Spirituele narcist: hoe herken je een verborgen narcistisch spiritueel leider?
Spirituele narcist: Hoe herken je een verborgen narcistisch spiritueel leider?

Spirituele narcist: Hoe herken je een verborgen narcistisch spiritueel leider?

Narcisten en narcisme komen overal voor. Binnen de HSP en de NARCIST.nl website heb ik het voornamelijk over de narcistische partner en de narcistische ouder. Maar ook binnen de kerk en binnen verschillende religies, geloofsovertuigingen en/of binnen geloofsgemeenschappen komen narcisten voor, die zich “verlicht” en “verheven” voelen.

Het type narcist: “spiritueel leider,” ook bekend onder de naam: “de held,” komen hiervoor in aanmerking.

Ik heb meerdere vragen gekregen of ik eens wat aandacht wil besteden aan het narcisme binnen de kerk, religie en/of geloofsgemeenschappen.

Een narcist binnen de kerk, binnen een religie, schoolonderwijssysteem, universiteit en of binnen een geloofsgemeenschappen is een type narcist dat onder: spiritueel leider valt. Deze narcist vertoont alle kenmerken van een verborgen narcist.

Lees ook: Verschillende typen en soorten narcisten.

De spirituele narcist is een verborgen narcist.

Zoals met zoveel narcisten hebben de meeste mensen het niet door dat ze met een narcist te maken hebben als ze in aanraking komen met een spirituele narcist. Deze typen narcisten lijken de perfecte docenten, leraren, meesters en professoren met (vaak) een religieuze achtergrond. Ze luisteren met grote aandacht naar je, schenken je al hun aandacht en steunen je daar waar ze maar kunnen. Dit type narcist geeft je alle kennis waar je zelf al jaren naar op zoek bent.

De verborgen spirituele narcist – net als de gulle narcist en de Florence Nightingale narcist – gaat heel overtuigend te werk. Je kunt het je gewoon niet voorstellen dat deze mensen überhaupt narcisten zijn, laat staan dat ze gewetenloos, empathie loos en onmenselijk zijn. 

Deze narcisten zijn er heilig van overtuigd dat door hun (spirituele) beroep, ze zeer bijzondere personen zijn die op handen gedragen en door anderen aanbeden moeten worden. Het verheft hun ego en kunnen zich daarom zeer opgeblazen gedragen. Ze gedragen zich alsof ze de allesweter zijn. Ze voelen zich superieur t.o.v. alle anderen en gedragen zich daar ook naar. Ze kijken neer op alle onwetende.

Tijdens hun hoogmoed worden de grenzen van anderen overschreden. Iedere keer weer opnieuw zoeken narcisten je grenzen op. Ook binnen een grote groep volgelingen, zal de narcistische leider de grenzen van de groep opzoeken.

Wat maakt een leider menselijk?

Zelfreflectie is iets wat ons mensen menselijk maakt. Iedere narcist, waaronder de verborgen narcistische Spirituele leiders, zijn niet in staat tot zelfreflectie. En dat geldt ook voor empathie.

Wat is een echte leider?

Echte leiders, voelen zich verbonden met hun volgelingen of leerlingen, brengen graag hun kennis over en veroordelen de anderen niet. Echte leiders worden zelf kwetsbaarder en ontvankelijker voor de gevoelens van anderen.

Een spiritueel leider als narcist, veroordeelt anderen wel: hun volgelingen of leerlingen mogen geen fouten maken, worden voor de gemaakte fouten bestraft, genegeerd en worden verantwoordelijk gehouden voor hun fouten op een manier dat het heel veel schuldgevoelens opwekt.

Waar gaat het de verborgen spirituele narcist echt om?

Waar het de verborgen spirituele narcist echt om gaat, is om heel veel volgelingen te verzamelen. Volgelingen die de narcist heel veel aandacht, tijd en energie geven. Hem, of haar, aanbidden en hem volgen. Blindelings. En alles voor hem willen opofferen. De gulle narcist en in mindere mate de kwetsbare verborgen Florence Nightingale narcist willen, net als de spirituele narcist, ook niets liever dan trouwe volgelingen verzamelen. Volgelingen die hun voeding geven d.m.v. van aanbidding, bewondering en aandacht. Zonder voeding van de volgelingen kan een spirituele narcist niet bestaan of overleven.

Deze narcist heeft behoefte aan zelfwaardering en aan zelfverheffing, maar slaat daarin door. Het zogenaamde positieve zelfbeeld van deze narcistische leider slaat door. Alleen dankzij hem, of haar, kan de wereld verbeteren. Het enige wat anderen kunnen doen is zich aansluiten bij deze leider en de wereld zal gaan verbeteren! Alles om diens eigen grootsheid onder de aandacht te brengen van diens volgelingen en/of leerlingen.

Hoe herken je een verborgen narcistische spiritueel leider?

Een narcistische spiritueel leider wil anderen imponeren, zodat anderen hem, of haar, met open mond bewonderen en applaudisseren. Deze leider kan niet tegen kritiek en heeft een enorm groot gebrek aan inlevende gevoelens en aan empathie.

Wanneer moet je weg om nooit meer terug te keren naar deze “spirituele leider?”

Als een spiritueel leider dingen gaat roepen als:

“Daar sta ik boven!” als je met problemen of met een vraag aankomt, dan zou ik zeggen: Run!

Als de verborgen narcistische leider bovendien kwetsende en wrede woorden tegen je gebruikt, je vernedert en je behandelt of je niets bent, kom dan alsjeblieft nooit meer terug!

De spirituele narcist kan heel jaloers zijn op de successen, macht en rijkdom van een ander.

Profiel slachtoffers van verborgen narcistische spirituele leiders

Perfecte slachtoffers voor verborgen narcistische spirituele leiders, zijn volgelingen en leerlingen die eenzaam zijn. Geïsoleerd van anderen leven, met hun ziel onder de arm lopen en mensen die niet geaard en/of gegrond zijn. Op het oog hebben deze mensen “verlichting” nodig. En in hun kwetsbaarheid zijn ze gevoelig voor het gevlei van de verborgen narcistische spirituele leider. Door aantrek en afstoot gedrag wordt het slachtoffer totaal afhankelijk gemaakt aan de gekte van de narcist.

Maar ook als je een nare tijd doormaakt, ben je vatbaar voor de schijn van “prettige gevoelens” die de verlichting belooft. Precies zoals de verborgen narcistische spiritueel leider je voorwendt. Alles om je nare gedachten te doen vergeten, ben je bereid tot toetreding. Onbewust willen we ons allemaal prettig voelen.

Hoe voorkom je dat je in de val loopt van een verborgen narcistische spiritueel leider?

Ben je echter geaard en gegrond, leef je bewust, leef je in het heden en leef je in harmonie en in rust? Dan besef je veel sneller dat er iets niet in de haak is met deze leider die je “verlichting” belooft, maar geen kritiek of fouten van anderen verdraagt. Je voelt aan dat deze leider zich beter voelt dan alle anderen. Je voelt aan dat er iets niet klopt. Mogelijk ben je nog niet helemaal in staat om je vinger op de juiste plek te leggen. Maar luister naar je intuïtie en naar je voorgevoelens! Geef niet toe als de narcist breed uit lachend je twijfels probeert weg te nemen! Luister naar de waarschuwingssignalen die je lichaam geven!

Lees ook: Hoe krijg je een narcist uit je hoofd, het narcisme uit je gedachten en blijf je niet langer in de ban van een narcist?

Als je te maken hebt (gehad) met een spirituele narcist, hoe herstel je dan? Hoe moet je verder?

Als je opgegroeid bent binnen de dynamiek van een narcistisch gezin en mogelijk een narcistische ouder hebt, zou ik beginnen met het ebook: Kind van een narcist. Het leert je je kindertijd begrijpen. Het leert je je gewonde Innerlijke Kind te helpen, je schuldgevoelens te verminderen. En ook: het geeft speciale aandacht aan je gevoelige zenuwstelsel dat door het narcisme chronisch overbelast is geraakt. Hierdoor kom je veel beter in balans.

Lees ook: Volwassen kind van een narcistische ouder.

Als je niet opgegroeid bent binnen een narcistisch gezin, zou ik beginnen met Het Helingsproces: helen van destructieve relaties. Als je bewust bent geworden van je kwetsbaarheid, besef dan dat je in potentie in een geweldige positie zit. Met deze kennis kan je bewust gaan deelnemen aan je eigen helingsproces. Je kan al je gekwetste gevoelens aanpakken en helen.

Het is niet langer nodig om te wachten totdat iemand anders je komt redden, oplapt of al je zorgen van je over neemt. Niemand anders kan het namelijk voor je doen, je zult het zelf moeten doen. Anderen kunnen namelijk nooit naar je innerlijke pijnlijke plekken gaan, waar al je verdriet verborgen ligt. Dat kan je uitsluitend zelf. Anderen kunnen je hooguit steunen, maar helen kun je alleen zelf.

Accepteer je kwetsbaarheid en je gekwetste gevoelens! Van daaruit kan iedereen beginnen met het helen van zowel het narcisme als van je gekwetste gevoelens. Start met helen als je voelt dat je er echt aan toe bent. Het helingsproces is behalve een lees ebook vooral een actieve doe-ebook: vol met oefeningen en “actief aan het werk” oefeningen, zodat je het geleerde direct in de praktijk brengt en tot verrassende helende inzichten komt. Ook een speciale oefening voor Hsp’ers met narcistisch trauma, met vrijwel hetzelfde helende effect als EMDR. Maar deze oefening kan je veilig thuis in je eigen vertrouwde omgeving maken. Zonder dat je de deur uit hoeft en zonder dat je dure therapie hoeft te volgen!

Hulpmiddelen en extra ondersteuning tijdens het herstellen van narcisme

Vanzelfsprekend zijn er ook een aantal extra hulpmiddelen om je bij te staan tijdens het herstellen van het narcisme, zoals bijvoorbeeld:

Maak jezelf sterk en krachtig. Als je moe, uitgeput, kapot en met moeite uit bed komt iedere morgen, jezelf kwijt bent en van ellende niet weet hoe te beginnen, begin dan alsjeblieft eerst met: jezelf.

Zet jezelf in het zonnetje, verzorg jezelf, omarm jezelf en start met het richten van je aandacht op: jezelf. Je moet op adem komen, je moet op krachten komen. Je moet weer sterker en krachtiger worden en in je eigen unieke kracht gaan staan. Op allerlei niveaus: mentaal, emotioneel, lichamelijk, spiritueel maar ook je levensstijl als HSP. Begin dan met: Maak jezelf sterk en krachtig, speciaal voor Hsp’ers: kom op krachten en ga weer in je eigen kracht staan.

Verminder stress in je leven! Narcisme en narcistisch misbruik, veroorzaakt stress, langdurige stress, chronische stress, burn-out maar ook P.T.S.S. (Post Traumatisch Stress Syndroom.) Veel mannelijke Hsp’ers, die langdurig te maken hebben gehad met narcisme staan onder dusdanige stress , dat ze hartklachten ontwikkelen. Vermoed je dat je met stressklachten te maken hebt? Maak altijd een afspraak met je huisarts en volg diens adviezen op! Als stress counselor weet ik maar al te goed wat de gevolgen kunnen zijn van stress in combinatie met narcisme. Mogelijk dat mijn ebook over stress je verder kan helpen.

Voeding voor langdurige en vitale energie. Iedere HSP heeft langdurige vitale energie nodig om zich te ontdoen van het narcisme. Langdurige vitale energie en geestelijk alerter begint voor iedere Hsp’er in de keuken! En dat gaat makkelijker dan je denkt, zelfs als je geen tijd hebt, kinderen hebt en/of vegetarisch eet. Ik leg je uit hoe verrassend makkelijk dat gaat en ik leg je in het ebook: “Voeding voor langdurige vitale energie” ook uit hoe ik het gedaan heb en nog steeds doe.

Relatieverslaafd, afhankelijk van anderen zijn en codepent. Voor iedereen die relatieverslaafd is, afhankelijk is gemaakt door de narcist,  en/of een codependent is en bovendien met het narcisme worstelt: het ebook: Relatieverslaving van een codependent: doorbreek de patronen die zo aantrekkelijk voor narcisten aan je zijn.

Contact met lotgenoten en gelijkgestemden, speciaal voor HSP, een verborgen facenbookgroep waar je je verhaal in kwijt kunt, je hart kunt luchten, om tips en advies kan vragen of rustig meelezen met anderen. Er zijn voorwaarden verbonden om toegelaten te worden tot deze bijzonder fijne groep, aangezien de groepsveiligheid voor alles gaat!

Foto: Pixabay

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Spirituele narcist: hoe herken je een verborgen narcistisch spiritueel leider?
Spirituele narcist: Hoe herken je een verborgen narcistisch spiritueel leider?