Schaamte en schaamtegevoelens tijdens de omgang met narcisten.

Schaamte en schaamtegevoelens tijdens de omgang met narcisten.

Schaamte en schaamtegevoelens tijdens de omgang met narcisten.

Schaamte en schaamtegevoelens kunnen diep en enorm groot aanvoelen. Schaamte en schaamtegevoelens kunnen een ware kwelling zijn en komen altijd voor tijdens de omgang met narcisten.

Velen van ons zijn opgegroeid in een narcistische omgeving. Voor velen van ons zijn daar de schaamte en de schaamtegevoelens begonnen. Anderen hebben dagelijks te maken met een narcist, in de vorm van een baas of een familielid. Weer anderen hebben een relatie met een narcist of zijn gescheiden of hebben geen contact meer met de narcist, maar de schaamte blijft. Hardnekkig.

Binnen je destructieve relatie, of van je narcistische ouder, kreeg je vaak dingen te horen in de trant van: ”Je zou je moeten schamen!” of: “Ik schaam me kapot voor je.” Dat bezorgt de slachtoffers van narcisme een ongelooflijk gevoel van schaamte op.

Lees ook: Waar komen schuldgevoelens vandaan? Volwassen kind van een narcistische ouder.

De narcist heeft ons geleerd dat we perfect moeten zijn. We mochten niet de ongeschreven wetten en regels van de narcist overschrijden. In de beginfase van een relatie met een narcist werden we geprezen en op handen gedragen. Maar naarmate de relatie met de narcist vorderde, mochten we niets meer fout doen. Sterker nog, alles wat we deden of zeiden was verkeerd. We werden uitsluitend als beminnelijk gezien als we iets deden of zeiden waardoor de narcist beter uit de verf kwam. Alsof we liefde en aandacht moesten “winnen.”

Lees ook: Wat is de werkwijze van een narcist? Hoe gaat een narcist te werk? Herken de werkwijze van een narcist in 8 stappen.

Als je als kind opgroeide in een narcistische omgeving, beloofde je veel om de narcistische ouder, of verzorger, tevreden te houden. Beloftes die je als kind niet altijd waar kon maken. Beloftes omdat ze voor een kind niet realistisch waren om waar te maken. Vaak werden er eisen gesteld aan je als kind, waar je met de beste wil van de wereld niet aan kon voldoen. Maar dat knaagt wel aan je! Nog steeds! Het gevoel van falen en niet goed genoeg zijn overheerst. Als volwassene draag je het nog steeds bij je die schaamte en schaamtegevoelens.

Lees ook: Kind van een narcist.

Schaamte om over het trauma te praten.

P.S. “Narcisten kunnen geen emoties voelen” is ten dele waar: narcisten voelen en ervaren voornamelijk Negatieve emoties. De kwalijke emoties. Achter – bijvoorbeeld – een woedeaanval van een narcist zit wel degelijk een hoop emotie van de narcist: negatieve emoties.

Maar er is nog een vorm van schaamte en van schaamtegevoelens tijdens en na de omgang met narcisten: de schaamte om over het trauma te praten. De schaamte om over het narcistisch misbruik te praten. De schaamte om over de narcist te praten. Jezelf niet veilig voelen, bang zijn dat anderen je niet geloven of dat ze zullen zeggen dat je je aanstelt en bang zijn dat je overweldigd wordt door alle emoties die je al jarenlang hebt moeten wegstoppen.  

Je kwelt jezelf met deze gevoelens en het is een ware worsteling voor velen van ons: hoe kon het gebeuren dat je als intelligent persoon, als volwassene, je hebt laten misbruiken door een narcist? Hoe kon het gebeuren dat je al die tijd over je eigen grenzen bent heengegaan? Hoe kon het gebeuren dat je jezelf al die tijd volkomen hebt weggecijferd? Hoe kon het gebeuren dat je al die tijd in angst geleefd hebt?

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Schaamte en schaamtegevoelens tijdens de omgang met narcisten.
Schaamte en schaamtegevoelens tijdens de omgang met narcisten.