Spreekt de narcist een andere taal?

Spreekt de narcist een andere taal?

Metafoor: spreekt de narcist een andere taal?

Afgelopen week (31/03/23) was het 46 jaar geleden, dat de grootste vliegramp ooit in de menselijke geschiedenis plaatsvond: hier bij mij op het eiland. In het noorden van Tenerife. 

Een Nederlands KLM-toestel versus een Amerikaanse Pan Am toestel, allebei een Boeing 747, die allebei vanwege een bommelding op Gran Canaria, moesten uitwijken naar het toenmalige vliegveld hier in het noorden van Tenerife: Los Rodeos. Voor degene die op vakantie zijn geweest op Tenerife: het zuidelijke vliegveld bestond toen nog niet.

Waar bouw je een vliegveld?

Jaren en jaren geleden, vroeg men zich hier op Tenerife af, welke plek op het eiland een gunstige plek was om een vliegveld te bouwen. Aangezien niemand op Tenerife wist wat een goede plek zou zijn, werd er iemand van buitenaf aangetrokken. 

Deze man onderzocht het eiland gronding, op zoek naar de beste plek om een vliegveld te bouwen, met een kaart onder zijn arm. 

Op een gegeven moment kwam de beste man echter te overlijden, zonder dat deze de autoriteiten kon inlichten over zijn bevindingen wat de beste plek was om een vliegveld te bouwen op Tenerife. Wel vonden ze de kaart van Tenerife die de man al die tijd bij zich had gehouden, met daarop een enorm groot rood kruis: in het noorden van Tenerife.

“Jippie!” dachten de autoriteiten van Tenerife: “we hebben de beste plek om een vliegveld te bouwen gevonden!”

De gemarkeerde plek met het rode grote kruis, dames en heren, is werkelijk waar een prachtige plek: het is daar mooi groen, vol met varens en bloemen, in prachtige heuvels. Bovendien zijn de temperaturen daar veel beter afgestemd voor ons HSP, alhoewel het in de winter echt koud kan zijn: ’s nachts zo rond het vriespunt!

Wat is de hoogste berg van Spanje en waar bevindt deze zich?

Aangezien op het eiland Tenerife de hoogte berg van heel Spanje zich bevindt, de vulkaan Pico del Teide (3718 m), botsen de wolken vanuit het noorden tegen de bergen op en blijven daar hangen. Het geeft behalve veel regen ook akelig veel mist: je ziet regelmatig werkelijk geen hand voor ogen.

Afgelopen jaar, toen mijn zoon op het hoogste niveau voetbalde, hier op de eilanden, moest zijn team vrijwel elke twee weken naar het noorden om een vliegtuig te pakken naar de andere eilanden. Toeristen vertrekken over het algemeen in het zuiden, maar de meeste (nationale) vluchten worden via het noorden uitgevoerd. Ik ben dan ook het afgelopen jaar herhaaldelijk (en op de meest onmogelijke tijden) daar op het vliegveld in het noorden geweest. Duizend keer beter dan het walgelijk drukke, hete vliegveld vol toeristen en vaak onvriendelijk personeel, hier in het zuiden. Wat een uitzicht daar in het noorden, zo mooi!

Hoe is het noorden van Tenerife voor ons HSP?

En inderdaad: het is prachtig, werkelijk een plaatje! Menig HSP zal zich daar in die streek zich thuis voelen: het is zo mooi groen met al die prachtige heuvels, de vele wandelroutes en de spectaculaire vergezichten. De tegenstelling van het massatoerisme hier in het zuiden en het prachtig groene noorden van het eiland kan niet groter! Maar! Ook akelig veel mist in het noorden en heel veel regen. Vooral die mist, dat is gewoon ronduit eng om te gaan vliegen met mist.

Het vliegveld werd gebouwd op exact die plek die met een groot rood kruis stond aangegeven op de kaart. 

Wanneer was de grootste vliegramp ooit?

Het ging allemaal goed, tot 27 Maart 1977. De Nederlandse KLM en de Amerikaanse Pan Am botsten fataal op elkaar – in dichte mist – waarbij 583 mensen om kwamen en slechts 60 mensen de ramp overleefden. Het kleine vliegveld was er niet op gebouwd om grote internationale vluchten op te vangen, waarbij de afslagen van de taxibaan naar de startbaan niet waren gemarkeerd. Bovendien was er een radiostoring. Niemand die wat zag, alles was gehuld in dichte mist.

R.I.P.

Na de fatale ramp kwam al snel het besef dat het grote rode kruis op de landkaart betekende: hier niet bouwen. Het was de slechtste plek om een vliegveld te bouwen:

Ze hadden elkaar niet begrepen. Ze spraken niet “dezelfde” taal.

Is het jullie wel eens opgevallen dat jij en de narcist een andere taal spreken?

Is het jullie wel eens opgevallen dat jij en de narcist een andere taal spreken? Vanzelfsprekend spreken jullie, jij en de narcist, allebei Nederlands, of Vlaams, samen, maar dat bedoel ik niet. Jij spreekt de taal van de liefde, de menselijke taal van liefde. Als HSP zit deze taal je als gegoten: je bent echt, oprecht, leeft met anderen mee, offert jezelf op als het nodig is, je hebt een geweten en je bent empathisch.

Je bent op zoek naar diepe verbondenheid met anderen en over het algemeen doen goede gesprekken je goed. Je spreekt vanuit jezelf, vanuit je kern, maar ook vanuit het oogpunt van een ander. Maar je bent er ook heel goed in om te spreken vanuit de positie van een onafhankelijke derde, vooral als je harmonie belangrijk vindt en geen onnodige discussies wil.

Narcisten spreken, net als jij, Nederlands of Vlaams (even van uitgaande dat jij en je narcist in NL of België woont, “mijn” narcist spreekt Spaans en zo zijn er nog meer lotgenoten die internationaal dit lezen.) Als je narcist een ouder van je is, of je kind, dan hebben jullie nog nooit dezelfde taal gesproken. Is je narcist je (ex) partner, je (ex) baas of bijvoorbeeld je (ex) sportcoach, dan hebben jullie een tijdje wel dezelfde taal gesproken.

Tenminste: de narcist deed je doen denken dat hij – of zij – met jou dezelfde taal sprak.

Waarom laat de narcist je denken dat jullie dezelfde taal spreken?

Hoe kan dat? De narcist maakte rapport met je, stemde zich op je af en spiegelde je. Jij sprak en hij – of zij – luisterde aandachtig naar je en nam je lichaamstaal in zich op. Best griezelig eigenlijk: jij bent bezig verliefd te worden, terwijl de narcist al bezig is je te doorgronden en op zoek is naar je zwakke plekken om als wapen tegen je te gebruiken. De welbekende werkwijze van narcisten (herken hun werkwijze in 8 stappen!) dat ze allemaal – wereldwijd – toepassen op hun toekomstige slachtoffers en prooien.

Maar goed, het kost de narcist ongelooflijk veel energie om jou te spiegelen, jouw normen en waarden (schijnbaar) over te nemen en door diepe inhoudelijke gesprekken met je te voeren. Dat is dan ook een reden waarom de eerste periode, of het nu om een liefdesrelatie, werkrelatie of sportrelatie gaat, zo intens is met een narcist: de narcist maakt haast om jou in de ban van hem – of haar – te maken.


Waarom zo´n haast? Waarom gaat het in het begin zo snel met de narcist? Omdat hij, of zij, diens vermomming: de vrolijke, joviale, charmante en gezellige vent of meid, niet lang kan volhouden. Narcisten zijn niet vrolijk, of joviaal, charmant of gezellig: dat is het beeld dat ze willen dat wij van ze krijgen. Narcisten zijn koud en angstaanjagend: ze bezitten geen empathie of een geweten. Brrr! 

Waarom spreekt de narcist een andere taal?

En daarna? Spreken jullie allebei een andere taal. Een narcist kent geen empathie en heeft geen geweten. Welke taal spreekt iemand die geen empathie en geen geweten heeft? Dat os toch een totaal andere taal dan iemand zoals jij en ik? Behalve dat, de narcist is gericht op de omgeving: zijn er nog meer eventuele en toekomstige slachtoffers en prooien in de buurt? Terwijl jij gericht bent op het gedrag van de narcist: het gekmakende gedrag dat je of probeert te doorgronden of probeert te vermijden.

De narcist spreekt de taal van manipulatie. De narcist spreekt de taal van leugens. De narcist spreekt de taal van dwang. De narcist spreekt de taal van angst aanjagen. Een taal die jou onbekend is.

De narcist past zijn taal aan afhankelijk van de narcistische fase van jullie relatie


Afhankelijk van je proces –  of je pas recent ontdekt hebt dat je met narcisme te maken hebt, pas recent ontdekt hebt met verborgen emotioneel misbruik te maken hebt, dat je besloten hebt te gaan scheiden van de narcist of dat je bezig bent te helen en te herstellen van het narcisme –  ben je of: gericht op de narcist, ben je of diens gedrag aan het analyseren of je bent al zo ver dat je jezelf voldoende waardevol vindt om je aandacht en je energie te richten op de belangrijkste persoon van de wereld: jij, jezelf en je eigen leven.

Want zelfs als je je helemaal verdiept in het narcisme, je 1000% perfect de taal van de narcist spreekt, dan doe je het nog steeds niet goed en krijg je nog steeds overal de schuld van.

Alle narcisten manipuleren en om narcisten te doorgronden, moet je de taal van het manipuleren spreken, of in ieder geval verstaan en begrijpen. Niet allen jij, maar ook de kinderen van narcistische ouders en de werknemers van narcistische bazen. Eigenlijk zouden we allemaal al van jongs af aan, moeten opgroeien met lessen over manipulatie: hoe werkt manipulatie, hoe herken je het en hoe kan je jezelf er tegen wapenen?

Alle narcisten manipuleren. Allemaal. Alle soorten en al die verschillende typen narcisten. Allemaal manipuleren ze. Wereldwijd is het exact hetzelfde liedje.

Help mee kennis over het narcisme te verspreiden onder onwetende!!

Verspreid je kennis over het narcisme aan onwetende anderen, juist wij als HSP spreken deze taal fantastisch: wij weten anderen te bereiken, wij weten hoe we verbinding en contact kunnen maken met anderen. Deel de blogartikelen berichten van de openbare facebookgroep van HSP en de NARCIST.nl met onwetende anderen: onwetende hunkeren naar deze informatie en ik weet niet hoe het met jullie zit, maar als ik maar slechts 1 onwetende persoon weet te bereiken met gratis voorlichting en kennis over het narcisme, dan is mijn dag alweer goed. En ik hoop dat dat ook voor jou geldt! Dus daarom, help me mijn voorlichting en kennis over het narcisme te verspreiden zodat we allebei zinvol bezig zijn! Dank je wel!

Afbeelding van Oliver Mbrax via Pixabay  (De Anaga gebergte zijn afgebeeld op de foto: die liggen net ten noorden van het noordelijk vliegveld op Tenerife.)

Copyright © 2023 Fleur Irene. De blogs en artikelen op deze site zijn auteursrechtelijk beschermd. Citeren van en linken naar de blogs en artikelen is enkel toegestaan met een link naar deze site en met de juiste bronvermelding.

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij of zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke Hsp’ers slachtoffer van een narciste!

Je bekijkt nu Spreekt de narcist een andere taal?