Natuur een weldaad voor HSP en hoogsensitieve personen, de voordelen.
Natuur een weldaad voor HSP en hoogsensitieve personen, de voordelen
Natuur een weldaad voor HSP en hoogsensitieve personen, de voordelen

Natuur een weldaad voor HSP en hoogsensitieve personen, de voordelen.

Natuur en de mens

Vrijwel iedereen vind de natuur mooi. Als mens hebben we een speciale band met de natuur. We zijn er uit voortgebracht en we voelen ons ermee verbonden. We halen ons voedsel uit de natuur en dankzij de planten verkrijgen we onze zuurstof. We halen medicijnen maar ook ons hout uit de natuur.

Direct minder stress? Ga de natuur in!

Wist je dat als je in de natuur bent, je bloeddruk omlaag gaat? Je hartslag omlaag gaat? Maar dat ook je stressniveau omlaag gaat en je stresshormonen verminderen? Dat je direct met minder stress te maken hebt? Daadwerkelijke verandering in je spanningsboog is na 40 minuten buiten in de natuur meetbaar.

Lees ook: Aarden en gronden voor HSP om beter je stress en spanningen los te laten

Hoe meer groen om je heen, hoe minder stress

Uren achter elkaar op kantoor werken is geen pretje. Uren achter elkaar in een moderne en kale woning vertoeven ook niet. Wat je goed doet is door veel groene planten in zowel je werk- als in je woonomgeving te plaatsen. Kijk maar eens naar het effect dat groene planten op je hebben: hoe meer groen om je heen, hoe minder stress.

Werk je in de buurt van een prachtige groene omgeving? Zet je werktafel bij het raam, uitzicht op een prachtige groene omgeving vermindert je stress.

Lees ook: Stress en overspannen door je narcist?

Natuur: de voordelen

Natuur. wat zijn de voordelen? De voordelen zijn voor zowel voor lichaam als geest enorm. Het is een weldaad voor onze geestelijke welzijn en ik denk dat iedere HSP begrijpt wat ik bedoel met: in de natuur zijn is voedsel voor onze ziel. Het is de harmonie in de natuur die ons zo goed doet, wij als hoogsensitieve personen smachten naar harmonie in ons leven. 

Lees ook: De basis levensstijl voor HSP en hoogsensitieve personen: overprikkeling voorkomen

Regelmatig in de natuur zijn verbeterd onze stemming en depressieve gevoelens. Het is een weldaad voor onze geestelijke gezondheid. Je humeur, je stemming, je concentratie en je zelfvertrouwen verbetert enorm als je dagelijks 40 minuten buiten bent.

We voelen ons goed omdat we in een mooie omgeving verkeren die ons kalmeert en ons begrijpt. In de natuur kunnen we ons echt ontspannen en komen we helemaal tot rust. We zijn er innig mee verbonden.

Buiten zijn is een bron van inspiratie.

Het verbetert het je geheugen.

Ben je mentaal en geestelijk moe door alle stress en door alle overprikkelingen van buitenaf? Het helpt om tijd buiten door te brengen. De kalmerende en herstellende werking die uitgaat van de natuur is als een medicijn voor je mentale en geestelijke moeheid. Je knapt ervan op!

Ook is het heerlijk om lichamelijk actief te zijn. Op zoek naar nieuwe plekken, op zoek naar nieuwe natuurgebieden. Alles verkennen. Het is overigens geen wonder dat mensen die in de natuur wonen de minste kans op overgewicht hebben aangezien zij lichamelijk actiever zijn dan degene die in stedelijke gebieden wonen.

Als je lichamelijk flink actief bent in de natuur, dus een echte workout, blijkt het zelfs angstgevoelens te verminderen.

Dagelijks minimaal 20 minuten in de natuur zijn, blijkt zelfs zeer positieve effecten te hebben op kinderen met ADHD. Deze kinderen konden zich na afloop veel beter concentreren en zaten duidelijk beter in hun vel. 

Voor iedere creatieveling onder ons: creatieve taken schijnen enorm te verbeteren als je regelmatig buiten in het groen bent.  

Heb je een probleem? Als je naar buiten gaat, blijkt dat je probleemoplossend vermogen met 50% verbeteren! De moeite waard om uit te proberen!

Waarom is de natuur zo goed voor ons?

In 1865 schreef Frederick Law Olmsted: “het is een wetenschappelijk feit dat natuur gunstig is voor de gezondheid en de kracht van de mens, en vooral voor de gezondheid en de kracht van het intellect.” Frederick Law Olmsted is de ontwerper van het Central Park in New York.

Het enige wat je hoeft te doen om de voordelen van de natuur te ontdekken is naar buiten gaan. Neem je hond en/of een goede vriend mee en trek er op uit!

Afbeelding van ThePixelman via Pixabay

Afbeelding van Johannes Plenio via Pixabay

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en (mentale) gezondheid.

 

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSP’ers slachtoffer van een narciste!

Please follow and like us:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je bekijkt nu Natuur een weldaad voor HSP en hoogsensitieve personen, de voordelen.
Natuur een weldaad voor HSP en hoogsensitieve personen, de voordelen