnen met helen.

Contact met een narcist.

Maar er is nog iets waarom helen zo lang duurt: als je nog in contact bent met je narcist, om welke reden dan ook. Of je bent inmiddels in contact met een andere narcist, bijvoorbeeld omdat je baas een narcist is of omdat je een narcistische ouder hebt. Dan raad ik je van harte om de volgende blogartikelen eens te lezen:

Gun jezelf tijd om te helen!

Helen van PTSS en van narcistische misbruik is een behoorlijk dingetje dat niet “even” opgelost kan worden. Jezelf de tijd gunnen om te helen is o zo belangrijk. In het ebook Het Helingsproces besteed ik heel veel aandacht aan PTSS en aan narcistisch misbruik, wat het doet bij ons Hsp’ers en wat je als Hsp’er ertegen kunt doen zodat je dankzij de helende effecten echt een nieuw narcistisch vrij toekomst kan opbouwen voor jezelf. Alle oefeningen en alle technieken die ik behandel in het ebook kan je rustig thuis in je eigen veilige en vertrouwde omgeving toepassen, rustig in je eigen tempo.

Wat helpt echt? Wat is de oplossing?

Inmiddels ben ik op het middel gestuit dat ons allemaal gaat helpen: gaat helpen met helen van narcisme, gaat helpen tegen PTSS (ja echt!), gaat helpen tegen iedere vorm van narcistisch misbruik (ja echt!), gaat helpen oude pijnen en verdriet te verwerken, maar gaat ons ook helpen een fantastische toekomst voor onszelf te creëren.

Je komt namelijk echt in je eigen Kracht te staan en in je eigen Licht.

Het is zo bijzonder en ik ben er dan ook echt erg van onder de indruk! Ik ben nog bezig om het uit te testen, maar de resultaten zijn tot nu toe werkelijk fantastisch! En, het mooiste van alles: het is bijzonder geschikt voor Hsp’ers! Mogelijk dat mijn zoektocht naar wat echt helpt tegen het narcisme, dat geschikt is voor Hsp’ers, nu dan eindelijk ten einde gekomen! Maar daar ga ik je binnenkort meer over vertellen in de nieuwsbrief, als ik zeker weet dat de tijd rijp is.

Meer weten over emotioneel misbruik? Neem een kijkje bij het ebook: “Emotioneel misbruik, narcistische mishandelingen en psychisch geweld: de naakte waarheid over verborgen misbruik achter gesloten deuren.”

Afbeelding van Benjamin Balazs via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Tijd heelt alle wonden, behalve P.T.S.S. en narcistisch misbruik. Waarom duurt helen en herstellen van narcisme zo lang?
Tijd heelt alle wonden behalve narcistisch misbruik en PTSS. Waarom duurt helen en herstellen van narcisme zo lang?