Omgaan met een narcist, hoe doe ik dat? Omgaan met een narcistische (ex) partner, narcistische baas of een narcistische moeder: Noodzakelijke omgangsregels en communicatie voor HSP die omgang hebben met een iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Omgaan met een narcist, hoe doe ik dat? Omgaan met een narcistische (ex) partner, narcistische baas of een narcistische moeder: Noodzakelijke omgangsregels en communicatie voor HSP die omgang hebben met een iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Hoe ga ik het beste om met een iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis als HSP of ander introverte gevoelsmens?

Algemene omgangsregels en communicatie met mensen met persoonlijkheidsstoornissen zoals bij een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Omgaan met een narcist, hoe doe ik dat?

Omgaan met een narcist, hoe doe ik dat? Omgaan met een narcistische (ex) partner, narcistische baas of een narcistische moeder, hoe doe ik dat? Hoe ga ik om met een narcist terwijl ik HSP, HSE of een ander introvert gevoelsmens ben? Wat zijn de omgangsregels voor narcisten? Wat is de beste manier van communiceren met een narcist? Wat moet ik wel of niet zeggen als ik met een narcist te maken heb? Hoe moet ik me gedragen als ik omgang heb met een narcistische persoonlijkheid? Waar doe ik goed aan en wat moet ik absoluut niet doen of zeggen?

Omgaan met een narcist: het volgende moet je altijd doen:

 • Wees vriendelijk,
 • Gebruik humor (gebruik humor niet om hem of haar voor gek te zetten, maar gebruik humor om het contact en gesprek luchtig te houden.)
 • Blijf tijdens het (noodzakelijke) contact of gesprek: informatief, zakelijk en houd het kort: deel geen emoties, gevoelens of wensen van je.
 • Accepteer je eigen weerstand dat je je anders moet gedragen dan dat je gewend bent als je omgang hebt met iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
 • Enne…zorg dat je als gevoelsmens ALTIJD geaard en gegrond bent als in contact of gesprek bent met een narcist!
 • Meer tips nodig: Lees ook: Omgaan met een narcist, hoe doe ik dat? Gratis PDF, speciaal voor HSP, bomvol informatie en tips!

Omgaan met een narcist: wat je NOOIT moet doen of zeggen:

 • Nooit doen: voor het bevorderen van een redelijke verstandhouding, vooral handig als je (noodgedwongen of noodzakelijk) contact hebt met een narcist:
 • Uit geen kritiek tegen een narcist!
 • Val een narcist nooit aan, zeker niet als er anderen bij zijn! Nooit!
 • Ga geen discussie aan met een narcist!
 • Toon nooit je irritatie en/of frustratie aan een narcist! Nooit!
 • Laat de narcist nooit weten dat het goed met je gaat! Nooit!
 • Vertel de narcist nooit over je toekomstplannen! Nooit!
 • Vertel de narcist nooit over je tragische leven en/of andere nare ervaringen! Nooit!
 • Betrek de narcist nooit in je privéleven! Nooit!
 • Raak nooit betrokken in de zielige verhaaltjes van een narcist! Nooit!
 • Neem nooit de verantwoordelijkheid voor dingen waar de narcist zelf verantwoordelijk voor is! Nooit!
 • Meer tips nodig? Lees ook: Omgaan met een narcist, hoe doe ik dat? Gratis PDF, speciaal voor HSP, met bomvol informatie en tips!

Heb je omgang met een narcist? Dan heb je een persoonlijke mantra nodig!

Er bestaan 2 mantra’s die je eigen moet maken als je omgang hebt met narcisten

Je persoonlijke mantra, als je omgang hebt met narcisten:

“Kort, zakelijk en informatief,” dat is je mantra voor iedereen die (noodgedwongen of noodzakelijk) contact heeft of in gesprek is met een narcist. Deze narcist kan je baas zijn, je moeder, je kind, je sportcoach, je schooljuf of bijvoorbeeld je ex met wie je samen kinderen hebt.

“Nee! Niet op reageren!” is de mantra die je gebruikt als de narcist onmogelijk en gekmakend gedrag vertoont. Waarom het zo belangrijk is dat je nooit moet reageren op het gekmakende gedrag van een narcist, lees je in het volgende artikel: Waarom je nooit moet reageren op het lastige, dwingende, dreigende, chanterende, manipulatieve, onmogelijke, kinderachtige en gekmakend gedrag van een narcist.

Heb je omgang met een narcist? Onthoud het volgende:

“Met honing vang je meer bijen dan met azijn!”

Voor iedereen die een gevoelsmens is, en de breinfilter flinterdun is waardoor te veel prikkels binnenkomen is bovenstaande een verdomd moeilijk om te onthouden als je dreigt overweldigt te raken: “Met honing vang je meer bijen dan met azijn.” Maar toch is dit belangrijk om te onthouden: je kan narcisten beter “te vriend” houden dan als vijand hebben.

Zodra je een narcist tot vijand hebt gemaakt, kom je direct in de “vernietingsfase” terecht. Een fase waar je niet in terecht wil komen, aangezien de narcist niet rust totdat je kapot gemaakt bent.

Ben je HSP? Basisregel: Omgaan met een narcist, hoe doe ik dat als HSP?

Het volgende is een noodzakelijke basisregels voor HSP die omgang hebben met een narcist:

Als je HSP bent, is omgaan met een narcist verdraaid lastig als je niet goed geaard bent. Omgang hebben met een narcist betekend dat je altijd goed geaard moet zijn.

Heb je een:

 • Narcistische partner? Zorg dat je goed geaard bent! Of een:
 • Narcistische ex-partner? Zorg dat je goed geaard bent!
 • Of heb je een narcistische baas? Zorg dat je goed geaard bent als je naar je werk gaat. Of een:
 • Narcistische juf? Zorg dat je goed geaard bent als je naar school gaat!
 • Narcistische sportcoach? Zorg dat je goed geaard bent als je gaat sporten!
 • Of heb je een narcistische moeder? Zorg dat je goed geaard bent als je contact hebt met je narcistische moeder!

In het e-book: “Als helen van narcisme niet lukt” staan enkele goede oefening om te aarden voor HSP, HSE en voor andere gevoelsmensen.

Nog een absolute basisregel voor HSP die omgang hebben met narcisten:

Nog een absolute basisregel voor HSP die omgang hebben met narcisten, ongeacht of de narcist je baas, je moeder, je ex of je partner is:

Zorg goed voor jezelf! In een uitgeputte staat ben je geen partij voor de narcist. Je vroegere jeugdtrauma, je traumatische en schokkende ervaringen, al je stress en je mogelijke overlevingskans zorgen ervoor dat je absoluut geen partij bent voor een narcist, laat staan voor een kwaadaardige narcist, een narcist met psychopathische trekken of als je samen met de narcist in de laatste fase van jullie relatie zijn terechtgekomen: de vernietigingsfase. (In het e-book: Herken de narcist ga ik dieper in op de verschillende fases die narcisten wereldwijd hanteren met hun slachtoffers.)

Het is belangrijk dat je je energieniveau verhoogt, op adem komt en in je eigen kracht gaat leren staan! Het e-book: “Maak jezelf sterk en krachtig, speciaal voor HSP tijdens en na narcisme,” is een noodzakelijk hulpmiddel om je op meerdere gebieden: lichamelijk, emotioneel, mentaal en spiritueel gezond te maken, zodat je opgewassen bent tegen het narcisme van de narcist en tegen alle stress die de narcist veroorzaakt.

Ook niet onbelangrijk is dat jij een levensstijl aanneemt dat past bij je gevoeligheid en dat je gevoeligheid eert. Wat doe je jezelf aan als je iedere keer overweldigt en overprikkelt bent, zodat de narcist maar met diens vingers hoeft te knippen en je bent al getriggerd? Eer het leven dat bij je past en omarm je gevoeligheid: het is een sterkte en geen zwakte en het maakt je uniek: wie heeft er nu zulke mooie karaktereigenschappen en talenten als jij? Ga in je potentieel staan door een levensstijl aan te nemen dat bij je past, dat bij je gevoeligheid past en dat je heel veel energie geeft. Een HSP-levensstijl kent weinig stress, eet je gezonde voeding dat je energie geeft en geeft je sterkte zodat je in je kracht komt te staan.

Lees ook: Omgaan met een narcist, hoe doe ik dat? Gratis PDF, speciaal voor HSP, met bomvol informatie en de allerbeste tips!

Afbeelding van Clker-Free-Vector-Images via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en (mentale) gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij of zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke Hsp’ers slachtoffer van een narciste!

P.S.: 51% korting week van zaterdagavond 140123 t/m zondag 220123 op alle producten! Kortingen zijn al doorberekend!

Please follow and like us: