Partner van een narcist? Vertel je waarheid!
Partner van een narcist
Partner van een narcist


Partner van een narcist. Hoe ziet het leven er uit als je een narcistische partner hebt?


De waarheid vertellen over de narcistische mishandelingen is belangrijker dan dat jij misschien dacht.

Geheimhouding is het beste wapen van iedere narcist. Zolang jij niets zegt over de mishandelingen kan je narcist zijn/haar gang gaan. 

Stop met het verzinnen van excuses voor het onmogelijke gedrag van je narcist naar je familie en vrienden toe, vertel ze de waarheid!

De waarheid vertellen over de narcistische mishandelingen is belangrijker dan dat jij misschien dacht. Want wat gebeurt er tijdens een mogelijke rechtszaak als jullie willen scheiden?

De buitenwereld heeft geen idee wat er aan de hand is. Voor de buitenwereld speelt de narcist een fantastisch toneelstuk. De eerste indruk die een narcist achterlaat aan de buitenwereld is een sublieme!

Vertel de waarheid en stop het gedrag van de narcist te analyseren

Geheimhouding is het beste wapen van iedere narcist. En het allerbelangrijkste: houd het misbruik niet geheim. Geheimhouding is het wapen van je narcist. Zolang jij niets zegt over de mishandelingen kan je narcist zijn/haar gang gaan. Nooit meer je blauwe plekken verbergen maar open zijn naar de buitenwereld: jij hebt niets om je voor te schamen! En laat je onderzoeken door je huisarts nadat je narcist je heeft geslagen.

Stop met het verzinnen van excuses voor het onmogelijke gedrag van je narcist naar je familie en vrienden toe, vertel ze de waarheid!

Partner van een narcist

Door de jarenlange relatie ben jij afgericht door je narcist! Afgericht? Je houdt enkel en alleen rekening met je narcist, met diens wensen, met diens grillige gedrag, met wat je narcist wil. Jij loopt iedere dag, al zolang jullie relatie duurt, 24/7 op je tenen om je narcist heen. Al die jaren heb jij iedere dag, 24/7, op eieren gelopen.

Lees ook: E-book stress: speciaal voor HSPers die worstelen met hun gevoeligheid en met het narcisme in hun leven.

Al die tijd heb jij je op je narcist gericht. Je probeerde je voor te stellen in welke stemming je narcist was, zodat jij je kon aanpassen en de kinderen kon instrueren hoe zij zich moesten gedragen als je narcist binnenkwam. Altijd maar aanpassen aan je narcist. In de stille hoop dat je narcist niet een van diens onredelijke woede-uitbarstingen zou krijgen die je narcist op jou en de kinderen richtte. Probeer te stoppen het gedrag van de narcist te analyseren: je weet dat wat je ook doet, je het toch nooit goed doet. Het is een gewoonte geworden, maar wel een gewoonte van verspilde moeite en energie.

Gebruik je energie liever om je voor te bereiden je narcist te verlaten!

Bovendien, door eerlijk te zijn naar anderen toe hoe je leven er daadwerkelijk uitziet met je narcist, krijgt de buitenwereld een klein beetje het idee wat er speelt tussen jullie. Want vergis je niet: de narcist speelt nog steeds een uitgekiend toneelstukje op voor de buitenwereld dat je narcist een charmante, liefdevolle ouder en partner is! Ahum… Maar, dat is wel wat de buitenwereld meekrijgt: de narcist is een prima persoon.

Lees ook: Waarom gedragen narcisten zich zoals ze zich gedragen? Verklaring narcistisch gedrag.


De waarheid vertellen over de narcistische mishandelingen is belangrijker dan dat jij misschien dacht.

Want wat gebeurt er tijdens een mogelijke rechtszaak als jullie willen scheiden? Hoe denk je dat de buitenwereld de narcist ziet? En… hoe denk je dat de buitenwereld JOU ziet?

De buitenwereld heeft geen idee wat er aan de hand is. Voor de buitenwereld speelt de narcist een fantastisch toneelstuk. In het openbaar is iedere narcist charmant, hoffelijk en gezellig. Op het oog zelfs een fijne ouder. Toch? De eerste indruk die een narcist achterlaat aan de buitenwereld is een sublieme!

Aangezien er zelden een officiële diagnose gesteld wordt, heb jij vrijwel geen “bewijzen” om aan te tonen waar je dagelijks mee te maken hebt. Een narcist is er namelijk heilig van overtuigd dat er niets aan de hand is met hem of haar, maar dat jij degene bent die gek is.

Lees ook: De drie fases van het narcisme.

HSP, narcisme en intuïtie.

Toen ik mijn narcist voor het eerst ontmoette en beter leerde kennen, had ik een buikgevoel. Het was te goed om waar te zijn. Doordat ik jong was, besteedde ik er geen aandacht aan. Ik wist toen nog niet dat ik hoogsensitief ben. Hij spiegelde mij, waardoor het leek alsof hij mijn normen en waarden had. Zodra wij gingen samenwonen, veranderde hij zijn gedrag en liet een totaal andere kant van zichzelf zien. Ik had diepe gevoelens voor hem ontwikkeld en begreep zijn wrede acties totaal niet! Uit liefde en uit empathie “accepteerde” ik zijn gedrag, maar het had ook zeker te maken met een gebrek aan eigenwaarde. Ik had niet geluisterd naar mijn intuïtie.

Doordat ik opgegroeid was binnen de dynamiek van een narcistisch gezin, heeft mijn innerlijke kind enkele patronen ontwikkelt om zich te beschermen. Deze patronen zijn echter op volwassenen leeftijd buitengewoon aantrekkelijk voor narcisten en andere destructieve personen. Narcisten doen niets liever dan je eigen tekortkomingen tegen je te gebruiken. Als volwassen kind van een narcistische ouder is het belangrijk om inzicht te krijgen in deze patronen.

Jaren later begon mijn intuïtie zich steeds meer te ontwikkelen. Als mijn narcist me vertelde dat ik gek was of niet spoorde, “wist” ik dat dat niet klopte wat hij zei. Dat “weten” heeft me gered van de ondergang. Dankzij mijn intuïtie begon ik me steeds meer te ontkoppelen van mijn narcist. Ik wist dat ik mezelf moest gaan beschermen. Ik weigerde dat iemand met zo’n donkere kant mij klein zou krijgen. Het was een lang proces, maar het is me gelukt!

Wanneer je een slechte ervaring meemaakt, heb je 3 keuzes:

 1. Of het bepaalt je toekomst,
 2. Of het maakt je kapot,
 3. Of je put er kracht uit en het maakt je sterker.

Als HSP coach en als mens richt ik me op punt 3. Punt 1 en punt 2 bestaan niet voor mij. Ik ontwikkelde het programma “Maak je sterk en krachtig,” en “Meer energie nodig,” nadat ik ontdekte dat ik met een narcist te maken had en ik voel me inderdaad sterker en krachtiger dan ooit tevoren. Mijn eigenwaarde en zelfrespect is toegenomen, net als mijn levenservaring. Ik sta weer positief in het leven, vol zelfvertrouwen. Ik “weet” dat ik mijn narcist niet kan veranderen. Ik “weet” dat ik een goed persoon ben. Het is goed zo. Allemaal geleerd dankzij mijn narcist en dankzij mijn intuïtie

In het bijzijn van anderen behandelt de narcist zijn/haar partner anders dan thuis.

Het enge is dat wanneer jullie op een feestje zijn je narcist je het ene moment stralend aankijkt en het volgende moment in staat is je te wurgen. Het enige dat de gasten meekrijgen is dat JIJ je vreemd gedraagt. Natuurlijk gedraag jij je vreemd, je narcist had je bijna gewurgd! Dezelfde persoon die nu charmant lachend staat te flirten met anderen…

Als jij als het slachtoffer van narcisme je verhaal doet, staart de omgeving je vol ongeloof aan. Mishandeld door je eigen partner? Die fijne man/vrouw? Dat kan toch niet? Een donderslag bij heldere hemel!

De buitenwereld kent je narcist als een leuke, charmante persoon die het ver geschopt heeft en succesvol is. Dat jij nu emotioneel en misschien zelfs hysterisch reageert, daar begrijpt de buitenwereld geen snars van. Ze zullen zelfs sympathie voelen voor je charmante narcist en jou zien als iemand die niet helemaal spoort. Had je charmante narcist niet eens vertelt dat jij niet helemaal spoort…?

Want de buitenwereld herinnert zich nog dat feestje waar de narcist het stralende en charmante middelpunt was en jij je zich zo raar gedroeg. Tja, je was bijna gewurgd door je charmante narcist, maar dat heeft de buitenwereld niet meegekregen. Een narcist maakt dankbaar misbruik van de onwetendheid van de buitenwereld.

Je narcist weet dat (bijna) niemand de verbijsterende verhalen van de partner van de charmante narcist gelooft.

De buitenwereld heeft moeite met jou verhaal omdat het verhaal zo ongelooflijk klinkt, dat kan toch niet waar zijn? Toch? Sinds dag één is de narcist bezig zijn/haar slachtoffer zwart te maken bij anderen terwijl jij nog geen idee hebt waar je precies mee te maken hebt.

Lees ook: Hoe ga je om met de lastercampagnes, leugens en andere misleidingen van narcisten?

Behalve dat, de buitenwereld die geen enkele ervaring heeft met narcisten, pikken de signalen niet op. Als ze de kenmerken van het narcisme niet kennen, zullen ze met ongeloof naar je verhaal luisteren. Door de vlotte babbel van je narcist en het charmante masker die je narcist draagt, gelooft de buitenwereld het verhaal van de slachtoffers amper.


Narcistische mishandelingen zijn onzichtbare psychische en emotionele mishandelingen en daar heeft iedere partner van een narcist dagelijks mee te maken!

Narcistische mishandelingen zijn verborgen oorlogsvoeringen achter gesloten deuren. Het gaat namelijk om psychische en emotionele mishandelingen die behalve moeilijk aantoonbaar zijn, vrijwel onzichtbaar zijn voor de buitenwereld. Terwijl je narcist je vrijwel dagelijks kleineert, manipuleert, minacht, financieel uitbuit, dreigt de kinderen iets aan te doen, fysiek agressief en soms ook seksueel agressief. Iedereen die met een narcist samenleeft moet het doen met een liefdeloze relatie. Bij iedere tegenslag in je leven zal je narcist je niet steunen maar keihard laten vallen en je in je sop gaar laten koken. Behalve dat, je mag van je narcist niet zijn wie je bent of jezelf ontplooien.

Misschien luistert je narcist wel naar je wensen en naar je voorkeuren, om vervolgens vrolijk precies het tegenovergestelde te gaan doen. Ook doet de narcist niets wat jij leuk vindt en als je narcist wel doet wat jij leuk vindt, blijft je narcist net zo lang mokken en bokken totdat het op een mislukking uitdraait en jij zwaar teleurgesteld achterblijft. En in de grond van de zaak ontmoedigt je narcist alle activiteiten en ontplooiingen buitenshuis in een uiterste poging om je maar zoveel mogelijk te isoleren. Dat klinkt niet echt als een liefdevolle co-piloot in je leven, maar je narcist is iemand die je niets gunt.

De schadelijke invloed van het narcisme

De schadelijke invloed van het narcisme is in de buitenwereld over het algemeen onbekend, terwijl een narcist een ware meester is in het manipuleren van anderen. Het kan je narcist ook niet schelen hoeveel schade hij/zij aanricht bij je.

Want onderschat deze onzichtbare mishandelingen alsjeblieft niet: P.T.S.S. kan ook ontstaan door een traumatische ervaring met een narcist. Een oorlog meemaken is traumatisch en veel oorlogsveteranen ontwikkelen P.T.S.S. Maar samenleven met een narcist is ook een traumatische ervaringen en mag absoluut niet onderschat worden!!

Lees ook: Narcistisch trauma, jeugdtrauma en P.T.S.S. na narcistisch misbruik.


Partner van een narcist? Je bent een gevangene!

Je bent al die jaren een gevangene geweest van je narcist. De tralies waren natuurlijk onzichtbaar, maar het web van je narcist zat strak om je heen gespannen en je kon geen kant op. Behalve dat, zat je gevangen in een omgeving vol schaamte, schuld en in een enorm groot isolement en heel veel slachtoffers van het narcisme zijn door de valse leugens van de narcist overtuigd geraakt dat het allemaal hun schuld is.

Zolang jij je mond niet open trekt en niet je waarheid gaat vertellen, zal de buitenwereld nooit kennis maken waarmee jij allemaal hebt moeten doorstaan. Een dagboek bijhouden over het onmogelijke gedrag van je narcistische partner, kan je hiermee helpen. Je echte vrienden zullen graag je dagboek willen lezen om te ontdekken wat het is om een partner te zijn van een narcist. Je echte vrienden zullen wel bereid zijn om naar je verbijsterende verhalen te luisteren. Je echte vrienden gaan wel op het internet op zoek naar meer informatie over het narcisme. Je echte vrienden die je door en door kennen, hebben altijd geweten of aangevoeld dat er iets niet klopte met je narcist.


Vind je het moeilijk om je waarheid te vertellen?

Begin dan te starten met het stoppen het onmogelijke gedrag van je narcist goed te praten naar de buitenwereld toe. Stop het onmogelijke gedrag van je narcist te bedekken met de mantel der liefde.

Begin te leven in liefde en stop te leven in angst.

Als je hoogsensitief bent is luisteren naar je intuïtie erg belangrijk!

Lees ook: Het helingsproces, heel van je narcistisch trauma en heel je eigen gewonde en getraumatiseerde zelf.


Afbeelding van Peggy und Marco Lachmann-Anke via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en (mentale) gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke Hsp’ers slachtoffer van een narciste!Please follow and like us:

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Don hella

  Ik ben al 23 jaar daar mee getrouwd mijn ogen zijn open gegaan en ik gaat hem ik kan geen kant op heb schulden werk halftijds omdat veel klappen gehad heb en niet meer normaal kan funconeren
  Hij in mijn buurt site veel ik kan er veel boeken over schrijven maar toch houdt het mij tegen heb geen vrienden familie met door hem ik weet niet hoe ik van hem afraak Wil rust hoe kan ik dat vinden

  1. FleurIrene

   Wat een afschuwelijke situatie! Is vertrekken naar een blijf van mijn lijf huis misschien een optie voor je? Onvoorstelbaar dat je zoveel klappen hebt gekregen, ik leef echt enorm en intens met je mee en daarom is het eerste wat me te binnen schoot is dat je weg moet om te voorkomen dat je meer klappen krijgt. Via internet kun je binnen je regio of provincie op zoek gaan naar blijf van mijn lijf huizen. Zorg dat je je geschiedenis van je zoekopdracht naderhand verwijdert! Heeft je huisarts nooit iets gemerkt dat er wat aan de hand is? Ook via hem of haar kun je hulp zoeken. Onderneem alsjeblieft actie, want daar blijven waar je nu bent is volgens mij echt geen optie! Behalve dat ik je ontzettend veel sterkte wil wensen wil ik je ook graag wijzen op de mogelijkheid van de verborgen en besloten facebookgroep die we hebben: Contact met lotgenoten en gelijkgestemden, speciaal voor HSPers, waar je behalve je hart kunt luchten ook om advies en hulp kunt vragen. In deze groep gaan we met respect met elkaar om en hebben we allemaal op de 1 of andere manier met het narcisme te maken (gehad).
   Met hartelijke groet, Fleur Irene

 2. Bianca

  Ik ben ook met een narchist, maar er tegen in …door Nee te zeggen..geen zin.
  Werk ook nachtdienst, vindt hij niet leuk. Maar volg mijn eigen pad.
  Nu probeert hij de volwassen kinderen tegen me op te zetten.
  zeg gewoon tegen hem in bijzijn van de kinderen dat hij een manipulerende narcist is.
  Dochter van hem stuur ik de eigenschappen van een narchist op.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je bekijkt nu Partner van een narcist? Vertel je waarheid!
Partner van een narcist