Scheiden van een narcist, hoe doe je dat als HSP? Wat staat je te wachten als je jezelf niet goed voorbereid?
Scheiden van een narcist, hoe doe ik dat als HSP? Wat staat je te wachten als je jezelf niet goed voorbereid?

Scheiden van een narcist, hoe doe je dat als HSP? Wat staat je te wachten als je jezelf niet goed voorbereid?

Is scheiden van een narcist de oplossing voor al je problemen, of begint de ellende dan pas echt?

Is scheiden van een narcist de oplossing voor al je problemen, of begint de ellende dan pas echt?

Ik heb het al een tijdje niet meer gehad over: Scheiden van een narcist. Scheiden van een narcist lijkt een oplossing voor al je problemen met een narcistische partner, maar ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: het veroorzaakt mogelijk meer ellende dan je ooit voor mogelijk hield! En dan heb ik vooral die personen voor ogen die kinderen hebben samen met een narcist. Je waant je veilig nu je besloten hebt te gaan scheiden, je waant je veilig nadat je de aanvraag hebt ingediend, maar het tegendeel is helaas waar.

Tip scheiden van een narcist

Mag ik je een tip geven en op het volgende je op het hart drukken? Vertel de narcist NOOIT dat je met plannen rondloopt dat je van hem of haar wil scheiden! Vertel niemand iets over je plannen: houd het in Godsnaam voor je! Laat de narcist maar in de waan dat je nog keurig in het gareel loopt: dat is voor je welzijn en die van de kinderen een stuk beter!

Wanneer vertel je een narcist dat je wil scheiden?

Wanneer vertel je een narcist dat je wil scheiden? Je vertelt een narcist pas dat je wil scheiden als je jezelf en de scheiding goed hebt voorbereid. ONvoorbereid gaan scheiden van iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis is de grootste fout van je leven!

Onvoorbereid scheiden van een narcist: goed idee?

Onvoorbereid scheiden van een narcist is iets wat je absoluut niet moet doen. Laat ik het zo zeggen: dat raad ik iedereen, die plannen heeft om te gaan scheiden, af. Dat is overigens geen wetenschappelijke onderbouwde visie van mij, maar eerder een conclusie die ik trek uit alle ervaringen van lotgenoten die besloten hebben (hadden) om te gaan scheiden van een narcist: de narcist gaat je treffen waar het meest pijn doet: via de kinderen. Narcisten gaan harteloos en gewetenloos te werk en werken je – op alle gebieden! – tegen.

Waar ga je mee te maken hebben als je besluit te gaan scheiden van een narcist?

Wat we ons vooral moeten beseffen en realiseren is: zowel in Nederland als in België is “narcisme” niet erkend. Hierdoor is er geen voorlichting over het narcisme, ook niet tijdens opleidingen van rechters, advocaten en van andere hulpverleners waar je mee te maken krijgt rondom de scheiding. De werkwijze van narcisten is hen vreemd. Ze hebben geen idee dat ze met een wolf in schaapskleren te maken hebben. Ze hebben geen idee dat ze gemanipuleerd worden door de narcist waar ze zelf bij staan. Hulpverleners hebben er geen idee van dat ze gehersenspoeld worden door die charismatische vent of vrouw, die ze niets anders dan valsheden voorschotelen. Deden ze nou maar aan waarheidsbevinding…of checkten ze nou maar de feiten…

Rechters, advocaten en hulpverleners die bekend zijn met het narcisme?

Er zijn overigens wel rechters, advocaten en hulpverleners die bekend zijn met het narcisme: rechters die gingen scheiden van hun partner en tot hun grote schrik tot de ontdekking kwamen dat hun aanstaande ex mogelijk een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. En vervolgens tot de conclusie kwamen dat het rechtssysteem narcisme niet erkend.

In het e-book in PDF: “Scheiden van een narcist, hoe doe ik dat?” is een lijst te vinden met daarin advocaten in NL en B die kennis en ervaring hebben met narcisme.

Rechters, advocaten en hulpverleners die zelf narcistisch zijn!

Maar het kan ook andersom: dat rechters, advocaten en hulpverleners zelf narcistisch zijn! Dan kom je met recht van de regen in de drup terecht! Tegen deze rechters, advocaten en hulpverleners vertellen dat je aanstaande ex een narcist is, is voor hen vloeken in de kerk en dat levert je direct “strafpunten” op tijdens je scheiding. Wees je er van bewust dat je nooit tijdens of rondom de scheiding uitroept dat je aanstaande ex een “narcist” is. Hoe krom het ook klinken mag: roep nooit uit dat je a.s. ex een “narcistische persoonlijkheid” heeft en begin ook nooit over het narcisme van de narcist.

Wat ga je ontdekken of meemaken als je gaat scheiden van een narcist? Wat staat je te wachten als je jezelf niet goed voorbereid?

  • Verborgen financiële wandaden van de narcist naar jou en je gezin: plotseling is al het spaargeld verdwenen en is er bijvoorbeeld een gigantische schuld opgebouwd door de narcist, achter je rug om.
  • Het manipulatiemiddel van een narcist is: geld en daar krijgt iedereen mee te maken zodra aangegeven wordt te willen scheiden van een narcist.
  • Isolement, door o.a. lastercampagnes en kwaadsprekerij over jou, isoleert de narcist je van alles en iedereen rondom de scheiding, terwijl je behoefte hebt aan steun en begrip.
  • Valse beschuldigingen zoals kindermisbruik,
  • Op alle gebied werkt de narcist je tegen,
  • Hebben jullie samen kinderen? Dan zal de narcist als ouder je op alle fronten tegenwerken,
  • Hebben jullie samen kinderen? Dan krijg je te maken met ouderverstoting,
  • Ga je scheiden van iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis? Dan krijg je te maken met een hoog conflict scheiding: jarenlange vechtscheidingen!
  • Je wordt financieel en emotioneel kapot gemaakt: jij en de narcist zijn in de laatste fase van jullie “relatie” terechtgekomen: de vernietigingsfase.

De verborgen financiële wandaden van een narcist

Het volgende probleem is, dat je tijdens de scheiding er achter komt dat de narcist je al die jaren financieel ontrouw was en financiële wandaden pleegde. Tot je grote schrik kom je er (bijvoorbeeld) achter dat het spaargeld verdwenen is en dat er enorme schulden – vaak ook op jouw naam! – opgebouwd zijn. Opnieuw beginnen wordt op deze manier een heel stuk lastiger. Jullie financiën stilletjes uitzoeken, eer je aangeeft dat je wil scheiden, is echt geen overbodige luxe!

Het manipulatiemiddel van narcisten is: geld.

Narcisten voelen zich machtig als ze de controle over jou en de kinderen hebben en zullen alles in het werk stellen om jou financieel te treffen. Zodra je aangeeft dat je wil scheiden, verergert dit gedrag van de narcist.


Isolement

Want dat is het volgende probleem waar veel personen te maken mee krijgen zodra ze aangeven te willen scheiden: de narcist zorgt door kwaadsprekerij en de lastercampagnes dat je in een isolement terecht komt. Door de gewiekste manipulatietechnieken, hersenspoelen ze iedereen om jou heen, waardoor je steeds vaker afgezonderd raakt van anderen. Niet iedereen gelooft de verzonnen en valse verhaaltjes van de narcist, gelukkig maar, maar het toneelspel van narcisten is zo goed dat onwetende anderen de woorden van de narcist als waarheid aannemen, zonder de feiten te checken.

Kindermisbruik en andere valse beschuldigingen

Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is, zodra de narcist zich realiseert dat jij wil scheiden en jullie hebben kinderen, zal de narcist jou op de 1 of andere manier beschuldigen van kindermisbruik. Wij weten inmiddels wel dat als de narcist jou ergens van beschuldigt, de narcist het zelf is die de kinderen mishandelt: de narcist projecteert diens nare gedrag op anderen. Maar onwetende rechters, advocaten en andere hulpverleners weten dat niet: ze hebben geen kaas gegeten hoe het gedrag van narcisten in elkaar steekt en gaan vaak stekeblind met het verzonnen en valse verhaal van de narcist mee. En de leugens zijn zo goed opgebouwd, dat velen de narcist geloven, ook omdat ze niet aan waarheidsbevindingen doen, maar ook omdat ze gehersenspoeld zijn door de narcist. Ze hebben er geen weet van dat ze enorm bij de neus genomen worden door iemand met een persoonlijkheidsstoornis.

Tegenwerken

Zodra de narcist weet dat jij wil scheiden en jullie hebben kinderen, zal de narcist alles, maar dan ook echt alles in het werk stellen om zich als ouder te misdragen: de narcist neemt geen enkele verantwoordelijkheid over de kinderen, verwaarloosd de kinderen, werkt jou tegen en spreekt kwaad over jou tegenover de kinderen. Bovendien gebruiken narcisten de kinderen om informatie uit je los te krijgen en moeten de kinderen onder dwang en bedreiging vertellen wat jij doet. Narcisten gedragen zich altijd als verwende kleine kinderen, maar dit gedrag verergert zich vele malen rondom de scheiding. Zelfs om kleine dingen, levert de narcist strijd en werkt je tegen. Dat dit gedrag ten koste gaat van de eigen kinderen, kan de narcist niet boeien. Juist omdat het om het welzijn van de kinderen gaat, is het bijzonder moeilijk om NIET te reageren op dit gekmakend en kinderachtige gedrag van de narcist.

Ouderverstoting

Het ergste moet nog komen: ouderverstoting. Ouderverstoting wil je als ouder niet meemaken en dat is nu exact wat je te wachten staat als je gaat scheiden van een narcist terwijl jullie samen kinderen hebben. Het is iets onmenselijks en je kan het je bijna niet voorstellen dat een narcist daar toe in staat is. Het is echter een begrijpelijke vergissing aan te nemen dat een narcist menselijk is, een hart en een geweten heeft, terwijl je te maken hebt met iemand die een (verborgen) stoornis heeft. Onderschat deze verborgen stoornis alsjeblieft nooit lieve dames en heren!

Hoog conflict scheiding: jarenlange vechtscheidingen!

En het volgende probleem is, dat de scheiding met een narcist altijd een hoog conflict scheiding is: een echtscheiding die jaren en jaren gaat duren. Over alles gaat de narcist strijd voeren, tegen het belachelijke aan. Zolang echter het rechtssysteem narcisme niet erkent, kan de narcist diens goddelijke gang blijven gaan, ten koste van jou, je gezondheid en welzijn. Bovendien zal het een kostbare aangelegenheid zijn om jaren en jaren in scheiding met een narcist te liggen.

Scheiden van een narcist is een energievretende en kostbare gebeurtenis.

Op emotioneel en financieel gebied word je kapot gemaakt. Als je besluit te gaan scheiden van een narcist terwijl je labiel, gestrest, verzwakt en uitgeput bent, dan kan ik je 1 ding vertellen dat de narcist gaat doen: gehakt van je maken. Zodra je namelijk hebt aangegeven dat je wil scheiden, zijn jij en de narcist in de laatste fase van jullie relatie terechtgekomen: de vernietigingsfase. Met andere woorden: de narcist is er op uit om je te vernietigen. Hun ego kan het niet verkroppen dat jij de narcist wil verlaten. Bovendien, narcisten kunnen niet overleven en bestaan zonder hun dagelijkse voeding – jij – en gaan vanaf nu alle energie uit je zuigen. Goed voor jezelf zorgen is een absolute VEREISTE als je van plan bent te gaan scheiden van een narcist! 

“Dat had ik veel eerder moeten doen!”

Is het echt uitsluitend kommer en kwel Fleur Irene, of heb je ook nog een vrolijke noot te vertellen? Ja hoor, vrijwel iedereen die is gescheiden van een narcist vertelt me: “Dat had ik veel eerder moeten doen!”

Resultaat scheiden van een narcist? Spijt! Spijt! 

Maar! Eerlijk is eerlijk, er zijn ook gevallen die hun haren uit hun hoofd trekken van spijt dat ze zijn gaan scheiden van hun narcist: zij zijn hun kinderen kwijt geraakt aan de narcist, omdat de kinderen zonder jouw bescherming onder invloed kwamen te staan van het narcisme van de narcist. Ouderverstoting wordt het vaakst gemeld, maar ook dat de kwetsbare jonge kinderen zo getreiterd werden door hun eigen narcistische ouder, dat er een nieuwe generatie narcisten ontstaan.

Soms valt het mee, vaker valt het (zwaar!) tegen.

Er is heel veel meer te vertellen en te schrijven over dit onderwerp. Immers, soms valt het mee omdat de narcist – om welke reden dan ook – van jou wil scheiden. Dan zet de narcist er vaart achter en laat zich nooit meer iets van zich horen na de snelle scheiding (Ghosting). Meestal gaat het om narcisten die een nieuw slachtoffer op het oog heeft: jonger, maar vooral: rijker. Meestal gaat het om iets dat de narcist niet van jou kan krijgen: aanzien of macht of zoiets dergelijks.

Als de narcist van jou wil scheiden

Ook kan de narcist besluiten van jou te willen scheiden en exact dezelfde nare weg gaan behandelen alsof jij degene bent geweest die de scheiding heeft aangevraagd. Dan is de nachtmerrie compleet, aangezien je nergens op hebt kunnen voorbereiden. Ik ben vaak de woorden “oud vuil” tegengekomen, als slachtoffers mij schreven en vertelden hoe de narcist hen behandelden tijdens dit soort scheidingen.

Schokkend: Nederlandse jeugdbeleid bij scheidingen en huislijk geweld

Er is nog iets wat ik graag met jullie wil delen rondom dit thema en waar je ABSOLUUT rekening mee MOET houden: De Nederlandse jeugdbeleid stelt bij scheidingen en huiselijk geweld de ouders centraal en niet de kinderen.

Geld besparen op de scheiding van een narcist, hoe doe je dat?

Maar ook het volgende wil ik nog heel graag met jullie delen: Geld besparen op de scheiding van een narcist, hoe doe je dat? 6 geld bespaartips als je wil gaan scheiden van een narcist!

“Maar dat doet mijn narcist niet!”

Ik weet uit ervaring dat veel lezers denken, terwijl ze dit lezen: “Maar dat doet mijn narcist niet.” Het is een valkuil om te denken dat je veilig bent zodra je de scheiding in werking hebt gezet. Dat alles dan goed geregeld is en dat de narcist zich houdt aan gemaakte (wettelijke) afspraken. Narcisten beloven veel, maar houden zich niet aan hun woord, dat is een typisch kenmerk van het narcisme. Alimentaties worden niet of te laat betaalt, narcisten treuzelen oneindig om geld over te maken en zelfs als de eigen kinderen de dupe worden van het tekort aan financiële middelen: de narcist vertrekt geen spier en geniet van jullie benarde situatie.

Wat is een voorwaarde als je wil scheiden van een narcist? Financieel zelfstandig zijn om nooit meer afhankelijk te zijn van een narcist! 

Wat is een voorwaarde als je wil scheiden van een narcist? Financieel zelfstandig zijn om nooit meer afhankelijk te zijn van een narcist! 


Ervoor zorgen dat je financieel zelfstandig bent en nooit afhankelijk bent van de narcist op financieel gebied is echt absolute en bittere noodzaak! Anders BLIJF je een speelbal van de narcist met alle frustraties, woede, machteloosheid en stress van dien! Gelukkig zijn er op dit moment banen voor het uitzoeken en zou je – bijvoorbeeld – een MBO opleiding in combinatie met betalend werk kunnen doen. 1 dag naar school en 4 dagen werken tegen een zeer redelijk salaris. Het overwegen waard als je van plan bent te gaan scheiden van een narcist en je hebt de financiële middelen niet om onafhankelijk te zijn van de narcist. Bovendien geeft het afleiding en kom je in contact met anderen, waardoor je uit je isolement gehaald wordt.

(Nogmaals: Geld lieve dames en heren, is HET manipulatiemiddel van narcisten!)

Scheiden van een narcist? Je hebt een strategie nodig, een stappenplan!

Iedereen die met plannen rondloopt om te gaan scheiden van iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft een plan van aanpak nodig: een strategie, een stappenplan. Lees hier meer over een plan van aanpak en strategieën.

Gratis: extra informatie en voorlichting rondom het thema: scheiden van een narcist

Lees het gratis PDF: Het ontsnappingsplan; als je alles kwijt bent en geen kant meer op kan

En:

Lees het gratis PDF: Narcist verlaten, in 7 stappen de narcist verlaten.

P.S. Het e-book in PDF: “Scheiden van een narcist, hoe doe ik dat?” is NU in de aanbieding!

Afbeelding van Oleg Gamulinskii via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij of zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke Hsp’ers slachtoffer van een narciste!

Please follow and like us: