Narcistische therapeut of hulpverlener
Narcistische therapeut of hulpverlener

Narcistische therapeut of hulpverlener

Als jij als slachtoffer en overlever van het narcisme bij een narcistische therapeut of hulpverlener terecht komt, kom je van de drup in de regen terecht. 

Een narcist als hulpverlener, je moet er niet aan denken en toch komt het heel vaak voor. Zoek je hulp en waar kom je terecht? Bij de volgende narcist!

De narcist als hulpverlener voelt zich “verheven” boven jou. Het ergste is nog wel, dat deze narcisten dingen tegen je kunnen zeggen als: “Je kan mij vertrouwen.”

Op een gegeven moment, voel je aan, na een paar sessies of vrijwel direct na de eerste kennismaking, dat er “iets” niet klopt, dat er “iets” niet in de haak is. Misschien een onderbuikgevoel? Dat is je intuïtie die je waarschuwd. 

Maar door je rationeel denken, in de trant van:”Hij/zij is de therapeut, hij/zij is de kenner, hij/zij heeft er voor gestudeerd, hij/zij weet waar ze het over heeft,” luister je niet naar je intuïtie, maar ga je op je verstand af, op het rationele denken.Iedere narcist weet dit. Iedere narcist weet dat jij zo zit te redeneren.

Daarom proberen veel narcisten (en andere destructieve personen) in een machtspositie terecht te komen, zodat ze in staat zijn heel veel prooien te maken. Wie twijfelt er nu aan een hulpverlener? Of aan de therapeut? Of aan een advocaat? Of aan een rechter? Of aan een psychotherapeut? Of aan de psycholoog? Het bewijs van hun kunnen en kennis hangt aan de muren: daar pronken de diploma´s!

Juist, totdat je zelf meegemaakt hebt dat hulpverleners ook narcisten kunnen zijn, komt dit geen moment in je op. En narcisten weten dat!

Twijfel je of je met een narcist te maken hebt? Lees dan ook: Herken de narcist. Narcisme en narcistisch misbruik herkennen.

Machtspositie

Narcisten zijn op zoek naar macht en willen graag machtsposities bekleden. Soms zijn ze een kei in hun vak, maar altijd zijn ze bewezen slechte leiders en zijn ze meesters in het creëren van een angstcultuur. 

Hoe komt het dat de narcist macht over je krijgt?

Narcisten, wel of niet in machtsposities, hebben altijd iets op je aan te merken, waardoor je het gevoel krijgt dat je jezelf constant moet verbeteren. Door de narcist krijg je het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Dit is hun manier om je in hun macht te houden: want je gaat proberen de narcist te pleasen, je gaat proberen de narcist te bewijzen dat je wel goed genoeg bent, waardoor je over je eigen grenzen heen gaat. Waardering krijg je niet, narcisten blijven altijd iets op je aan te merken, wat je ook doet.

Vervolgens hebben narcisten een uitzonderlijk talent: ze spotten direct of je onzeker bent en welke zwakheden je bezit. Iedere narcist, in machtsposities zoals bij de hulpverlening of niet, gaat onmiddellijk beginnen je onzekerheden en je zwakheden tegen je uit te spelen op een zeer manipulatieve wijze.

Relatie met een narcist

Relaties, om welke relatie dan ook, zouden het beste uit je naar boven moeten halen waardoor je als mens groeit en sterker gaat worden. Maar een relatie met een narcist, ook de relatie met een narcist in de hulpverlening, draait er uitsluitend op uit dat jij onzekerder gaat worden omdat de narcist je onzekerheden en je zwakheden op een manipulatieve manier tegen je uitspeeld.

Narcisme is niets anders dan dat er heel veel mensen om de narcist lijden. Zowel bij de open narcist als bij de verborgen narcist, maar ook zeker bij de narcist als hulpverlener.

Lees ook: Wat is het verschil tussen een verborgen en een open narcist?

Kritiek leveren op de narcistische therapeut of hulpverlener?

Narcisme kun je niet veranderen. De grootheidswaanzin en hun opgeblazen ego is bij een gemiddelde narcist zo groot dat ze het jammer vinden God zelf niet te zijn. Laat staan als je een narcist aantreft in een machtspositie zoals bijvoorbeeld bij de hulpverlening. Was jij van plan een narcistische hulpverlener/ster kritiek te leveren wegens hun wangedrag, dan heeft de narcistische hulpverlener/ster slechts 1 wens: je te vernietigen in plaats van professionele hulpverlening te verlenen. Hoe haal je het in je hoofd om God te bekritiseren? Je moet kapot gemaakt worden.

Narcisten kunnen niet met respect omgaan met anderen. Ook niet als de narcist in de hulpverlening zit, ook niet als jij als cliënt om hulp vraagt bij de narcistische therapeut. Niemand heeft het recht om je respectloos te behandelen.

Lees ook: Verborgen narcisme: de kwetsbare Florence Nightingale narcist

Omgaan met een narcistische hulpverlener, hoe doe ik dat?

Vermoed je dat je te maken hebt met een narcist als hulpverlener binnen de hulpverlening? Besef dat jij de klant bent. Jij hebt het recht om het contact tussen jullie te verbreken en op zoek te gaan naar een therapeut of hulpverlener die er wel voor de volle 100% voor je is! Sta op, ren weg en kom nooit meer terug!!

Omgaan met narcisten, hoe doe ik dat?

Hoe moet je omgaan met narcisten? Omdraaien, wegwezen en kom nooit meer terug! Heb je noodgedwongen contact met een narcist? Houd het kort, informatief en gedraag je super saai! Narcisten binnen de familie? Vermijd ze! 

Noodgedwongen contact met een narcist, wat kan ik doen?

Narcisten zijn dol op zwakke (lees: verzwakte, uitgeputte en vermoeide) mensen. Heb je noodgedwongen contact met een narcist? Zorg dat je je:

Energieniveau verhoogt en zorg dat je jezelf:

Sterker en krachtiger maakt zodat jij je niet laat kisten door een narcist!

Ook is het belangrijk dat je je stress vermindert.

Zorg vervolgens ervoor dat het contact zo kort mogelijk is en maak een backup plan zodat je met een smoesje kan ontsnappen. Laat een goede vriend of vriendin je na een half uur bellen en laat de narcist weten dat je met spoed weg moet en ren weg. 

Een professionele therapeut of hulpverlener

Een professionele therapeut of hulpverlener heeft respect voor jou en wat je meegemaakt hebt, luistert met respect naar je verhaal, onderbreekt je niet en laat je in je waarde.

Een professionele therapeut of hulpverlener met een master in de Klinische Psychologie heeft over het algemeen verstand van zaken betreft de materie rond het narcisme.

Twijfel je of je met een narcist te maken hebt? Lees dan ook: Herken de narcist. Narcisme en narcistisch misbruik herkennen.

Nieuw hier? Weet je niet waar of hoe te beginnen?

Ontvang 3 ebooks GRATIS bij je inschrijving!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis:

Het ontsnappingsplan”, als je wil ontsnappen aan je narcist. Ideaal als je het gevoel hebt geen kant op te kunnen, als je alles kwijt bent en niets meer te verliezen hebt,

Meer energie nodig,” als je wil winnen van een narcist moet je over vitale energie beschikken! Ideaal als je energieniveau laag is en jij je uitgeput, moe, overweldigd en overprikkeld bent en je meer energie nodig hebt om de nare situatie in je leven te veranderen,

Stappenplan narcist verlaten,” hoe je in 7 stappen je narcist verlaat! Ideaal als je wil ontdekken hoe jij je narcist kan verlaten en welke stappen daarvoor nodig zijn.

Behalve de 3 gratis ebooks ontvang je ook gratis tips, adviezen over het narcisme, over je hooggevoeligheid en over het helingsproces. Je gegevens zijn veilig bij mij en inschrijven is geheel gratis en uitschrijven kan wanneer je maar wenst! Iedereen (m/v) is van harte welkom!

Met hartelijke groet, Coach Fleur Irene

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay 

Copyright © Coach Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Je mag artikelen of delen hieruit elders publiceren, maar alleen met vermelding van het copyright en de naam van de “HSP en de NARCIST” website. 

Geef een reactie

Narcistische therapeut of hulpverlener
Narcist als therapeut of hulpverlener
Sluit Menu
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: