Relatieverslaving, wat zijn de kenmerken van iemand die relatieverslaafd is?
Relatieverslaving, wat zijn de kenmerken van iemand die relatieverslaafd is?

Relatieverslaving, wat zijn de kenmerken van iemand die relatieverslaafd is?

Hoe ontdek je of je relatieverslaafd bent? Ben je verslaafd aan de liefde? Zit je vast in een destructieve relatie en ben je niet happy?

Relatieverslaving. Hoe ontdek je het, of je liefdesverslaafd of relatieverslaafd bent?

Iedereen die verstrikt is door angst, een grote behoefte voelt aan veiligheid en een gemis heeft aan eigenwaarde, is in principe gevoelig voor een liefdes – of voor een relatieverslaving. Om te voldoen aan je gemis van deze behoeftes stel je jezelf afhankelijk op binnen de liefde en binnen je relatie en geef je je liefde onvoorwaardelijk weg aan een ander. In de hoop dat de ander je angst wegneemt, je behoefte aan veiligheid geeft en je een gevoel van eigenwaarde geeft. 

Kenmerken relatieverslaving en relatieverslaafd

Een kenmerk dat je liefdes- of relatieverslaafd bent, is het overheersende gevoel dat je niet zonder de ander kunt. Hoe meer de ander je links laat liggen hoe meer je de aandacht van de ander wenst.

Een ander kenmerk is dat je al je eigen behoeftes en wensen overboord gegooid hebt ten behoeve van de ander. Je richt je helemaal op de behoeftes en wensen van de ander, weet exact wat de ander nodig heeft, terwijl je zelf geen idee hebt welke eigen behoeftes of wensen je bezit. Zonder het zelf eigenlijk altijd goed te beseffen ben je obsessief bezig met de ander. De ander is je wereld geworden, de ander speelt de hoofdrol in je eigen leven. Je bent zelfs in staat om je hobby’s en je vrienden op te geven ten behoeve van de relatie.

Een ander kenmerk is dat als je beseft dat je obsessief bezig bent, je kunt het niet laten!

Nog een kenmerk is dat als je het beseft hebt en je geprobeerd hebt er iets tegen te doen en het niet lukte, dat je iedere keer steeds machtelozer voelde.

Patronen nare relaties

Iedereen heeft wel eens een “nare” relatie gehad, waar het niet liep zoals je hoopte of verwachtte. Maar het gaat een patroon worden als je iedere keer in een “nare” relatie beland, in de hoop dat de ander voldoet aan je behoeftes om je angst weg te nemen, je behoefte aan een gevoel van veiligheid en je behoefte dat de ander voldoet om je eigenwaarde te verschaffen.

Destructieve relatie

Blijf je iedere keer hangen in een “nare” relatie en deze relatie is een destructieve relatie en je bezit bovenstaande kenmerken, dan is er sprake van een liefdes- of relatieverslaving.

Wil je meer weten over relatieverslaving en ben je codependent?

Verdiep je dan eens in het volgende ebook, grote kans dat dit ebook precies is waar je naar op zoek bent: De relatieverslaving van een codependent: doorbreek de patronen die zo aantrekkelijk zijn voor narcisten en andere destructieve personen!

Afbeelding van skeeze via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Relatieverslaving, wat zijn de kenmerken van iemand die relatieverslaafd is?
Relatieverslaving, wat zijn de kenmerken van iemand die relatieverslaafd is?