Relatieverslaving, wat zijn de kenmerken van iemand die relatieverslaafd is?
Relatieverslaving, wat zijn de kenmerken van iemand die relatieverslaafd is?

Relatieverslaving, wat zijn de kenmerken van iemand die relatieverslaafd is?

Hoe ontdek je of je relatieverslaafd bent? Ben je verslaafd aan de liefde? Zit je vast in een destructieve relatie en ben je niet happy?

Relatieverslaving. Hoe ontdek je het, of je liefdesverslaafd of relatieverslaafd bent?

Iedereen die verstrikt is door angst, een grote behoefte voelt aan veiligheid en een gemis heeft aan eigenwaarde, is in principe gevoelig voor een liefdes – of voor een relatieverslaving. Om te voldoen aan je gemis van deze behoeftes stel je jezelf afhankelijk op binnen de liefde en binnen je relatie en geef je je liefde onvoorwaardelijk weg aan een ander. In de hoop dat de ander je angst wegneemt, je behoefte aan veiligheid geeft en je een gevoel van eigenwaarde geeft. 

Kenmerken relatieverslaving en relatieverslaafd

Een kenmerk dat je liefdes- of relatieverslaafd bent, is het overheersende gevoel dat je niet zonder de ander kunt. Hoe meer de ander je links laat liggen hoe meer je de aandacht van de ander wenst.

Een ander kenmerk is dat je al je eigen behoeftes en wensen overboord gegooid hebt ten behoeve van de ander. Je richt je helemaal op de behoeftes en wensen van de ander, weet exact wat de ander nodig heeft, terwijl je zelf geen idee hebt welke eigen behoeftes of wensen je bezit. Zonder het zelf eigenlijk altijd goed te beseffen ben je obsessief bezig met de ander. De ander is je wereld geworden, de ander speelt de hoofdrol in je eigen leven. Je bent zelfs in staat om je hobby’s en je vrienden op te geven ten behoeve van de relatie.

Een ander kenmerk is dat als je beseft dat je obsessief bezig bent, je kunt het niet laten!

Nog een kenmerk is dat als je het beseft hebt en je geprobeerd hebt er iets tegen te doen en het niet lukte, dat je iedere keer steeds machtelozer voelde.

Patronen nare relaties

Iedereen heeft wel eens een “nare” relatie gehad, waar het niet liep zoals je hoopte of verwachtte. Maar het gaat een patroon worden als je iedere keer in een “nare” relatie beland, in de hoop dat de ander voldoet aan je behoeftes om je angst weg te nemen, je behoefte aan een gevoel van veiligheid en je behoefte dat de ander voldoet om je eigenwaarde te verschaffen.

Destructieve relatie

Blijf je iedere keer hangen in een “nare” relatie en deze relatie is een destructieve relatie en je bezit bovenstaande kenmerken, dan is er sprake van een liefdes- of relatieverslaving.

Wil je meer weten over relatieverslaving en ben je codependent?

Verdiep je dan eens in het volgende ebook, grote kans dat dit ebook precies is waar je naar op zoek bent: De relatieverslaving van een codependent: doorbreek de patronen die zo aantrekkelijk zijn voor narcisten en andere destructieve personen!

Hij/zij verhaal

Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Nieuw hier? Weet je niet waar of hoe te beginnen?

Ontvang 3 ebooks GRATIS bij je inschrijving!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis:

Het ontsnappingsplan”, als je wil ontsnappen aan je narcist. Ideaal als je het gevoel hebt geen kant op te kunnen, als je alles kwijt bent en niets meer te verliezen hebt,

Meer energie nodig,” als je wil winnen van een narcist moet je over vitale energie beschikken! Ideaal als je energieniveau laag is en jij je uitgeput, moe, overweldigd en overprikkeld bent en je meer energie nodig hebt om de nare situatie in je leven te veranderen,

Stappenplan narcist verlaten,” hoe je in 7 stappen je narcist verlaat! Ideaal als je wil ontdekken hoe jij je narcist kan verlaten en welke stappen daarvoor nodig zijn.

Behalve de 3 gratis ebooks ontvang je ook gratis tips, adviezen over het narcisme, over je hooggevoeligheid en over het helingsproces. Je gegevens zijn veilig bij mij en inschrijven is geheel gratis en uitschrijven kan wanneer je maar wenst! Iedereen (m/v) is van harte welkom!

Met hartelijke groet, HSP Coach Fleur Irene

Afbeelding van skeeze via Pixabay 

Copyright © Coach Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Je mag artikelen of delen hieruit elders publiceren, maar alleen met vermelding van het copyright en de naam van de “HSP en de NARCIST” website. 

Please follow and like us:
Relatieverslaving, wat zijn de kenmerken van iemand die relatieverslaafd is?
Relatieverslaving, wat zijn de kenmerken van iemand die relatieverslaafd is?
Sluit Menu
×

Winkelmand