Oorzaken en redenen waarom helen van narcisme en helen van emotioneel misbruik onvoldoende werken.
Oorzaken en redenen waarom helen van narcisme en helen van emotioneel misbruik onvoldoende werken.

Oorzaken en redenen waarom helen van narcisme en helen van emotioneel misbruik onvoldoende werken.

Als je bezig bent met het het helingsproces kan je het gevoel krijgen dat het allemaal moeizaam gaat. Misschien werkt het helen van narcisme voor jou niet eens! Er bestaan enkele redenen en oorzaken waarom helen van het narcisme, bijkomen van al die manipulatietechnieken en helen van emotioneel misbruik moeizaam verloopt, niet werkt of niet echt goed op gang komt.

Succesvol helen van narcisme en helen van emotioneel misbruik: we moeten bereid zijn om te voelen!

Als we echt willen helen van het narcisme zullen we naar binnen moeten keren. Als we echt willen helen zullen we bereid moeten zijn om te voelen. Maar omdat we het advies ontvangen om vooral veel kennis over het narcisme op te doen (wat inderdaad ontzettend belangrijk is voor je helingsproces!) richten we ook tijdens ons helingsproces op allerlei (hulp)boeken, cursussen en andere informatie. Met andere woorden: we zetten onze hersenen aan het werk i.p.v. ons bewustzijn, het liefst in combinatie met ons hart, ons ziel en onze diepe innerlijke zelf dat diep verborgen binnen in ons ligt.

Kennis opdoen is hartstikke goed en een fantastisch goed hulpmiddel. Namelijk, begrijpen hoe een narcist in elkaar steekt is ontzettend belangrijke informatie voor de rest van je leven. Kennis opdoen HOE je moet helen is een geweldig goede eerste stap! Maar het echte helen doe je met je bewustzijn, met heel je hart, met heel je ziel om het diepe innerlijke zelf te bereiken. Het echte helen doe je niet met je hersenen d.m.v. lezen. Het echte helen doe je niet door kennis op te doen.

Hoe doe je dat? Helen? Helen doe je met je bewustzijn, niet met je hersenen!

Helen doe je met je bewustzijn, niet met je hersenen. Met je bewustzijn keer je naar binnen: daar vind je echte heling plaats! Alleen ons bewustzijn is in staat om alle pijnlijke plekken en herinneringen in ons binnenste te vinden, lief te hebben, te omarmen en te helen.

Als je voornamelijk bezig bent je hersenen aan het werk te zetten door allerlei informatie te lezen over HOE je moet helen, maar het eigenlijke helingswerk niet door je bewustzijn laat uitvoeren en niet verbinding maakt met je innerlijke zelf diep binnenin je en niet je bewustzijn toelaat naar alle pijnlijke plekken en naar alle pijnlijke herinneren dat daar diep binnen in je ligt opgeslagen, zal het helen bijzonder moeizaam verlopen. Erger nog: je hebt het beklemmende gevoel dat je maar gevangen blijft zitten in het drama van emotioneel misbruik  en van narcistische mishandelingen!

Genezen doe je niet door met je neus in de boeken te zitten, al geef ik heel graag toe dat je wel moet weten over het HOE van je genezing en van je helingsproces, en ik geef ook heel graag toe dat het ontzettend goed voor je is om alle kennis over het narcisme te lezen zodat je leert hoe een narcist te werk gaat en dus kennis op doet hoe je nooit meer in een valkuil van het narcisme hoeft te trappen, maar helen van het narcisme doe je door middel van je bewustzijn en door middel van naar binnen in je te keren. Je moet je emotionele zelf bereiken via je bewustzijn. Dan pas ga je succesvol worden met je helingsproces!

Vasthouden aan het slachtofferschap en/of moeite ondervinden om het slachtofferschap volledig los te laten

Na alle ellende met de narcist kan aandacht van anderen nu juist precies wat zijn wat je nodig hebt om op de been te blijven. Als je jarenlang alle ellende van de narcist alleen en geïsoleerd hebt moeten doorstaan kan nu alle aandacht van anderen als een balsem voor je werken.

Iedereen is anders en iedereen heeft met een andere narcist te maken en iedereen heeft op zijn, of haar, eigen manier te dealen met al het narcisme in diens leven. Maar vaak stond je er moederziel alleen voor. Niemand die je begreep of kon helpen. Dan kan aandacht van anderen een pleister op de wond zijn na alle emotionele mishandelingen. Eindelijk kan je even je hart luchten! Eindelijk luisteren ze naar je verhaal! Eindelijk krijg jij eens aandacht i.p.v. de narcist!

Wat is er nu heerlijker dan alle aandacht die je van anderen krijgt, terwijl vroeger de narcist altijd alle aandacht opeiste? Het is een ontzettend fijn gevoel dat anderen nu naar je verhalen luisteren en het doet je goed dat anderen geschokt en met medeleven op je narcistische verleden reageren. En daar mag je echt eens oprecht en schaamteloos van genieten, want dat heb je verdiend.

Je voelt hem al aankomen he? Juist, er komt een “maar” aan!

Slachtofferschap

Maar! Blijf niet hangen in je slachtofferschap! Blijf niet vasthouden aan het slachtofferschap! Je moet je verhaal kwijt en je moet je hart luchten en dat is een perfecte strategie voor je heling. Maar blijf niet hangen in je slachtofferschap vanwege de heerlijke aandacht die je nu van iedereen krijgt! Je bent namelijk geen slachtoffer, je bent tot slachtoffer gemaakt!

Vanzelfsprekend moet je er wel echt aan toe zijn om uit het slachtofferschap te stappen en iedereen heeft diens eigen tijd nodig om te ervaren dat het helen pas echt kan beginnen als je uit het slachtofferschap stapt. 

Als je pas recent ontdekt hebt met narcisme te maken te hebben…

Als je pas recent ontdekt hebt dat je met een narcistische relatie van doen hebt (gehad) terwijl je enkele decennium samen was met je narcist, dan moet je echt eerst rustig de tijd nemen om je hart te luchten en je verhaal kwijt te kunnen. Dan is er absoluut geen sprake van het feit dat je zou blijven vasthouden aan het slachtofferschap. Dan heb je het recht om even te genieten van alle aandacht die je eindelijk krijgt nu je je verhaal uit de doeken kunt doen over het narcisme.

Stap uit het slachtofferschap en in een overlever van het narcisme!

Maar als het echt al een flinke tijd geleden is geweest dat je ontdekt hebt dat je een narcistische relatie hebt (gehad) en je bent al een paar jaar bezig aandacht van anderen op te eisen met je verhalen over het narcisme, gaat het slachtofferschap tegen je werken: je vrienden beginnen je te ontlopen omdat ze het behalve heel erg naar voor je vinden, het eigenlijk ook wat ongemakkelijk begint aan te voelen dat je ze iedere keer opzoekt om je verhaal te doen. En, het allerbelangrijkste: je brengt jezelf in een machteloze staat waar je als mens niet kan groeien en al helemaal niet kunt beginnen met het genezen van het narcisme. Wil je helen van het narcisme en het narcisme achter je laten, dan moet je echt gaan overwegen om uit deze machteloze staat te stappen. Wanneer de tijd rijp is om uit je slachtofferschap te stappen is voor iedereen anders, iedereen bewandelt zijn, of haar, eigen weg.

Laat het vasthouden van het slachtofferschap alsjeblieft geen chronische slachtofferschap worden, want dat is net zo schadelijk voor je als emotionele mishandelingen uitgevoerd door een narcist.

Herbeleven van het trauma is niet goed voor gevoelsmensen!

Iedere keer als je het over de afschuwelijke tijd met je narcist hebt, herhaal je de ellende voor jezelf. Het is alsof je jezelf maar in die ellende blijft onderdompelen. Iedere keer beleef je het weer opnieuw. Al het gaslighting. Al die emotionele mishandelingen. Al het manipuleren. Al het gelieg. Iedere keer herinner je jezelf aan al die pijn en aan het verdriet. De pijn en het verdriet ervaar je iedere keer opnieuw. Iedere keer voel je de pijn en het verdriet alsof het nu op dit moment opnieuw gebeurd, alsof het je allemaal nogmaals overkomt. Alsof het allemaal weer opnieuw gebeurd!

Je gedachten en je geest constant richten op al het verdriet en de pijn die je beleefd hebt tijdens de narcistische mishandelingen, zorgt ervoor dat je de focus maar blijft houden op het probleem, in plaats van jezelf te gaan richten op de oplossing: uit het slachtofferschap stappen en jezelf met het helingsproces in verbinding stellen. Als je jezelf maar blijft richten op het probleem zonder dat er enige beweging of schot in de zaak zit, blijf je hangen en kom je geen stap vooruit! 

Nare gebeurtenissen opnieuw beleven…

Alle nare dingen constant opnieuw beleven en in je gedachten afspelen of aan anderen vertellen is een goed recept om narigheid in je leven dat de narcist veroorzaakt heeft in stand te houden.

Door de constante machteloze staat waarin je jezelf brengt als je last hebt van chronische slachtofferschap, is dat je niet met je volle bewustzijn bij je eigen innerlijke zelf kunt komen. En niet bij je eigen innerlijke zelf terechtkomen betekent dat je niet kunt helen. Zolang je jezelf weghoudt om met je volle bewustzijn bij je eigen innerlijke zelf te komen, blijf je hangen in de onmogelijkheid om je te concentreren, om te veranderen en om te starten met genezen.

Maar zolang het niet de rest van je leven gaat beïnvloeden, zolang je niet op een gegeven moment uitsluitend bezig bent met wat je narcist allemaal gedaan heeft want dat brengt je iedere keer weer tot herbeleving van alle narigheid.

Ook is het belangrijk om te beseffen dat vasthouden aan het slachtofferschap niets te maken heeft met dat de narcist je excuses komt aanbieden of dat de narcist diens verantwoordelijkheid neemt over diens onmogelijke gedrag. Dan kan je namelijk heel lang gaan wachten: dat gaat niet gebeuren! Dat mag geen reden voor je zijn om vast te houden aan het slachtofferschap in de stille hoop dat de narcist nu toch wel inziet dat deze helemaal fout bezig is geweest! 

Ook mag je niet verwachten dat een geestelijk ziek persoon, zoals de narcist, jou komt helpen of ondersteunen om te helen! Jij moet het doen, jij hebt de macht in handen om te veranderen en te beginnen met helen door naar binnen te keren!

Vasthouden aan het slachtofferschap in de hoop dat je nu eindelijk gerechtigheid ontvangt van de narcist is onverstandig en een verspilling van je tijd en energie. De echte, juiste en enige rechtvaardigheid die je gaat ontvangen is dat als je kunt gaan beginnen met het helingsproces, zodat je eindelijk in staat bent het leven te creëren zoals jij dat wenst.

Jezelf afleiden met allerlei activiteiten en je gedachten verzetten om maar niet de pijn te hoeven te voelen.

En om maar gelijk heel eerlijk naar jullie allemaal toe te zijn: ik gebruikte heel veel afleidende activiteiten om de pijn maar niet te hoeven voelen! Studeren, lezen, informatie opzoeken, artikelen opstellen, shoppen en winkelen want o ja, Roberto had plotseling toch wel heel veel nieuwe kleding nodig omdat hij zo gegroeid was (kind komt niets te kort hoor, hij heeft een kledingkast vol met ruimzittende kleding, maar je begrijpt wat ik bedoel!) en meer verslavende middelen gebruiken zoals meer koffie drinken dan eigenlijk goed voor me was en ja een extra biertje ging er ook wel in want het was hier “zo warm.” en enz. Het is een zelf vermijdend tactiek die we met zijn allen heel veel gebruiken om de pijn maar niet langer te hoeven voelen en zelfs even kunnen uitschakelen alsof het even verdoofd is. 

Hoe moeilijk ook en hoe moedig, maar jezelf aanschouwen hoe je er echt aan toe bent na emotionele en narcistische mishandelen is het beste wat je jezelf kunt geven om in staat te zijn te kunnen helen.

Aanvaard en accepteer je pijn en verdriet!

Aanvaarden hoe je er aan toe bent is echt moeilijk, maar ook zo ontzettend moedig van jezelf! Aanvaard de pijn en het verdriet, erken dat je pijn en verdriet hebt en omarm deze pijn en het verdriet. Troost het alsof je een klein kind troost. Knuffel het, geef het warmte en geef het liefde. Het mag er zijn, het is namelijk een onderdeel van je. Een onderdeel wat schreeuwt om genezen en geheeld te worden. 

Emoties hebben een boodschap voor je!

Alle emoties die we voelen en ervaren hebben boodschappen voor ons. Onze emoties vertellen ons hoe het met ons gaat. Onze emoties vertellen ons dat iets goed is of dat er ergens aan gewerkt of verbetert moet worden. Luister naar deze boodschappen en neem de tijd om te luisteren. 

Alle boodschappen die onze emoties ons vertellen bevatten de waarheid. Om te genezen en te helen moeten we naar binnen keren, van binnenuit kunnen we starten met het helen en leren wat er voor nodig is om opnieuw te beginnen.

Wat gebeurt er als je je emoties blijft vermijden?

Als we onszelf blijven mijden, als we onze emoties blijven mijden, als we doorgaan met allerlei activiteiten waardoor we onszelf niet langer in contact brengen met de pijn en het verdriet, blijven we maar in hetzelfde cirkeltje rondlopen zonder dat we ook maar een stap verder komen.

Erger nog, als we onszelf blijven mijden, als we onze emoties blijven mijden, als we doorgaan met allerlei activiteiten waardoor we onszelf niet langer in contact brengen met de pijn en het verdriet, kunnen er allerlei vervelende en vage lichamelijke klachten ontstaan en gaat het proces van het helen ontzettend moeizaam worden omdat alle pijn en verdriet in omvang groeit.

Werk jij hard om maar niets te hoeven voelen?

Als je jezelf op het werk hebt gestort om maar niets te hoeven voelen, is het toch raadzaam om je regelmatig even af te zonderen en jezelf te concentreren en te focussen op je innerlijke zelf. Sluit je ogen en ervaar wat je lichaam je vertelt, welke boodschappen je emoties voor je hebben, welk verdriet daar diep binnen in je verborgen ligt en met welke pijnen je allemaal te maken hebt. Laat het maar komen. Blijf rustig ademen en blijf met je gedachten op je innerlijke zelf gericht. Aanvaard wat je allemaal voelt, erken wat je allemaal voelt en omarm alles wat je voelt. Troost het alsof je een klein kind troost. Knuffel het, geef het warmte en geef het liefde. Iedere keer opnieuw.

Helen gaat niet vanzelf, daar moet je iets voor doen

Helen gebeurd niet automatisch, je moet er echt wat voor doen en daar is heel veel moed en lef voor nodig, maar de beloning is overweldigend mooi en bevrijdend en alle moeite meer dan de moeite waard!  Narcisme dwingt je naar binnen te keren om te helen, mist je niet nog een keer met het narcisme in aanraking wil komen de rest van je leven!

Hoe erg de narcistische mishandelingen ook geweest was of nog steeds is, welke afschuwelijke dingen je allemaal is aangedaan, je geheelde zelf ontpopt zich ook uit de meest afschuwelijke en traumatische gebeurtenissen die je je maar kunt voorstellen!

Lees ook: Het Helingsproces, helen van narcistische, destructieve en van ongezonde relaties.

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay 

Heb je genoeg van het narcisme en wil je niet verder beschadigd raken? Ben je het zat dat je constant aan jezelf twijfelt en het gevoel dat je gek gemaakt wordt door een gek? Heb je er genoeg van dat je iedere keer opnieuw over je eigen grens heen gaat? Klap je dicht of bevries je op cruciale momenten? Heb je behoefte aan fantastische oefeningen die je helpen je patronen te doorbreken, kwaadaardige boodschappen van narcisten uit je systeem te halen, je eigenwaarde en zelfvertrouwen te verbeteren en hoe je opgekropte emoties verwerkt, die onverwerkt nare lichamelijke klachten veroorzaken?

En ben je bereid om ACTIEF aan de slag te gaan met de geweldige oefeningen die in het unieke e-book: Het Helingsproces staan, zodat je proces om te helen succesvol van start gaan en een hoge slagingskans heeft om zeer goede resultaten te halen?

Ben je echter getraumatiseerd door een narcist? Om daadwerkelijk in staat te zijn om te helen en te herstellen van narcisme, moet je als HSP je chronisch overbelaste zenuwstelsel kalmeren en tot rust brengen, het liefst op een holistische wijze. Om resultaten te behalen is een goede voorbereiding op je heling noodzakelijk, daarom krijg je ook het e-book: “Als helen van narcisme niet werkt, het geheim van een noodzakelijke voorbereiding op je heling,” bij je aankoop van het e-book: Het Helingsproces.

Wanneer begin jij met je eigen persoonlijke Helingproces?

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis een e-book! Uitschrijven kan wanneer je maar wenst en je gegevens zijn absoluut veilig bij me!

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSP’ers slachtoffer van een narciste!

Je bekijkt nu Oorzaken en redenen waarom helen van narcisme en helen van emotioneel misbruik onvoldoende werken.
Oorzaken en redenen waarom helen van narcisme en helen van emotioneel misbruik onvoldoende werken.