Omgaan met een narcistische ouder, adviezen en tips.
Omgaan met een narcistische ouder, adviezen en tips.

Omgaan met een narcistische ouder, adviezen en tips.

Omgaan met een narcistische ouder, hoe doe je dat?

Houd je in of reageer met humor, maar zet de narcistische ouder nooit te kijk, lees hem of haar nooit de les, lever geen kritiek en zeker niet in het bijzijn van anderen! 

Waarom werkt een narcistische ouder nooit mee?

Omgaan met een narcistische ouder is behoorlijk frustrerend! Een narcistische ouder werkt altijd tegen je, gewoon om te frustreren, zodat ze energie uit iedere reactie die je geeft op hun onmogelijke gedrag kunnen zuigen.

Iedere poging van jouw kant om te proberen als team samen te werken, werkt averechts.

Iedere narcistische ouder werkt tegen je, ook omdat ze absoluut geen verantwoording willen nemen, zelfs niet over hun eigen kinderen.

Wat een narcistische ouder zegt is niet hetzelfde wat hij, of zij, gaat doen!

Blijf je aandringen op een samenwerking als ouders, dan zal de narcistische ouder tegen je zeggen dat hij, of zij, met je gaat samenwerken.

Dat zegt de narcistische ouder uitsluitend om van je “gezeur” af te komen en blijft vervolgens vrolijk doen wat hij, of zij, al gedaan heeft: bar weinig tot niets.

Onthoud: een typisch kenmerk van het narcisme is: de narcist beloofd je iets, maar houd zich nooit aan diens woord. Een verborgen narcistische ouder wil nog wel eens zich aan diens woord houden omdat er anderen bij aanwezig zijn. Een open narcistische ouder zal het worst wezen of er anderen bij aanwezig zijn of niet.

Lees ook: Verborgen narcist versus open narcist, wat is het verschil?

Blijf je volhouden en “doordrammen” dat de narcistische ouder nu echt eens iets moet gaan ondernemen met de kinderen, hoe gefrustreerder je raakt. En dat is nu iets typisch narcistisch: hoe gefrustreerder jij raakt, hoe meer energie de narcist uit je reactie weet te zuigen. Hij, of zij, geniet inwendig van je gefrustreerde uitbarsting.

Hoe krijg je iets gedaan of krijg je voor elkaar?

Als de narcistische ouder heel zeker weet dat hij, of zij, je een enorm groot plezier kan doen om iets met de kinderen te gaan doen, zodat jij even rustig kunt werken, studeren, koffie drinken en enz. dan zal het hem, of haar, een groot genoegen zijn om jouw pleziertje te vergallen. Met andere woorden: reken er maar niet op! Bovendien, en dat meen ik serieus, is het veel verstandiger om je kinderen nooit alleen achter te laten bij een narcistische ouder. Wees er altijd bij! 

Als je iets wil van een narcistische ouder en je gaat er zelfs op hameren, dan kun je er de klok op gelijk zetten: het gaat niet gebeuren of het loopt op een verschrikkelijk drama uit! Wat je ook wil, de narcistische ouder doet het niet, het maakt het zelfs allemaal veel erger!

Als je goed bent in manipuleren, zou je je kunnen verlagen tot hetzelfde niveau van de narcist en d.m.v manipulaties en chantage je zin doordrijven. Als hoogsensitief persoon staat dat me erg tegen, maar soms breekt nood wet.

Lees ook: Verward gemaakt door een narcist? Kenmerk narcisme: grote verwarring veroorzaken!

Wat kan je wel controleren?

Veel beter is het om je te richten op dingen waar je wel de controle over hebt! En dat is in jouw geval: je eigen opvoeding en gedrag ten opzichte van de kinderen. De kinderen weten dondersgoed dat ze een lastige ouder hebben maar ze hebben wel het recht dat er tenminste 1 ouder om hun en hun opvoeding bekommerd! 

Als je constant druk uitoefent en constant obsessief bezig bent om de narcistische ouder aan te sporen iets van verantwoordelijkheid te tonen ten opzichte van de kinderen, ben je uitsluitend bezig enorm veel van je energie over te dragen aan je narcist. Zonde van je energie!! Want je hebt er nog nooit iets mee bereikt.

Communiceer kort en informatief over het noodzakelijke over de kinderen tegen een narcistische ouder en let maar eens op: de narcistische ouder luistert niet eens wat je te zeggen hebt over de kinderen. Het kan ze werkelijk niet zoveel schelen.

Lees ook: Wat alle narcisten zeggen.

Loslaten! Laat het los en richt op wat je wel kunt controleren.

Tuurlijk is het ontzettend jammer dat de kinderen in principe maar 1 ouder hebben en had je de kinderen heel graag een tweede ouder gegund, maar hoe hard of koud het ook klinken mag, dit zijn de feiten: een narcistische ouder wil geen verantwoordelijkheid, ook niet over diens eigen kinderen. Jij moet de verantwoording nemen en hoe langer je blijft tegenstribbelen hoe meer energie het je gaat kosten.

Als volwassene moet je nooit de verantwoordelijkheid nemen over een andere volwassene. Door de verantwoordelijkheid van een andere volwassene op je te nemen “train” je de ander om nooit meer verantwoordelijk te zijn. Het is niet jouw verantwoordelijkheid.

Verantwoordelijkheid nemen over een andere volwassene is een valkuil en een patroon dat je buitengewoon aantrekkelijk maakt voor narcisten en andere destructieve personen. Zodra je stopt de verantwoordleijkheid te nemen over een andere volwassene, komt er tijd en energie beschikbaar om de verantwoordelijkheid te nemen over je eigen leven! Denk hier maar eens rustig over na. Je zal zien: loslaten gaat je veel makkelijker af zodra je bereid bent niet langer de verantwoordelijkheid van anderen op je te nemen of je verantwoordelijk te voelen over het gedrag van een andere volwassene. Dat is waanzin en het kost je teveel energie, tijd en stress.

Dat je in de ban raakt en blijft van een narcist heeft er meestal alles mee te maken dat je vroeger met traumatische ervaringen te maken hebt gehad, of binnen relaties met narcistisch misbruik. Je bent getraumatiseerd en daardoor bezit je patronen die buitengewoon aantrekkelijk zijn voor narcisten. Dat is een reden waarom je narcisten maar blijft aantrekken en ze iedere keer op je levenspad tegenkomt. Naar binnen keren, actief innerlijk werk gaan doen en starten met het helen van jezelf, zoals in het Helingsproces beschreven, zorgen ervoor dat je niet langer aantrekkelijk bent voor narcisten en dat je niet langer in de ban raakt van een narcist.

Ook ik heb heel lang mijn hoofd tegen een zeer harde muur geknald voordat het kwartje viel en het gaf direct rust in huis! Bijna geen spanningen meer en mijn zoon ervaarde het echt als een openbaring! Geen strijd meer over de opvoeding met een narcistische ouder, want het is zinloos en onzinnig. Het is alsof je aan een dood paard trekt. De opvoeding komt op jouw schouders neer, hoe eerder je dit onder ogen durft te nemen hoe beter.

Misschien denk je nu: wat een larie! Of: wat oneerlijk! Maar laten we wel wezen: jij kunt dus de kinderen opvoeden naar jouw normen en waarden en lieve mensen, dat is ongelooflijk veel waard! Juist als jullie gevoelige kinderen hebben!! Deze kinderen hebben nu de kans om bij jou op te kunnen opbloeien. Het voordeel: je voedt de kinderen alleen op. Het nadeel: je voedt de kinderen alleen op.

En je hebt gelijk hoor, het is allemaal oneerlijk. Maar alles aan een narcist is niet eerlijk. Alles aan het narcisme is niet logisch. 

Lees ook: Kind van een narcist.

Afbeelding: Gerd Altmann Pixabay.

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis een ebook! Uitschrijven kan wanneer je maar wenst en je gegevens zijn absoluut veilig bij me!

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Je bekijkt nu Omgaan met een narcistische ouder, adviezen en tips.
Omgaan met een narcistische ouder, adviezen en tips.