Narcistische triangulatie is een narcisme manipulatietechniek die narcisten graag toepassen op hun slachtoffers en prooien.
Narcistische triangulatie is een narcisme manipulatietechniek die narcisten graag toepassen op hun slachtoffers en prooien.

Narcistische triangulatie is een narcisme manipulatietechniek die narcisten graag toepassen op hun slachtoffers en prooien.

Narcistische triangulatie? Wat is dat?

Narcistische triangulatie? Triangulatie is een vreemd woord, maar in het Nederlands of Vlaams zou je het kunnen vertalen naar: Driehoeksverhouding. De narcist en iemand anders, tegen jou. De narcist en het gezin, tegen jou als klein kindje. De narcist en diens ex, tegen jou. De narcist en diens nieuwe liefde, tegen jou. De narcistische baas en enkele collega´s, tegen jou.

Een derde partij wordt betrokken in de dynamiek van de relatie tussen jou en de narcist. Niet altijd wil de derde partij betrokken raken, zoals bijvoorbeeld vaak gebeurt in narcistische gezinnen waar broertjes en zusjes tegen elkaar opgezet worden.

Een derde partij wordt betrokken om te roddelen en vervolgens moet de derde partij als “boodschapper” dienen: een boodschap van de narcist voor jou via de derde persoon. Soms raakt de derde partij vrijwillig betrokken, maar vaak onder invloed van manipulatie, dwang of dreiging.

Narcisme manipulatiemiddel.

Als je met narcisten te maken hebt gehad in je leven, heb je ongetwijfeld ook met triangulatie te maken gehad. Meestal zonder dat je er erg in had, omdat triangulatie een verborgen en verraderlijk manipulatiemiddel is die narcisten graag gebruiken en misbruiken tegen hun slachtoffers. Overigens: Je bent geen slachtoffer, je bent tot slachtoffer gemaakt.

Narcisten gebruiken triangulatie om hun slachtoffers te straffen en om mee te manipuleren. Door triangulatie in te zetten krijgen narcisten controle over hun slachtoffers. Het is een verraderlijke wijze om de narcist zich superieur over jou te doen voelen. Je begint jezelf kwijt te raken als je met narcistische triangulatie te maken krijgt.

Triangulatie binnen narcistische gezinnen.

Als je opgegroeid bent binnen de dynamiek van een narcistisch gezin heb je vermoedelijk veel met triangulatie te maken gehad: de narcist verdeelt het gezin in 2 kampen. Jij als klein kind tegenover de rest van het gezin. Jij die onschuldig is, tegen de rest van het gezin die denkt door toedoen van de narcistische ouder, dat je wel de schuldige bent. De narcistische ouder die door passief agressieve acties jou verder in het nauw drijft. Een zusje of een broertje die als boodschapper dient, komt je vertellen dat je de narcistische ouder heel erg verdrietig hebt gemaakt en heel erg veel pijn gedaan hebt en dat het allemaal jou schuld is.

Als je als jong kind al met een narcistische ouder te maken had die triangulatie toepaste binnen het gezin, heb je met heel veel schuldgevoelens te maken. Deze schuldgevoelens voelen overweldigend aan en beinvloeden je dagelijks op een negatieve wijze, ondanks dat je nu volwassen bent. Het gaat heel diep en voelt heel intens aan. Je hebt je als kind totaal onzeker en erg alleen gevoeld. De emotionele pijn die je voelde was zeer intens. Het heeft je getekend voor de rest van je leven. Zo erg zelfs dat je als kind een overlevingspatroon hebt ontwikkeld, dat nu zeer aantrekkelijk is voor narcisten. Dat is een reden waarom je narcisten blijft tegenkomen in je leven. Je snakt namelijk wanhopig naar liefdevolle en begripvolle relaties, naar relaties waar je je veilig mag voelen en naar relaties die je waarderen. Juist die wanhoop van je is niets anders dan heerlijk voedsel voor narcisten. Het is een innerlijke wond die nog niet is genezen en daardoor zo aantrekkelijk aan je is voor destructieve personen.

Een prachtig voorbeeld van triangulatie binnen narcistische gezinnen staat in het ebook: Kind van een narcist. Als je bent opgegroeid binnen de dynamiek van een narcistisch gezin werd er wel voor gezorgd dat je onterecht met enorm veel schuldgevoelens opgezadeld werd.

Hoe raak je schuldgevoelens veroorzaakt door triangulatie kwijt?

Als volwassen kind van een narcistische ouder zijn die schuldgevoelens overheersend en overweldigend en kunnen je leven op een negatieve wijze bepalen. Het is ontzettend fijn om die schuldgevoelens kwijt te raken. Daarom ook speciale aandacht binnen de nieuwste versie van het ebook: Kind van een narcist, om schuldgevoelens, veroorzaakt door de narcistische ouder, te leren loslaten en die mogelijkheid biedt het ebook je aan d.m.v. 1 schrijfoefening en 3 oefeningen voor je gewonde innerlijke kind: Contact maken met je innerlijke kind, je innerlijke kind bevrijden en de laatste oefening: breng je innerlijke kind in veiligheid.

Erfenis verdelen in narcistische gezinnen? Triangulatie!

Ook komt er binnen narcistische gezinnen veel triangulatie voor zodra er sprake is van een testament die verdeeld moet gaan worden. Alles om er maar voor te zorgen dat het testament niet verdeeld hoeft te worden met anderen. Zeker niet met andere familieleden waar de narcist zich altijd minderwaardig bij heeft gevoeld of omdat het familielid de narcist vroeger (bijvoorbeeld) gepest heeft. Door triangulatie in te zetten is de narcist in staat om dat familielid nu te straffen door controle uit te oefenen en ervoor te zorgen dat dat bepaalde familielid nooit diens rechtmatige deel van de erfenis krijgt.

Rode vlaggen in je beginnende relatie: narcistische triangulatie.

In het begin van jullie relatie heb je ook met triangulatie te maken gehad: veel vrienden, vriendinnen of andere kennissen van de narcist krijg jij niet te zien. Met allerlei smoesjes worden deze vrienden bij je weggehouden. Het zijn rode vlaggen binnen je relatie. Maar ook kan de narcist diens bewondering voor de seksuele prestaties van diens ex niet voor je verborgen houden. Of heeft de narcist nog een zeer innige band met een ex. Het maakt jou behoorlijk onzeker. Maar ook angstig! Het is juist die onzekerheid en de angst van jou dat heerlijke voeding is voor narcisten. Zodra narcisten dankzij hun uitgekiende werkwijze doorhebben wat je zwakke plekken zijn, zullen narcisten er alles aan doen om je zwakke plekken tegen je te gebruiken. Het zijn je eigen oude patronen die narcisten tegen jezelf misbruiken en inzetten. De narcist maakt je expres jaloers en de narcist voelt zich superieur dat deze zo´n macht over je heeft! De narcist geniet stilletjes van je emotionele uitbarsting.

Jij en de ex van de narcist worden tegen elkaar uitgespeeld.

Maar als je echt bang bent om de narcist kwijt te raken aan de ex, kan de narcist zelfs een stap verder gaan. In een wanhopige poging van jou kant om de narcist te behagen, geef je de narcist alles waar hij, of zij, om vraagt. Geld? Een lening? Een huis? Jouw huis op de naam van de narcist laten zetten? Toegang krijgen tot jouw bankrekeningnummer? Een creditcard voor de narcist? Een werkcontract voor de narcist? Een auto voor de narcist? Een…huwelijk? Maar ook op seksueel gebied kan je over je grenzen heen gaan in een poging de narcist tevreden te houden en diens kop te laten houden over die geweldige ex van hem, of haar.

En later krijg je zo´n vreselijk veel spijt. Een spijt die je in alle lagen van je lichaam, je geest en je ziel doordringt.

Jij en de nieuwe liefde van de narcist worden tegen elkaar uitgespeeld.

Als de ex overigens nog steeds in beeld is, en veel exen zijn nog in beeld aangezien ze worstelen met hun verslaving voor de narcist, heeft de narcist de mogelijkheid om zowel triangulatie toe te passen op de ex: “Die nieuwe liefde van mij is zo geweldig, lief en begripvol. Ze draagt me op handen en geeft me alles wat ik wil. Dat was met jou wel anders he?” als tegen jou: “Mijn ex was zo geweldig, lief en begripvol. Ze droeg me altijd op handen en heeft me altijd alles gegeven wat ik maar wilde. Ook in bed. Dat is met jou wel wat anders he?”

Door deze werkwijze krijgt de narcist alle aandacht van zowel diens ex als van jou. Als je weigert de narcist te geven waar hij, of zij, naar verlangt, dan dreigt de narcist je te verlaten. Dankzij de hulp van een derde partij, doe jij alles wat de narcist van je verlangt, wenst en eist. Blijf je tegenspartelen, dan gebruikt de narcist dreiging: “Als je het niet doet dan ga ik bij je weg en zoek ik een ander bij wie het wel lukt!” En voor je met je oogwimpers kunt knipperen heeft de narcist inderdaad een ander gevonden en raak jij in totale paniek!

De paniek is zo erg dat je bereid bent om over je eigen grenzen heen te gaan. Erger nog: je smeekt de narcist terug te komen. Is herkenbaar nietwaar dames en heren? We hebben het allemaal meegemaakt! En als je dacht dat dan alles voorbij was en weer koek en ei was tussen nou en de narcist heb je het mis, want de narcist blijft triangulatie toepassen en gebruikt diens ex – of iemand anders – om jou te straffen en radeloos te maken. Dit is de manier van de narcist om je in het gareel te houden en om te verwoesten. Daarboven op vertelt de narcist achter je rug om aan anderen dat ei niet spoort, terwijl die anderen totaal geen idee hebben wat er werkelijk aan de hand is.

De controle van de narcistische baas.

Heb je een narcistische baas, dan zal er altijd wel een boekhouder of een leverancier zijn van wie de narcist absoluut niet wil dat jij contact legt met deze personen. De narcistische baas (of leidinggevende of collega) doet niets naders dan verdelen en overheersen, alles om maar controle te houden.

Triangulatie op de werkvloer of binnen de sportwereld.

Maar ook het volgende voorbeeld is een typisch voorbeeld hoe triangulatie werkt op de werkplek: “Je krijgt te horen dat je de eerstvolgende bent die in aanmerking komt voor promotie! Maar! Tien andere collega´s hebben exact dezelfde boodschap ontvangen van hun narcistische baas. Onder die collega´s zitten ware concurrenten van je. Van sommige weet je dat ze absoluut niet te vertrouwen zijn. Alle tien werden beloofd dat ze de eerstvolgende zijn die aan de beurt zijn voor promotie!” Nu kan de narcist alle tien deze collega´s tegen elkaar opzetten aangezien ze alle tien de promotie willen. Er kan vanaf nu dus van alles fout gaan op de werkvloer, zonder dat de narcist daar de verantwoordelijkheid over neemt en de narcist geniet in stilletjes.

Dit voorbeeld komt ook vaak voor binnen de sportwereld, waar de narcistische coördinator of coach aan tien sporters of atleten exact hetzelfde beloofd om ze maar tegen elkaar uit te spelen. Met alle gevolgen van dien.

Driehoeksverhoudingen binnen vriendschappen.

Maar ook binnen vriendschappelijke relaties kan een narcist overgaan op het gebruik van triangulatie. Wederzijdse vrienden kunnen door toedoen van een narcist uit elkaar gehaald worden. Achter hun rug om bespreekt de narcist deze vriend met een andere vriend, speelt ze tegen elkaar uit en probeert medelijden bij ze op te wekken. Op deze manier “vechten” de vrienden voor de aandacht van de narcist uit angst buitengesloten te worden.

Triangulatie tijdens het vreemgaan van de narcist.

Ook heb je met triangulatie te maken als de narcist vreemdgaat, zowel jij als de nieuwe minnaar of minnares krijgen te maken met manipulatie: triangulatie. Jij bent mogelijk woest op de nieuwe liefde van de narcist: “Hoe haalt hij, of zij, het in zijn, of haar, hoofd om met een getrouwde man, of vrouw, aan te pappen? Bestaat er dan geen enkele moraal meer om rekening te houden met het gezin en met de kinderen?” Terwijl tegen de nieuwe liefde de narcist zegt dat jullie al lang geleden gescheiden zijn. Door behalve vreemd te gaan en triangulatie te gebruiken naar zowel de partner als naar de minnaar of minnares, heeft de narcist een fantastisch manipulatiemiddel in handen waar hij, of zij, alle verantwoordelijkheid ontloopt door ze tegen elkaar op te zetten en tegen elkaar uit te spelen.

De narcist gebruikt triangulatie voor eigen gewin, om diens gezicht te redden en om een slachtoffer te isoleren door anderen tegen hem, of haar, op te zetten.

Meer weten over emotioneel misbruik? Neem een kijkje bij het ebook: “Emotioneel misbruik, narcistische mishandelingen en psychisch geweld: de naakte waarheid over verborgen misbruik achter gesloten deuren.”

Afbeelding van Markus Spiske via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Saskia Homveld

  Mijn jongste zoon is een narcist ( 38 jr ) en deze heeft ervoor “ gezorgd “ dat mijn oudste zoon mij niet meer wil zien en ben ik mijn beide kinderen plus kleinkinderen kwijt.
  Dus het zijn niet altijd ouders of partners ……

  1. FleurIrene

   Afschuwelijke ervaring Saskia en ik leef enorm met je mee! En ja het klopt helemaal wat je schrijft hoor, daarom heet het ook: Narcistische triangulatie, het is van toepassing op iedere narcist! Deze site richt zich voornamelijk op narcistische partners en op (volwassen) kinderen van narcistische ouders, vandaar!
   Heel veel succes, sterkte en kracht toegewenst!
   Mert hartelijke groet, Fleur Irene

  2. Hoornaert jan

   Beste Saskia ,
   Ik weet perfect wat je voelt .
   Ik heb hetzelfde voor ,met mijn narcistische man mede tegen mij in de triangulatie .
   Bij mijn man staat het door meerdere psychiaters vastgesteld op papier , maar dit maakt het leed
   niet kleiner .
   En dan kunnen en mogen wij niet tonen dat het telleurstelt ,verdriet doet ,en kwetsuren
   maakt die onherstelbaar zijn .
   De positie van onmacht maken dat jij jouzelf niet terugvind , .
   Niemand kan je troosten , maar probeer je niet schuldig te voelen ,
   ze hebben jou het slachtoffer gemaakt na al je inspanningen om er het beste van te maken .
   Bij narcisten werkt dit niet .Goedheid word steeds met onrecht beantwoord .

   Veel sterkte ik voel echt met je mee .
   Lieve groeten
   Georgette

 2. Joke Bosman

  Beste FleurIrene, ik wil je bedanken voor je heldere blogs. Je begrijpt precies waar het omdraait. Ik ben ook een HSP. Ik heb een narcistische moeder en een narcistische zus en ben de zondebok in het gezin. Ook in ons gezin heeft narcistische triangulatie plaatsgevonden. Het hele gezin is ontwricht. En waar ik het meeste last van heb is dat ze er nog mee wegkomen. Het is diep, diep triest.

 3. Johanna

  Beste FleurIrene, ik wil je bedanken voor je heldere blogs. Je begrijpt precies waar het omdraait. Ik ben ook een HSP. Ik heb een narcistische moeder en een narcistische zus en ben de zondebok in het gezin. Ook in ons gezin heeft narcistische triangulatie plaatsgevonden. Het hele gezin is ontwricht. En waar ik het meeste last van heb is dat ze er nog mee wegkomen. Het is diep, diep triest.

  1. Georgette

   Ja ze komen er zeker mee weg . Hun manipulatie gaat zeer ver . Jij bent steeds de schuldige en ge kunt het aan derden niet uitleggen . mensen geloven niet hoe pijnlijk kwetsend dat is .

 4. Georgette

  Bij mij is net hetzelfde gebeurt . Mijn oudste zoon is 48 jaar en mijn jongste zoon is 39 en mijn jongste zoon heeft ons in zijn web genomen om onze oudste zoon een minimum erfenis te geven , dit met enorme kwaadsprekerij over zijn oudste broer . daarna heeft hij onze oudste zoon opgestookt tegen ons op en valse manier nu ben ik mijn 2 kinderen kwijt en mijn 4 kleinkinderen . Mijn man heeft ook een narcistische persoonlijkheidsstoornis , deze is vastgesteld door een psychiater al in het jaar 94 . Toen heb ik proberen weg te gaan van hem en heeft hij hem laten opnemen in een ziekenhuis .Daar werden meerdere psychische vaststellingen op documenten geplaatst , bipolair , borderline , enz …Hier neemt hij nu 7 soorten medicatie voor en daar gaat hij nog boven . De ademruimtes tussenin worden steeds korter
  Door mijn man ben ik mijn familie helemaal kwijt en sta ik alleen met alles . Ik kan op niemand meer vertrouwen en kan nergens gaan met hem omdat ik overal onderuitgehaald word , daar heeft zowel mijn man als mijn jongste zoon plezier in .Ik begrijp U volledig ze nemen jou het leven af .Alles is steeds onbespreekbaar en de beschuldigingen belanden altijd bij mij .

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je bekijkt nu Narcistische triangulatie is een narcisme manipulatietechniek die narcisten graag toepassen op hun slachtoffers en prooien.
Narcistische triangulatie is een narcisme manipulatietechniek die narcisten graag toepassen op hun slachtoffers en prooien.