Natuur een weldaad voor HSP en hoogsensitieve personen, de voordelen.
Natuur een weldaad voor HSP en hoogsensitieve personen, de voordelen
Natuur een weldaad voor HSP en hoogsensitieve personen, de voordelen

Natuur een weldaad voor HSP en hoogsensitieve personen, de voordelen.

Natuur en de mens

Vrijwel iedereen vind de natuur mooi. Als mens hebben we een speciale band met de natuur. We zijn er uit voortgebracht en we voelen ons ermee verbonden. We halen ons voedsel uit de natuur en dankzij de planten verkrijgen we onze zuurstof. We halen medicijnen maar ook ons hout uit de natuur.

Direct minder stress? Ga de natuur in!

Wist je dat als je in de natuur bent, je bloeddruk omlaag gaat? Je hartslag omlaag gaat? Maar dat ook je stressniveau omlaag gaat en je stresshormonen verminderen? Dat je direct met minder stress te maken hebt? Daadwerkelijke verandering in je spanningsboog is na 40 minuten buiten in de natuur meetbaar.

Lees ook: Aarden en gronden voor HSP om beter je stress en spanningen los te laten

Hoe meer groen om je heen, hoe minder stress

Uren achter elkaar op kantoor werken is geen pretje. Uren achter elkaar in een moderne en kale woning vertoeven ook niet. Wat je goed doet is door veel groene planten in zowel je werk- als in je woonomgeving te plaatsen. Kijk maar eens naar het effect dat groene planten op je hebben: hoe meer groen om je heen, hoe minder stress.

Werk je in de buurt van een prachtige groene omgeving? Zet je werktafel bij het raam, uitzicht op een prachtige groene omgeving vermindert je stress.

Lees ook: Stress en overspannen door je narcist?

Natuur: de voordelen

Natuur. wat zijn de voordelen? De voordelen zijn voor zowel voor lichaam als geest enorm. Het is een weldaad voor onze geestelijke welzijn en ik denk dat iedere HSP begrijpt wat ik bedoel met: in de natuur zijn is voedsel voor onze ziel. Het is de harmonie in de natuur die ons zo goed doet, wij als hoogsensitieve personen smachten naar harmonie in ons leven. 

Lees ook: De basis levensstijl voor HSP en hoogsensitieve personen: overprikkeling voorkomen

Regelmatig in de natuur zijn verbeterd onze stemming en depressieve gevoelens. Het is een weldaad voor onze geestelijke gezondheid. Je humeur, je stemming, je concentratie en je zelfvertrouwen verbetert enorm als je dagelijks 40 minuten buiten bent.

We voelen ons goed omdat we in een mooie omgeving verkeren die ons kalmeert en ons begrijpt. In de natuur kunnen we ons echt ontspannen en komen we helemaal tot rust. We zijn er innig mee verbonden.

Buiten zijn is een bron van inspiratie.

Het verbetert het je geheugen.

Ben je mentaal en geestelijk moe door alle stress en door alle overprikkelingen van buitenaf? Het helpt om tijd buiten door te brengen. De kalmerende en herstellende werking die uitgaat van de natuur is als een medicijn voor je mentale en geestelijke moeheid. Je knapt ervan op!

Ook is het heerlijk om lichamelijk actief te zijn. Op zoek naar nieuwe plekken, op zoek naar nieuwe natuurgebieden. Alles verkennen. Het is overigens geen wonder dat mensen die in de natuur wonen de minste kans op overgewicht hebben aangezien zij lichamelijk actiever zijn dan degene die in stedelijke gebieden wonen.

Als je lichamelijk flink actief bent in de natuur, dus een echte workout, blijkt het zelfs angstgevoelens te verminderen.

Dagelijks minimaal 20 minuten in de natuur zijn, blijkt zelfs zeer positieve effecten te hebben op kinderen met ADHD. Deze kinderen konden zich na afloop veel beter concentreren en zaten duidelijk beter in hun vel. 

Voor iedere creatieveling onder ons: creatieve taken schijnen enorm te verbeteren als je regelmatig buiten in het groen bent.  

Heb je een probleem? Als je naar buiten gaat, blijkt dat je probleemoplossend vermogen met 50% verbeteren! De moeite waard om uit te proberen!

Waarom is de natuur zo goed voor ons?

In 1865 schreef Frederick Law Olmsted: “het is een wetenschappelijk feit dat natuur gunstig is voor de gezondheid en de kracht van de mens, en vooral voor de gezondheid en de kracht van het intellect.” Frederick Law Olmsted is de ontwerper van het Central Park in New York.

Het enige wat je hoeft te doen om de voordelen van de natuur te ontdekken is naar buiten gaan. Neem je hond en/of een goede vriend mee en trek er op uit!

Afbeelding van Johannes Plenio via Pixabay

Copyright © Coach Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Je mag artikelen of delen hieruit elders publiceren, maar alleen met vermelding van het copyright en de naam van de “HSP en de NARCIST” website. 

Natuur een weldaad voor HSP en hoogsensitieve personen, de voordelen.
Natuur een weldaad voor HSP en hoogsensitieve personen, de voordelen
Sluit Menu
>
×
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: