Schaamte gebruiken narcisten als wapen tegen hun slachtoffers

Schaamte gebruiken narcisten als wapen tegen hun slachtoffers

Schaamte versus de narcist. Vroeger, toen de narcist nog een klein jongetje of meisje was, kreeg hij te maken met misbruik en verwaarlozing. Dit misbruik kon zowel emotioneel, lichamelijk als psychisch zijn en werd vaak veroorzaakt door een (narcistische) moeder. Of door een verslaafde ouder of een ouder met een persoonlijkheidsstoornis. Dat nooit meer. Op een gegeven moment denkt het kind: “Vanaf nu deel ik de klappen uit!”. Rond de leeftijd van 4 tot 5 jaar beginnen de hersenen van de narcist zich te vervormen. Er treden veranderingen op. Op ongeveer tussen de leeftijd van 6 tot 8 jaar begint het narcisme zich te manifesteren. Het Valse Zelf neemt het over.

Lees meer over: hoe ontstaat het narcisme bij een kind?

Waarom gebruiken narcisten schaamte als wapen tegen hun slachtoffers?

Vanaf dat moment deelt de narcist als eerste de klappen uit. Uit angst om in een net zo kwetsbare positie te belanden als toen hij zelf een hulpeloos kind was. Dat is de reden waarom narcisten schaamte gebruiken als wapen tegen hun slachtoffers, om zichzelf te beschermen tegen kwetsbaarheid. Narcisten willen hun zorgvuldig opgebouwde imago hoog houden. Ze zijn bang dat anderen ontdekken dat ze eigenlijk extreem angstig zijn voor kwetsbaarheid.

Kwetsbaarheid en narcisme: de verborgen kwetsbaarheid van een narcist

Een narcist betrappen op kwetsbaarheid kan wel, maar zal zelden gebeuren. Openlijke narcisten tonen nooit hun kwetsbare kanten. Verborgen narcisten laten soms op onbewaakte momenten iets zien wat voor ons als kwetsbaarheid zou kunnen worden gezien. Beschuldig een narcist nooit van kwetsbaarheid, want dan ontploft hij. Ontploffen vanwege zelfbescherming en om je op afstand te houden. Niemand mag te dichtbij komen, de narcist moet en zal de controle behouden. Narcisten gebruiken deze manipulatieve tactieken om zich superieur te voelen en hun slachtoffers klein te maken. Met als doel om de controle te behouden.

Waarom gebruiken narcisten “shaming” als middel om controle te behouden en hun ware aard te beschermen tegen blootstelling?

Narcisten verdraaien de realiteit, ze zien zichzelf, anderen en de wereld niet op een realistische manier. Narcisten benadrukken de fouten van anderen, ook van hun eigen kinderen. Narcisten doen zich voor als slachtoffers, ook als ze dat absoluut niet zijn. Ze schuiven de schuld altijd af op anderen, ook aan hun kinderen. Narcisten kleineren anderen verbaal, om zich superieur te voelen. Ze voeren aanvallende spelletjes, ook tijdens feestdagen. Narcisten praten over zaken heen, gewoon omdat het hen niet interesseert. Ze vergelijken prestaties waar de ander altijd ten nadele wordt vergeleken met de narcist. En narcisten werken aan een sterke eerste indruk, behalve als het om een cerebrale narcist gaat. (Verschillende type en soorten narcisten uitgelegd in het boek: Herken de narcist.)

Schaamte is een sterke emotie die narcisten ervaren. Een emotie die ze nooit willen ervaren, omdat het hen te kwetsbaar maakt. Bovendien willen ze nooit meer in die kwetsbare positie van vroeger terechtkomen.

Wat zijn de gevolgen voor de slachtoffers?

Schaamte versus de slachtoffers. Hoe triest en hartverscheurend het ook mag klinken, de slachtoffers van narcisme hebben het zwaar te verduren. Wat kunnen zij doen tegen al deze opgelegde gevoelens van schaamte? Schaamte die veroorzaakt wordt door een narcist? Schaamte die voortkomt uit narcistisch misbruik? Hoe kunnen zij hun schaamte verminderen?

Wat is de oplossing voor de slachtoffers?

Het verminderen van schaamte door narcisme is een complex proces. Vooral voor de slachtoffers van narcisme die zijn opgegroeid in een gezin met een narcistische ouder. Of die zijn opgegroeid in een omgeving van verwaarlozing (codependentie). Zij dragen deze diepgewortelde schaamte vaak hun hele leven met zich mee.

Kun je je voorstellen hoe het is om je hele leven te worstelen met gevoelens van schaamte?

Er bestaat geen simpele oplossing die in een blogartikel past. Als je echter graag hulp en advies wilt, dan raad ik je van harte het boek van Fleur Irene aan. Dit boek is geschreven voor HSP, is verkrijgbaar via Amazon en wordt gratis thuisbezorgd: De verborgen wonden van narcistisch emotioneel misbruik.: Het onthullen van de impact en het vinden van heling en herstel.

Afbeelding van John Hain via Pixabay

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Hij/zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, en de boeken (paperbacks) via Amazon, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Schaamte gebruiken narcisten als wapen tegen hun slachtoffers
Schaamte en narcisme