Scheiden van een narcist, terwijl je nog verliefd bent op de narcist!
Scheiden van een narcist, terwijl je nog verliefd bent

Scheiden van een narcist, terwijl je nog verliefd bent op de narcist!

Ik heb al heel wat geschreven over het onderwerp: Scheiden van een narcist. Dat je vooral nooit: Onvoorbereid moet gaan scheiden. Waar je je aan moet denken als je wil gaan scheiden. Hoe je jezelf moet gaan voorbereiden, sterker moet gaan worden om de naderende vecht scheiding het hoofd te kunnen bieden. Want dat scheiden van een narcist een complexe en slopende scheiding gaat worden, dat jaren en jaren kan gaan duren en het je zowel emotioneel als financieel ruïneert, dat mag hopelijk wel duidelijk zijn.

Maar wat als je nog verliefd bent op de narcist? Of nog van de narcist houdt?

Scheiden en verliefd!

De verleiding is dan erg groot aanwezig om alle adviezen die in het artikel: “Onvoorbereid scheiden van een narcist, waarom je dat NOOIT moet doen!” in de wind te slaan, immers, je bent nog verliefd of je houdt nog van hem of haar.

En dat is helemaal te begrijpen en ook een heel menselijke reactie van je.

We willen zo graag zien en geloven dat de narcist een gewetensvol persoon is, met een geweten. Net zoals jij en ik. We willen zo graag zien en geloven dat de narcist ons goed gezind is en dat al die waarschuwingen overdreven zijn en dat het heus allemaal wel meevalt.

Mijn narcist doet dat niet

De afgelopen 15 jaar heb ik heel wat berichten mogen ontvangen van lezers. Ze schreven me dat ze hoopten dat ik overdreef en dat de scheiding met hun narcist wel mee zou vallen. “Mijn narcist doet dat niet,” zo schreven ze.

Hun wanhopige bericht komt slechts enkele maanden later: “Help! Ik ben wanhopig! Je had helemaal gelijk! Alles wat je schrijft over de scheiding met een narcist klopt! Ik ben onvoorbereid begonnen aan mijn scheiding met de narcist en het is zelfs erger dan je omschreven had! Kan je nog wat voor me doen? Heb je nog tips voor me?”

Ik voel me altijd verschrikkelijk naar worden als ik zulke berichten lees of hoor.

Wat moet ik schrijven om jullie te laten beseffen dat zodra jij en de narcist gaan scheiden in een vernietigingsfase zijn terechtgekomen? Dat de narcist je kapot wil maken? Dat de narcist alles van je af wil pakken wat je hebt of bezit? Inclusief de kinderen? Dat er geen houden meer aan is zodra de narcist door heeft dat het je menens is en dat je wil scheiden?

Totdat ik me realiseerde: alleen iemand die nog van de narcist houdt of verliefd is, zal niets van me aannemen en altijd hopen op: “Dat doet mijn narcist niet.” En eerlijk is eerlijk, dat wens ik ook met heel mijn hart dat je narcist dat niet doet.

De narcist heeft een stoornis, je gaat scheiden van iemand die een stoornis heeft!

Maar…een narcist is iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. De narcist heeft een stoornis. Dat is niet bedoeld om rot te praten over een narcist, maar een bittere waarheid: op de scans van de hersenen van de narcist is aantoonbaar waarneembaar dat er delen van de hersenen van de narcist anders zijn: diens hersenscans komen niet overeen met de hersenscans van personen die geen stoornis hebben. Een narcist IS anders en reageert ook anders. Een narcist reageert niet zoals mensen dat doen, die geen stoornis hebben.

Ook dat zal mogelijk een hard gelach zijn voor iedereen die nog houdt van diens narcist, maar beseft en zich realiseert dat samenleven met een narcist geen leven is. Maar onvoorbereid gaan scheiden van een narcist, zal zich ontwikkelen tot een afschuwelijke nachtmerrie. Over alles zal de narcist gaan vechten, zelfs om een lullig dingetje als een gummetje. Over alles zal de narcist liegen. Over alles zal de narcist je tegenwerken. Over alles zal de narcist je dwarsbomen. En dat put je uit. Er komt al snel ene punt dat je het emotioneel niet meer aankan, omdat alle energie uit je is gezogen.

Beter kan je je zaakjes van tevoren geregeld hebben, zolang jullie nog niet in de vernietigingsfase zijn terechtgekomen. Onthoud: tijdens de laatste fase van jullie relatie, de vernietigingsfase krijg je niets meer voor elkaar: de narcist weigert alle medewerking en komt diens valse beloftes niet na. Maar zitten jullie nog niet in de laatste fase – lees: de narcist heeft er nog geen weet van dat jij met plannen rondloopt om te scheiden – dan kan je nog een hoop voor elkaar krijgen en kan je zelfs de narcist zover krijgen dat deze ergens een handtekening onder zet! Ook is het erg verstandig om ook jezelf te gaan voorbereiden op een emotioneel loodzware tijd: jezelf sterker en krachtiger maken, zowel lichamelijk, geestelijk als emotioneel, is echt geen overbodige luxe!

Heb je hulp nodig bij het onderwerp: Scheiden van een narcist? Kan je wel wat tips en adviezen gebruiken? Wat je absoluut wel en wat je absoluut niet moet doen als je van plan bent om te gaan scheiden van een narcist? Neem dan een kijkje bij het e-book in pdf van Fleur Irene: Scheiden van een narcist, hoe doe ik dat?

Afbeelding van Rang Oza via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

P.S. Ondanks de vele gratis informatie en voorlichting over het narcisme en over narcistisch misbruik op deze site, (sinds 2008!) ervaar ik het als ronduit schokkend dat lezers denken: “Dat doet mijn narcist niet!” of: “Zo kwaadaardig zal mijn narcist niet zijn,” of: “Mijn narcist is anders!” Iemand die een narcistische persoonlijkheids STOORNIS heeft, denkt en handelt anders dan jij. Narcisten hebben een energiebron nodig, anders kunnen ze niet overleven: daarom blijven ze je al je energie uit je zuigen, ondanks hun beloftes dat ze hun gedrag gaan verbeteren. Ze zuigen je leeg, ze zuigen je net zo lang leeg totdat er niets meer van je over is. Alsjeblieft, verdiep je in het narcisme van een narcist en laat je niet langer in de maling nemen door iemand die gemeen en kwaadaardig is. Zelfs niet als deze narcist goede dagen heeft en af en toe lief, aardig, attent of charmant is. Je bent veel meer waard dan “af en toe” wat liefde en aandacht te krijgen.

Hij of zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Je bekijkt nu Scheiden van een narcist, terwijl je nog verliefd bent op de narcist!