Pas op! Je gezondheid en je mentale welzijn na narcisme, misbruik en na narcisme stress vermindert!

Pas op! Je gezondheid en je mentale welzijn na narcisme, misbruik en na narcisme stress vermindert!

Hoe is het gesteld met jouw gezondheid? Door het narcisme? Door narcismestress? En door de jarenlange worsteling met je gevoeligheid?

Hoe is het gesteld met je mentale welzijn? Door het narcisme? Door narcisme stress? En door de jarenlange worsteling met je gevoeligheid?

Als je HSP bent en je hebt te maken (gehad) met narcisme, zijn zowel je gezondheid als je mentale welzijn een zorgenkind.

Als je bovendien als HSP bent opgegroeid binnen een narcistisch gezin – je moeder is een narcist, je vader is een narcist, beidden zijn narcistisch en/of je verzorgers zijn narcistisch – is het narcisme een trigger, voor de rest van je leven.

Wat gebeurt er met je als iets je triggert?

Als iets je triggert, wat gebeurt er dan met je? Je schrikt, je verstijft, je vlucht weg of je gaat vechten. Ja, inderdaad, allemaal stressreacties. Automatische reacties van je lichaam op stress.

Als je te maken hebt met narcisten in je leven, omdat je een “relatie” hebt, omdat je baas een narcist is, of bijvoorbeeld omdat je halve familie narcistisch zijn, dan heb je te maken met stress. Met een heleboel stress. Stress dat vermoedelijk chronische stress is, domweg omdat je dagelijks en dat al jaren achterelkaar, met narcisten te maken hebt (gehad).

Wat doe jij om al die stress te baas te zijn? Om al die stress te verminderen? Om al die stress uit je systeem te krijgen?

Heb jij als HSP enig idee hoe belangrijk het voor je is om al die stress te ontladen en te verwerken? Ik noem het graag: Narcisme stress

Narcismestress? Wat is narcismestress? Wat is dat?

Narcisme stress? Wat is dat?

Wat is narcisme stress? Dat is de stress die de narcist veroorzaakt door diens gekmakende gedrag. Door diens onophoudelijke gekmakende gedrag. Dag in, dag uit.

  • Stel dat je thuis een narcist hebt zitten. Dan heb je thuis stress.
  • Stel dat je op je werk een narcist hebt zitten. Dan heb je op je werkstress.
  • Of stel dat je tijdens het sporten met een narcist te maken hebt. Dan heb je tijdens het sporten stress.

Nu leven wij al in een omgeving en in een maatschappij waar het stressniveau belachelijk hoog is, maar als je daarboven op ook nog eens met het ziekelijke narcisme van een narcist te maken hebt, dan is de stress en het niveau van stress onmenselijk: en dat is narcisme stress. De stress en de angst dat je dagelijks te maken hebt met het narcisme van een narcist is: narcismestress.

(Niet te verwarren overigens met de stress die narcisten zelf ook ondervinden om iedere keer hun ego te bevredigen, de stress die ze hebben als er onvoldoende slachtoffers in de buurt zijn die hen van voeding en aandacht voorzien. Ook de narcist zelf ondervindt en heeft last van stress: maar daar ga ik het nog wel eens een keer over hebben.)

Je mentale gezondheid na narcisme en na narcisme stress

Hoe is je mentale gezondheid na narcisme? Hoe is je mentale gezondheid na narcismestress?

Mentaal krijg je een dreun door het narcisme en het gekmakende gedrag van de narcist: hoe ziek ben je als je denkt dat alleen jij de beste bent en dat alle anderen waardeloos zijn? De vele manipulatietechnieken die narcisten gebruiken, het chanteren, het dreigen, het liegen, de waarheid verdraaien, gaslighting…je gaat aan jezelf twijfelen en sommige slachtoffers van narcisme denken zelfs dat ze gek geworden zijn.

Hoe weet je dat het met je mentale welzijn en je geestelijke gezondheid niet goed gaat na narcisme?

Hoe ontdek je dat je mentale welzijn en je geestelijke gezondheid niet goed gaan na narcisme en na narcismestress?

De tekenen, signalen en kenmerken zijn:

  • Denken dat je niets waard bent,
  • Denken dat je niet goed genoeg bent,
  • Denken dat alles jouw schuld is…

Het zijn allemaal tekenen dat je mentale welzijn en geestelijke gezondheid een enorme dreun gekregen heeft.

Je gezondheid na narcisme en na narcismestress

Hoe is je gezondheid na narcisme? Hoe is je gezondheid na narcismestress?

Je gezondheid holt achteruit na langdurige en chronische narcismestress: vooral als jij moeite hebt je grenzen aan te geven en uit angst je mond houdt (wat soms ook terecht is: die angst!). Dat “vreet” aan je. Je “slikt” alles maar in. Al die emoties die “onverwerkt” in je lichaam zitten: gezonde menselijke emoties die je niet mocht uiten van je narcist.

Wat zijn de kenmerken van narcismestress bij de slachtoffers van narcisme?

Problemen met je darmen, je maag en je stoelgang zijn meestal 1 van de eerste kenmerken van narcismestress. Maar ook: concentratieproblemen, hoofdpijn, vastzittende spieren in je nek en schouders.

Hoe meer “negativiteit” je over je heen krijgt, hoe meer “negativiteit” je lichaam opneemt. Als je daarbij als HSP en als slachtoffer (of overlever!) van narcisme niet (goed) genoeg voor jezelf zorgt, holt de kwaliteit van je gezondheid en van je mentale welzijn achteruit. Hard achteruit.

De eerste kwaaltjes steken de kop op en langzaam groeien ze uit een ziekte als je in de ziekelijke en gekmakende omgeving blijft zitten. De eerste kwaaltjes zijn waarschuwingssignalen van je lichaam: “Hier gaat iets niet goed: luister naar me! Je moet iets gaan doen!” En als je niet (kan) luisteren naar de waarschuwingssignalen van je lichaam, verergert je lichaam die eerste kwaaltjes naar kwalen. En blijft hiermee doorgaan totdat je wel gaat luisteren en actie gaat ondernemen: rust nemen, ontspannen, stress verminderen, dingen doen die je leuk vindt en goed voor jezelf gaan zorgen!

Je gezondheid en je mentale welzijn verbeteren, hoe doe je dat?

Hoe doe je dat, je gezondheid en je mentale welzijn verbeteren na narcisme en door narcismestress, terwijl je HSP bent?

Er is een reden waarom ik zo hamer op onderwerpen als:

Wil je meer weten over dit onderwerp: Gezondheid en welzijn van HSP na narcisme?

Hoe is het met jouw gezondheid gesteld na narcisme, na misbruik en/of na narcismestress? Neem je je gezondheid ter harte en bescherm jij jezelf?

Afbeelding van Love Art. Live Art. via Pixabay 

Copyright © 2023 Fleur Irene. De blogs en artikelen op deze site zijn auteursrechtelijk beschermd. Citeren van en linken naar de blogs en artikelen is enkel toegestaan met een link naar deze site en met de juiste bronvermelding.

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je bekijkt nu Pas op! Je gezondheid en je mentale welzijn na narcisme, misbruik en na narcisme stress vermindert!