Niet goed genoeg relaties. Als het nooit genoeg is, laat staan goed genoeg! HSP versus het narcisme van een narcist.

Niet goed genoeg relaties. Als het nooit genoeg is, laat staan goed genoeg! HSP versus het narcisme van een narcist.

Niet goed genoeg

Omgang hebben met een narcist geeft je het gevoel dat wat je ook doet, het is nooit genoeg. Niet goed genoeg!

Ik heb dat altijd heel opmerkelijk gevonden, vooral ook omdat mijn narcist niets uitvoerde en geen enkele verantwoordelijkheid nam voor niets. Hij lag meestal tot halverwege de middag in bed en gebruikte altijd hetzelfde smoesje, als hij te laat kwam voor een afspraak: dat was altijd de schuld van een ander. Nooit van hem. Ik vond het heel apart en bijzonder dat de eigenaar van het bedrijf de hele dag in bed lag en dat zijn assistente altijd braaf tegen de klanten zei: “Hij heeft een belangrijke afspraak bij de bank.” Zijn assistente wist nooit waar hij was, maar de klanten wisten de assistente wel te vinden.

Ik heb toen geleerd: “Ik wil nooit de assistente zijn van iemand. Stel dat het een narcist is!”

Ik nam de verantwoordelijkheid voor zijn bedrijf. Voor zijn huis, tuin en de garage. Voor ons kind en voor zijn huisdieren. Maar ook voor zijn familie. Ik had aan 24 uur niet voldoende en ik kreeg niet uitbetaald terwijl ik me een slag in de rondte werkte binnen zijn bedrijf. Nou ja, in het begin had ik een envelop met 300 euro gekregen en had hij het over “ons” bedrijf.

Ik heb toen geleerd: zodra een narcist het over “ons” gaat hebben, moet je oppassen: het is een manipulatietechniek. De narcist wil dat jij alle verantwoordelijkheid op je neemt en door het woordje “ons” te gebruiken, voel jij je gevlijd en geroepen om nog harder je best te doen, dan je al deed.

De eigenaardigheden waren binnen zijn familie ook aanwezig: zijn moeder – de oma van mijn zoon – kwam nooit langs, terwijl ze wel alle andere kleinkinderen bezocht in het weekend. Ik had het toen niet door, maar nu zie ik het wel en ik vrees dat mijn zoon toen ook besloten heeft: “Als je mij niet bezoekt, dan bezoek ik jou ook niet!”

Mijn zoon is voor alle duidelijkheid HSP en mijn (ex) schoonmoeder een narciste. Mijn zoon kreeg al vroeg de boodschap mee van zijn narcistische oma dat hij niet goed genoeg was.

Niet goed genoeg is geen uiting van liefde!

Hoe kan iemand uit naam van de liefde binnen een relatie een ander persoon het gevoel geven dat deze niet goed genoeg is? Vooral de codependenten onder ons – degene die verslaafd zijn aan liefde – zullen het een enorme worsteling vinden om zich los te weken van relaties waarin ze het gevoel krijgen opgelegd dat ze niet goed genoeg zijn.

Hoe kan een vader of een moeder, een gezinslid – meestal de kinderen – het gevoel geven dat ze niet goed genoeg zijn? Je eigen kinderen? Je bloedeigen kinderen?

Hoe kan een oma, een oom of wie dan ook binnen de familie, een ander familielid het gevoel geven niet goed genoeg te zijn?

Als je iemand het gevoel geeft dat hij of zij niet goed genoeg is, dan is er geen sprake van liefde, geweten of van inlevingsvermogen. Dat is geen uiting van liefde maar van misbruik.

Niet goed genoeg voor wie?

Narcisten willen dat hun slachtoffers zich niet goed genoeg voelen. Zodat de slachtoffers dezelfde treurige lage frequentie aannemen qua energie als de narcist zelf.

Ooit was jij een vrolijke, spontane en onbesuisde persoon, die hartelijk leefde en genoot. Dingen die een narcist niet kan uitstaan: al die vrolijkheid. Narcisten willen de controle over je hebben, zodat ze hun eigen misère kunnen onderdrukken en zich een klein moment goed voelen. Dat jij vrolijk bent, zonder dat de narcist betrokken is voor de reden dat je vrolijk bent, is iets dat het ego van narcisten niet aankunnen.

En dus moet je kapot gemaakt worden.

En hoe verwoest je al die vrolijkheid, spontaniteit en ontspannenheid? Juist, door het slachtoffer het gevoel te geven niet goed genoeg te zijn. Hierdoor ga je aan jezelf twijfelen, wankelt je zelfbeeld, zelfvertrouwen en je eigenwaarde en laat je over je heen lopen. Je energieniveau daalt razendsnel en voor je het weet zit je in een fase van pure uitputting waarin alles je teveel is. Stress viert hoogtij en je hebt geen leven meer: je bent aan het overleven!

Kenmerk van het narcisme van een narcist

Een kenmerk van het narcisme is dat de narcist diens slachtoffers het gevoel geeft niet goed genoeg te zijn.

In eerste instantie wordt het slachtoffer aangetrokken zodat het slachtoffer in de ban raakt van de narcist. Na de periode van aantrekken, komt altijd een periode van afstoten. In eerste instantie zal het aantrekken langer duren dan het afstoten. Dit is niets anders dan een walgelijke manipulatietechniek, die alle narcisten gebruiken, om hun slachtoffers emotioneel aan zich te binden. Na verloop van tijd voert de narcist het afstoten op en bout het aantrekken af. Het slachtoffer weet niet wat er gebeurt: die wil de mooie periode van het aantrekken terug! Door vervolgens het slachtoffer het gevoel te geven niet goed genoeg te zijn, gaat het slachtoffer (ver) over diens grenzen heen in een poging de narcist in een positieve stemming te brengen en in de hoop dat de mooie aantrek periode weer terugkeert.

Je hoeft me niet te geloven, maar neem maar van mij aan dat iedere narcist geniet van het moment dat diens slachtoffers ver over hun eigen grenzen heen gaan en er alles voor over hebben om de mooie aantrek periode terug te krijgen. Jouw reacties en emotionele uitbarstingen, jouw pijn en leed iedere keer als de narcist jou het gevoel geeft niet goed genoeg te zijn, daar doet de narcist het namelijk voor. Je dient als voeding. Jouw emotionele reacties zijn de 5 sterren maaltijden voor de narcist.

Niet goed genoeg relaties

Heb je een relatie met iemand en geeft deze persoon je het gevoel dat je niet goed genoeg bent? Wegwezen! Je hoeft het niet van me aan te nemen en de meeste lezers doen dat ook niet. Maar geloof me, ik ben sinds 2008 dag en nacht bezig met het narcisme van een narcist en ik weet dat er niets zo toxisch en giftigst bestaat als je partner jou binnen jullie relatie het gevoel geeft dat je niet goed genoeg bent. Uit onwetendheid en door een gebrek aan kennis en voorlichting over het narcisme van een narcist, realiseren velen zich niet hoe traumatisch de effecten van het narcisme op het slachtoffer zijn.

Jij bent goed genoeg!

Jij bent waardevol!

En jij bent echt niet degene die zou moeten veranderen…! (Jij bent echter wel degene die de situatie kan veranderen!)

Je hoeft je niet te bewijzen, nooit niet! Jij bent als persoon een prachtig uniek wezen dat het recht heeft om ontspannen te genieten van het leven! En daar kan het helingsproces je bij helpen. Wie wil er nu niet helen en herstellen van het narcisme van een narcist in slechts 10 stappen? Vind je verdwenen zelf terug en reken af met al je schaamte- en schuldgevoelens die ontstaan zijn sinds jij omgang hebt met het narcisme van een narcist.

Afbeelding van Екатерина via Pixabay

Copyright © 2023 Fleur Irene. De blogs en artikelen op deze site zijn auteursrechtelijk beschermd. Citeren van en linken naar de blogs en artikelen is enkel toegestaan met een link naar deze site en met de juiste bronvermelding.

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij of zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSP’ers slachtoffer van een narciste!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Niet goed genoeg relaties. Als het nooit genoeg is, laat staan goed genoeg! HSP versus het narcisme van een narcist.