Nooit meer contact met je narcist, jezelf geestelijk voorbereiden, hoe doe je dat?
Nooit meer contact met je narcist, jezelf geestelijk voorbereiden, hoe doe je dat?

Nooit meer contact met je narcist, jezelf geestelijk voorbereiden, hoe doe je dat?

Als je voor jezelf besloten hebt dat het de hoogste tijd is om je narcistische partner te verlaten, sta je aan het begin van het proces om eindelijk te genezen van de jarenlange narcistische mishandelingen en van het emotioneel misbruik. 

Om echt te kunnen genezen, om echt te helen en te herstellen van het narcisme van de narcist, is het noodzakelijk om nooit meer contact te onderhouden met je narcistische (ex) partner, zodra je weg bent en je narcistische partner hebt verlaten.

Geen contact meer hebben met je narcist is voor veel slachtoffers van het narcisme een loodzware opgave. Jezelf geestelijk goed voorbereiden op deze periode is daarom geen overbodige luxe. Maar, hoe doe je dat? Jezelf voorbereiden op nooit meer contact te hebben met je narcist?

Door jezelf een aantal zaken goed te gaan beseffen:

De periode van nooit meer contact hebben met je narcist is voor de rest van je leven. Denk dus nooit dat je na een paar weken weer contact met je narcist kunt opnemen, omdat je nog wraak wil nemen, omdat je nog wil onderhandelen met je narcist of omdat je hoopt dat je narcist nu wel inziet dat hij moet veranderen.

Nogmaals: de periode van nooit meer contact hebben met je narcist, is voor de rest van je leven!

Wil je wraak nemen op de narcist? Weet je wat de beste manier is om wraak te nemen op een narcist?

Weet je wat de beste manier is om wraak te nemen op een narcist? Wraak nemen op je narcist doe je door nooit meer iets van je te laten horen! En dat is de beste manier ooit!

Lees ook: Meesterlijk wraak nemen op je narcist, hoe doe je dat?

Onderhandelen met je narcist? Met een narcist kan je niet onderhandelen! Laat het onderhandelen over aan je advocaat! Het is totaal zinloos om contact te hebben met een narcist: met een narcist kan je namelijk niet onderhandelen. 

Hoop je dat je narcist nu inziet dat hij echt moet gaan veranderen? Een narcist verandert niet, voor niemand en ook niet voor jou! Het is totaal zinloos om contact te hebben met een narcist.

De periode van nooit meer contact met je narcist is bedoeld om je narcist uit je leven te krijgen, zodat hij nooit meer de kans krijgt om je te vernederen, emotioneel te manipuleren of ander leed kan aanbrengen! 

Lees ook: Verklaring narcistisch gedrag, waarom gedragen narcisten zich zoals ze zich gedragen?

Besef heel goed dat de narcist je emotioneel gaat manipuleren zodra jullie weer contact hebben. Hij kan dingen tegen je zeggen waar je lang over gedroomd hebt ooit te horen uit zijn mond. Besef dat het om een manipulatietechniek gaat dat: Hoovering heet!

Hij kan dingen tegen je zeggen als:

  • Jij bent de enige ware voor me,
  • Ik houd echt ontzettend veel van je,
  • Als je terugkomt, zal alles anders zijn,
  • Ik doe mezelf wat aan als je niet terugkomt,
  • Wat wij samen hebben begrijpt niemand omdat het zo speciaal is,
  • Ik zal deze keer veranderen,
  • Ik kan niet leven zonder je.

Hij zal je misschien bloemen en chocola opsturen en misschien belooft hij je wel op een luxe vakantie te gaan. Hij geeft je theaterkaartjes of andere toegangsbewijzen. Hij overlaadt je met complimenten, slijmt en flirt en draagt je op handen! Trap er alsjeblieft niet in!

Manipulatie is: je ervan overtuigen dat hij het meent!

De narcist kan erg overtuigend overkomen en wekt hij het idee bij je op dat hij het deze keer echt meent, maat het is niets anders dan een toneelstukje dat hij opvoert. Hij is een meester in het liegen en bedriegen van mensen en dat doet hij nu ook weer bij jou. Denk alsjeblieft niet dat “hij toch wel veel om je moet geven, anders doet hij toch niet al die moeite om me opnieuw te veroveren?” Maar denk alsjeblieft dat hij nog nooit om je gegeven heeft, daar is een narcist niet toe in staat. Denk ook niet dat jij hem nu wel kan veranderen, een narcist kan niet veranderen omdat hij was ervan overtuigd is dat het allemaal jouw schuld is. 

Wat is een typisch narcistisch kenmerk?

Een typisch kenmerk van het narcisme is, is dat narcisten heel veel mooie dingen beloven, maar zich nooit aan hun woord houden. Hoe vaak heeft de narcist jou niet iets beloofd de afgelopen jaren? En hoe vaak heeft de narcist woord gehouden? 

Al die mooie woorden die de narcist nu uitspreekt tegen je, zijn pure leugens. Hij zegt het uitsluitend tegen je om je weer terug in zijn macht te krijgen, zodat je de rest van je leven zijn sloof mag zijn en hem mag gaan dienen. Jij bent er uitsluitend voor om hem te dienen en zodra je teruggaat naar je narcist omdat je zijn mooie woorden gelooft, zal hij je behandelen als een voetveeg!

Wat hij echter nooit tegen je zal zeggen in pure oprechtheid is:

  • Dat hij zich verontschuldigd voor al het leed dat hij bij je veroorzaakt heeft,
  • Dat hij spijt heeft dat hij je jarenlang mishandelt heeft,
  • Dat hij zijn excuses maakt voor al die jaren dat hij zich als een monster gedragen heeft.

Hij kan zulke dingen niet gemeend tegen je zeggen, omdat hij was ervan overtuigd is dat het allemaal jouw schuld is. Dat is zijn stoornis!

Zegt hij deze dingen wel tegen je, besef dan heel goed dat het om een toneelstukje gaat. Hij meent er namelijk geen woord van! Nogmaals: een narcist is ervan overtuigd dat het allemaal jouw schuld is en dat je daarvoor gestraft moet worden. Zodra je het geen contact verbreekt en zelfs overweegt om terug te gaan, zullen de narcistische mishandelingen erger zijn dan ooit tevoren: hij is namelijk woest op je dat jij het in je hoofd hebt gehaald om hem te verlaten!

Lees ook: Waarom de narcist je wil vernietigen zodra je hem verlaat of geen contact meer met hem wil.

Waarom zijn de liefdesverklaringen van een narcist een leugen?

Het mooiste van alles is altijd weer, dat je narcist, in een poging je terug te winnen, je de liefde verklaart en als je er niet op reageert, hij binnen de kortste keren met een nieuw slachtoffer – zijn nieuwe vriendin – op de proppen komt. Voor mij persoonlijk is dat altijd het beste bewijs dat die liefdesverklaringen van narcisten, zodra ze beseffen dat hun partner vertrokken is, een leugen is. Hoe kan je iemand je liefde verklaren om vervolgens een week later met een nieuwe vriendin te verschijnen? 

Heeft de narcist schulden bij je lopen? Denk je dat het nodig is dat jij het geen contact kan verbreken vanwege om de schuld te innen of denk je dat het beter is om je advocaat op de zaak te zetten en hem de zaak te regelen?

Wil je hem graag nog een keer flink op zijn nummer zetten? Doe dat dan voordat je het contact verbreekt!

Hebben jullie gemeenschappelijke vrienden? Besef je dat deze vrienden nooit meer echte vrienden van je kunnen zijn, zodra je het contact met je narcist verbreekt? De narcist zal er alles aan doen om deze vrienden tegen je op te zetten of erger nog: tegen je uitspelen in de hoop dat jij informatie deelt over iets wat geheim had moeten blijven. Spreek af met deze vrienden om in stilte afscheid van ze te nemen en zodra je geen contact meer met je narcist hebt, neem je ook geen contact meer op met deze gemeenschappelijke vrienden.

Dit geldt eigenlijk ook voor de familieleden van de narcist. Al die tijd dat jij slachtoffer was van zijn narcistische mishandelingen, konden zij opgelucht ademhalen. De familieleden weten misschien niet precies wat “narcisme” is, ze weten wel dat sinds jij in het leven was van de narcist, zij (meer) rust hadden. Laat je dus nooit van de wijs brengen door familieleden van je narcist en besef dat je ook geen contact meer met hen kan hebben zodra de periode van geen contact met je narcist begint!

Geef de narcist een koekje van eigen deeg!

Geen contact hebben met je narcist is niets anders dan je narcist met gelijke munt terugbetalen voor al die tijd dat hij je genegeerd heeft! Je kopieert zijn “stilte behandeling,” maar jij doet het net even een stapje beter dan je narcist ooit gedaan heeft. Heeft je narcist ooit je een half jaar volkomen genegeerd en je getrakteerd op de stilte behandeling? Nu is het jouw beurt: maar jij negeert hem voor de rest van je leven! Zodra jij je narcist verlaten hebt, ga je direct over op: Nooit meer contact met je narcist. Besef dit tijdens de gehele voorbereiding van het afstand nemen en op het voorbereiden op vertrek.

Lees ook: Geen contact met de narcist, wat betekent dat precies?

Maar wat als jullie samen kinderen hebben?

Het is een idee om je oude telefoonnummer aan te houden, zodat de narcist je kan bereiken. Met dit oude telefoonnummer deel je in het kort mee hoe het met de kinderen gaat. Dat contact is kort, informatief en op een vriendelijke toon. Nooit vertel je meer iets over jezelf, over je dromen en wensen of over je toekomstplannen of over je leven. Nooit! Daar heb je vrienden voor! Ook vraag je nooit meer hoe het met de narcist gaat of informeer je nooit meer naar diens leven. Je gedraagt je saai en je deelt niets anders dan in het kort informatief hoe het met de kinderen gaat op school, met de sport en enz.

Misbruikt de narcist deze oude telefoonnummer van je door je woedende apps te sturen? Door te dreigen? Om dan weer te smeken? Hoe moeilijk ook: maar reageer er niet op! Zitten jullie in een scheiding, stuur je al deze dreigapps door aan je advocaat. Meer niet. Reageer er niet op! 

Zolang jij niet reageert, beseft de narcist dat hij geen energie meer uit je kan halen. Zolang je onverschillig bent, realiseert de narcist zich dat jij als “voorraadkast” geen waarde meer hebt. Zodra je een misstap maakt en toch reageert, heb je de poppen aan het dansen: je hebt je narcist energie gegeven en hij wil nu nog meer energie. Zijn gedrag via je oude telefoonnummer gaat verergeren zodra jij gereageerd hebt op zijn dreigingen of woedeaanvallen. 

Nogmaals: je oude telefoonnummer gebruik je uitsluitend om de narcist in het kort te informeren over de kinderen. 

Als er afspraken gemaakt moeten worden rondom de kinderen, laat je de narcist duidelijk weten dat de afspraken doorgestuurd worden naar je advocaat. Je laat de narcist weten dat iedere keer als de kinderen te laat terug worden gebracht er foto’s worden genomen van het tijdstip dat de kinderen thuis komen en dat deze foto’s naar de advocaat gestuurd worden.

Gaat de narcist proberen om afspraken te veranderen, te verzetten of anders zonder dat er een voordeel is voor de kinderen? Niet op reageren of de narcist een kort berichtje sturen met: “Afspraak is afspraak, overleg met mijn advocaat als er iets verandert moet worden. Als ik niets van mijn advocaat verneem, blijft de afspraak van x tot x staan.” (Overigens: dit kan de narcist ook tegen jou schrijven als jij eens een keer een afspraak moet verzetten!)

Houd er rekening mee dat rond speciale dagen, denk aan verjaardagen, vakanties en feestdagen, er altijd getouwtrek rond de kinderen plaatsvinden. Geef niet toe aan de smeekbedes van een narcist: iedere narcist haat feestdagen en heeft, toen jullie nog een gezin vormden, er alles aan gedaan om de feestdagen, vakanties en verjaardagen van jou en de kinderen te verknallen. 

Lees ook: Verpesten narcisten feestdagen, verjaardagen en vakanties expres?

Zoekt de narcist de publiciteit op en huilt in de media dat hij nooit de kinderen mag zien van zijn boze ex? Zoek ook de publiciteit op en eis publiekelijk dat hij een persoonlijkheidstest gaat doen wegens destructief gedrag naar de kinderen toe.

Lees ook: Hoogsensitief? Maak jezelf sterk en krachtig!

Waarom is een relatie met een narcist een illusie?

Echte liefde doet geen pijn. Jouw relatie met je narcist was een grote illusie. Hij heeft nooit om je gegeven en nooit van je gehouden. Ook niet van jullie kinderen. Je hebt enorm geleden tijdens jullie relatie. Misschien komt het je nu waanzinnig voor, maar ooit kom je een lieve vent tegen die wel om je geeft zoals je bent. Die van je zal gaan houden, omdat je meer dan de moeite waard bent om van te houden. Vrijen en seks hebben met iemand die oprecht van je houdt, zal zo heel anders zijn dan met een narcist! Waarom? Omdat die persoon echt om je geeft en je behandelt met liefde en met respect. Wat een verademing!!

Meer weten over dit onderwerp? Behoefte aan meer informatie?

Het zelfhulp e-book: Emotioneel misbruik, narcistische mishandelingen en psychisch geweld, ga ik dieper in op het onderwerp: “Contact verbreken met een narcistische ouder?” in het hoofdstuk: “Als je als kind te maken had met emotioneel misbruik en narcistische mishandelingen.

Afbeelding van kalhh via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en (mentale) gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSP’ers slachtoffer van een narciste!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Nooit meer contact met je narcist, jezelf geestelijk voorbereiden, hoe doe je dat?
Nooit meer contact met je narcist, jezelf geestelijk voorbereiden, hoe doe je dat?