Narcistische therapeut of hulpverlener
Narcistische therapeut of hulpverlener

Narcistische therapeut of hulpverlener

Als jij als slachtoffer en overlever van het narcisme bij een narcistische therapeut of hulpverlener terecht komt, kom je van de drup in de regen terecht. 

Een narcist als hulpverlener, je moet er niet aan denken en toch komt het heel vaak voor. Zoek je hulp en waar kom je terecht? Bij de volgende narcist!

De narcist als hulpverlener voelt zich “verheven” boven jou. Het ergste is nog wel, dat deze narcisten dingen tegen je kunnen zeggen als: “Je kan mij vertrouwen.”

Op een gegeven moment, voel je aan, na een paar sessies of vrijwel direct na de eerste kennismaking, dat er “iets” niet klopt, dat er “iets” niet in de haak is. Misschien een onderbuikgevoel? Dat is je intuïtie die je waarschuwt. 

Maar door je rationeel denken, zoals: “Hij of zij is de therapeut, hij/zij is de kenner, hij/zij heeft er voor gestudeerd, hij/zij weet waar ze het over heeft,” luister je niet naar je intuïtie, maar ga je op je verstand af, op het rationele denken. Iedere narcist weet dit. Iedere narcist weet dat jij zo zit te redeneren.

Daarom proberen veel narcisten (en andere destructieve personen) in een machtspositie terecht te komen, zodat ze in staat zijn heel veel prooien te maken. Wie twijfelt er nu aan een hulpverlener? Of aan de therapeut? Of aan een advocaat? Of aan een rechter? Of aan een psychotherapeut? Of aan de psycholoog? Het bewijs van hun kunnen en kennis hangt aan de muren: daar pronken de diploma´s!

Juist, totdat je zelf meegemaakt hebt dat hulpverleners ook narcisten kunnen zijn, komt dit geen moment in je op. En narcisten weten dat!

Twijfel je of je met een narcist te maken hebt? Lees dan ook: Herken de narcist. Narcisme en narcistisch misbruik herkennen.

Machtspositie

Narcisten zijn op zoek naar macht en willen graag machtsposities bekleden. Soms zijn ze een kei in hun vak, maar altijd zijn ze bewezen slechte leiders en zijn ze meesters in het creëren van een angstcultuur. 

De makkelijkste prooien zijn de kwetsbare mensen die op zoek zijn naar: hulp, steun en ondersteuning!

Overal zitten narcisten en juist op die plekken waar heel veel kwetsbare personen bijeenkomen, omdat ze op zoek zijn naar hulp, is een favoriete plek van narcisten om zich voor te doen als therapeut. Hierdoor vallen ongelooflijk veel slachtoffers en aan de aantal briefschrijvers te zien van de afgelopen 15 jaar, gaat het echt om een enorm aantal slachtoffers die slachtoffer worden van een narcistische hulpverlener.

Narcisme binnen de jeugdzorg

Om over alle toestanden binnen de jeugdzorg – bijvoorbeeld – maar te zwijgen, want dat is een “perfecte” plek voor narcistische hulpverleners om te “opereren.”

Vanzelfsprekend zijn er ook buitengewoon goede en professionele hulpverleners binnen de Jeugdzorg aan het werk, fantastische hulpverleners die het hart echt op de goede plek hebben zitten! Hulde aan deze hulpverleners en therapeuten!

Maar aan alle misstanden binnen de Jeugdzorg te horen de afgelopen tijd, is er veel narcisme binnen de jeugdzorg actief. Te veel.

Heb jij te maken met een narcistische hulpverlener, therapeut, psycholoog, advocaat, rechter en enz.?

Ik adviseer iedereen die met een narcistische hulpverlener of met een narcistische therapeut te maken heeft het volgende: maak altijd anoniem een melding bij de desbetreffende beroepsgroep, waar de psycholoog, therapeut, psychiater en andere professionele hulpverleners onder vallen. Heb het tijdens het maken van deze melding NOOIT over het “narcisme,” maar uitsluitend dat de professioneel de patienten/clienten enorme angst aanjaagt, hun verhaal niet gelooft of serieus neemt en beweerten dat de patient/client “gek” is zonder eerst een diagnose te stellen.


Hoe komt het dat de narcist macht over je krijgt?

Narcisten, wel of niet in machtsposities, hebben altijd iets op je aan te merken, waardoor je het gevoel krijgt dat je jezelf constant moet verbeteren. Door de narcist krijg je het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Dit is hun manier om je in hun macht te houden: want je gaat proberen de narcist te pleasen, je gaat proberen de narcist te bewijzen dat je wel goed genoeg bent, waardoor je over je eigen grenzen heen gaat. Waardering krijg je niet, narcisten blijven altijd iets op je aan te merken, wat je ook doet.

Vervolgens hebben narcisten een uitzonderlijk talent: ze spotten direct of je onzeker bent en welke zwakheden je bezit. Iedere narcist, in machtsposities zoals bij de hulpverlening of niet, gaat onmiddellijk beginnen je onzekerheden en je zwakheden tegen je uit te spelen op een zeer manipulatieve wijze.

Relatie met een narcist

Relaties, om welke relatie dan ook, zouden het beste uit je naar boven moeten halen waardoor je als mens groeit en sterker gaat worden. Maar een relatie met een narcist, ook de relatie met een narcist in de hulpverlening, draait er uitsluitend op uit dat jij onzekerder gaat worden omdat de narcist je onzekerheden en je zwakheden op een manipulatieve manier tegen je uitspeeld.

Narcisme is niets anders dan dat er heel veel mensen om de narcist lijden. Zowel bij de open narcist als bij de verborgen narcist, maar ook zeker bij de narcist als hulpverlener.

Lees ook: Wat is het verschil tussen een verborgen en een open narcist?

Kritiek leveren op de narcistische therapeut of hulpverlener?

Narcisme kun je niet veranderen. De grootheidswaanzin en hun opgeblazen ego is bij een gemiddelde narcist zo groot dat ze het jammer vinden God zelf niet te zijn. Laat staan als je een narcist aantreft in een machtspositie zoals bij de hulpverlening. Was jij van plan een narcistische hulpverlener/ster kritiek te leveren wegens hun wangedrag, dan heeft de narcistische hulpverlener/ster slechts 1 wens: je te vernietigen in plaats van professionele hulpverlening te verlenen. Hoe haal je het in je hoofd om God te bekritiseren? Je moet kapot gemaakt worden.

Narcisten kunnen niet met respect omgaan met anderen. Ook niet als de narcist in de hulpverlening zit, ook niet als jij als cliënt om hulp vraagt bij de narcistische therapeut. Niemand heeft het recht om je respectloos te behandelen.

Lees ook: Verborgen narcisme: de kwetsbare Florence Nightingale narcist

Omgaan met een narcistische hulpverlener, hoe doe ik dat?

Vermoed je dat je te maken hebt met een narcist als hulpverlener binnen de hulpverlening? Besef dat jij de klant bent. Jij hebt het recht om het contact tussen jullie te verbreken en op zoek te gaan naar een therapeut of hulpverlener die er wel voor de volle 100% voor je is! Sta op, ren weg en kom nooit meer terug!!

Omgaan met narcisten, hoe doe ik dat?

Hoe moet je omgaan met narcisten? Omdraaien, wegwezen en kom nooit meer terug! Heb je noodgedwongen contact met een narcist? Houd het kort, informatief en gedraag je super saai! Narcisten binnen de familie? Vermijd ze! 

Noodgedwongen contact met een narcist, wat kan ik doen?

Narcisten zijn dol op zwakke (lees: verzwakte, uitgeputte en vermoeide) mensen. Heb je noodgedwongen contact met een narcist? Zorg dat je je:

Sterker en krachtiger maakt zodat jij je niet laat kisten door een narcist!

Ook is het belangrijk dat je je stress vermindert.

Zorg vervolgens ervoor dat het contact zo kort mogelijk is en maak een backup plan zodat je met een smoesje kan ontsnappen. Laat een goede vriend of vriendin je na een half uur bellen en laat de narcist weten dat je met spoed weg moet en ren weg. 

Een professionele therapeut of hulpverlener

Een professionele therapeut of hulpverlener heeft respect voor jou en wat je meegemaakt hebt, luistert met respect naar je verhaal, onderbreekt je niet en laat je in je waarde.

Een professionele therapeut of hulpverlener met een master in de Klinische Psychologie heeft over het algemeen verstand van zaken betreft de materie rond het narcisme.

Twijfel je of je met een narcist te maken hebt? Lees dan ook: Herken de narcist. Narcisme en narcistisch misbruik herkennen.

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte Om Je Hart Te Luchten?

NIEUW! Therapeutisch Schrijven: “Lucht je hart,” en kom los van de narcist, een cursus via de mail, volgens de Fleur Irene Methode, speciaal voor HSP. Met 6 weken kom je los van het narcisme, ervaar je enorme opluchting en gaat je herstel beginnen! 

Hij/zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSP’ers slachtoffer van een narciste!

Please follow and like us:

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Sanne

  Ik ben 7 jaar lang ‘behandelt’ door een sociaal psychiatrisch verpleegkundige die mij kapot heeft gemaakt. Ik ben kapot gemaakt door haar. Ik heb haar met haar wandaden geconfronteerd en dat had ik beter niet kunnen doen😪 Ze heeft die hele ggz instelling tegen mij op gezet……Is er een mogelijkheid om dit ergens te melden? Alle tips zijn welkom

  1. FleurIrene

   Heel toevallig stelde ik deze vraag laatst ook in mijn besloten facebookgroep: “Contact voor lotgenoten en gelijkgestemden, speciaal voor HSP:” bestaat er een punt waar we dit wangedrag van professionele hulpverleners kunnen melden? Bestaat er een social mediagroep? Bestaat er een officiële instelling? Tot op heden heb ik daar geen antwoord op gekregen en ik weet dus niet of zoiets bestaat of niet, of dat het wel bestaat maar nog onbekend is. Iedere tip is van harte welkom!
   Hier de oproep:
   Goedemorgen lieve allemaal, ik heb een vraagje: bestaat er zoiets als een waarschuwings kanaal (NL/B) om anderen te waarschuwen voor narcistische en/of psychopathische therapeuten/hulpverleners en anderen professionele hulpverleners? Ik ontvang net een email van iemand, waar me voor de zoveelste keer een narcistische therapeut wordt omschreven, die zo ontiegelijk en op een smerige wijze misbruik maakt van kwetsbare slachtoffers…iedere tip is van harte welkom! Heel hartelijke dank!
   Een advies dat uit deze oproep kwam was o.a.:
   Aleen als een hulpverlener een BIG-registratie heeft, kun je naar het tuchtcollege (binnen 10 jaar na incident). Mss ga ik dat ooit nog doen met een héle nare ‘psycholoog’.
   Een ander advies:
   Waar ik verder nog aan denk is de Ombudsman? Deze pakt namelijk alle klachten bijeen en gaat ook echt onderzoek doen. Ik weet dat dit bij overheid instanties zo gaat.
   Omdat hulpverlening nu ook valt onder de zorgplicht van gemeente zou deze misschien wel iets kunnen doen.
   Of misschien ook bij semi overheid.
   ombudsman neemt je wel altijd erg serieus is mijn ervaring.

   En nog een opmerking van een groepslid was:
   Het probleem zit natuurlijk in de bescherming van persoonsgegevens.
   Je zal dan ook een besloten en geheime plaats of site of zoiets moeten gaan creëren. Uitdaging is natuurlijk dan weer dat je de N ook buiten moet weten te houden.
   Heb in het verleden daar ook wel eens over gedacht, maar kreeg het niet uitgewerkt. Dat was ook naar aanleiding van een ‘foute’ psychologe…

   Zelf adviseer ik al jaren iedereen het volgende: “Ik adviseer alle mailschrijvers altijd om anoniem de beroepsgroep te waarschuwen waar de psycholoog, therapeut, psychiater en andere professionele hulpverleners onder vallen en bij geregistreerd staan en om tijdens de melding never nooit het over “narcisme” te hebben, maar uitsluitend dat de professioneel de patienten/clienten enorme angst aanjagen, hun verhaal niet geloven of serieus nemen en beweren dat de patient/client “gek” is zonder diagnose. Overal zitten narcisten en juist op die plekken waar heel veel kwetsbare personen bijeenkomen, omdat ze op zoek zijn naar hulp, is een favoriete plek van narcisten om zich voor te doen als therapeut. Hierdoor vallen ongelooflijk veel slachtoffers en aan de aantal briefschrijvers te zien van de afgelopen jaar, gaat het echt om een enorm aantal slachtoffers die slachtoffer worden van een narcistische hulpverlener. Om over alle toestanden binnen de jeugdzorg – bijvoorbeeld – maar te zwijgen, want dat is een “perfecte” plek voor narcistische hulpverleners om te “opereren.”

   Heel veel succes en sterkte toegewenst Sanne!

  2. Arend Jansen

   Hoi Sanne, bij welke GGZ-instelling was dit als ik vragen mag? Ik heb ook 2 jaar een erg narcistische behandelaar gehad, zij heeft mij ook volledig kapot gemaakt, zowel mentaal maar ook fysiek. Ik ben mijn zelfvertrouwen volledig kwijt, ik ben ontzettend angstig en de stress van de afgelopen 2 jaar valt niet te beschrijven. En dat nu dus met ook nog eens de nodige lichamelijke problemen als gevolg van deze stress. Zo ontzettend gemeen, ik kon het nooit goed doen! En zulke mensen moeten je dan beter maken 🤨. Ik ben ook nog eens een hsp-er, dus dat maakt het nog eens extra moeilijk. Ik vroeg 1 jaar geleden al om een andere behandelaar, daar reageerde de behandelaar ronduit agressief en onprofessioneel op. Nu krijg ik eindelijk een andere behandelaar, maar de mensen van de begeleiding van de BW-locatie waar ik woon, nemen het mij niet in dank af, dat merk ik duidelijk uit hun gedrag. Ik word genegeerd en moet zelf overal om vragen. Ik noem de GGZ wel eens gekscherend de Geestelijk Gekmakende Zorg. Natuurlijk zijn er gelukkig ook mensen binnen de GGZ, die wel het beste met hun cliënt voor hebben, maar er zijn er ook, die eigenlijk aan de “verkeerde kant van de tafel” zitten.
   Jij bent 7 jaar verkeerd behandeld, hoe gaat het dan nu met je? Krijg je nog hulp binnen de GGZ? Ik kan me voorstellen dat het leven niet makkelijk is voor je! Ik hoop echt dat je iemand gevonden hebt, die jou wel serieus neemt en echt luistert naar je en goed anticipeert op wat jij echt nodig hebt! Sterkte meid!

 2. Een superieure houding en je moet telkens in de verdediging en in plaats dat het je sterkt verzwakt het alleen maar. Men praat niet tegen je maar over je. Je voelt je nog minder en het is alsof je daarna in een heel nare sfeer terecht komt doe wel dagen aanhoudt. Ze nemen je gevoel niet serieus en gaat je heel eenzaam en afgesneden voelen van de werkelijkheid. Wat het zou moeten beogen doet het het tegenovergestelde/ Ze willen altijd gelijk en zijn vooringenomen. De leuke dingen komen p de achtergrond en het heeft invloed op je gedachteleven en gevoelsleven en doen en laten en het maakt dat je compensatie gaat zoeken. Menigeen gaat er van uit dat iedere hulp goed is en dat je vertrouwen vanzelfsprekend is . Je raakt kopschuw en contactarm en krijgt een bepaalde reputatie die bezoedeld raakt met roddeldiagnosen. Mensen die te maken krijgen met narcistisch misbruik worden soms zelf aangezien voor narcist. Onnauwkeurig en onervaren en erg schadelijk Ze respecteren je grenzen niet en geven dingen door zonder medeweten en vragen ook dingen op zonder medeweten en dit schaadt het vertrouwen

  1. Arend Jansen

   Inderdaad, zeer herkenbaar wat je schrijft! De nare sfeer waar je in terecht komt, duurde bij mijn geen paar dagen, maar duurt nu al bijna 2 jaar! Ze hebben een bepaalde machtspositie, waar soms ronduit misbruik van wordt gemaakt. Ik heb ook vaak het idee dat de hulpverlening er niet is voor de cliënten/patiënten, maar juist precies andersom! Ik sta voor mijn gevoel met mijn rug tegen de muur! In plaats van dat ik opknap en beter word, knap ik eerder af! Zij hebben altijd gelijk, hebben totaal geen zelfreflectie en ze zijn vooringenomen. Ook ik voel mij niet serieus genomen en de leuke dingen raken inderdaad steeds meer op de achtergrond. Mijn concentratie-vermogen wordt steeds minder. Ik loop voor mijn gevoel continu op eieren. Je raakt inderdaad kopschuw en contactarm en krijgt (onterecht) een bepaalde reputatie, die niet gebaseerd is op een juiste, professionele diagnose. Wat een trieste wereld eigenlijk, de GGZ in Nederland vandaag de dag!

 3. Fatima

  Ikben en dame van 40jaar oud.ik ben ook mishandeling tot geweld door twee manen begeleiding ik heb ptss en stress vaktoer. En lichaam problemen.ik ben kapot.ik ben slechts aan toe verzoek lichaam tot ik ben hulp van vragen.maar niemand helpt mijn 112.gementedehaag.pvp ziek huis.huispost.zelfhulp lijn. Luister lijn.famili . vriend en.

  Advies van iemand die zij je bent slecht behandeling bij GGz. Ga naar huispost en blijft daar en vraag voor en andere hulp die je verdient.want zo gaat niet meer goed verder. Vandaag 6dezember 2022.om 18,13 ga ik nu naar huispost. Ik ben benieuwd.

  Groetjes mv fatima ❤️ uit denhaag

  GGz is geen hulp maar om kapot van te worden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je bekijkt nu Narcistische therapeut of hulpverlener
Narcist als therapeut of hulpverlener